Klopp: A 2018-as döntő csak egy ok arra, hogy mindent beleadjunk

A Liverpool edzőjének mérkőzés előtti nyilatkozata.

Arról, hogy egy esetleges siker édesebb lenne-e mint a 2019-es, tekintettel arra, hogy az ellenfél ezúttal a Real Madrid.
„Hogy őszinte legyek, halvány fogalmam sincs, hogy milyen érzés lesz, ha nyerünk. Ezt a meccs után kellene megkérdeznetek tőlem. Jelenleg a felkészülés hangulatában vagyunk, egy igazi mérkőzést, tisztességes harcot akarunk. Igen, igaz, hogy ez a legeredményesebb klub. Egy olyan csapat, ahol néhány játékos már az ötödik trófeáját nyerheti, ahol az edző már negyedszer érhet a csúcsra. Ez nyilván sokat lemond. Ilyen tapasztalatot nem vehetünk és nem szerezhetünk egyik pillanatról a másikra. Tudjuk, hogy nem ugyanaz az élmény lesz, de idő közben mi is sokat tapasztaltunk, öt év alatt harmadszor vagyunk itt, ez is különleges. Kizárólag a felkészülésre gondolunk, hogy hogyan játszunk majd. Nem gondolok arra, hogy milyen érzés lenne nyerni, mivel vagyok olyan türelmes, hogy kivárjam a dolgot, és majd utána elmondom.”

Kihasználni, hogy Salah szeretné helyre tenni a dolgokat…
„Senki nem aggódik Mo miatt, vagy hogy túlzásba esik. Ez teljesen normális. Számára a 2018-as döntő egy különleges helyzet volt. Aznap mindannyian veszítettünk, de ő megsérült a mérkőzés korai szakaszában. Most jó formában van, akkor is így volt, szóval most ő másként érzi magát. De ez teljesen normális. Mindannyiunkat más dolgok motiválnak. 26-27 játékosom van, mindenkit más motivál. Ezzel semmi baj nincsen, nekem sincs ezzel problémám. Az lenne a gond, ha csak ez motiválná, de nem ez a helyzet. Az viszont normális, hogy helyre akarja tenni a dolgokat. Mindannyian ezt akarjuk. Nem felejtettük el, hogy mi történt akkor, nem volt olyan rég, nem jöhetünk ide úgy, hogy megmutatom a meccs előtt az akkori döntőről szóló videót a srácoknak és menjünk ki a pályára, ez butaság. Nagyon sok okunk van arra, hogy mindent beleadjunk holnap este, ez is az egyik, de nem az egyetlen.”

Klopp
a kép forrása: Youtube Screenshot (FC Liverpool)

A Stade de France állapotáról.
„Igen, ha azt mondod egy pályáról, hogy újnak tűnik, akkor az jót jelent. Ez a pálya tegnap újult meg, ez egyértelműen nem a legjobb hír. De egyik csapatnak sem. Nem tudom, hogy milyen lesz most a pályán, de egy teljesen normális edzést végzünk, pontosan olyat, amilyet terveztünk. Az idény ezen szakaszában semmi nem egyértelmű. Láttam a bírók edzésének egy részét, a jó hír, hogy a labda normálisan pattan, ami segít. Látszanak a csíkok, ahol a pálya különböző darabjait egymás mellé rakták, nem ehhez vagyunk szokva. De még egyszer mondom, ez nem gond, hiszen mindkét csapat ugyanitt játszik. Az, hogy valaki úgy gondolta, jó ötlet egy nappal a meccs előtt lecserélni a pálya felületét, eléggé érdekes. De ez egyáltalán nem lombozott le engem. Nagyon örülök, hogy itt lehetünk. Most, hogy itt vagyunk, mi játsszuk a meccset, ennyi. Amíg mindkét csapatnak ugyanazok a körülmények adottak, semmi gond.”

Mané hozzáállása, Keita legkiegyensúlyozottabb idénye…
Sadio élete formájában van, ez nem kérdés. Csodálatos formában van, öröm nézni az edzésen és a meccseken. Sokat kérünk tőle, a futball sokat kér tőle ebben az évben. Nagyon hosszú idény van mögötte, sok döntővel és hasonlókkal. Biztos, hogy ez az egyik legeredményesebb nekünk és neki is. A Bayern Münchennel kapcsolatos pletykák nem is érdekelhetnének most kevésbé. Mindannyian erre a meccsre koncentrálunk. Sadio maximálisan a meccsre koncentrál, pontosan tudja, hogy milyen fontos ez neki és nekünk is. Szóval nem kell aggódni, minden a legnagyobb rendben. Nem ez az első eset, hogy egy döntő fontosságú meccs előtt Bayernnel kapcsolatos pletykával találkozom. Nem tudom, hogy mit tettem, amiért ez megtörténik. De nem gond.

Naby, igazad van, számunkra, és a játékosoknak még inkább, kifejezetten fontos, hogy kiegyensúlyozottan edzhetünk és játszhatunk. Ez akkor lehetséges, ha nincsenek sérülések, Naby-val pedig pontosan ez történt ebben az idényben. Tökéletes korban van, egyre tapasztaltabb. Teljesen normális, hogy a Liverpoolhoz való érkezés után van egy beszokási időszak. Ezen a pályarészen különösen. Fabinhónak is kellett idő, amikor megérkezett. A gond az volt, hogy miután Naby beilleszkedett, megsérült, ez pedig nem segített neki. Most jól van, élete formájában játszik, remek idényt futott, hihetetlenül fontos játékos. Ennyi.

Arról, hogy a pálya állapota hatással lehet-e a mérkőzésre látvány szempontjából és hogy mit jelentene az újabb győzelem a játékosoknak…
Két külön kérdés ez, kezdjük a pályával. Szerintem mindkét csapat technikás, ideális esetben arról álmodsz, hogy ilyenkor a világ legtökéletesebb pályája áll rendelkezésre. Most nem ez a helyzet. Ugyanezt fogod hallani Carlótól is. Igen, ha nyersz, akkor nyilván nem érdekel a pálya minősége, ezt könnyű belátni. Nem tudom, hogy mennyire rossz vagy jó, mivel még csak most láttam. A bírók edzettek rajta, láttam a labda pattogását, ami jó hír. Most mi jövünk, és talán tökéletes, nem csak annak látszik. Meglátjuk. Ennyi. Remélem, hogy senki nem fog olyanokat kitalálni, hogy Klopp panaszkodik a pályára, mert nem ez a helyzet. Nem panaszkodom, rendben van. Ezek a dolgok inkább a médiának szólnak, mivel azt akarjátok, hogy itt legyünk, itt kell lennünk, az UEFA kötelez minket, hogy itt legyünk. Ma nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetünk, mivel már érezhetjük a pályát, passzolhatunk néhányat, meglátjuk.

A győzelem sokat jelentene, persze. Ez a sport világa, ilyen világban élünk, a végeredmény alapján ítélnek meg minket. Szerintem akkor, ha a foci világában élsz, tudod, hogy a srácaim kivételes dolgot hajtottak végre ebben az idényben, de persze az alapján fogják megítélni őket, hogy milyen színű érmet vesznek a nyakukba holnap este. Ez ilyen, mi pedig elfogadjuk, készen állunk rá, de a történelem mondja majd meg, hogy mit mondanak rólunk az ilyen meccsek miatt. Én nagyon boldog és büszke vagyok amiatt, amit eddig elértünk. Ez nagyon különleges. Sok meccs, sok döntő, sok szoros eredmény, büntetőpárbaj, hasonlók. Lesznek emberek, akik azt mondják majd, hogy csak tizenegyesekkel voltunk képesek nyerni. Higgyék el nekem, hogy 120 percnyi játék után a Chelsea ellen az egyik legnehezebb dolog, amit csak el lehet képzelni, az egy tizenegyes párbaj. Én jobban érzem magam, ha rendes játékidőben megnyerjük a meccset, persze, most pedig csak azzal foglalkozom, hogy hogyan tudjuk ezt elérni.

Döntő
Gyere és nézd velünk a BL-döntőt! Kattints ide vagy a képre a részletekért!

Mi változott a 2018-as döntő óta a csapatban, ez hogyan segít holnap?
„A mai világban bármit is csinálsz, tapasztalatot kell szerezned. Szóval amikor az első napodat töltöd a munkádban, akkor nem úgy mész haza, hogy ez volt a legjobb napod és mindent tudtál. De elindulsz, lehetnek apró sikereid, amiket elérsz, aztán kiléphetsz a nagy színpadra, eredményeket kell hoznod. Mi hoztuk is, de a körülmények kifogtak rajtunk, nem tudtunk reagálni, mivel hosszú idény volt mögöttünk, megtörve érkeztünk a döntőre. Szerintem nem volt teljes a padunk sem, nem vagyok 100%-ig biztos, de nem is tudtunk elég embert leültetni a padra. De a játékosok visszatértek a sérülésekből, kulcsjátékosok jöttek vissza, aztán ott van az is, ami Móval történt, aztán a bekapott gólok… A kapusunknak agyrázkódása volt, de tudom, hogy senki nem gondol erre, később bebizonyosodott ez, nem a meccs közben. Így megtörténtek a dolgok.”

Fontos volt, hogy meg kellett tanulnunk nyerni. Ezt meg kell tanulnod. Várhatsz erre, és mindenki azt mondja, hogy most kell megtenned. De én sokszor elmondtam már, hogy a nehezebb úton kellett végig mennünk. Szerencsére nyertünk néhány trófeát azóta, mindannyiunknak meg kellett ezt tanulnia, a csapat megtanulta. A baj az, hogy egy olyan csapattal kell most kiállnunk, amely sosem veszített döntőt. Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy minél gyakrabban nyersz meg valamit, annál valószínűbb, hogy egyszer csak nem fogod többet megnyerni. Nem biztos, hogy a Real Madrid így gondolkodik, de én azért bízom benne, hogy így lesz. A srácok az elmúlt években elképesztően sokat fejlődtek. A klub jó helyzetben van, mindenki összetart. Tudjuk, hogy egy nagy klub részei vagyunk, az emberek másképp gondolkodtak, amikor megérkeztem ide. Szóval jó pillanatban vagyunk, készen állunk a döntőre. A 18-as fontos volt, de a 19-es még fontosabb. Szóval meglátjuk, hogy mit tehetünk.

A BL megnyerése növelné-e Mané esélyeit az Aranylabdára?
„Ha arra gondolsz, hogy hogyan lehet megnyerni ezeket a versenyeket, akkor talán igen. Vagy Ronaldo vagy, vagy Messi, vagy megnyered a BL-t. Szerintem így lehet megnyerni. Az elmúlt években ez kellett hozzá. Szóval igen, nőnének az esélyei.”

A Liverpool a szokásos módon áll a meccshez, vagy megpróbálja meglepni a Realt?
Szóval ha most valami meglepőt csinálok a játékosaimnak, akkor azt gondolhatják, hogy ideges vagyok, mondjuk ha kihúzok egy nyulat egy kalapból. Úgy gondolom, hogy ha végig jól csináltad a dolgodat, akkor a döntőben is ugyanazt kell csinálnod. De a lehető legmagasabb szinten kell ezt tenned. Egyértelmű, hogy játszottunk néhány nagyon jó meccset ebben az idényben, nem meglepetéscsapatként vagyunk itt, nem is nyertünk aranyjegyet, vagy ilyesmi. Megérdemeltük. Szóval jó lenne, ha a legmagasabb szinten teljesítenénk. Ha ezt meg tudnánk tenni, akkor nagyon kellemetlen ellenfél lennénk. Ezt kell tennünk. Beszélhetünk arról, hogy mit ért el a Real Madrid a múltban és ebben az idényben, hogy milyen jók a játékosaik, valószínű könyvet is írhatnánk együtt erről a csapatról. De mi is nagyon jók vagyunk, ezt akarjuk megmutatni.

Van különleges jelentése ennek a meccsnek?
„Eddig a pillanatig csak a meccs miatt aggódtam. Itt ülök a sajtótájékoztatón és nem tudom, hogy most egy politikai üzenetet vártok-e tőlem. Ezer dolog miatt örülök, hogy itt lesz a meccs Párizsban. A háború még zajlik, ez igaz, gondolnunk kell rá. Nézzük akkor így. A meccset lejátsszák, és talán ez a tökéletes üzenet Oroszországnak, hogy nem Szentpéterváron van. Az élet megy tovább, még akkor is, ha megpróbálod elpusztítani. Ezt a döntőt az ukrajnai emberekért és mindenki másért is játsszuk. Biztos vagyok benne, hogy lesznek néhányan, akik nézni tudják majd, értetek is tesszük, ez 100%.”

Forrás: liverpoolfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK