Az RFEF és a LaLiga közleményháborúja a LaLiga Impulso ügyében

A Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) az Athletic, a Real Madrid és a Barcelona oldalán áll, törvénytelennek tartja a LaLiga és a CVC megállapodását. Először támogató közleményben reagáltak a törvénytelenséget kiáltó klubok nyílt levelére, majd az erre érkezett LaLiga-reakciót élesen kritizálták egy újabb közleményben.

Az RFEF közleménye a Real Madrid, az Athletic Club és az FC Barcelona nyílt levelének megjelenése után (Amelyre egyébként a LaLiga is reagált, ezt ide kattintva elolvashatod.):
Ahogy már augusztus óta hangoztatjuk, ismételten elmondjuk, hogy mélységesen ellenezzük a LaLiga Impulso projektjét. A javaslat a jogrendszerünkkel összeegyeztethetetlen módon készült, ezért bízunk abban, hogy az illetékes spanyol hatóságok nem fogják engedélyezni a végrehajtását.

Az RFEF-nek kötelessége biztosítani azt, hogy a spanyol sportjog irányítási rendszere megmaradjon. Ez összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy harmadik fél belépjen a LaLiga irányításába és gazdasági részesedést szerezzen benne, még inkább akkor, ha ez egy kockázati tőkealap.

A LaLiga kizárólag az első és másodosztályban szereplő kluboké lehet és csak ők irányíthatják, anélkül, hogy ez bármilyen módon sértené az alacsonyabb kategóriákban szereplő klubok jogos elvárásait.

Ezért kötelességünk azoknak a kluboknak a rendelkezésére állni a jogrendszerünkkel összeegyeztethető és a spanyol labdarúgás hagyományos értékeihez méltó megoldás megtalálásában, amelyek nem kívánják a versenysorozatok sorsát kockázati tőkealapokhoz kötni.

LaLiga

A LaLiga közleménye az RFEF kommünikéjére reagálva:
Az RFEF közleményével kapcsolatban a LaLiga szeretné tisztázni, hogy augusztusban a LaLiga közgyűlése a 42-ből 38 tagklub támogató szavazatával elfogadott egy sor megállapodást, ez a többség pedig egyértelműen legitimálja a projekt fejlesztését, a LaLiga elnökének pedig az a felelőssége, hogy a közgyűlés által elfogadott megállapodásokat végrehajtása megtörténjen.

Nem értjük, hogy az RFEF miért ellenez egy olyan megállapodást, amely a LaLiga egyértelmű többségi akarata, és amely nem károsítja az RFEF-et, sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a LaLiga Impulso sok klub számára lehetővé teszi a stadionjaik fejlesztését, akkor még inkább elősegíti a 2030-as labdarúgó világbajnokság megrendezésére irányuló pályázat sikerességét.

Visszautasítjuk a projekt jogszerűtlenségével kapcsolatos összes vádat, ha pedig az szándékos tájékozatlanságból származik, úgy még inkább. Az RFEF előtt ott volt a lehetőség, hogy betekintsen az összes információba, amelyek között olyan neves cégek jelentései is szerepelnek, mint az Uría Menéndez vagy a Latham & Watkins, amelyek a CVC számára biztosítanak tanácsadási szolgáltatásokat, ez pedig garantálja, hogy a megállapodás jogilag rendben van.

Másrészt a klubok állítólagos kondícióival kapcsolatos vádak is ugyanilyen alaptalanok, és a gazdasági irányítási szabályok módosításával kapcsolatos ismeretek teljes hiányát feltételezik, hiszen ezek valid, érvényes és eredményes megállapodások, amelyeket a LaLiga kompetens szervei jóváhagytak.

RFEF

Az RFEF viszontválasza:
Az RFEF sajnálja, hogy a LaLiga meggondolatlanul reagált a CVC-vel folytatott művelettel kapcsolatos közleményünkre. Ahogy az lenni szokott, a LaLiga válasza semmitmondó, nem tartalmaz semmit, ami akár csak minimálisan is ellensúlyozná azt, amit a közleményünkben kifejtettünk, ez pedig ismételten bizonyítja a projekt egyértelmű jogellenességét, amely az egész spanyol labdarúgás számára káros. Mindenki számára, kivéve néhány érdekelt felet:

  • Tebás úr, aki minimum a következő hét évre kap egy jól fizető pozíciót egy LaLigán kívüli, CVC-vel közösen létrehozott testület elnökeként.
  • A kockázati tőkealap (CVC), amely a spanyol labdarúgás rovására fog szaftos nyereséget bezsebelni. 

Mindeközben azok a klubok, amelyek aláírják a megállapodást, elveszítik televíziós jogaik egy százalékát, amely jóval meghaladja a számukra biztosított hitelt, és amelyet egyébként szintén teljes egészében vissza kell fizetniük (az egy százalékos jogosultság elvesztése mellett).

Ezenkívül azok a klubok, amelyek nem az 1. vagy 2. osztályban szerepelnek, eleve elesnek ettől a százalékos összegtől, amelyre egyébként jogosultak lennének abban a pillanatban, hogy belépnek valamely fenti osztályba.

A LaLiga megállapodáshoz ragaszkodó elnöke és az azt támogató klubok együttesen lesznek felelősek a megállapodás törvénytelenségeinek következményeiért.

Ismerve Tebás úr harciasságát és buzgóságát, valamint a szinte biztosra vehető válaszát, az RFEF előrebocsátja, hogy nem fog belemenni a közlemények és ellenközlemények végeláthatatlan sorozatába.

Az álláspontunk egyértelmű, és amikor csak szükséges, ragaszkodni fogunk ennek a katasztrofális megállapodásnak a törvénytelenségéhez. 

Forrás: LaLiga.com, RFEF.es
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…