Xabi Alonso, a jövő nagy edzője?

Nem titok Madridban, hogy a klub vezetősége játszadozik a gondolattal, hogy Xabi Alonso a jövőben a Real Madrid edzője lesz. Nem véletlen, hogy az egykori középpályás állást kapott a klub akadémiáján, ahogy az sem, hogy meglehetősen gyorsan lépkedhet a ranglétrán. Általában óvatos az ember az olyan edzőkkel, akik túl gyorsan kapnak lehetőséget egy topcsapat élén, ám a klub körüli emberek egyöntetűen úgy érzik, hogy Xabi sikeres lesz. A pályája elején lévő menedzserről a Tifo Football készített elemzést.

Xabi Alonso nemrég fejezte be első idényét edzőként. Az egykori középpályás a Real Madrid Infantil A (U13) csapatát vezényelte, mely az irányítása alatt úgy menetelt a bajnoki címig, hogy 23 mérkőzésből 22-t megnyertek, és egy alkalommal játszottak döntetlent. Utánpótláscsapat ide vagy oda, veretlenül bajnokká avanzsálni nem rossz belépő az edzői berkekbe. Nem meglepő tehát, hogy a klub is támogatja újdonsült edzője fejlődését, akit valószínűleg a jövő Real Madridjának vezetőedzőjeként vizionálnak a vezetőségi berkeken belül.

Az ilyen helyzetekben általában szkeptikusak az emberek egy hasonlóan tapasztalatlan menedzserrel kapcsolatban, de Xabi esetében egyhangúan állítják a klubhoz közeli emberek, hogy az egykori középpályás igenis sikeres lesz edzőként. Az optimizmus pedig nem véletlen.

Xabi Alonso játékosként igen nagy taktikai repertoárt birtokolt: játszott szervező játékosként, mélységi irányítóként, elit szinten olvasta a játékot, míg intelligenciájának és technikai tudásának köszönhetően úgy is tudta kontrollálni a középpályát, hogy fizikai képességei elmaradtak az újkori labdarúgók felépítésétől.

Xabi karizmatikus egyéniség, minden megvan a személyiségében ahhoz, hogy meg tudja nyerni magának az öltözőt. Pályafutása utolsó éveiben tudatosan tanult és készült élete új fejezetére. 2014-ben váratlanul elhagyta a Real Madridot, de mint később kiderült, mindez azért történt, hogy Pep Guardiola kezei alatt játszhasson, és tanulhasson tőle. Meg kell említeni, hogy Guardiola maga is hasonlóan járt el pályafutása utolsó szakaszában: előbb az AS Roma csapatához igazolt, hogy Fabio Capellótól tanulhasson, majd Mexikóba tette át székhelyét, ahol Juanma Lillo irányítása alatt játszhatott és tanulhatott, végül pedig legnagyobb mentora, Marcelo Bielsa kezei alatt gyarapíthatta addigi tudását.

Ami Xabit illeti, nem volt szüksége sok időre ahhoz, hogy megkapja első edzői megbízatását: kevesebb, mint egy évvel a visszavonulását követően elvégezte az UEFA Elit edzői tanfolyamát (olyan korábbi társakkal karöltve, mint Xavi, Raúl, Victor Váldes és Joan Capdevila), majd szinte azonnal állást kapott a Real Madrid utánpótlásbázisán, ahol az U13-as csapat irányítását vehette át. Ma már ő és Raúl is edzők a Real Madrid korosztályos csapatainál – utóbbi az U15-ös Cadete B-t irányítja.

Szinte tényként kezelhető, hogy Xabi és Raúl is feljebb fognak lépni a ranglistán a nyár folyamán, köszönhetően a sikeres bemutatkozó idényüknek. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a Real Madrid szép csendben egy edzői akadémiát is felépített, melyet több olyan korábbi játékos képvisel, akik tisztában vannak a klub filozófiájával, átérzik annak értékeit, és akik potenciális jelöltek arra, hogy a Real Madrid bennük lelje meg a jövő Zinédine Zidane-ját.

Ennek a filozófiának nagy előnye, hogy szükség esetén a klub azonnal meríteni tud az utánpótlásból, nemcsak játékosok, hanem edzők szintjén is. Ugyanakkor az is igaz, hogy hosszú ideig nem lehet mindenkit az utánpótlás különböző szintjein tartani, ha az első csapatnál nem adódik lehetőség a kinevezésükre. Nem kell messzire visszanyúlni, ha példát akarunk hozni ezen állításra: 2017-ben Guti történelmi tettet hajtott végre a Juvenil A élén, hiszen triplázni tudott csapatával. A korábbi középpályás munkásságát mindenki elismerte, különösképp a taktikai felkészültségét emelték ki: Guti csapata páratlan közvetlenséggel, gyorsan, mértani pontosságú passzokkal, helyváltoztatásokkal, kontratámadásokkal, a szélső védők által teremtett extra nyomás gyakorlásával és rengeteg elmozgással játszott. Amikor Zidane tavaly nyáron elhagyta a klubot, a legtöbben Gutiban látták a helyettesét, ám Julen Lopetegui érkezése egyben azt is jelentette, hogy a klub egykori középpályása a tapasztalatszerzés érdekében távozott a klubtól. Ma már a Beşiktaş másodedzője.

Annak ellenére, hogy Guti egyértelműen nagyobb taktikus, mint Santiago Solari, a ranglista (Solari a klub második számú csapatának edzője volt) akkor is az argentin kinevezését követelte volna, ha a spanyol a nyár folyamán mégis a klubnál maradt volna.  

Nem elképzelhetetlen tehát, hogy Xabi Alonso Gutihoz hasonlóan egy nap elhagyja majd a klubot, ha nem érkezik a számára megfelelő lehetőség az első csapattól. A Bayern München például szívesen látná őt az edzői stáb tagjaként. A német klub elnöke, Karl-Heinz Rummenigge ugyanis nagy rajongója a spanyolnak, akiről 2018-ban így nyilatkozott: „Fantasztikus vezetőedző válik majd belőle. Nagy tekintéllyel bír, kiváló edzői voltak a múltban, több nyelven is beszél. Szeretném, ha egy nap visszatérne a Bayernhez.”

Ami a taktikai beállítottságot illeti, egyelőre nehéz megmondani, hogy mi jellemzi leginkább a Xabi-stílust. Annak ellenére, hogy csapatával úthengerként gyalogolt át a többi klubon az U13-as korosztályban, fontos megjegyezni, hogy a többi csapat jóval a Real Madrid szintje alatt van a tehetségek tekintetében. Amikor az edzősködésről és a stílusáról kérdezték az első idényét követően, Xabi kitért a válasz alól, ami egy újabb jele szerénységének: „Mindenekelőtt, a csapat és a siker sztárjai a játékosok. Ők érdemlik meg az elismerést. Ők azok, akik a pályán harcolnak, akik tudják, hogy mi az a szenvedés, és akik élvezetessé tették számunkra ezt az idényt. Ami az idényt általánosságban illeti, meglehetősen jó volt. A srácok nagyon éretten viselkedtek, sokat tanultak, ez a szint pontosan erről szól.”

Xabi Alonso a Real Madrid legendája. A szurkolók sosem fogják elfelejteni a Tizedik elhódításában vállalt szerepét, ahogy azt a legendás lisszaboni futást sem, amely mára Sergio Ramos könnyeket eredményező fejesgóljának egy szimbólumává vált. Most előtte a lehetőség, hogy edzőként is felépítse örökségét a klub kötelékében, de nyilvánvaló, hogy nagy verseny lesz kegyeiért az európai topklubok között.

Forrás: Tifo Football
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK