Modrić és Ødegaard: A múlt, a jelen, és a jövő

Ha a Real Madrid jövőjéről van szó, az egyik legnagyobb problémát egy jó ideje Luka Modrić helyettesének megtalálása jelenti. Modrić egy olyan játékos, aki mindenét a klubnak áldozta, hihetetlen tudású középpályás, akinek sikerült a legrangosabb egyéni díjat, az Aranylabdát is elhódítania, megtörve ezzel a Messi-Ronaldo páros hegemóniáját, ezt a teljesítményt pedig nem lehet elégszer megemlíteni.

Persze megtalálni egy olyan játékos utódját, mint Luka Modrić, nem lesz könnyű feladat, mivel nincs hozzá hasonló játékos, sem középpályás, kevesen dolgoznak olyan keményen azért, hogy elérjék azokat a dolgokat, amik neki sikerültek. Mindezt annak ellenére, hogy volt idő, amikor a Real Madrid legrosszabb igazolásaként tartották számon. (A játékos leigazolása után a katalán Sport emlékezetes címlappal jelent meg, amelyen a horvátot az előbb említett kifejezéssel illették.  – A szerk. kieg.) 

Luka Modrić 2012 augusztusában érkezett a Real Madridba a Tottenham csapatából, a blancók pedig kb. 45 millió eurót fizettek érte. Ez az összeg akkoriban sokaknak nevetségesen magasnak tűnt, de az évek távlatából a Modrićért fizetett pénz a futball történetének egyik legjobb befektetésének tűnik.

Modrić gyengén kezdett Madridban, ezt senki nem vitatja, de azt a pár rossz hónapot követően, ameddig hozzászokott új környezetéhez, hamar Mourinho talizmánjává nőtte ki magát. Az idény ötödik hónapjában már rendszeresen a kezdőcsapat része volt, Mesut Özil és Xabi Alonso mellett focizva. Sikerült egy sztárokkal teletűzdelt csapatból kiemelkednie, és minden kétkedőt egy szempillantás alatt csendre intett. 

Luka Modric

A 2013/14-es idényben Mourinho távozott a Madrid kispadjáról, helyére pedig Ancelotti érkezett. Az új edző kinevezése nem ingatta meg Modrić helyét a kezdőcsapatban, a Real Madrid középpályáján még mindig ő volt az első számú játékos, ráadásul Özil távozásával ő vált a legfontosabbá is. És Modrić nem okozott csalódást: a 2013/14-es idény egy álom volt számára, ebben az időben egész biztosan a világ egyik legjobbja volt, folyamatos jó teljesítménye pedig nagyban segítette a csapatot a Király-kupa és a Bajnokok Ligája megnyerésében. Az ő nevéhez fűződik a klub történetének egyik legfontosabb gólpassza is, a 92. perc 48. másodpercében Ramos fejére helyezett labda. 

A sztárokkal teli csapatban való csillogás már teljesen hétköznapi dologgá vált Luka számára, és ez megmutatkozott a 2014/15-ös idényben, amikor egy minden eddiginél jobb Real Madridot láthattunk játszani. Egy olyan csapatot, amely 22 mérkőzésen át tartó győzelmi szériát tudott felépíteni, és amelynek jó esélye volt a triplázásra, de amely végül mindent elbukott az idény második felében azért, mert Luka Modrić sérülés miatt nem volt bevethető állapotban. 

Teltek-múltak az évek, Modrić egyre jobb és jobb lett, míg végül ő lett a legfényesebb csillag a madridi égen. A blancók 3 legfontosabb játékosa között tartották számon, kétségkívül ő volt a legjobb középpályás a világon, és ő alkotta a világ legjobb középpályás duójának az egyik felét, egy tökéletes, halálos párost alkotva Toni Kroos-szal. 

Modrić kulcsjátékos volt abban a Madridban, amely háromszor egymás után fel tudott ülni Európa trónjára, folyamatos jó teljesítménye már-már álomba illő volt. Az általa végzett kemény munka és az általa képviselt hihetetlen minőség végül 2018 decemberében kifizetődött. Modrićnak ítélték az Aranylabdát, ezzel a világ legjobb játékosává koronázva őt. 

Modrić csillaga láthatóan leáldozóban van, és őt helyettesíteni enyhén fogalmazva is egy nagyon nehéz feladat lesz, de azt nem lehet kijelenteni, hogy nincs rá megfelelő ember: Martin Ødegaard csak a lehetőségre vár, közben pedig annak a Real Sociedadnak vált kulcsemberévé, amely történelmi harcot folytat azért, hogy a következő idényben indulhasson a Bajnokok Ligájában. 

Odegaard és Modric

Senki nem vitathatja azt, hogy az Ødegaard által nyújtott teljesítmény egészen hihetetlen, és hogy készen áll a Real Madrid nyújtotta kihívásokra. Senki nem mondja, hogy olyan jó lesz, mint Modrić volt, ezt még túl korai lenne kijelenteni. Azonban az, amit eddig láthattunk tőle, azt mutatja, hogy rá lehet bízni ezt a terhet, és nem kell őrült összegeket kidobni az ablakon, ha van valaki, aki házon belül is el tudja végezni a feladatot. 

Luka Modrić neve történelemkönyvekbe illő, egy játékos, akire a szurkolók úgy fognak emlékezni, mint aki nagymértékben hozzájárult a csapat sikereihez, talán klub történetének egyik legfontosabb időszakában. Helyettesítése nem lesz gyerekjáték, de ha van valaki, aki bizakodásra adhat okot, az Martin Ødegaard.

Modrić nyomába lépni hatalmas felelősség, de Martin megmutatta, hogy mire képes. A Real Madrid múltja és jelene álomszerű volt Luka Modrićcsal, és a Martin Ødegaard-ra épülő jövő is bizakodásra adhat okot – csak hinni kell benne. 
 

Forrás: blancotalks
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK