Courtois: A BL-döntő volt a legjobb meccsem a Real Madridban

A belga hálóőr a Jasin-díj megnyerése kapcsán beszélgetett a Realmadrid.com munkatársával.

„A Tizennegyedik döntője egy olyan meccs volt, ahol számos fontos védést, szinte már lehetetlen védést mutattam be. Ez volt a legjobb pillanat az idényben, amely olyan sok kemény munkát és áldozatot követelt. Olyan volt, mintha láttam volna az egész addig elvégzett munkámat megtérülni. Ez volt Courtois legjobb meccse a Real Madridban.”

„Az álmom az volt, hogy BL-t nyerjek, az pedig, hogy ilyen fontos szerepem volt benne, hogy megnyertem a meccs legjobbjának járó díjat a döntőben, olyasvalami, ami számomra és a klub számára is történelmi. Az élet megy tovább, új idény kezdődött, de amikor visszavonulok, emlékezni fogok erre a napra.”

„Nagyszerű volt hallani, hogy hivatalosan is engem választottak a világ legjobb kapusának. A Real Madridban játszom, ahol csak a legjobbak játszhatnak. A csapatomat kell hozzásegítenem trófeák megnyeréséhez, ha pedig ténylegesen ezt teszi az ember, akkor tudja, hogy a legjobbá vált. Ez nagyszerű díj, de csak akkor, ha a csapat is nyer valamit. Jó ránézni, motiválóan hat az emberre, hogy még keményebben dolgozzon, még több trófeát nyerjen és egyre jobbá váljon.”

„Tudtuk, hogy a PSG elleni idegenbeli meccs nehéz lesz. Az első félidőben nagyon nyomtak, volt néhány védésem. A második félidő elején aztán még néhány. Magabiztos voltam, szerettem volna elkerülni a bekapott gólt. Amikor megítélték a büntetőt és láttam, hogy Messi fogja elvégezni, ránéztem Llopisra, és arra gondoltam, amit a meccs előtt mondott. Ugyanazt az oldalt érezte, amelyiket én is, úgyhogy arra vetődtem. Fontos védés volt, mivel megadta a magabiztosságot, hogy kiálljuk a PSG nyomását, végül pedig jó eredményt értünk el a visszavágó előtt.”

„A Stamford Bridge-en, Azpilicueta lövésekor, amikor láttam, hogy tüzelni fog, léptem egyet balra, majd a magasságomat kihasználva mutattam be a védést. Ezek a mozdulatok látványosak a szem számára. A labda a felső sarokba tartott, mindig jó érzés bemutatni egy ilyen védést, pláne, hiszen ez lehetővé tette, hogy maradjon az 1-3-as eredmény. Annak az eredménynek köszönhetően jutottunk tovább, ilyenkor pedig tisztában vagy azzal, hogy ezek a védések mennyire fontosak.”

„A Chelsea elleni visszavágó nagyon nehéz volt, mert az ellenfelünk sokkal veszélyesebb támadásokat vezetett. Ennek ellenére nyugodtak maradtunk és egységesek. A szöglet utáni védésem önbizalmat adott nekünk, ennek köszönhetően tudtuk, hogy még életben vagyunk. Aztán Modrić megmutatta, hogy mire képes, azzal a Rodrygónak adott passzal. A csapat egy igazi elegye a tapasztalatnak és a fiatalságnak. Minden játékos tudja, miként menedzselje a mérkőzést a végső sípszóig, ezt mutatta az előző idény is.”

„A Manchester City ellen már az első percben bemutattam egy nagyszerű védést, Bernardo Silva lövésénél. Sok volt az adrenalin, valamint az érzelem, sok kulcsfontosságú védés, a továbbjutás iránti vágy… és mindent beleadtunk, az utolsó pillanatban is. Grealish lövését lábbal védtem, ezt külön gyakoroltuk is. Sosem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged egy ilyen mozdulatra, de akkor szükség volt. Abban az időszakban a mérkőzések előtt jól edzettünk, éreztük, hogy jó formában vagyunk.”

„A szurkolók folyamatosan támogattak minket, még 0-1-nél is. Rodrygo első gólja után realizáltuk, hogy hat perc van hátra. Nehéz megmagyarázni az érzést, de akik ott voltak a lelátón, azok tudják, hogy miről beszélek. A hosszabbítás kezdetekor éreztem, hogy ez a mi napunk lesz a szurkolókkal.”

„Ami a bajnokságot illeti, a Sevilla elleni meccs kulcsfontosságú volt. Ha ott nem nyerünk, akkor a Sevilla és a Barcelona is utolért volna bennünket. Azon a meccsen láttuk, hogy mekkora hite van a csapatnak. Egy olyan nehéz első félidőt követően, kétgólos hátrányban elkezdtünk harcolni, felzárkózni, majd megnyertük a meccset. Az a meccs nem csak a bajnokság megnyerésében segített, hanem önbizalmat is adott mindannyiunknak, amire szükség volt a Bajnokok Ligájában mutatott fordításokhoz is.”

„Sok jó védésem volt a bajnokságban, de az Atlético elleni hazai meccsen bemutatottra jól emlékszem, ott végül az arcommal védtem ki a labdát; de ott volt a Sevilla elleni is, ahol sokat támadtak; aztán a Bilbao ellen hazai pályán, azon a szoros meccsen; a Rayo elleni dupla védés, ami után azonnal megszereztük a vezetést. Nehéz csak egyet kiválasztani. A Villarreal ellenire is emlékszem, amikor Danjuma balra tartott. Itt számított a magasságom, de gyorsan leértem.”

„Fontos volt, hogy olyan sokáig nem kaptam gólt, és ez azt is megmutatta, hogy milyen nehéz ellenünk betalálni. Ha olyan játékosaid vannak mint Karim, Vini és Rodrygo, akkor tudod, hogy gólokat fogsz lőni, az ellenfél pedig nehezen találja a gólszerzés lehetőségét. Ez megnehezíti a dolgukat. Kapusként is magabiztossá tesz, úgy érzed, hogy senki nem találhat be. Fontos, hogy így érezd magad. Fontos időszak volt, de nem az volt az idény legjobbja, az később jött.”

„A kezdet nehéz tud lenni a Real Madridnál, mivel hatalmas a nyomás és minden apróságra nagyon figyelnek. Minden meccset néznek az egész világon, kapusként pedig mentálisan erősnek kell lenned, mert néha egyetlen védésre van szüksége a csapatodnak ahhoz, hogy nyerni tudjon. Az egész mérkőzésen koncentrálnod kell, mivel készen kell állnod, ha eljön a pillanat. Kapusként nagyon jó érzés, amikor bemutatsz egy hatalmas védést, a csapatod pedig végül nyer. Ettől úgy érzed, hogy jó kapus vagy.”

„Ennek egy része genetika. A szüleim röplabdáztak, mindig szerettem vetődni. Aztán az edzések is segítenek természetesen. A testednek agilisnak és rugalmasnak kell lennie, hogy képes legyél gyorsan a földhöz vágni magad. Két méter magas vagyok, ha pedig így is olyan gyorsan le tudsz érni mint egy alacsonyabb kapus, akkor 10-15 centi előnyt tudsz szerezni a labda eléréséhez. Ez az egyik kvalitásom.”

„A szüleim nagyon boldogok és büszkék. Gyerekkorom óta mögöttem állnak, erre szeretném én is tanítani a fiamat, aki itt van az akadémián. Ők erőfeszítéseket tesznek érted, neked pedig keményen kell dolgoznod és áldozatokat kell hoznod. Ez egy hosszú út, sok jó pillanattal és hullámvölggyel. Ők ott vannak veled a kevésbé szép pillanatoknál is, együtt szenvednek veled. A nevelésüknek köszönhetően jutottam el idáig, örülök, hogy megoszthatom velük ezeket a pillanatokat.”

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK