Egytől egyig: Real Madrid – Atalanta (3-1)

A vártnál sokkal simább továbbjutást produkáltak fiaink, és mind a teljesítmény, mind a hozzáállás rendben volt, így csapatunk megérdemelten masírozhat a következő körbe. A legnagyobb kérdés a mérkőzés előtt egyértelműen az alapfelállás volt, és bár sokan (köztük én is) némi aggodalommal tekintettünk a formációra, a mester terve bevált, méghozzá nem is akárhogyan, csapatszinten és egyénileg is remek teljesítményeket láthattunk ezen a szinten. Mi ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán – ezúttal is szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Madrid (8)
Na, így kell valahogy egy kieséses párharc visszavágójának nekifutni. Bár a két csapat próbálkozásainak száma közel megegyezett, a Real Madrid volt a dominánsabb csapat a találkozó jelentős részében. Ami különösen imponáló volt, hogy a bekapott gól utáni összeomlás nem jött, ellenben villámgyors viszontválasszal vágtuk el az olaszok minden fohászát és reménykedését. A kezdők többsége kiváló formában futballozott és a cserék és jól szálltak be. Intő jel lehet azonban a továbbiakban, hogy kapusbravúrokra is szükségünk volt, azaz a felállásban jobban meg kell szervezni a védekezést, főleg ha épp Casemiro nem elérhető, illetve a kapu előtt még hatékonyabbnak kell lenni, mert a későbbi szakaszokban pont egy-egy ilyen zicceren múlhat a következő körbe lépés.

Atalanta (5)
Számomra a Ramos büntetőjéig látott Atalanta nagy csalódás volt, többet vártam a vendégektől. Gasperini szerintem hibázott a kezdővel, nagy erény azonban, hogy képes volt felismerni csapata gyenge pontjait, és pályára küldte Zapatát, majd Iličićet akik egy csapásra életet leheltek a támadójátékba. Muriel szabadrúgása varázslatos volt, a kolumbiai támadó kiválóan célzott, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a továbbjutás sorsa kérdésessé váljon. A kieséssel maradt számukra a bajnokság, így jobb esélyekkel folytathatják a BL-hely elcsípéséért vívott küzdelmüket.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (9)
Mágus, varázsló, király, az a baj, hogy elkoptak a jelzők, és nehéz erre az emberre újat találni. Már nem kérdezem, hogy hogy csinálja, hogy képes erre, csak élvezem, és élvezzétek ti is. Szemfüles labdaszerzése és önzetlen, egyben intelligens passza Benzema felé megalapozta a csapat továbbjutását. Úgy rohant a pályán, akár az aszalt szilva az emésztőrendszerben, egyik pillanatban előrejátékban szabott fazont, máskor már a tizenhatosunknál állította meg a kontrát. Megállíthatatlan volt, ahogy évek óta egyfolytában.

210317_ee_modric

Thibaut Courtois (8)
A félidőben talán már a munkaügyi hivatal felé vette volna az irányt álláskeresési járadékért folyamodva, mert az olasz meló nem akart befutni. Aztán megérkezett Zapata úr, és vele a belga reflexek is felszínre bukkantak, kétszer is gyönyörűen mentette meg a cserecsatár góljától a csapatot. A roló a hajráig lehúzva maradt, Muriel tekerésébe azonban csak belekapni tudott – nem hibáztatjuk érte, el lett találva.

Lucas Vázquez (8)
Szeretném, ha ez a kölyök innen vonulna vissza. Jó, ez a „kölyök” lassan a harmadik ikszhez ér, de nekem tényleg olyan, mint egy kissrác, nem csak a fizimiskája miatt. Lucas minden egyes teljesítményében ott a játék öröme és a klub iránti maximális tisztelet, egyetlen másodperc sincsen kispórolva a 90 percből. Még akkor is tisztelem és becsülöm ezért, ha olykor blődségeket művel. Asensio gólját szép szóló után készítette elő, nagyon fontos volt, hogy az Atalanta egy pillanatig se érezze meg a vér szagát.

Raphaël Varane (6)
Aki sokszor olvassa a rovatot, az gyakran láthatja a francia védő esetében a hullámvasutat, mint hasonlatot. Az elmúlt hetek kiváló teljesítménye után most egy újabb gyengébb periódust élünk meg vele kapcsolatban. Bár voltak szép szerelései, közbelépései neki is, az Atalanta gólt érő szabadrúgásánál feleslegesen szabálytalankodott, passzaival pedig nem tudta kellőképpen segíteni a támadásaink építését.

Nacho (8,5)
Szintén egy saját nevelésű játékos, akit nagyon szeretek. Bár volt már neki madridi mezben akrobatikus gólja, meg szemfüles szabadrúgásgólja is, a támadó skilleket mostanság oldotta fel, ő a rendszer egyik legnagyobb nyertese. Rengetegszer tud fellépni a támadásokkal, méghozzá konstruktívan, ami annyira meg szokta lepni az ellenfeleket, hogy láthatóan semmit nem is tudnak vele kezdeni. Hátul stabil volt, az attakok során pedig hozta a mostanában megszokott minőséget a megugrásokkal.

Sergio Ramos (8,5)
Borzasztóan hiányzott a pályáról eddig a Kapitány, akinek innen KELL visszavonulnia, de az még évek kérdése. Egyszerűen, sallangok nélkül állított meg két veszélyes vendégakciót is, a jogosan megítélt büntetőt pedig értékesíteni tudta. Mentalitásáról mindent elárul, amikor Zidane és a kispad felé mutatta, hogy még egy tízest ráhúzna a játékidejére, Lucasszal közös gólörömét látva pedig Kanadában elkezdtek dolgozni a fejlesztők.

210317_ee_ramos 

Ferland Mendy (7)
Szerintem nem is maradt a pályán olyan fűcsomó, amit Mendy ne gereblyézett volna meg a stoplissal, a posztja a védekező-támadó szélsőközéppályás-szárnyvédő volt, aki persze befelé is húzódott. Ennek kapcsán néha enyhe marcelósodás jön ki rajta, nyilván a brazil klubikon keze munkája a támadásbeli hatékonyság növekedése. Fáradhatatlanul követett minden akciót, és jól játszott össze a társakkal.

Toni Kroos (8)
Modrićcsal szinte minden évben bizonyítják, hogy hiba őket leírni. Bár Luka ezúttal jobban csillogott, Toni sem szégyenkezhet. Többször húzódott hátra, hogy segítsen a labdakihozataloknál, ezzel gyengítve az Atalanta letámadásait, az ellenfél térfelén pedig egyre többször vállalkozik mostanában egyéni cselekre, megindulásokra a tűpontos passzok mellett. Bár egy-két felelőtlen labdavesztése volt, szerencsére egyikből sem okozott gondot az ellenfél, összességében jól teljesített a német.

Fede Valverde (7)
Hajtott becsülettel, de ahogy a rendszernek volt tegnap nyertese (Nacho), ő inkább rosszul jött ki ebből, mert az erősségeit nem tudta kamatoztatni a vonal mellé sodródva. Kvázi komfortzónán és pozíción kívül mozogva is sokszor jól tudott jönni a lendületessége az ellenfél térfelén, de át kéne gondolni az ő pontos helyét és feladatkörét ebben a felállásban.

Karim Benzema (8)
A francia ezúttal sem spórolta ki, 70. BL-gólját szerezte tegnap este. Bár a találatot Modrić játékintelligenciája alapozta meg, jó helyezkedéséért azért dicsérjük meg Karimot is. A második félidőben majdnem fejjel is bevette az ellenfél kapuját, de előbb a kapus, majd a kapufa állta az útját. Ha kellett egészen mélyen jött vissza a labdákért, és többször a széleken is felbukkant némi összjáték kedvéért.

210317_ee_benzema

Vini Jr. (8,5)
Ezért most lehet, hogy keresztre leszek feszítve, de nem izgat. Tudom, a ziccert be kell lőni, az ordító ziccert meg pláne, de a kis brazil úgy bontotta az olasz védelmet tegnap, mint az óvodás a kindertojást. Lendületes volt, bátor volt, jól ismerte fel az üres folyosókat, és a játék menete szempontjából egy nagyon fontos büntetőt harcolt ki. Persze ne mentsük fel, alapvetően azért lesz munka a kapu előtti higgadtságot illetően, ugyanakkor a remek egyéni teljesítményért jár a kalapemelés.

Cserejátékosok

Éder Militão (6,5)
Akkor érkezett a pályára, amikor az Atalanta rájött, hogy gólt is kéne szerezni, meg is tették, de nem Militão miatt, aki jól teljesített ebben a fél órában.

Rodrygo (7)
Bő húsz perc jutott neki, ez is elég volt egy gólhelyzethez, de emelési kísérletét védeni tudta a kapus. Szeretném, ha Zidane gyakrabban számolna vele, mert a játéktudása és teljesítménye alapján megérdemli.

Marco Asensio (7,5)
A srác befutott az utolsó tíz percre, a beállás után kettő minutummal pedig egy sunyi lapossal elhelyezte a továbbjutást fixáló labdát a rövid alsóba. Státusza alapján nem kezdő jelenleg, de ilyen beszállásokkal sokat segíthet, pláne, ha minél közelebb játszhat a kapuhoz, és nem szorul ki a szélekre.

210317_ee_asensio

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (8)
Rizikós volt a felállási forma, de a hadvezérek tudják, kockázat nélkül nincs siker. A feladatot hozta a csapat Casemiro hiányában is, sokszor kellemetlen pillanatokat okozva az Atalanta védelmének, Zidane sokszor (jogosan) kritizált cseréi időzítés és a személyek szempontjából is jól sültek el. A mesternek azonban érdemes figyelnie a továbbiakban, hogy ha ezt a rendszert alkalmazza, akkor lehetőleg minden játékosnak kényelmes legyen benne futballoznia, illetve hogy ne maradjanak hátul nagyobb üres területek, mert egy Atalantánál élesebb csapat sokkal jobban élt volna ezekkel.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK