Lehet, hogy ezért nem lesz Szuperliga?

Az UEFA tárgyalásban áll a Centricus Asset Managementtel egy 6 milliárd eurós pénzügyi csomagról, melynek segítségével a futballszervezet szeretné megtámogatni zászlóshajó versenysorozatát, hogy megállítsa az új kezdeményezés, a Szuperliga megvalósulását.

A svájci székhelyű sportszervezet egy olyan terven dolgozik a Centricusszal, amely egy megújult Bajnokok Ligáját eredményezne. A tárgyalások zajlanak, de még nem biztos, hogy megegyezésre jutnak a felek. A Centricus képviselői visszautasították a nyilatkozat lehetőségét, az UEFA szóvivője pedig nem reagált a konkrét kérdésekre.

Az UEFA nagy csatára készül a Szuperligával szemben, hiszen az új torna az európai labdarúgás legnagyobb húzása lehet az 1950-es évek óta, és megszüntetheti a Bajnokok Ligája több évtizedes egyeduralmát, mint a világ legerősebb klubtornája.

A világ néhány rendkívül gazdag labdarúgóklubja, köztük a Manchester United és a Real Madrid, összeállt, hogy megalapítsa a Szuperligát, erről hivatalos közleményt is kiadtak. Mint azóta kiderült, a JPMorgan Chase & Co 4 milliárd eurós támogatásával indulna a sorozat, ami komoly fegyvertény az UEFA eddigi pénzosztási gyakorlatával szemben. Az UEFA kizárással fenyegette a Szuperliga csapatainak játékosait minden UEFA és FIFA tornáról, ám ezeket később több forrás is elképzelhetetlennek tartotta, jogi problémákra hivatkozva. Így ez nem lehetne akadály az új versenysorozat számára. Azok után, hogy minden érintett klub hivatalos közleményben számolt be a részvételéről, tegnap éjszaka Florentino Pérez, a Szuperliga elnöke egy hosszabb rádióinterjúban beszélt a sorozatról. Minden abba az irányba ment tehát, hogy valóban megtörténik egy korszakváltás az európai labdarúgásban.

A legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy a több csapat visszalépne, már a kilépéshez szükséges papírokat intézik, a pletykák szerint klubvezetők mondanak le az eset miatt, ám még kétséges, hogy ténylegesen mi lesz az egész ügy kimenetele.

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy az UEFA, amely már hónapok óta tárgyal a Centricussal, az addigi 4,2 milliárd eurós pénzügyi csomagot 6 milliárd eurósra emelte a Szuperliga hatására. A Centricus, amely 30 milliárd dolláros összeg felett diszponál, kiváló kapcsolatokkal rendelkezik Közel-Keleten és Ázsiában található óriásszervezetekkel. A Centricus egyébként számos gazdasági szektorban jelen van, konzorciumi partnersége van a FIFA-val és a SoftBankkal új futballtornák indítása kapcsán, ráadásul egyeztetések zajlanak arról, hogy befektet az FC Basel együttesébe.

Úgy tűnik tehát, hogy a hiányolt pénz megjelenik az UEFA-nál, a kérdés már csak az, hogy mit lépnek erre a Szuperliga csapatai, és mik lesznek az elmúlt napok történéseinek következményei.

Forrás: Bloomberg
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK