Klopp: Tudom mire célzott Mo azzal, hogy helyre akarja tenni a dolgokat

Jürgen Klopp, a Liverpool mestere válaszolt az újságírói kérdésekre a Bajnokok Ligája-döntő előtt.

A csapat jelenlegi helyzete 
"Hasonló, ugyanakkor mégis eltérő. Nehéz vasárnapunk volt, de csak a forgatókönyv, a történések, valamint a játéknap miatt. Ha már 12 percet követően 3-0-ra vezetett volna a City, akkor az egy teljesen átlagos, számunkra elfogadhatóbb helyzet lett volna. Ehhez képest jött a szokásos dráma, amelyben mi is érdekeltek voltunk. Ők 2-0-s hátrányban voltak, mi pedig próbálkoztunk valahogy begyötörni egy második gólt. Közvetlenül a mérkőzést követően ez nehezítette a helyzetünket, azóta viszont minden a megszokottak szerint halad."

"Reggel volt egy újabb megbeszélésünk, csapaton belül jó a hangulat. Ilyen az élet: ha egészséges vagy – márpedig a srácok egytől-egyig azok –, akkor újra és újra lehetőséget fog adni. Ebben az esetben egy Bajnokok Ligája döntőről van szó, amit mi is tudunk, szóval már senki sem törődik a vasárnap fájdalmaival. Csak előre tekintünk, a ránk váró találkozóra, amelyet egy hihetetlen erős és talán a lehető legtapasztaltabb csapattal kell megvívnunk. Már nagyon várjuk."

Az idei szezon

"Még a Bajnokok Ligája nélkül is egy sikeresnek mondható szezont zártunk. Ha a Bajnokok Ligáját is idevesszük és esetleg meg is nyerjük, akkor pedig egyenesen csodálatos lehetne. Ilyen egyszerű. Attól, hogy egy sorozatot elveszítesz, nem feledkezel meg a másik kettőről, amelyet megnyertél. Közel sem ez a helyzet. Sosem tudhatod, mikor adatik meg, hogy Bajnokok Ligája döntőben játszhass, így amikor csak esélyed van rá, ki kell használnod. Számunkra ez most egy különleges alkalom, mivel az elmúlt 5 évben már harmadjára jutunk el idáig. Ez, ezzel a csapattal nagyon ritka."

"Nyilván voltak hullámvölgyek és hullámhegyek is a Bajnokok Ligája szerepléseink során. Az elmúlt 5 évben háromszor voltunk már itt, míg a Real Madrid nem tudom pontosan, talán az elmúlt 10 évben ötször, de legalább négyszer biztosan megnyerte. Tehát számunkra ez egy különleges alkalom. A legtöbb játékosnak már van tapasztalata az ehhez hasonló mérkőzésekről, szóval egy remek találkozóra számítok. Azt hiszem ezen a napon az egész világ vörösbe vagy fehérbe fog borulni, ahogy annak ilyenkor lennie is kell. Ez a két csapat az eddigi történelme során is jó eredményeket ért el ebben a sorozatban és ez most sincs máshogy, ami jó jel. Annál feljebb nincs, mint ezen a szinten versengeni. Ugyanakkor nem azért megyünk, hogy pusztán résztvevők legyünk, szerintem ez egyértelmű. Őszintén, már alig várom, és nem azért, mert a Real Madriddal játszunk, és jól el akarjuk verni őket. A legkevésbé sem. Pontosan tudom milyen nehéz dolgunk lesz. Csak maga a lehetőség nagyon különleges, hogy újra megpróbálhatjuk."

Döntő
Gyere és nézd velünk a BL-döntőt! Kattints ide vagy a képre a részletekért!

Carlo Ancelotti

"Nem hiszem, hogy elég jó az angolom ahhoz, hogy szavakba tudjam önteni mennyire tisztelem. Számomra Carlo az egyik legsikeresebb edző a világon, aki ugyanakkor egy tökéletes példa arra, hogyan kell ennyi sikert a helyén kezelni. Az egyik legcsodálatosabb ember, akivel csak találkozhatsz. Fantasztikus társaság, nagyon kedves ember és remek a kapcsolatunk. Szerintem bárkit megkérdeznél ezt mondaná. Egyedül akkor volt egy kisebb megingás, amikor az Evertonnál dolgozott, mivel mindketten tiszteljük ennyire a munkánknak ezt az oldalát. Máskülönben, akár még ebédelhettünk is volna párszor együtt. De akkor erről szó sem volt. Részemről az iránta érzett tisztelet már nem is lehetne nagyobb. Tényleg lenyűgöző, csupa tapasztalat és nagyon, nagyon, nagyon sikeres. Ahol csak járt, mindent megnyert, és sosem tud leállni. Nagyon tisztelem, de ezt most erre a mérkőzésre félre kell tennem."

BL-győztesként ismét döntőt játszani

"Annyi biztos, hogy teljesen más. Nagyon jó érzés, hogy ezúttal nem a legutóbbi hat vagy mennyi elvesztett döntőmről kell beszélnem. Ez sokkal jobb. De ez is része a történetemnek, amin már nem tudok változtatni. Az én történetemben az az egy Bajnokok Ligája döntő és a sok másik döntő is egyaránt fontos. A világ összes sportjában hatalmas dolog bejutni egy döntőbe, azonban győztes csak egy lehet és erre fel kell készülnöd. Benne van, hogy ezt meg kell tanulnod, és az is, hogy nekem több idő kellett, hogy ezt megtanuljam. Az is lehet, hogy csak a csapataimat kellett volna jobban felkészítenem, vagy ilyesmi."

"Van, hogy kell hozzá egy kis szerencse… vagy akár azt is mondhatnám, hogy mindig kell hozzá szerencse, ami néha hiányzott nálunk, mindenesetre az valóban hatalmas különbség, hogy egyszer már sikerült nyernünk. Az ellenfelünk azonban egy olyan együttes, amely játékosainak, vagyis nagy részüknek, ez már nagyjából háromszor sikerült. Toni Kroos már 3 győzelemnél tart, vélhetően Modrić is, Casemiro és Benzema is biztosan (legyen az inkább négy – a szerk.). Tehát ha rólunk elmondható, hogy jobb helyzetben vagyunk, akkor rájuk mit mondjunk? Az, hogy már háromszor megnyerték, egy hatalmas előny. Nem hinném, hogy emiatt egy fokkal is visszább vennének, vagyis az elődöntő, a negyeddöntő vagy a nyolcaddöntő nem ezt sugallja. Hatalmas lesz bennük az akarás, és ez a rólunk is elmondható, de kétségtelen, jobb úgy odaállni, hogy egyszer már sikerült, mintha még sosem tudtad volna megnyerni."

Revans 2018-ért?

"Nem. Persze, az egy fájdalmas és nehezen emészthető este volt számunkra. A körülmények, ahogy gólokat kaptunk és persze Mo sérülése. Sok minden történt aznap este. Már-már három keréken jutottunk el odáig, ha ez így érthető. Nekünk is hosszú szezonunk volt és ez általában így van, ha egy csapat Bajnokok Ligája döntőt játszik. A játékosok épp, hogy felépültek a döntőre, így amikor Salah-t le kellett cserélni, nem tudtuk egy az egyben helyettesíteni. Ez volt annak a Bajnokok Ligája kiírásnak a története. Nem hiszek a bosszúban. Megértem azokat, akik így éreznek, de nem hiszem, hogy a bosszú lenne a legjobb megoldás. Kétlem, hogy ebben kéne gondolkodnunk."

"Tudom mire célzott Mo azzal, hogy helyre akarja tenni a dolgokat. Én is helyre akarom őket tenni. Németországban van egy mondásunk, ami úgy hangzik, hogy kétszer találkozunk az életben. Talán egy kicsit fenyegetően hangzik, valójában csak annyit jelent, hogy légy rendes az első találkozáskor, mivel legközelebb ugyanazt a bánásmódot vagy reakciót kapod majd vissza. Minden rendben köztem, köztünk és a Real Madrid között. Ez egy mérkőzés a labdarúgás legmagasabb szintjén, és ha bármilyen okból mi jövünk ki győztesen, biztosan jó sztori lesz majd belőle, de nem azért nyerünk majd, mert 2018-ban ők nyertek. Csak úgy nyerhetünk, ha a megfelelő döntéseket hozzuk a pályán és bízok benne, hogy ez így is lesz."

Sorsdöntő mérkőzés a lejáró szerződésű játékosoknak? 

"Egyáltalán nem. Mindenkivel tárgyalunk. Ez csupán nem a megfelelő alkalom, hogy ezeknek a tárgyalásoknak a végkimeneteléről beszéljünk. Senki sincs olyan helyzetben, hogy csak otthon ülne és ötlete sincs arról, hogy mit tervezünk vagy csinálunk éppen, vagy ehhez hasonlók. Minden egyértelmű."

A szurkolók támogatása

"Ez a legjobb dolog, amit csak el tudok képzelni. El sem tudom mondani mennyire élveztem a Carabao kupa döntőjét, amíg játszottunk. Az egy különleges alkalom volt, amelynek minden pillanatát imádtam. Az egy kivételes találkozó volt, 120 percnyi ingadozás, mindkét csapat nagyon magas szintet képviselt, nem sok gól, vagyis amíg el nem kezdődött a tizenegyes párbaj értelemszerűen, mert akkor sok gólt láttunk, talán már egy kicsit túl sokat is. Az FA kupa döntőjében ugyanígy. Szeretem, amikor két színbe borul az egész stadion, lenyűgöző látvány. Úgy érzem, hogy most különösen fehér és vörös lesz a világ aznap. Vannak páran, akik érthetően nem kedvelnek minket annyira és ezáltal ők a Madridot fogják éltetni. És akkor vannak, akik a Madridot nem kedvelik, ezért nekünk drukkolnak majd. Mindenki más pedig, ha megengeditek, a mi oldalunkon van, és ez remek érzés. Ez hatalmas löketet tud adni, átadja a mérkőzés fontosságát. Remélem a teljesítményünkön látszik, hogy mennyire imádunk az Anfielden játszani. Szóval ez a legjobb érzés, amikor a nézők 90%-a a te oldaladon áll. A döntőben ez 50%, de ez a legjobb, amit idegenben elérhetsz. Már alig várom."

Felkészülés

"Értelemszerűen a felkészülés több részből áll. Szóval, ha az egyenes kieséses mérkőzéseik utolsó 10 percét veszed alapul, akkor azt mondhatnád, hogy nagyjából legyőzhetetlenek és esélyünk sincs. A fordításaik valóban lenyűgözőek voltak. De ezek a mérkőzések 10 percnél tovább tartottak és természetesen valahonnan vissza kellett jönniük. Ha még emlékszel a PSG elleni összecsapásukra, rengeteg helyzetet hagyott ki a PSG, amit általában kihasznál, azonban a Real nyitottá tette a mérkőzést, vagy ez esetben talán pontosabb az, hogy a PSG nem tudta lezárni. Annyi biztos, hogy tele van tapasztalattal a csapatuk. Pontosan tudják, hogy kell hozzáállni egy találkozóhoz, főleg egy döntőhöz. 2018-ban ezt éreztük is, hogy hatalmas előnyben vannak hozzánk képest. Ez egyértelmű volt. Azóta mi is sok tapasztalatot szereztünk, ami most hasznos lehet."

"Az tisztán látszik, hogy tele vannak önbizalommal az egy az egy elleni szituációkban, mindenki hihetetlen nyugodt itt és ott is. Nagyon magabiztosan építik fel a támadásokat, technikai szempontból ez a csúcs, összességében viszont nem túl bonyolult, de ez egyben jó is, mivel a labdarúgás sem egy bonyolult sport. A megfelelő emberek a megfelelő pozícióba mozognak. Végül pedig elöl tele vannak lehetőségekkel, a szélsők sebességéből, a sokoldalúságukból és Benzema jelenlétéből adódóan. Tehát összességében ebből áll a játékuk. És akkor emellé, ha rákényszerülnek, akár háromszor is képesek látványosan fordítani. Ezek azonban sosem biztosak, szóval innentől nem kell majd minden alkalommal megjegyeznem, hogy „márpedig, ha 4-0-ra vezetünk, akkor biztos, hogy szereznek 5 gólt”. Ez nem így működik. Az viszont kétségtelen, hogy képesek különleges dolgokra, de ezt eddig is tudtuk."

"Nálunk úgy néz ki egy elemzés, hogy a srácaink tudják mire képesek, ha hagyjuk őket ezt, ezt és ezt tenni. Ezért mi megmutatjuk nekik mit tegyenek, hogy ne hagyják, hogy ők ebben a helyzetben ezt, ezt és ezt tehessék. A befejező képességük, és most nem a góllövésre gondolok, hanem ahogy a mérkőzéseket lezárják, egyértelműen káprázatos. Ez nem kérdés. De mi sem holmi csodának köszönhetően vagyunk itt. Nem arról van szó, hogy „Úristen, hogy kerültünk mi ide a Bajnokok Ligája döntőjébe?”, mi ezt szintén megérdemeljük. A srácok egy nagyszerű csoportkört tudhattak maguk mögött. Most hallottam, hogy ez volt a legelső alkalom, hogy egy angol együttes a csoportkörének mind a hat mérkőzését megnyerte, mindezt az általatok „halálcsoportnak” elkeresztelt csoportban, ami még különlegesebbé teszi ezt. Ezt követően további kemény pillanatokon kellett túljutnunk, de az idegenben játszott mérkőzéseink kifogástalanok voltak. Mindenki, teszem hozzá jogosan, az Anfielden játszott mérkőzésekről beszél, azonban idén az egyenes kieséses szakasz párharcainak nagyrészén idegenben szereztük meg a vezetést, amit otthon csak megtartottunk. Ez szintén igazán különleges. Ez is csak azt mutatja, hogy mi is több módon tudunk mérkőzéseket nyerni."

"Minden tiszteletem a Real Madridé és Carlo Ancelottié, de most inkább csak magunkra koncentrálnék. Tudom, milyen jók, de nem mehetek úgy bele a mérkőzésbe, hogy folyamatosan csak a Real Madrid utolsó tíz, öt vagy két perceiről beszélek, vagy azokra gondolok. Ha az a csapat lenne az ellenfelünk 90 percen keresztül, akkor az már trükkös lenne. De hál’ Istennek 88 perccel tovább tart a mérkőzés."

2019-ben volt három hét felkészülési idő a döntő előtt. Most nincs.

"Hatalmas különbség, valóban óriás különbség, de nem gond, mivel tudtunk róla. Ha jól emlékszem 2016-ban az Európa Liga döntőnket három nappal az utolsó forduló után játszottuk. Na, az probléma volt, mivel a szezon akkor is hasonlóan hosszú volt, 63 mérkőzés talán. Őrület. Szóval az egy kis gond volt. De egy hétnek már elegendőnek kéne lennie. A játékosok kaptak két szabadnapot, de nem mindenki, mert egyeseknek volt mit csinálnia. De azok, akik minden mérkőzésen ott voltak, kaptak két nap pihenőt és ma reggel találkoztunk újra. Ehhez próbáltuk tartani magunkat egész idény során, hogy a srácok annyi napot legyenek otthon, amennyit csak lehet egy ilyen szoros és mozgalmas menetrendben."

"Most pedig már itt vagyunk, kipihenten és tele izgalmakkal a lehetőség és egyebek miatt is. Három hét talán már egy kicsit túl hosszú is volt, de jól kihasználtuk, mivel számítottunk rá. Ha bejutsz a döntőbe, akkor van rá három heted, hogy felkészülj és minden rendben. Azt hiszem akkor egy hét szünetet kaptak a srácok, utána pedig volt két hetünk a döntőre készülni, amit megtettünk és jól sikerült. Most nincs annyi időnk, de ez sem vészes. Tudunk mindent, azt is, hogy ma mit akartunk csinálni, valamint azt is, hogy holnap mit akarunk majd csinálni. Tehát, hat és hét nap tájékán minden teljesen okés. Ennél kevesebb már nem túl kellemes. De ez van. Nem lehet minden tökéletes."
 

Forrás: liverpoolfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK