Egytől egyig: Real Madrid – Barcelona (3-1)

Egy nagyon kiélezettnek látszó bajnoki versenyfutásban került lépéselőnybe a Real Madrid csapata, amely Benzema, Valverde és Rodrygo találatának köszönhetően 3-1 arányban múlta felül az ősi rivális Barcelona csapatát. A vendégek a hajrában tudták néhány percre izgalmassá tenni a hajrát, amikor Ferrán Torres gólja pár perc reményt adott a katalán szurkolóknak. A játék összképe alapján kétség sem férhetett ahhoz, hogy melyik csapat érdemli meg ezt a győzelmet. Egy győztes klasszikus után persze sokkal édesebb a pontozás is, hiszen megannyi nagyszerű egyéni teljesítmény született ezen a szép, hétvégi délutánon. Mi ismét klaviatúrát ragadunk, és megpróbáljuk értékelni a gyepen bő 90 perc alatt összefutkározott produktumot, továbbra is visszavonhatatlanul és megmásíthatatlanul szubjektív szempontból.

Csapatok

Real Madrid (9) – az olvasók pontszáma: 8,4

Pont úgy kezdte a találkozót a Real, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Élesen, agilisan, helyzeteket kialakítva, szép támadásokat vezetve, megnyomva az elejét, azaz nem volt gond az élességgel. Benzema gólja előtt mindenképp meg kell dicsérni az egész meccsen parádésan futballozó Kroost a harcosságáért, és bár Vini nem tudta értékesíteni az akciót, Karim mint mindig, jókor volt jó helyen és előnyhöz juttatta a csapatot. A második találat a saját térfelünkről indult, Carvajal indítása megpattant, a labdát Vini fülelte le, aki visszakészítette azt a mögötte érkező Tchouaméninek, ő kitette balra Mendynek, aki a mélységből érkező Valverde elé tálalt, Fede pedig kíméletlenül bevágta az alsóba a lasztit. A hajrában Rodrygót taposta meg Eric García, a brazil magabiztosan értékesítette a jogos büntetőt, ezzel alakult ki a 3-1-es végeredmény.

Ancelotti semmilyen szinten nem kockáztatott most, és a bölcs lépést csak alátámasztották a pályán látottak. Számára a leginkább kézenfekvő tizenegyet preferálta és Rodrygo vagy Camavinga személyében kiváló opciói maradtak a kispadról beszállva. Ami feltűnő volt, hogy a habfehérek nem aludtak bele a kezdésbe, gyors és direkt focit mutattak rengeteg elmozgással, területnyitással, egyérintőkkel. A Barcelona védelme sok esetben eltolódott ez pedig kedvező volt Vini és Valverde játékának. Szinte mindenki bátran szerelt, ütközött, lépett oda keményen, olykor a szabályokat is áthágva, és ez a szintű harcias hozzáállás végtelenül imponáló volt. Egyszerűen sugárzott a képernyőn keresztül, hogy itt ma csakis a győzelem a cél, csakis a győzelem az elfogadható eredmény. És így is lett.

Barcelona (5) – az olvasók pontszáma: 5,5

Mindazonáltal óva intenék mindenkit attól, hogy elbízza magát, hiszen bár a nagyobb csapatok ellen egyelőre döcög a szekér, Xavi csapata így is komoly vetélytárs lesz az egész szezon során. Látszólag nem a képeségekkel, a játéktudással van a baj, csapatként még nincsenek kész a katalánok. Ami elég egy szerényebb képességű ellenfél ellen, hiszen a minőségbeli tudás szállítja az eredményeket, az egy pár polccal feljebb nem megy, mert nincs meg az a bizonyos plusz. Ezen a klasszikuson is vagy tíz olyan pillanat biztosan volt, amikor egy katalán játékos ösztönösen beindult az üres területre a védelem mögé, vagy megcsinált egy váltást, és nem érkezett a labda, nem gördült tovább a támadás. Egyrészt mert nincs még akkora összhang, másrészt a nagyobb csapatok ellen kevesebb az idő mindenre. Ennek ellenére valószínűnek tartom, hogy nem fogunk együtt törökülésben ajándékokat bontogatni karácsonykor Gavival és Jordi Albával a fa alatt mézeskalácsot majszolva.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Toni Kroos (10) – az olvasók pontszáma: 9,2

A német középpályás egyik legjobb mérkőzése volt ez madridi karriere során. Oroszlánrészt vállalt az első gólban, amikor Busquets tépkedését ignorálva ugratta ki gyönyörűen Vinit, majd végig folyamatosan szervezett, és segítette ki számtalan alkalommal védekezésben a társakat, elsősorban Mendyt. Pont az ő esetén játszik, hogy milyen jót tesz a csapatnak, hogy van tényleges rotáció, és nincs kizsigerelve, azaz jobb erőbeosztással és így hatékonyabban tud játszani egy ilyen pármeccses periódust.

ee221016_toni

Andriy Lunin (7) – az olvasók pontszáma: 7,2

A gólnál sajnos nem tudott mit csinálni, kiszolgáltatott helyzetben volt. Az első félidőben maradt még le kicsit egy beadásról, viszont érezhetően egyre jobban megérti magát a védelemmel, sokszor tették vissza neki a labdát, ha úgy kívánta a helyzet, és Lunin igyekezett is hasznosan megjátszani azokat, ha volt rá módja. Természetesen Courtois helye megingathatatlan, de Lunin önbizalmának és motiváltságának mindenképp jót tett ez a kis szereplési lehetőség.

Dani Carvajal (8) – az olvasók pontszáma: 7,6

A második gól előtt becsúszva mentette meg a labdát, amivel lényegében elindította az akciót. A támadásoknál jellemzően Valverde középre lépésével ért fel, jól kombinált az uruguayi csapattárssal. Védekezésben rendkívül stabil volt, persze itt is kiemelhető Fede zakatolása és visszasegítése, pont ezért a Barca inkább a másik oldalon próblkozott, különösen az első félidőben. A vendégek góljánál talán kicsit feleslegesen indult meg a kontrával, hiszen a Barca hamar megszerezte a labdát és a helyén kialakuló űrt támadta.

David Alaba (8) – az olvasók pontszáma: 8,1

Bár véleményem szerint a hátsó alakzat főszereplője Militão volt, Alaba magabiztossága is kellett a sikerhez. Középen kiválóan zártak a brazillal együtt, nem meglepő, hogy a Barca inkább a széleken próbálkozott betörni, középről csupán 1-2 gyenge kísérletre futotta.

Éder Militão (9,5) – az olvasók pontszáma: 8,4

Szerintem a Real Madrid szertárosa fog a legjobban meglepődni azon, amikor a mosásba összekészített hármas számú nadrágból egy 184 centiméter körüli lengyel férfi fog kipottyanni. Militão szerintem elég bizonytalanul kezdte a szezont, de ezen a meccsen kiválóan és folyamatosan és elnyűhetetlenül tartotta a világ egyik legjobb támadóját. Kemény volt, tökös, néha kicsit alattomos is, de egy Clásicóra nem lehet felemelt kézzel kisétálni Robert Lewandowski ellen. Minden elismerésünk!

ee221016_eder

Ferland Mendy (7,5) – az olvasók pontszáma: 7,5

Elképesztő kettősség jellemezte a játékát, hiszen mezőnyben kiváló szerelései voltak, jól fedezte a labdát, remek megindulásai voltak, és adott egy gólpasszt is Valverdének. Ugyanakkor a kapott gólnál kicsit elaludt és lemaradt Ferrán Torresről, és az első félidei legnagyobb helyzetnél is könnyen jött be mellőle a labda. Még egy kicsit összeszedettebb, kiegyensúlyozottabb játékra lesz tőle szükség a folytatásban.

Aurélien Tchouaméni (7,5) – az olvasók pontszáma: 7,9

Klasszikus zongoracipelő meccs volt most ez a franciától, nem cifrázta a dolgokat, védekezett, majd igyekezett csak leosztani a labdát a társaknak, bár a második gól előtti támadással szépen ért fel ő is, benne volt az akcióban. Egy komoly különbség közte és Casemiro között, hogy Tchouaméni jobban olvassa a játékot és a helyezkedésével igyekszik folyamatosan opciót adni a többieknek.

Luka Modrić (8) – az olvasók pontszáma: 8,4

Hasznos és látványos megoldásai, passzai egyaránt voltak a horvát karmesternek. Pedriék csak lesték, amikor a mellel megszelíditett labdát az alapvonal előtt sarokkal tette vissza a társnak, és a küllőkből sem volt hiány a pályán. Bár a gólokból nem vette ki a részét, remekül teljesített, a visszavont gól előtti akcióban szépen játszotta magát tisztára. Sárgája jogos volt, de azért sok ilyenért lehetett volna lapot osztani a másik oldalon is.

Fede Valverde (9,5) – az olvasók pontszáma: 9,3

Én imádom ezt az embert. Ha egyáltalán ember, mert ebben sem vagyok biztos. A labda táncolt a lábán, nem is akart onnan egyhamar szabadulni, és mindenki csak csodálni tudta őt, de elvenni azt tőle – kizárt. A Mendy által visszatett labdát erős, lapos, belsős lövéssel lőtte ter Stegen kapujába, egyébként meg mint egy ezermester: minden adódó problémára megoldást talált. Ellenszere? Nincs. Nem is érdemes a fejlesztéssel próbálkozni.

ee221016_fede

Karim Benzema (8) – az olvasók pontszáma: 8,1

Nagyon szerettem volna, ha Benzema betalál a Barca ellen, és örültem, hogy ez be is jött. Fontos az önbizalmának és így fontos a csapatnak is, hogy a vezére magabiztos legyen, mert ez kihat a többiekre is. A második félidő elején már a duplájának tapsolhattunk volna, de a gólt les miatt érvénytelenítették.

Vini Jr. (7) – az olvasók pontszáma: 7,6

Nagyon akart, nagyon motivált volt, minden gólban volt szerepe, mégis kicsit túl sok volt nekem. Szövegelésért kapott egy sárgát, és benne volt a lehetőség, hogy belefut egy kiállításba is. Kivételes képességekkel bír, de nagyon lényeges, hogy mentálisan tudja kezelni a kényes játékhelyzeteket, eseteket egyaránt, mert leronthatja a teljesítményét, ha hagyja magát befolyásolni.

Cserejátékosok

Igazából mindenki elég későn érkezett, úgyhogy nehéz lenne értékelni Camavinga, Rüdiger, Asensio és Rodrygo teljesítményét, utóbbi azonban kiemelendő kiharcolt és értékesített büntetője miatt. Rodrygo jelenleg a nagybetűs tizenkettedik ember, a super sub, de csak idő kérdése és a kezdőcsapat oszlopos tagja lesz.

ee221016_csapat

Edzői értékelés

Carlo Ancelotti (10) – az olvasók pontszáma: 8,6

Nem kockáztatott és ez volt a helyes döntés. Bízott az általa favorizált legjobb 11-ben, és a lehető legjobban kihozta a játékosok erényeit. Kicsit jobban rotál az olasz mester ebben a szezonban, meg is látszik az eredménye. Nem mindig látványos, szinte sosem kiütéses, helyenként szenvedős a foci. De a célját eléri. És azért mégis csak ez a legfontosabb.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…