Jan Oblak: Trófeákat akarunk nyerni

Az Atlético kapusa a ma esti derbi előtt a MARCA-nak adott exkluzív interjút.

Az első ’döntő’ Salzburgban… És egy nagyon fontos győzelem. Hogy játszott az Atlético azon a meccsen?
Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz a Red Bull Salzburg ellen. Többet érdemeltünk volna az azt megelőző BL-meccseinken, de végül sikerült nyernünk egy nagyon nehéz mérkőzésen. Nem játszottunk szép focit, de sikerült nyernünk, és ez az, amit akartunk.

Kemény sorsolás vár rátok a legjobb 16 között a BL-ben, hiszen az Atlético szembe kerülhet a City-vel, a Liverpoollal, a Chelsea-vel, a Juventusszal, a Dortmunddal vagy a PSG-vel. Ijesztő, nem?
A legjobb 16 között vagyunk, ez a fontos. Nem tudom, hogy kit fogunk kapni. A csapatok nagyon erősek. Nehéz lesz, bárkit is kapunk. A legjobbunkat kell nyújtanunk, ha tovább akarunk menni. A legjobb 16 között mindegyik csapat nagyszerű, ha pedig az első helyen végeztek a csoportjukban, akkor még jobbak. Meglátjuk, ki lesz az ellenfél. Hosszú még az út a következő meccsekig, szóval majd ráérünk ezen gondolkodni februárban. Még mindig sok bajnoki és kupatalálkozó vár ránk addig.

>>>Zidane mérkőzés előtti nyilatkozata<<<

A BL februárig szünetel, a bajnokságban pedig úgy tűnik, ez az Atlético éve.
Jelenleg jól állunk. Jól játszottunk az előző néhány meccsen, fontos mérkőzéseket nyertünk. Eddig még csak 10 meccset játszottunk. Reméljük, hogy így folytatjuk. Hosszú még az idény, lesznek jó és rossz pillanatok. A legjobbunkat kell nyújtanunk, annyi pontot kell szereznünk, amennyit csak lehet, hogy az első helyen lehessünk. Sok bajnoki van még hátra. Nem számít, hogy mit mutat a tabella, még rengeteg pont forog kockán.

Foglalkoztok azokkal, akik azt mondják, ha innen nem nyernétek meg a ligát, az kudarc lenne?
Nem érdekel, hogy mit gondol a külvilág vagy a sajtó. Amikor jó hangulatban vagy, szépeket mondasz, amikor rossz hangulatban, akkor nem. Ez engem nem izgat, együtt élünk vele. Akkor sem érdekel, ha esélyünk van a győzelemre, és akkor sem, ha nincs. Fejben maximálisan fel vagyok készülve bármilyen kihívásra. Amit rólam gondolnak mások, egyáltalán nincs hatással rám, a szurkolóink pedig a legjobbat gondolják a csapatomról. A legjobbunkat adjuk a pályán a győzelem érdekében. Remélem, hogy minden évben megadhatjuk a szurkolóinknak azt az örömet, amely egy trófeával jár.

A Barcelona jelenleg 12 ponttal van az Atlétic mögött, ráadásul most növelhetitek az előnyötöket a Real Madriddal szemben is 9 pontra, ha nyertek.
Ez egy derbi, egy nagyon fontos meccs. Rendkívül nehéz, az ellenfél pályáján fogunk játszani. A Madrid ellen fogunk játszani, akik nagyszerű meccset hoztak a BL-ben a héten. Győzelmi vággyal, hittel és magabiztosan fogunk kimenni a pályára. Aztán meglátjuk, három, egy vagy nulla pont megnyeréséhez tettünk-e eleget. Meg fogjuk próbálni megnyerni a meccset, és a legjobbunkat nyújtani.

Tanulmányoztad Sergio Ramost arra az esetre, ha tizenegyest lőne? Fel lehet készülni valakire, aki ennyire variálja a lövéseit?
Ramos bebizonyította, hogy remekül lövi a büntetőket. Az utolsó pillanatig kivár a kapusra. Ha bemozdulsz, a másik irányba lő. Az ember mindent megpróbál, hogy megállítsa, ő pedig mindent megtesz a gólért. Ha fejben nyugodt és kivár, akkor kevesebb esélyed van megállítani. Megnézed a videóit, kielemzed őket, és megpróbálsz a lehető legjobban felkészülni a lehetőségekből.

Évekig nem tudtátok legyőzni a Real Madridot. Most, hogy nem a Bernabéuban léptek pályára, közönség nélkül… A szurkolók hiánya már megszokottá vált mostanra?
Kezdünk hozzászokni. Nem gondolom, hogy nekik is változtatna ez bármit. Ahogy mi is, ők is hozzászoktak. De persze sokkal könnyebb a szurkolók támogatásával játszani, egy teli stadion hatalmas lökést ad. Profik vagyunk, tisztában vagyunk a világban uralkodó helyzettel. Így, hogy már ennyit játszottunk a szurkolók nélkül, nem gondolom, hogy könnyebb lenne így lejátszani a derbit.

Bár a Real Madrid kikapott a Cádiztól és az Alavéstől, legyőzte a Sevillát és a Barcelonát. Mit gondolsz, mi lehet e-mögött?
A Madrid egy nagyszerű klub, amely elveszíthet 1-2-3 meccset, de aztán megnyer egy nagyon fontos találkozót. Ellenük mindig nehéz játszani. A Madrid változtat a megközelítésen, aztán elkezd nyerni. Ez már a múltban is megtörtént, hiszen amikor úgy tűnt, hogy elveszítették a bajnokságot, mégis megnyerték a végén. Tiszteljük őket, de ha kimész a pályára, a legjobbadat kell nyújtanod. Mindkét csapat nyerni akar. Végül az a csapat nyer majd, amelyik jobban megérdemli a győzelmet.

>>>Koke az esti derbi előtt<<<

Az Atlético komoly változásokon ment keresztül, már ami a játékstílust illeti. Miért változtattatok?
A legutóbbi hét bajnokin megmutattuk egy olyan oldalunkat, amelyhez az emberek nincsenek hozzászokva. Több labdabirtoklás, több helyzet kidolgozása, több labdajáratás, amit egyébként jobban szeretek. De minden csapat ellen másképp kell felkészülnöd. Figyeled a játékodat, de az ellenfeledet is. Az edző dönti el, hogy szerinte hogy a legjobb a mérkőzést megközelíteni. A Madrid ellen és mindenki más ellen is. Csak így lehet trófeákat nyerni, mi pedig pontosan ezt akarjuk.

Az Atlético végre megtalálta a keretet, amellyel felveheti a versenyt a Madriddal és a Barcelonával?
Mindig versenyképesek voltunk. Sosem volt rossz keretünk, vagy olyan, amelyik alsóbbrendű lett volna az ő keretüknél. De sokat fejlődtünk csapatként. Ez a második évünk együtt, csak Luís érkezett. Együtt fejlődtünk, sok időt töltöttünk egymással. Jelenleg jól mennek a dolgaink. De amit eddig tettünk, az semmit nem ér, ha nem folytatjuk. Nincs idő hátradőlni, hiszen a bajnoki címért folytatott harc az utolsó pillanatig tart.

Bár mindig azt mondod, hogy a legfontosabb a csapatszintű trófea, nem bánnál egy ötödik Zamorát, igaz? Jó úton haladsz felé. És a The Best egyik várományosa is vagy.
Persze, hogy jó dolog megnyerni ilyen címeket, de az idény közben csak a csapatra koncentrálsz, és a csapatszintű trófeákra. Ha jönnek a sikerek, akkor az egyéni elismerések is jönni fognak. Mindig sokkal fontosabb a csapatszintű győzelem, mint az egyéni. Én ilyet akarok nyerni, ezért teszek meg mindent. Ha utána jön egy egyéni díj, az csak hab a tortán.

>>>Simeone mérkőzés előtti nyilatkozata<<<

Lehetetlen egy Atlético-játékossal beszélni úgy, hogy az ember ne kérdezzen rá Simeonéra. Mennyire fontos az ő szerepe a jelenlegi csapat kialakításában?
Igen, ennyi év alatt megmutatta, hogy van benne valami, ami sok edzőben nincsen meg. Sokáig egy helyen maradni úgy, hogy a játékosaid követnek téged. Nem könnyű elérni, hogy minden évben harcban állj trófeákért. Ez természetesen pozitív rá nézve, és mindent azért tesz, hogy jobbá tegye a játékosokat, akik a csapathoz érkeznek. Ez a pályán is meglátszik. Biztos vagyok benne, hogy Simeonéval jól haladunk, és megvan az esélyünk arra, hogy nagy dolgokat érjünk el.

Végül hogy van jó barátod, Diego Costa? Gondolod, hogy hamarosan visszatérhet?
Diegónak nem volt szerencséje ebben az idényben. Sérülés, aztán COVID. Most pedig a lába. Biztos vagyok benne, hogy ő is segíteni fog nekünk. Ő egy különleges játékos. Vannak embere, akik azt mondják, hogy nem lesz a csapat hasznára, de bármikor is lépjen pályára, veszélyes. Ha ő is a pályán van, akkor olyan dolgokra lehet számítani tőle, mint amiket Suárez is tesz. Nagyon fontos játékosok ők, és remélem, hogy Diego mielőbb visszatér. Szükségünk van rá. Az első naptól kezdve indent megtesz azért, hogy száz százalékos állapotban térhessen vissza.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK