Pérez tervének két sarkalatos pontja: Mbappé és az új Bernabéu

A francia támadó 2021-ben érkezett volna az eredeti elgondolás szerint, azonban ez háttérbe szorulhat, miközben a Bernabéu átalakítása rohamléptekkel történik, és 2022-ben kész kell, hogy legyen.

Kylian Mbappé és az új Bernabéu… ezek Florentino Pérez tervének sarokkövei, amellyel igyekszik emelni csapata teljesítményét és hírnevét, ahogy azt a múltban már többször is megtette. Első alkalommal, amikor 2000-ben elnökké választották, Luís Figo öltözött habfehérbe, hátrahagyva a rivális Barcelona együttesét. Később Zidane, Ronaldo és Beckham is a spanyol fővárosba költözött. Ezzel kezdetét vette a galaktikusok időszaka, amely új alapokra helyezte a csapatépítést és a futball iparágát.

„Itt vannak ezek a futballisták, akik kitermelik a saját fizetésüket” – így magyarázta akkoriban a friss igazolások keresetét. Ez végül a modern futballszerződések alapját jelentette. Az általa megszerzett sztárok vonzották a szponzorokat, Pérez pedig osztozott a játékosok arculatához tartozó jogokon. A blancók gazdaságilag hatalmas fejlődést produkáltak, de ez az eredményekben nem mutatkozott meg: csak egy Bajnokok Ligáját sikerült nyerni 2000-ben.

A második éra Zinédine Zidane érkezésével jött el, amikor a francia mester Rafa Benítezt váltotta a kispadon 2016-ban. A királyi gárda történelmének akadnak csodálatos csapatai, amelyeket különböző becenevek tettek halhatatlanná: Di Stéfano Madridja, a Yé-Yé korszak, a Keselyű ötöse, a Galaktikusok… A francia szakember együttese három BL-serleget gyűjtött be zsinórban, Ancelotti elsőségével együtt ez négy trófeát jelent öt év alatt. Ez Cristiano Ronaldo tündöklése alatt történt, őt azonban egy korábbi elnök, Ramón Calderón csábította a spanyol fővárosba.

Nuevo Santiago Bernabéu

Az, hogy a klub zsinórban háromszor ült fel Európa trónjára, már-már a történelem része. A futball most irgalmatlan sebességgel halad előre. Az elmúlt szezonban a gárda egyetlen trófeával sem bővítette a vitrint azután, hogy Zidane nyáron bejelentette távozását.  A tavalyi év végén azonban visszatért, a most futó idényben fél lábbál már kint van a BL-ből (az odavágón a Manchester City 2-1 arányban múlta felül a csapatot). Hazard érkezésével a szupersztár-igazolások új hulláma vette kezdetét, de a fő attrakció Mbappé lesz. A francia tehetség a nagy pillanat, amelyre Pérez várt. A világ egyik legnagyobb sztárja a teljesen újragondolt Bernabéu gyepén.

Nuevo Bernabéu

Az eredeti elképzelések ellenére a koronavírus tulajdonképpen felgyorsította a munkát, amelyet jelen állás szerint 2022-ben fejeznek be. Az egyetlen kérdés már csak az, hogy a járvány gazdaságra gyakorolt hatása hogyan befolyásolja a klubot. A Real Madrid 575 millió eurós kölcsönt vett fel a munkálatok elvégzéséhez, melyet 30 év alatt fizet vissza fix, 2.5%-os kamattal.

A habfehér együttesnek 2023. júliusától évi 29.5 millió eurót kell visszafizetnie, a törlesztés pedig egészen 2049-ig tart majd. A visszafizetés első három évét eltolták, de így is 2023-ban fog kezdődni, az új stadion ára így összesen 796.5 millió euró lesz.

Kylian Mbappé

Mbappé

Pérez tervének másik fő célja. A terv szerint 2021-ben csaptak volna le rá, amikor már csak egy évig köti szerződés a PSG-hez, így reális áron lehetne elhozni. A tehetséges játékos elutasítja a szerződéshosszabbítási ajánlatokat, hogy ezáltal minél közelebb kerüljön a spanyol gigászhoz. A járvány azonban megváltoztatta a kialakult helyzetet, a támadó pedig úgy tűnik, aláírja új kontraktusát, de a hírek szerint szeretne egy „Real Madrid-záradékot” is.

Ez jelentősen megnehezíti Pérez tervét, azonban ő továbbra is a megvalósításra koncentrál. Az az álma, hogy a francia csatáron csillanjanak meg az új Bernabéu fényei.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK