Luís Castro: Még semmi sem dőlt el

Luís Castro a mérkőzés utáni interjújában a Real Madrid elleni második győzelem jelentősége mellet a taktikára, a kritikák elhallgattatására és a befektetett munkára is kitért.

Moraes a sérülése ellenére visszatért a pályára. Ez a te döntésed volt, vagy ő kérte, hogy tovább játszhasson?

Moraes lába kemény ütést kapott. A pályán tartottuk egy kis ideig, azt gondolva, hogy esetleg képes lesz majd kimozogni, és így akár folytatni a meccs végéig is. Sajnos ez lehetetlennek bizonyult. Két lehetőségünk volt, Dentinho vagy Fernando. Dentinhónak szintén volt egy sérülése, és pontosan tudtuk, hogy vélhetően nem lesz képes 90 percet játszani. Ezért láthattátok azt, hogy később Dentinho is elhagyta a pályát, és Fernando állt be a helyére.

Az első félidőben szinte egyáltalán nem voltak ellentámadásai a Sahtarnak, helyette inkább végig védekeztek, majd a második félidőben rohamoztak és szereztek két gólt. Ez volt a terv?

Úgy gondolom, hogy a csapat jól védekezett mindkét félidőben. Jól lezártuk a pálya mindkét szélét – ahol a Real a legtöbb támadást vezette – a hármasaink dinamikájának köszönhetően. Dodo, Marlos és Tete a jobbon, Kovalenko, Taison és Matviienko a baloldalon. Jól dolgoztak együtt védekezés szempontjából. Számunkra a legnagyobb fejtörést a támadások indítása és a kirúgások okozták, ahol voltak helyezkedési hibáink, amiket a szünetben végül sikerült megoldanunk. Hogy mi történt? Kirúgásoknál a támadót a megszokottól egy kicsit visszahívtuk egy gyémántot formálva a középpályán Marlosszal, Kovalenkóval és Stepanenkóval. Ezzel párhuzamosan a szélsőket előretoltuk, és a szélsővédők hátrébb léptek. Így nagyobb helyeket nyitottunk, és pontosabban tudtuk kirúgni a labdát. Ez vezetett a hatékony támadásokhoz és a gólokhoz.

Szeretnélek belevinni egy apró fogadásba. Csinálsz majd valami nem hétköznapit, ha esetleg a Sahtar továbbjut a Bajnokok Ligája csoportköréből?

Az életet mindig őszintén kell élni, és mindig igazat kell mondani. Amikor gyengén játszottunk, akkor gyengén játszottunk, amikor jól, akkor pedig jól. Nézzük a Bajnokok Ligáját. Véleményem szerint ez a legerősebb csoport az idei kiírásban. Szerintem az ebben a szobában tartózkodók közül senki sem gondolta volna, hogy 7 pontunk lehet egy fordulóval a vége előtt. De egyébként is szinte senki sem gondolta volna. Az Inter, a Real és a Gladbach ellen játszunk. Ez egy nagyon komlpex csoport. Most következik az utolsó forduló, ami mindent eldönt majd. Most dől el minden. Vagy teljesen kiesünk az európai porondról, vagy folytatjuk az BL-ben, vagy az El-ben. Még semmi sem biztos. Ez egy nagyon bonyolult és erős csoport. A sorsolást követően, illetve azóta is azt érzem, hogy Európa legjobb csapatai ellen játszunk. Például ott van a Real Madrid: nekik van a legtöbb trófeájuk és rajongójuk is, ők nyerték a legtöbb Bajnokok Ligáját, az ő nevük van a reflektorfényben. Túl korai lenne még bármiről is beszélni. Még semmit sem értünk el, de még nem is vesztettünk. Minden az utolsó fordulóban fog eldőlni. A Borussia ellen történtek megmagyarázhatatlanok. Hogy lehet, hogy a Real Madridot oda-vissza legyőzzük, és közben a németek ellen 0-10-re kikapunk összesítésben? De ez van, el kell fogadnunk. A legfontosabb, hogy a végletekig küzdjünk, és ráeszméljünk, hogy egy nagyon-nagyon nehéz párharc áll előttünk. Még semmi sincs eldöntve. Majd ha eldőltek a dolgok, beszélhetünk ilyesmiről.

Luís, attól eltekintve, hogy ez a Real Madrid, akik ellen nincs szükség extra motivációra, az elhangzott kritikák szorosabbá tették a játékosok kapcsolatát? A szurkolók hitetlensége még nagyobb erőt ad, hogy 200%-ot nyújtsatok és így nyerni tudjatok?

Nem. Én úgy látom, hogy ami egységessé teszi a csapatot, az az elkötelezettség és a kemény munka. Gyengeségek és erősségek egyaránt adódnak. De a vereségek sosem kreálnak további felelősséget. Senkitől nem kérek motivációt. Nincs szükségem senkinek a nyomására, vagy bárkinek a méltatására, hogy minden nap munkába álljak. Eddig is így éltem az életemet, és a jövőben is így fogom. Sosem lesz szükségem bármilyen külső nyomásra. Mindig meghallgatom a kritikákat, utánanézek és eldöntöm, hogy elfogadom-e vagy sem. A méltatással ugyanígy állok, mivel érezned kell, hogy az őszinte-e vagy sem. A munka és a játékosok mindig egységessé tesznek minket. Tudom, hogy jó leszek, ha győzünk, és rossz, ha kikapunk, és ez akár napról-napra is változhat. Ha ma nyersz, holnap viszont vesztesz, fordul a kocka. Épp ezért kell kitartanod a munkád mellett. Jelen pillanatban tudom, hogy még semmit sem nyertünk. Az utolsó meccs dönt majd mindenről. Vagy folytatjuk a Bajnokok Ligájában, esetleg az Európa Ligában vagy úgy ahogy van, elköszönünk az európai kupáktól. A fociban minden kiszámíthatatlan, és egy pillanat alatt megváltozhat, de a csapat nem lehet ma fitt két nap múlva pedig fáradt. Ez nem történhet meg. Négy nagyon fontos faktor van, és mindig ezekre alapozom a munkámat. Nem tartottam edzést a Dnipro-1 elleni meccs után, a regeneráció fontosabb volt. Pár napig pihentünk, majd megérkeztünk a mai mérkőzéshez. Pontosan tudom, hogy nehéz lesz, de megpróbálunk ezen az úton maradni.

 A szezon során a Realnak már voltak problémái a szervezett csapatok ellen. Ez befolyással volt a mai játékotokra?

Azok ellen a csapatok ellen, akik a középső vagy a hátsó sorukkal játszanak, kétségtelenül vannak problémáik. Ezért próbáltuk a Real első harmadát nyomás nélkül tartani, hogy majd később, amikor letámadjuk őket, a szélsőink és a támadónk kihasználhassák a belső védők által hagyott teret.

A mai egy igazi teszt volt Vitao számára. Mennyire vagy elégedett az ő teljesítményével, és a Bondarral alkotott párosukkal?

Az nagyon tiszteletlen lenne a részemről, ha most kiemelten beszélnék egy játékosról, és a többiről nem. Mindegyik srác fantasztikusat alakított a pályán. A belső védők számomra mindig párban vannak. Ezen a meccsen most jók voltak, jó kapcsolat volt köztük. Védekezés szempontjából nagyón jól helytálltak. Ők ketten nagyon fiatal, ám annál tapasztaltabb játékosok. Már nem tudom hanyadjára ismétlem magamat, hogy egy játékosnak nincsen kora, csak tudása. Jó képességű játékosok voltak a pályán, akik jól játszottak a többiekkel egyetemben.

<<Zinédine Zidane mérkőzés utáni nyilatkozatát ide kattintva elolvashatod>>

A második körben egy jó mérkőzést játszottatok az Inter ellen attól függetlenül, hogy 0-0 lett a vége. Gondoltál már a következő, mindent eldöntő mérkőzésre?

Még nem. A jelenlegi naptárunk nagyon zsúfolt, tehát elhatároztam, hogy egyszerre csak egy mérkőzésre fogok összpontosítani, és semmiféleképen nem sietek el semmit. Például van, amikor adott játékosok nélkül maradunk, ami nagyon nehéz tud lenni. Ma Moraest kellett nélkülöznünk, majd Dentinhót. Hosszútávú tervek? Sosem tudhatod, mi fog történni. Holnap elkezdek majd a Minajra gondolni. Most fontos, hogy az ukrán ligára váltsunk, és a következő mérkőzésre összpontosítsunk. Majd a Minaj elleni mérkőzést követően foglalkozok az Interrel is, de majd csak akkor.

A Real Madridra, mint egy csapatra készítetted fel a játékosaidat, vagy azért voltak kiemelt szereplők? Változtatott volna a hozzáállásodon bármit, ha mondjuk Cristiano Ronaldo továbbra is a Real Madridban játszana?

Bármilyen meccsre is készülünk fel, mindent kielemzünk, köztük a játékosokat is. A játékosaink számára vannak elérhető videók az ellenfél csapatáról, és azon belül adott játékosokról is, pár nappal a mérkőzést megelőzőleg. Utána tovább állunk, megnézzük a csapat dinamikáját a védekezésben, támadásban és a kettő közötti váltásokban. Aztán persze egy motivációs rész, de ez már szinte közvetlenül a mérkőzés előtt. Így készülünk fel minden egyes összecsapára, legyen az az ukrán bajnokságban vagy a Bajnokok Ligájában. Ez a fajta profizmus mindig is a részünk marad. Nem különböztetjük meg fontosság alapján a meccseket, és minden ellenfélre nagy tisztelettel és pontossággal készülünk fel.

Forrás: shakhtar.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Vini Jr. és Bellingham
Tovább

A Bayern München elleni kezdőcsapat

Nincs nagy meglepetés, Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén. Kezdőcsapat 13. Lunin17.…