2022. August 14., Sunday

Az UEFA-szuperkupa meccsen debütál az új lestechnológia

  • Doman Gergő
  • Aug. 4, 2022, 12:26 p.m.
Az UEFA a Real Madrid - Eintracht Frankfurt Európai-szuperkupa mérkőzésen próbálja ki először hivatalos formában a SAOT (semi-automated offside technology) rendszerét, ami a leseket segíti majd jobban jelezni a játékvezetőknek.

Az UEFA célja ezzel a félautomata rendszerrel az, hogy segítsék a bírókat és partjelzőket a leshelyzeteknél. Ehhez rengeteg kamerát helyeznek el a pálya mellett, melyek 30 különböző testrészt tudnak beazonosítani a játékosokon a mérkőzés közben.

A hírek szerint a SAOT rendszert használni fogják a következő Bajnokok Ligája idényben is. Az UEFA az elmúlt két évben 200-nál is több tesztet végzett el annak érdekében, hogy kifogástalanul működjön a rendszer, és készen is áll az éles bevetésre.

“Az UEFA folyamatosan az új technológiákat keresi, amivel magasabb szintre emelhetik a játékélményt és segíthetik a játékvezetőket. Ez az innovatív fejlesztés lehetővé teszi, hogy VAR-csapat sokkal gyorsabban és pontosabban reagáljon a leshelyzetekre, ezzel is elősegítve a mérkőzések folyamatosságát és a döntések következetességét. A rendszer készen áll.” - mondta Roberto Rosetti, az UEFA bírói testületének vezetője.


Hozzászólások

Tabella