Egytől egyig: Real Madrid – Celtic (5-1)

Könnyed szerda esti szórakozás Madridban, egyfajta erődemonstráció, vagy csak egy igen szép este a szurkolóknak. Ilyen és ezekhez hasonló jelzőkkel illethetjük a tegnap estét, aminek a Real Madrid már biztos továbbjutóként vágott neki. Minden előjel ellenére egy szórakoztató meccset kaptunk, szép győzelemmel. Jöjjön Hát az értékelés, jöjjenek a pontok, egytől egyig.

Csapatok

Real Madrid – 8,5 (szerkesztői pontszám: 9)
Felszabadult, már-már örömjátékot mutató Real Madrid. Nyomokban azért tartalmazott butaságot és dekoncentráltságot is a játék, ám ezek most mind-mind belefértek. Nem volt kilógó csapatrész, nem voltak kilógó játékosok, ez most tényleg az a nap volt, amikor gyakorlatilag minden a csapat kezére játszott, és ezzel a lehetőséggel mindenki tudott is élni. Nincs egyszerű helyzetben és időszakban a csapat, nagy szükség volt már egy ilyen győzelemre, egy ilyen erődemonstrációra. Még úgy is, hogy a válogatott szünetig már csak két mérkőzés maradt, hiszen közel sem mindegy, milyen szituációba kell majd visszatérniük a válogatottból a végletekig kifacsart sztároknak. 

Celtic – 5 (szerkesztői pontszám: 5)
Nagyon magas presszinggel kezdték a meccset, ami meglehetősen sok energiát igényel. Egy darabig nyilván tudták tartani ezt, aztán szépen lassan elkezdtek elfogyni – érthető módon. A vendégek közel sem vért, sokkal inkább egy áfonyaszörpöt ivó csapat képét keltették, nem nagyon tudták megszorongatni ellenfelüket, sőt, sokszor annyi területet biztosítottak a madridiaknak, amennyire gyakran 2-3 meccsen összesen nincs példa. Így a két szenvedősebb meccs után hirtelen kinyíló késbe most ők voltak kénytelenek belenézni. 

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Marco Asensio – 8,4 (szerkesztői pontszám: 9)
Nem könnyű a spanyol helyzete, még úgy sem, ha ebben saját maga is nyakig hibás. Mindenesetre, ha korábban azt írtam, hogy a csapatnak szüksége volt már egy ilyen meccsre, mit mondhatnék Asensióról? Kiegészítő ember szerepe, 5-10 percek… Az elmúlt néhány beszállása alkalmával már mutatta az éledezés jeleit, most viszont úgy rúgta be az ajtót, hogy azzal egyértelműen jelezte, köszöni, él és virul. Pazar játékot mutatott a spanyol, kifejezetten jó és látványos passzokkal, hatékony egyérintőkkel, a mezőny legtöbb kulcspasszával, valamint egy szép találattal. Pontosan erre lenne tőle szükség, csak nem 10-15 meccsenként, hanem hellyel-közel állandósítva. 

Thibaut Courtois – 8,6 (szerkesztői pontszám: 9)
A mezők egyik legjobbja volt a belga kapus, kétségtelenül. Volt egy-két pofás védése, olyanok is, amiket poszterekre lehet rakni, illetve megfogta a Celtic büntetőjét is. Az egyetlen apró keserűség az a kapott gól, illetve a tény, hogy ismét nem sikerült enélkül lehozni a meccset. Pedig abba is beleért ujjbeggyel. 

Dani Carvajal – 7,3 (szerkesztői pontszám: 6,5)
A meccs elején meglehetősen zavarban volt, több veszélyes passza és labdaeladása is akadt – látszólag nem nagyon tudott mit kezdeni a magas presszinggel, valamint az ezzel járó nyomással. Komolyabb gond ezekből a mozdulatokból nem lett, de vannak olyan csapatok, akik ellen bőven lehetett volna. Ez húzza le a pontszámát is. Az ellenfél térfelén egyébként kifejezetten jól mozgott, Asensióval is jól megértették egymást. 

David Alaba – 7,2 (szerkesztői pontszám: 7)
Meglehetősen csendes, történésmentes mérkőzése volt az osztrák védőnek, mind védekezésben, mind pedig építkezésben. Eladott labdája is csak hosszú átadásként, hátul hajmeresztő mutatványa nem volt. Sose legyen nehezebb dolga. 

Éder Militão – 7,3 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Nos, a védelem tagjai közül csak Alaba nem mutatott hajmeresztő dolgokat, társa átvállalta tőle ezt a feladatot. Carvajalhoz hasonlóan a Celtic nyomásgyakorlásával ő is bajlódott, a második félidei eladott labdája pedig tényleg hajszál híján gólt eredményezett – Thibaut azonban kisegítette. Viszont ha már mindezt a számlájára írtuk, meg kell említeni azt is, hogy ő takarított a legtöbbször a kapu előterében. 

Ferland Mendy – 6,4 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Na ő volt az, aki nemcsak majdnem, hanem ténylegesen is összehozott valamit hátul: gól igaz abból sem lett, hiszem Courtois védte a büntetőt (is). Emellett viszont a passzai rendben voltak, olyannyira, hogy nem volt rontott átadása a teljes meccs alatt – ez 76/76-os mérleget jelent. 

Toni Kroos – 7,7 (szerkesztői pontszám: 7,5)
Mélységi irányítóként kellett helytállnia – hátul volt a legtöbb esetben, mint egy védekező középpályás, de elsődleges feladata nem a pusztítás volt. Mindenesetre ez a hátrébbvont szerepkör azt is eredményezte, hogy némileg csendesebb meccset láthattunk a némettől. Az alapvető feladatát, a mélységi osztogatást viszont kiválóan oldotta meg, összekötő kapocs volt a társai számára, messze a legtöbb (pontos) passzal. 

Luka Modrić – 8,2 (szerkesztői pontszám: 8)
A mágikus passzok mestere ezúttal is varázspálcával a kezében érkezett a Bernabéuba. Szép megmozdulások, jó játék, és még egy gól is köthető a nevéhez, noha utóbbi büntetőből született, azért az érdemeit nem szükséges vitatni. Nagyon jól mozgott a pályán a neki jutó 65 percben, ezt díjazta a Bernabéu népe is. 

Fede Valverde – 8,9 (szerkesztői pontszám: 9)
Az idény eddigi legjobb játékosa ezúttal is tündökölt. Teljesen mindegy, hogy középen vagy a jobb oldalon játszik, Fede egyszerűen bámulatos. Ezúttal egy assziszt, egy sistergős találat, négy kulcspassz, valamint az ellenállhatatlan játék az, amit mutatott nekünk. Kezdenek elfogyni rá a jelzők. Nyilván a meccs legjobbja cím legfőbb várományosa volt, és csak azért adtam Asensiónak, mert az ő helyzetében sokkal nagyobb meglepetés volt a tegnapi játéka. Az már annyira nem is váratlan, hogy Fede a mezőny (egyik) legjobbja, és őszintén remélem, hogy ezt a lendületet nem töri meg a vb sem. 

Vini Jr. – 7,1 (szerkesztői pontszám: 7)
Mérges vagyok rá. A góljának örülök, persze, de ő volt az egyetlen olyan játékosunk a pályán, akin éreztem, hogy nem feltétlen tiszteli az ellenfelet. Rengeteg elszórakozott helyzet, rossz döntés, rossz lövések, amiknek részben ő, részben a társak itták meg a levét. Persze ez egy ilyen meccsen belefér, de nem szabad, hogy átessen a ló túloldalára. 

Rodrygo – 8,3 (szerkesztői pontszám: 8)
Még mindig nagyon kedvelem a 9-es pozíciójában, és az elmúlt évek felhozatalából magasan kiemelkedik – mármint “Benzema-pótlékként” eddig talán ő a legsikeresebb. Az eredményjelzőre egy találattal íratta fel a nevét, de gólpassz értékű átadása is volt, amit Vini végül nem tudott kihasználni. Örülök annak, hogy ennyire jól sikerül megoldani vele a játékot Benzema hiányában is.

Cserejátékosok

Karim Benzema – 6,6 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Két kaput eltaláló lövés, néhány eladott labda. Ez az idény eddig nem róla szól, de nem is tud folyamatosan játékban maradni apróbb sérülései miatt. 

Lucas Vázquez – 6,7 (szerkesztői pontszám: 7)
Bejött, köszönte a lehetőséget és adott is egy gólpasszt. Lendületes játékot mutatott, de esetében ez nem is lehetne másképp. 

Nacho – 6,8 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Nem mutatott semmi extrát, de hibája sem volt, ami a tegnapi védelmet tekintve már félsiker. Volt egy ígéretes előretörése, ám az akciót végül nem követte gól. 

Dani Ceballos – 6,9 (szerkesztői pontszám: 6,5)
30 percet töltött a pályán, harcosan, gyakorlatilag hibák nélkül hozta ezt le. Sérülésből visszatérve kiemelkedőt nem nyújtott, de ezek a percek értékesek számára.

Jesús Vallejo – 6,9 (szerkesztői pontszám: 7)
20 perc alatt összehozta a legtöbb madridi szerelést – az eset szépséghibája, hogy ehhez a jeles elismeréshez nem volt szüksége kettőnél több labdaszerzésre. Ismét egy gyengébb pont a kezdőcsapat védelme számlájára. 

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – 8,5 (szerkesztői pontszám: 8,5)
Volt némi limitációja a kezdőcsapat összeállításakor, de véleményem szerint jó döntéseket hozott. Akit bedobott a vízbe, azok közül mindenki jól is úszott, és az egyéni hibák ellenére csapatszinten jól teljesítettek a srácok. Külön ki szeretném emelni Vallejo játékperceit, kedves gesztus volt ez az olasztól. 
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK