Istenem, csak Kroost ne vedd el tőlünk!

Kezdhetném és letudhatnám a fohászt egy magyar-német-spanyol koprodukcióban készült feliratos miatyánkkal, de egyrészt imába nem írunk statisztikát, másrészt pedig épp olyan üres és hiteltelen maradna az írás, mint amilyen a középpálya a mi Antoniónk nélkül (igen, direkt ANT, szorgos és hatékony). 

A hétvégi mérkőzésen Sergio Ramos két gólja kellett ahhoz, hogy ne folytatódjon a bajnokságban is a botlássorozat. A spanyol kapitány jött, és ismét megmentette a Real Madridot a vereségtől. Azonban mégsem Ramos volt a mérkőzés kulcsembere, hanem a német gépezet, Toni Kroos. Ez volt az a mérkőzés, amikor a legelfogultabb szurkolók és a legszelektívebb látással megáldott nézők is érezhették Kroos hatását a csapat játékára és eredményességére. A német most nem csak csendben hozta a tőle megszokott precizitást és számokat, hanem teljesítményével hátára vette a csapatot.

 

Csak a rend és a szemléltetés kedvéért, Kroos a Málaga ellen 64 átadásból mindössze négyet hibázott el. Ezek közül 36 alkalommal oldalirányba továbbította a labdát. Nem meglepő módon a helyzetek nagyrésze pontrúgás után alakult ki, amit a német ragyogóan tud a kapu elé kanyarítani. Ramos második góljánál is érdemes megnézni, mennyire tökéletes helyre ment a labda, ahogy tanítják: a kapus és az ötösvonal közé. A legbeszédesebb adat a kilenc kulcspassza, ami idei ligarekord, – a bajnokság semelyik játékosa nem volt képes egy mérkőzésen ennyi helyzetet előidézni – valamint öt passzából közvetlenül gólhelyzet alakult ki. Négy labdaszerzése mellé egyetlen elkövetett szabálytalanság sem társult. Talán ezek a legfontosabb adatok. Ja, nem, még két gólpassz is került a neve mellé, mellyel vezeti a bajnoki gólpassz táblázatot.

Nem csak számokra, de szemre is káprázatos játékot mutatott. A keresztlabdái, súlypontáthelyezései élményszámba mennek, legutóbb Xabi Alonso volt az a játékos, akitől megszoktuk, sőt, el is vártuk az ilyen megmozdulásokat. Ehhez, a kiemelkedő technikai tudás mellett, olyan ösztönökre és játéklátásra van szükség, melyek még profi szinten sem mindennaposak. Röviden: oda és akkor rúgja a labdát, ahova és amikor akarja és kell. Emellett védőként nagyon nehéz felkészülni ezekre a labdákra, azonnal lépéselőnybe kerül a támadó. Valljuk be, Tonit ez élteti, a csapat pedig ebből él.

 

De néha fel kell vállalnia a pluszt is, amit sokan hiányoltak tőle. A váratlan megmozdulások, lendületes megindulások, ütemváltások. A Málaga ellen többször is láthattuk, erre is képes, mert a sebbessége is megvan hozzá. Általában azért nem hárulnak rá ilyen feladatok, mert nem ez a dolga, azonban Bale, James, Isco vagy épp Asensio hiányában be kell vállalnia ezeket. Plusz a középpályáról is inkább Modrić szokott közelebb játszani a támadókhoz és az ellenfél kapujához. Ó, igen, a német-horvát kapcsolatról se feledkezzünk meg: hétvégén 102 alkalommal játszottak össze, harmóniájukat a Feng Shui nagymesterei is megirigyelhetik, ezért is sajnálatos Luka sérülése, és ezért is fog nagyobb feladat hárulni Kroosra. Szerencsére a német bírja a strapát és a kiélezett helyzeteket, ezt már a német válogatottban és Madridban is bizonyította. Zidane feladata, hogy imádkozzon a futball istenéhez, nehogy Kroos is kidőljön sérülés miatt, illetve, hogy a megfelelő emberhez nyúljon Modrić pótlására. Előbbire az idő fog választ adni, utóbbira pedig a legkézenfekvőbb megoldás Kovačić lehet, akinek stílusa nagyon hasonlít a honfitárséhoz. 

Végezetül szeretném megköszönni a Bayern Münchennek, hogy aprópénzre váltották a kincset.

Ámen. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK