Három kérdés és három válasz a Getafe elleni döntetlen után

Újra és újra. A Real Madrid ismét nagyszerű eredményt ért el a Bajnokok Ligájában a hét közepén, majd a hétvégi bajnokin egy gyengébb ellenfél ellen veszített pontokat. A Getafe elleni 0-0-s döntetlen többek között a nem mindennapi körülményeknek is köszönhető, de lássuk, miről is érdemes beszélni a találkozó után.

A három válasz

1. Hogyan kreált Zidane használható felállást 11 mezőnyjátékosból?

A mérkőzés előtt a beszédtémát a királyi gárda rengeteg hiányzója szolgáltatta. Eltiltások, sérülések, vírusfertőzés miatt 11 felnőtt mezőnyjátékos állt Zinédine Zidane rendelkezésére, ami 9-re redukálódott, ugyanis Toni Kroos és Karim Benzema is csak a kispadon kezdett. Mind a kilencen pályán voltak a kezdő sípszó pillanatában Victor Chusttal kiegészülve. A hátsó alakzatot viselte meg leginkább a hiányzók sokasága, de a védősor összeállítására így sem lehetett panasz. Előttük Luka Modrić szerepelt, mint egyedüli labdatartó középpályás, őt pedig Isco, Marco Asensio, Rodrygo és Vinícius támogatta a pálya közepén és szélén, Marianóval kiegészülve a támadósorban. Zidane alatt ez volt az egyik leggyengébb csapat, de tényleg nem volt más alternatíva.

2. Hogyan birkózik meg a madridi fásultság a Getafe fizikai erejével?

Még a kezdőcsapat tagjai közül sem volt mindenki 100%-os. Egy olyan fizikális csapat ellen, mint a Getafe, ez bizony problémát jelent. Minden rögzített játékhelyzet, minden hosszú indítás, minden egy az egy elleni sprintverseny megterhelőbb a Getafe ellen, a Real Madrid pedig már kimerült volt a találkozó kezdetekor is. Az első félidőben volt egy momentum, amikor Vinícius labdát veszített, de nem futott vissza védekezni, emiatt a kritikák kereszttüzébe került. Normális esetben ez teljesen jogos lenne, de ezen a mérkőzésen úgy vélem, nem volt már sok a tankban. Azt a keveset pedig okosan kellett felhasználni. A Getaféhoz utazni egy El Clásico és egy Liverpool elleni párharc után talán a lehető legrosszabb forgatókönyv volt a blancók számára, legalábbis a fizikai állapot tekintetében.

Thibaut Courtois

3. Hogyan muzsikál ezúttal Militão és Chust együtt?

A felnőtt csapat tagjai közül Éder Militão volt az egyetlen bevethető középhátvéd. Hozzá csatlakozott a védelem tengelyében a Castilla 21 éves játékosa, Victor Chust. A páros ezelőtt egyetlen alkalommal szerepelt együtt – az Alcoyano elleni összecsapáson, amikor a Real Madrid búcsúzott a Király-kupától. Ekkor volt lehetőségük összecsiszolódni, ami valljuk be, nem sok idő és nem is sült el kifejezetten jól. Ezalkalommal sokkal jobban szerepeltek, különösen Militão teljesítménye volt figyelemreméltó, a brazil védőnek sikerült megőriznie kiváló formáját. Igaz, hogy a védelem is megtört néha, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Thibaut Courtois lett a mérkőzés legjobbja, de ez a teljesítmény kiemelkedő volt a tapasztalatlan védőpároshoz képest.

A három kérdés

1.  Miért játszott Blanco és Arribas 90 percet a Castillában?

A hiányzók sokaságát tekintve kissé érdekes volt látni, hogy Antonio Blanco és Sergio Arribas egyaránt 90 percet töltött a pályán a Castilla szombati mérkőzésén. Nem lehetett volna őket pihentetni, hogy Zidane csapatában több percet kapjanak? Különösen, ha figyelembe vesszük, mennyire vékony középpályával készült a csapat? Nos, de, lehetett volna. Azonban ahogy Zidane a mérkőzés után elmagyarázta, Ferland Mendy és Fede Valverde kiesésének híre túl későn futott be ahhoz, hogy a Castilla játékosainak időkorlátot szabhassanak meg. Utólag belegondolva jobb lett volna, ha fenntartanak két helyet a keretben a fiataloknak. De utólag már könnyű okosnak lenni.

Antonio Blanco

2. Rodrygo sokoldalúsága a gyengesége?

Az elöl szereplő ötös tagjai közül Rodrygo tűnt a leginkább elveszettnek a pályán. A látottak alapján egyértelműen látszott az utasítás, miszerint neki kellett középre húzódnia sokoldalúsága és kiaknázható technikai adottságai miatt, azonban úgy tűnt, teljesen pozíción kívül játszik. Ha nem lenne ennyire sokoldalú, talán csak szokásos szerepkörében, a pálya szélén kellett volna tevékenykednie – és ebben a legjobb. Tulajdonságai miatt azonban olyan feladatot kapott, amiről még az edzéseken is alig hallhatott, köszönhetően Fede Valverde utolsó perces kiesésének.

3. Mégis mennyire nagyszerű Courtois?

Thibaut Courtois hat védéssel járult hozzá az eredmény tartásához. Mentései közül néhány igazán szemkápráztatóra sikeredett, Nemanja Maksimović próbálkozását például élményszámba menő mozdulattal tornázta ki. A labda irányt változtatott, emiatt pedig olyan csavarral és ívben érkezett, amelyet a Getafe játékosai sem tudtak volna szebben megrajzolni, a belga válogatott játékos azonban ezt a problémát is elhárította. Idén kiválóan teljesít, ahogy tavaly sem lehetett rá panasz és úgy tűnik, a vezéregyéniségek közé tartozik. A mérkőzés után például arról beszélt, hogy felesleges a sérülések miatt panaszkodni, tovább kell küzdeni a bajnoki cím megnyeréséért.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…