Florentino Pérez: Meg akarjuk menteni a labdarúgást

A Szuperliga és a Real Madrid elnöke egy spanyol TV műsorban beszélt a labdarúgást alapjaiban megváltoztató kezdeményezésről. Az interjú végén néhány Real Madriddal kapcsolatos kérdés is szóba került.

„A Szuperligát a bevételek csökkenése keltette életre, és a vágy, hogy a legjobb csapatok gyakrabban játsszanak egymással, ezáltal pedig a bevételek növekedjenek, a szurkolók pedig megkapják, amit akarnak.”

„A legnagyobb angol, olasz és spanyol klubok megoldást kellett, hogy találjanak erre a szörnyű helyzetre, amelyen most épp keresztül mennek. Az Európai Klubszövetség szerint 5 milliárd eurót veszítettünk. A Madridnak 800 milliós költségvetése van, majd ez 700-ra csökkent. Ebben az évben 900 helyett meglátjuk, hogy meglesz-e a 600 millió. Két év alatt 400 millió eurót veszítettünk.”

Pérez

„Ha nincs más bevételed, mint a televíziós jogdíjak, akkor a legjobb módja a bevételek növelésének a sokkal látványosabb mérkőzések biztosítása. Itt kezdtük meg a munkát. Arra jutottunk, hogy egy hétközi Szuperligával a Bajnokok Ligája helyett képesek lennénk korlátozni a bevételkiesést. Sok gyenge mérkőzés van. Egy Barcelona – Manchester United sokkal szórakoztatóbb, mint amikor a United egy gyengébb csapattal játszik. Melyik az, amit a világ akar?”

(Megkérdezték az elnököt, hogy tart-e az UEFA fenyegetéseitől:) „A labdarúgásnak fejlődnie kell, ahogy az üzleti világ, az emberek és a közösségi média is tette. A labdarúgásnak alkalmazkodnia kell a jelenhez. A futball iránti érdeklődés csökken. Valamit tenni kellett. A labdarúgás az egyetlen globális sport. A 12 alapító csapatnak pedig a világ minden táján vannak szurkolói. Ez hozza a bevételeket. A többi sorozat nem hozza, a pénz pedig mindenkié. Ez egy piramis. Ha mi, akik a csúcsán vagyunk, rendelkezünk forrásokkal… De ha nincs bevétel, akkor nincs miről beszélni. Alkalmazkodnunk kell. ”

„A fiatalokat már nem érdekli a futball, a futballnak alkalmazkodnia kell az új helyzethez. Változtatnunk kell, hogy sokkal vonzóbb legyen a sport.”

„Ez olyan, mint az 50-es évek, amikor elindult a BEK. Az embereknek nem tetszett, de minden megváltozott… Mi a vonzó? Az, hogy nagy csapatok játszanak egymás ellen. Ez az, ami bevételeket generál. Minden, amit teszek, azt a futball érdekében teszem.”

„A 15 alapító csapat az, amely hozni fogja a bevételt, öt másik csapat pedig sportszempontok alapján kerül majd be. A tervem az, hogy megmentsem a labdarúgást.”

„Hogy mikor kezdünk? Amint csak lehet. Beszélnünk kell az UEFA-val arról, hogy miként döntsük el, mi alapján válasszuk ki az öt plusz csapatot.”

„Hogy beszéltem-e korábban az UEFA-val? Az UEFA egy másik formátumon dolgozik. Nem értem. Nem fog olyan bevételt generálni, ami megmentené a sportágat, ezt nyugodtan mondhatjuk. Nem magamért vagyok itt, a Real Madrid tagjait képviselem. Azért vagyok itt, hogy megmentsem a futballt. Drámai a helyzet. Beszélnünk kell az UEFA-val és a FIFA-val, nem tudom, hogy miért ennyire dühösek.”

„Amit az UEFA elnöke a Juventus elnökéről mondott, azt nem mondhatja. Megsértette Agnellit. Az UEFA-nak változnia kell, nem akarunk olyan elnököt, aki sérteget minket. Átláthatóságot akarunk. Pozitív változásokat akarunk. Egy demokratikus Európában elképzelhetetlen, hogy ilyenek elhangozzanak.”

„Az UEFA egyeduralkodó. Mi jobbá akarjuk tenni a futballt. Azért jöttem a Madridhoz, hogy megmentsem a klubot, amikor nehéz helyzetben volt, pénzügyi érdekek nélkül. A legjobbat akarjuk a labdarúgásnak.”

„A játékosoknak nem kell aggódniuk, a fenyegetéseket nem válthatják be. Az UEFA-t irányítóknak átláthatóbbnak kellene lenniük. Nincs jó megítélése a szervezetnek. Beszéltem a bajnokságokkal, a klubokkal, és senki nem érti az UEFA új BL-modelljét. A klubok eurómilliókat veszítenek, azonnali megoldásra van szükségük, most. Nem 2024-ben.”

„Hiszünk abban, hogy ez a formátum megmentheti a futballt, ahogy a BEK annak idején az 50-es években már megmentette. Teljesen esélytelen, hogy a Real Madridot kizárják a BL aktuális idényéből. Beszélnünk kell az UEFA-val, hogy meglegyen a párbeszéd, de a futball az összeomlás szélén áll. Ha a nagy klubok nem tudják kifizetni az átigazolási összegeket, a kisebb klubok megszűnnek létezni.”

Pérez

„A labdarúgásnak világ szinten négymilliárd szurkolója van, de meg kell menteni ezt a sportágat. Nem fogok neveket mondani, de az egyik klub 250 millió eurót, egy másik 200 millió eurót veszített…”

„A LaLiga nem fog veszíteni az értékéből. A Real Madrid továbbra is a legjobb játékosaival áll ki a Valencia ellen. A két sorozat tökéletesen meg tud élni egymás mellett. A LaLiga nem szenved hátrányt. A Premier League Angliában teljesen szilárd, nem fog változni semmi. A labdarúgás jelenleg nem elég vonzó a fiataloknak. A BL csak a negyeddöntőtől érdekes. Sokkal látványosabb meccsekre lesz szükségünk ahhoz, hogy letegyék a tableteket, és élvezzék a futballt. A fiatalokat nem érdekli ez. A 18-24 éves korosztályban drasztikusan lecsökkent az érdeklődés. Ha öt meccset játszunk kedden és ötöt szerdán, megkapjuk a pénzt, akkor beszélhetünk. A futballvilág többi részével is össze fogunk tartani.”

A PSG is beszáll? „Jelenleg 12-en vagyunk.”

A Bayern? „Valami idióta az egész elején azt mondta, hogy ott akarjuk hagyni a bajnokságokat, de ez őrültség. Természetesen szó sincs erről. Ami a bevételt hozza, az a 15 alapító csapat, a világ legnagyobb látványosságában.”

„Azért vagyok itt, hogy kiálljak a Real Madridért, és jobbá tegyem a dolgokat. A BL-ből kapott pénzzel haldoklunk.”

„Ez nem a gazdagok ligája, hanem a liga, ami megmenti a futballt, amely összetartáson alapul. Azért teszünk mindent, hogy megmentsük a szerényebb lehetőségekkel bíró klubokat, mielőtt már esélyünk sem lesz erre.”

„A Szuperligán múlik, hogy az őket kritizálóknak mindent megmagyarázzon, többek között Boris Johnsonnak, az Egyesült Királyság miniszterelnökének is azt, hogy amiket az emberek mondanak, azok nem fedik a valóságot, és hogy a Szuperliga a futball megmentéséért és a szurkolók érdekében jött létre.”

„Nem fogok jogi dolgokba belemenni, de lehetetlen, hogy a Real Madridot kizárják az aktuális BL-sorozatból.”

Nem fogják megunni az emberek ugyanazokat a meccseket újra és újra? Manchester City a Real Madrid ellen újra és újra? „Nem. Ezek a leglátványosabb meccsek, ezek generálják a legnagyobb bevételeket.”

„A futball jövőjéért harcolunk. Vannak, akik ezt nem veszik kellően komolyan. Hatalmas veszteségek vannak, ismétlem magam, ötmilliárd euróról beszélünk.”

„Lesz VAR a Szuperligában is, és javítani fogunk rajta, jobb bíráskodás lesz. Próbálunk olyan bírókat alkalmazni, akik megfelelnek a szakmai követelményeknek. Lesz pénzügyi fairplay és gazdasági stabilitás.”

Megmenti a Barcelonát gazdasági szempontból ez a lépés? „Mindenkit megment. A labdarúgás egy rendkívül nehéz pillanatban van. Ez az elmúlt 20 év legrosszabbja. Nem fog csak úgy eltűnni a sport, de egy alacsonyabb szintre eshet vissza, ha a fiatalokat már nem érdekli. Azért dolgozunk, hogy az elkövetkezendő 20 évben békében élhessünk egymás mellett.”

Mehetnek válogatott meccsekre a Szuperligában játszó játékosok? „Sok dolgot meg kell változtatnunk. Túl sok mérkőzést játszunk. Mindennek változnia kell. A labdarúgás a jelenlegi formájában nem mehet tovább.”

„Már két éve dolgozunk ezen a koncepción, de a világjárvány felgyorsította az eseményeket. A Real Madrid ebben az idényben 300 millió eurót veszített, és el kellett engednünk olyan játékosokat, akiket nem akartunk.”

Pérez

„Hogy miért most? Mivel most van itt az idő. A következő idényben már el lehet indulni. Szombaton mindenki aláírta a szerződést, ez már jogilag is kötelezi az alapítókat. Tovább kell dolgoznunk. Elvégeztünk egy felmérést ötezer szurkoló részvételével öt országban, és mindenhol azt az eredényt kaptuk, hogy a kezdeményezés mellett vannak.”

„A további öt csapat? Három ország csapataival beszéltünk. Nem tudjuk, hogy mi alapján fogjuk őket kiválasztani, dolgozunk ezen. Sportszakmai szempontok döntenek majd. Egyeztetünk a FIFA-val, UEFA-val… Ez nem egy zárt liga.”

„Az olyan csapatoknak, mint az Eibar vagy a Levante, örülniük kellene, hiszen minél nagyobb bevétel generálódik a nagycsapatoknál, annál több csorog lefelé is.”

„A fiatalok konzolokon játszanak, és azt mondják, hogy a futballmeccsek túl hosszúak. Valamit tennünk kell. Ha a fiatalok szerint ez a helyzet, akkor sokkal érdekesebbé kell tennünk a játékot, sőt, akár még rövidebbé is.”

„Nem tudjuk, hogy az UEFA és a FIFA munkatársai milyen pénzeket visznek haza. LeBron James fizetését tudjuk, mi pedig nagyobb átláthatóságot akarunk, ami a LaLigában és az UEFA-nál nincs meg.”

„Azért jöttem, hogy tájékoztassam az embereket arról, hogy mi történik.”

„A Bajnokok Ligája folytatódhat. Vagy lehet egy alacsonyabb szintű torna. Az UEFA-nak meg kell értenie, hogy mindenki változást akar.”

„A következő lépés? Párbeszédet szeretnénk a FIFA-val és az UEFA-val. Ha ők nem akarnak beszélni velünk, akkor…”

„Ugyanazt a modellt szeretnénk, mint amit az európai kosárlabdában is láthatunk. Ez nem a gazdag és szegény klubokról szól, ez egyszerűen nonszensz. Ki mondta ezt? Valaki, aki kitüntetett helyzetben van.”

„Mindenkivel szeretnénk egyeztetni és megegyezni, aki a folyamat része lesz. És sokan vannak ilyenek. Lehet, hogy végül nem sikerül most megvalósítanunk a tervünket, de folytatni fogjuk és harcolunk.”

„Ismét el kell magyaráznunk a Szuperligát. Sok kritika teljesen téves. Heti szinten fogjuk látni a leglátványosabb meccseket, amelyek a világon négymilliárd embert mozgatnak meg. Idő kell, hogy elmagyarázzuk, miről van szó.”

Ezzel a pénzzel könnyebb lesz leigazolni Mbappét? „Azért vagyok itt, hogy a Szuperligáról beszéljek. A következő nyolc évben fogok még másról beszélni. Nézzék. Az utcán sétálok a maszkomban, és azt hallom, hogy igazoljuk le Mbappét.”
És mit válaszol? „Nyugi…” (nevet)
„Igazából ő egy kiváló játékos. A Madridnak is változásra van szüksége. Nem Mbappéról beszélek. De rengeteget nyertünk. Annyi minden történt. Változtatnunk kell, ez pedig az én feladatom.”

"Nem tudom, hogy hosszabbít-e. Nem beszéltem vele. Legalább is ma nem." (nevet)

Igazolások: „Mindent megteszek ami tőlem telik annak érdekében, hogy a Madrid ne veszítse el jól megérdemelt helyét. A madridisták tudják ezt. De az igazság az, hogy 900 millió eurós bevételt kellett volna generálnunk, de 600 lesz. Bár az is igaz, hogy a Madrid akkor is meg volt törve gazdaságilag, amikor először ide jöttem.”

Cristiano: „Hogy visszajön-e? Nem. Szerződése van a Juventusszal. Számára nem lenne értelme a visszatérésnek. Nagyon szeretem őt, rengeteget adott a klubunknak.”

Sergio Ramos: „Őt is nagyon szeretem, de nagyon rossz helyzetben vagyunk. Reálisan kell néznünk a dolgokat. Mindannyian rossz helyzetben vagyunk. Nem azt mondom, hogy Ramos nem folytatja. Egyelőre az idény befejezésén gondolkodunk, aztán meglátjuk, mi lesz a következő idényben. Sok minden megtörténhet. Először fejezzük be ezt az idényt. Sok játékossal beszélünk, akik önként vállalják a fizetéscsökkentést. Néhányan már megtették, még ketten vannak hátra, Jovic és Odegaard. Ramos tavaly elfogadta. Ebben az évben más helyzetben van.”

Zidane: „Ő a legjobb edző, aki valaha megfordult nálunk. Egy legenda. Hasonló személyiség, mint én, ki nem állhatja a sajtótájékoztatókat. Nem mond semmit, de boldog.”

Messi: „Szeretném, ha maradna. Nagyszerű játékos. A Madrid – Barca párharc egy olyan luxus, ami csak itt, csak nekünk adatik meg, és emberek milliói nézik. Amikor a City játszik a United ellen, akkor például nem ez a helyzet.”

Eladná Viníciust? „Nem. Esélytelen. Senkinek.”

„Mindig hálás leszek Mourinhónak azért a versenyszellemért, amit behozott a klubhoz. Ez egy olyan DNS, ami azóta is bennünk van.”

A Szuperliga trófeák BEK/BL trófeának számítanak majd? Ha jövőre megnyeri, akkor 13+1-et vagy 14-et mond majd? „Nos, lehet, hogy 15-öt.” (nevet)

„Az interjú után az emberek talán kicsit jobban megértik, miről szól a Szuperliga, de ez nagyon bonyolult dolog.”

„Már felépültem a COVID-ból, de még mindig fáradt vagyok.”

„Úgy gondolom, hogy a hatóságok részéről nehéz lenne engedélyezni, hogy szeptemberben visszatérhessenek a nézők a stadionokba.”

(Külön köszönet Prince-nek a közreműködésért! – a szerz. kieg.)
Frissítve: 21.04.20. 09:24

Forrás: AS, MARCA, El Chiringuito
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK