Egytől egyig: Celtic – Real Madrid (0-3)

A címvédő Real Madrid a skót bajnok otthonában megkezdte szereplését a 2022/23-as Bajnokok Ligája kiírásában. A Celtic a Real Madridhoz hasonlóan 100%-os mérleggel bír hazája bajnokságában, illetve hazai pályán a pokoli hangulat segíti őket, mint 12. játékos. A madridi alakulatra lassan jellemzővé válik, hogy azért hullajt pontokat a csoportkörökben, így előzetesen sem ígérkezett sétagaloppnak a találkozó. Lássuk, hogy hogyan is sikerült elhozni a 3 pontot a Celtic Parkból!

Csapatok

Celtic – 5 (szerkesztői pontszám: 6)

Hatalmas iramban kezdték a mérkőzést, az első játékperc végére már a második szögletüket készültek elvégezni. Igyekeztek a saját játékukat játszani, amivel a skót első osztályban tulajdonképpen átgázolnak az ellenfeleiken, így nem véletlen az a 25-1-es gólarány 6 meccs után. Egészen brutális munkát végez labdával a csapat. Viszont ha az ellenfél okosan tartja a labdát és rövid, kis passzos játékkal építi a támadásait, azzal jól láthatóan meggyűlik a bajuk. Továbbra sem tartoznak az elitbe, de kezdik megközelíteni azt, jó úton járnak. Ha hatékonyabban használják ki a helyzeteiket, akkor akár egy kapufánál is több sikerélményt szerezhettek volna. Sokszor nem is a gyors játékkal, hanem talán a kommunikációval voltak problémák. Ebben kell a legtöbbet fejlődniük, de az alap kiváló. Fog még ez a csapat meglepetést okozni.

Real Madrid – 7 (szerkesztői pontszám: 7)

Egy madridi szempontból meglehetősen unalmas első félidő után egy már sokkal jobb második félidőt produkált a csapat mind összjátékban, támadásépítésben, szervezettségben és hatékonyságban, de azt már megszokhattuk, hogy általában a második félidőt uralja a habfehér különítmény. Az első félidei játék nyomokban Zidane-féle taktikát tartalmazott, hiszen a két szélről, de főként jobbról vakon, orrba-szájba érkeztek a beadások és a boxon belülre belőtt labdák. Ezeket az elemeket Benzema kiesésével szépen lassan elengedte a csapat, rövid passzos kombinációkra kezdett építeni. Személy szerint én hiányoltam az átlövéseket, többször is ígéretes lövőhelyzetben találhatták magukat a középpályásaink, de mindig csak egy oldalpassz követte azokat. Sokszor nem értettem, hogy miért akarjuk a gólvonalig kipasszolni az amúgy feltüzelt skót védelmet. A 3 pont megvan és a 2 sérüléstől eltekintve egy könnyedén elfogadható BL nyitány volt ez a csapatnak.

Játékosok

A mérkőzés embere – Toni Kroos – 7 (szerkesztői pontszám: 9)

Közel tökéletes teljesítmény a világbajnoktól. Mindenhol ott volt, robotolt, mintha sokszor a megszokottnál is mélyebbre visszahúzódott volna vagy védekezni, vagy építkezni. 136 labdaérintése volt, 119 sikeres passzt osztott ki a 124-ből. Ez egy 96%-os mutató a 17/17 hosszú átadás mellett. Mindezek mellett csak 1 párharcot vesztett, volt 2 labdaszerzése és 2 szerelése. Szinte folyamatosan adta a hajszálpontos „nagykeró”-kat Valverde és Carvajal irányába (az egyik löbbölésből kulcspassz lett a csapat harmadik gólját megelőzően), ezzel is a legtöbbször megbontva a Celtic védelmét. Remélem, hogy tartós lesz ez a formája. Folytassa, kérem!

Thibaut Courtois – 8 (szerkesztői pontszám: 8)

Az első kapott gól nélküli mérkőzése a szezonban. 4 védést mutatott be, abból 2-t tizenhatoson belüli lövéssel szemben. Ezúttal földöntúli bravúrra nem volt szükség, a kötelezőt simán hozta. Lábbal csak 3 eladott labdája volt a 43-ból.

Dani Carvajal – 7 (szerkesztői pontszám: 8)

A spanyol gladiátor is kiválóan játszott, sokszor hatástalanította Jotát. Fáradhatatlanul fel-le sprintelt, a pálya jobb szélén mindenhol ott volt, ráadásul ő a csapat harmadik góljának előkészítője is. Ha elkerülik a sérülések, továbbra is fontos tényezője lesz a csapatnak.

Éder Militão – 7 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Nem ez volt élete meccse, ráadásul meg is sérült. A passzai pontosak voltak, viszont az 1-1 blokk és labdaszerzés mellé úgy jött össze 5 tisztázás, hogy csak a biztosra ment és oldalra kivagdalta a labdát, számomra a legtöbbször érthetetlen módon, hiszen akár egy hátrapasszal is megjátszható szituációk voltak. Ez akár az önbizalomhiány jele is lehet, vagy már akkor érezte a sérülésének enyhébb tüneteit?! A félidőben Rüdiger váltotta.

David Alaba – 7 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Csendes teljesítmény a sógortól. Még annyi közbelépése sem volt, mint brazil társának. A labdakihozatalokban szokás szerint aktívan részt vett és pontos is volt. Egy kiváló 85. perces szerelésen kívül nem sok fűződik a nevéhez.

Ferland Mendy – 7 (szerkesztői pontszám: 7,5)

Jó teljesítmény a francia bekktől, nem sok esélyt adott a Celtic jobb oldalának támadást építeni. 104 érintés, 96%-os passzpontosság. Sokat volt játékban, mutatta magát. Militãóval ellenttétben magabiztos volt, mint mindig. Talá ennél több is lehetett volna ebben, ha nem sárgul be a mérkőzés tizedik percében.

Luka Modrić – 8 (szerkesztői pontszám: 7,75)

Talán kevesebb helyen tűnt fel, mint szokott, főleg a pálya jobb-közép részén munkálkodott. Párharcai nagy részét megnyerte, a védekezésből is ki-kivette a részét. Hazard passzát sikerült gólra váltani egy szerencsés flippert követően. Nem volt egy pontos külsős lövés, de Hart csak belepaskolni tudott. 

Aurélien Tchouaméni – 7 (szerkesztői pontszám: 7)

A hétvéginél sokkal halványabb teljesítmény a fiatal ígérettől. Folyamatosan presszionálták, gyötörték. Mindössze 1 blokk és 1 felszabadítás van a neve mellett. Óriási játékos lesz, rengeteg játéklehetőségre van szüksége, amit úgy néz ki, hogy meg is fog kapni. A második gól előtt hatalmasat kapott, de szerencsére nem sérült meg.

Fede Valverde – 7 (szerkesztői pontszám: 8)

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mekkora kincs ez a srác! Játszhat középpályást, védekező középpályást, jobb szélsőt, vagy akár jobb bekket, mindenhol a maximumot nyújtja, kiköpi mind a 6 tüdejét és jól játszik. A Real Madrid egyik következő csapatkapitánya, már alig várom! Jól kombinált Carvajallal, sok ún. mögé kerüléssel próbálkoztak. Adott egy ragyogó gólpasszt Viníciusznak, összesen 1 passzt rontott és volt egy szerelése is. Itt a helye!

Karim Benzema – 6 (szerkesztői pontszám: 6)

Fél óra játék után le kellett cserélni sérülés miatt, Eden Hazard váltotta. Ennyi idő alatt nem csinált semmi említésre méltót.

Vinícius Jr. – 8 (szerkesztői pontszám: 8)

Folyamatosan minimum kettő, de inkább három skót védő fogta és általában így sem bírtak vele. Sokszor próbálták hátrafele, illetve kifele terelni, de ő inkább tett 3 tiszteletkört. 3 kaput talált lövéssel zárt, abból az egyik gól lett, a csapat vezető találata. Egyre jobban érzi ezeket a „first touch” befejezéseket, amik láthatjuk, hogy mennyire fontosak. Tökéletesen tette el a labdát az alsóba. Ott folytatja, ahol abbahagyta! A 80. percben Rodrygo váltotta.

Cserejátékosok

Eden Hazard – 8 (szerkesztői pontszám: 8)

A 30. percben állt be a megsérült Benzema helyére, tehát a támadószekció közepére érkezett, ahol az előszezonban Ancelotti többször játszatta. Az első félidőben nem igazán tudta, hogy milyen rendezvényen is van, ki is hagyott egy ajtó-ablak szituációt a kaputól 4-5 méterre Carvajal centerezését követően. A második félidőre viszont feljavult, többször volt megjátszható és kérte is a labdát. Először egy szép labdavezetést követően Lukita szerzett gólt a passzából, majd egy szép támadás végén ő tette fel a pontot az i-re. Gól és gólpassz, tökéletesen teljesítette a küldetését.

Antonio Rüdiger – 7 (szerkesztői pontszám: 7)

Stabil volt, nem hibázott, a kötelezőt könnyedén lehozta. A második félidőre érkezett, amikor már teljesen a Madrid irányította a játékot és ezért sem volt dolga védekezésben. 

Eduardo Camavinga – 7 (szerkesztői pontszám: 7)

Bejövetele ezúttal nem volt olyan látványos, mint a legutóbbi meccsein. Ez talán annak tudható be, hogy már nem volt szüksége a csapatnak a nagy iram diktálására, hiszen 2-0 volt az állás. 1 passzt rontott és 1 szerelése volt. A 71. percben fiatal francia kollégáját váltotta.

Marco Asensio – 7 (szerkesztői pontszám: -)

8 passz és egy lövés. 10 perc alatt ennyit tudott hozzátenni.

Rodrygo – 7 (szerkesztői pontszám: -)

Mindössze hétszer ért labdába, nem sok vizet zavart ezúttal.

Edzői teljesítmény:

Carlo Ancelotti – 8 (szerkesztői pontszám: 8)

Alapvetően megfontolt és okos taktikával küldte ki a srácokat, ami teljes mértékben megölte a Celtic nagy rohamait nagyjából 25 perc elteltével. Szükségtelen cserékkel nem imponált, inkább pihentető jellegűek voltak a közbenyúlásai. Megmondom őszintén, hogy én alapvetően Rüdigerre számítanék kezdőjátékosként, hiszen Militão továbbra sem teljesen magabiztos, ezen kívül egyetértettem a kezdőcsapattal.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK