Fede Valverde: Az a célom, hogy követendő példává váljak a Real Madridnál

A BL-döntő előtt az AS kérdezgette a Real Madrid uruguayi középpályását. A hosszabb interjúban több téma is terítékre került, lássuk, hogyan állta a sarat Fede.

Hogy érzed magad? 
Nagyszerűen! Feltüzelve! 

Ideges is vagy?
Igen, egy kicsit, de ez természetes. Ez is része a futballnak, a labdarúgók néha érzik ezt a fajta izgalmat, esetemben pedig ez még inkább igaz, hiszen a Bajnokok Ligája döntőjében fogok játszani. 

Ugyanakkor azt állítod, hogy ez a fajta izgalom segít neked a koncentrációban, a teljesítményedben. 
Igen, hiszen ha elterelődik a figyelmed, a jelenen kívül más dolgokkal is foglalkozol, akkor veszítesz a koncentrációdból. Esetemben az izgalom segít a fókusz megtartásában, annak hatékonyságában, ezáltal felkészültebb vagyok. Az izgalom része a labdarúgásnak, számomra pedig ez egy jó dolog.

Milyen emlékeket őrzöl a Real Madrid európai kupadöntőiről? 
Csak nagyon keveset, hogy őszinte legyek, Uruguayban nem volt könnyű nézni ezeket a meccseket, ráadásul a mi házunkban csak nagyon kevésszer nézett valaki európai futballt – nem tudtunk. Csak a helyi meccseket néztem. Ahogy aztán idősebb lettem, az elmúlt évek döntőit már tudtam követni és nagyon élveztem is őket, ugyanakkor mindig szenvedtem is közben. Ha szurkoló vagy és nem lehetsz ott, nem segíthetsz, nem tehetsz semmit, hanem csak otthonról követed az eseményeket, az a legrosszabb. Ugyanakkor nagyon örülök mindennek, amit a jelenlegi társaim elértek, megérdemlik. Remélem, hogy az öltöző fiatalabb játékosai is magasba emelhetnek egy BL-trófeát értük. 

A mostani kiírás a Real Madrid fordításairól szólt: a PSG, a Chelsea és a Manchester City ellen… Nem számít, mi történik a döntőben, ez már így vonul a történelemkönyvekbe. Szerinted is csak az lenne az igazságos, amit Luis Enrique mondott, azaz ha a Real Madrid nyerné meg a sorozatot? 
Ha minden azon múlna, hogy ki mit érdemel, akkor talán nekünk kellene nyerni. Ennek ellenére a legfontosabb, hogy alázattal közelítsük meg a szombati mérkőzést, harcoljunk a végsőkig, ahogy azt az előző mérkőzéseken is tettük, és remélem, hogy a szurkolóktól kapott löket is segíteni tud minket. A legfontosabb viszont az, hogy maradjunk alázatosak, de természetesen a fizikai és mentális állapot is főszerepet játszik, ezeknek rendben kell lenniük, ha azt szeretnénk, hogy jól alakuljanak a dolgok.

Zidane azt mondta, hogy egy modern játékos vagy. Ancelotti azon játékosok között emlegetett, akik a legjobban meglepték őt a madridi öltözőben. Az uruguayi szövetségi kapitány, Diego Alonso úgy nyilatkozott, hogy benned ott van a futball maga, és bárhol képes vagy játszani. MIért kedvelnek ennyire az edzők? 
(Nevet) Nagyon jó érzés ezt hallani az edzőktől, számomra ez a büszkeség és motiváció egy forrása, ami arra ösztönöz, hogy folytassam a kemény munkát, adjak bele mindent, építsek arra, amit eddig tettem a Real Madridban és a válogatottban. Csodálatos érzés ezeket a szavakat hallani. 

Lehet ennek köze ahhoz a hozzáálláshoz, aminek köszönhetően sosem kerülöd a sprinteket, a munkát, a letámadást? Könnyebbé teszed az edzők életét. 
Én így közelítem meg a mérkőzéseket, ezek az értékeim a pályán. Számomra nincs elveszített labda, mindig készen állok mindent beleadni a csapat érdekében, még akkor is, ha fáradt vagyok, segítenem kell a társaimnak. Ez az én stílusom. Ha nyersz, ha nagy dolgokat érsz el, az mindig nagyszerű érzés. Ez a felfogás segít számomra abban, hogy példává váljak a Real Madridnál és Uruguay nemzeti csapatánál, ugyanis ez a célom.

Most a Liverpool az ellenfeletek. Egy olyan csapat, ami méltán híres a sebességéről, a tempója emeléséről a mérkőzések közben. Egy olyan csapat úgy játszik, mint te. Ez jelentheti azt, hogy ez lesz Valverde döntője? 
Reménykedjünk! A Liverpool egy nagyszerű csapat, példaértékű mindenki számára, az egész futballvilág elismeri. Nagyszerű játékosok alkotják a csapatot, akiket az edzői stáb jól is koordinál. A fizikai állapotuk kiváló. Ha nem nyernek, ami nem túl gyakori, akkor is az utolsó pillanatig küzdenek, és végül mindig sikerül felállniuk. Megérdemlik, hogy ott legyenek a döntőben. Követtem az idényüket, harcban voltak minden címért, ami kiemelkedő. Ugyanakkor mi is tettünk azért, hogy ott legyünk, ahol most vagyunk. 

A Liverpool az utolsó fordulóig harcban állt a Premier League elsőségért, de végül nem sikerült győzedelmeskedniük. Ez a Real Madridra tekintve jó dolog, vagy kevésbé az, hiszen lehet, hogy felejteni akarják mindezt a döntő megnyerésével? 
Nem gondolom, hogy ennek lenne bármi hatása. Nyilvánvaló, hogy amikor nem sikerül megnyerned egy címet, akkor mérges vagy, fájdalmat érzel. De nem gondolom, hogy a Bajnokok Ligája döntője bármihez is hasonlítható. Ez egyedülálló. Erősek lesznek a döntőben, mentálisan nagyon fel kell készülnünk, koncentrálnunk kell, készen kell állnunk arra, hogy küzdjünk egymásért és a csapatért. Akkor is próbálkoznunk és küzdenünk kell, ha már nagyon fáradtak vagyunk. 

Ki miatt aggódsz a leginkább a liverpooli keret játékosai közül? Kit tisztelsz a legjobban? 
Mindenkit tisztelek, ha választanék egyet közülük, az a tisztelet hiányát mutatná a többiek irányába. Ez egy nagyszerű keret, az edzőjük is kiváló, a pálya minden területén nagyon jók. A padon lévő játékosok is nagyszerűek, képesek megváltoztatni a meccset, ha beszállnak. A Liverpool egy kiváló csapat, kiváló játékosokkal. 

A Manchester City elleni első mérkőzés előtt azt mondtad, hogy visszaszerezted a korábban elveszített helyedet, és nem szeretnéd, ha újra kiejtenéd a kezedből. Aggódtál amiatt, hogy talán sosem leszel újra kezdőjátékos? 
Igen, igen. Nyilván nehéz helyzet, néha nagyon nehéz. Amikor játszani akarsz, de nem tudsz, amikor több játékpercre vágysz, de nem kapod meg… Fiatal vagyok, játszani szeretnék, és ha nem sikerül, akkor borzasztóan nehéz időket élek. De ilyenkor kell helyén lennie az észnek, keményebben dolgozni, jól edzeni, megfelelően étkezni, és kihívások elé állítani saját magad, hogy visszaszerezd a helyed. Ez a legfontosabb. 

Most egyértelműen kezdőjátékos vagy, ez nem kérdéses. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában hatból öt mérkőzésen kezdhettél. Kismadárból (El Pajarito jelentése spanyolul kismadár, ez Valverde beceneve – a szerk.) sólyommá értél.  
Ez igaz! De mindannyian megváltoztunk! 

Ezt a becenevet jobban kedvelnéd? 
Igen, egy kicsit talán. Legalábbis ijesztőbb lenne (nevet). 

Tavaly azt nyilatkoztad, hogy olyan dolgokat csináltál, ami nem fér bele egy Real Madrid-játékos esetében, ezért kapsz kevesebb lehetőséget. Most jól alakítod a dolgaid. Hogyan változott meg Fede Valverde? 
Nagyon sokat változtam. Sokkal érettebb vagyok, nem csak játékosként, hanem a magánéletemben is, ami egy labdarúgó számára mindig alapvető fontosságú. Sokkal jobban figyelek az otthoni étrendemre, a pihenésemre, a mentális állapotomra. Sokkal nyugodtabban kezelem a jó és a kevésbé jó dolgokat is. Nyugodtnak kell maradnod, és ami azt illeti, sokat dolgoztam azon, hogy minden összeálljon, hogy minden láncszem a helyére kerüljön. Ez mind segít nekem, ennek köszönhetem, hogy most itt tartok. 

Zavart, hogy annyi sérülésed volt? 
Nem, egyáltalán nem. Minden okkal történik. Ha túl sok sérülésed van, az azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálsz. Ez segít abban, hogy jobbá válj. Ezek mind olyan jelek, amiket az élet azért küld, hogy javíts a dolgaidon. A sérülések segítettek a fejlődésben, személyesen és a futball világában is. 

Döntő
Gyere és nézd velünk a BL-döntőt! Kattints ide vagy a képre a részletekért!

Mostanában sokkal többet próbálkozol távoli lövésekkel. Korábban ez nem volt jellemző. Ez valamilyen Ancelotti-hatás? 
Ő kért erre, nagyon sokszor. Úgy vélem, egyre jobbá válok ebben. Uruguay csapatában elég sokszor próbálkoztam a közelmúltban, ez adott önbizalmat ahhoz, hogy a Real Madriddal is megmutassam, mire vagyok képes, hiszen ez is egy a képességeim közül. Meg kell mutatnom. Remélem, hogy sikerül gólt szereznem a döntőben, az csodálatos lenne. 

Mbappé végül biztosan nem jön Madridba. Amikor ez kiderült, még aznap posztoltál egy képet a közösségi média különböző felületein, a következő szöveggel: “A Real Madridban játszani egy olyan kiváltság, amit nem mindenki kaphat meg”. Természetesen sokan egyfajta üzenetként tekintettek erre, hiszen Mbappé végül a PSG-t preferálta a Real Madriddal szemben. 
Nem, nem… Mindenki azt szűr le ebből, amit szeretne. Én kiraktam egy képet a közösségi média felületein, ahol az embereket informálni szoktam. A Real Madridról, magamról és a csapatról írtam. Aki ezt másképp szeretné értelmezni, az tegyen így. Mindannyian tudjuk, hogy mennyire jó játékos Mbappé, tudjuk, mit képes adni a csapatnak, nagyon látványos a játéka. De most csak a BL-döntő megnyerésére gondolunk, csak arra, hogy egy újabb címet szerezzünk a Real Madridnak. Nem szeretnék semmi mást mondani Mbappéról. 

Mit adnál a BL-győzelemért cserébe? 
Nagyon sokat. Úgy gondolom, hogy mindent. Ez egy egyedülálló trófea minden játékos számára. Hajlandó vagyok nagyon sok mindent odaadni érte. Kivéve persze a fiamat… és talán a feleségemet (nevet). Nem, nem, csak viccelek! Tényleg, nagyon sok mindent odaadnék érte, nem minden nap adatik meg az ember számára, hogy pályára léphet egy ilyen döntőben. Remélem, hogy sikerül győzni. 

Megnyerted a bajnokságot, a spanyol szuperkupát, most a Bajnokok Ligáját is zsebre teheted. Egy olyan Real Madriddal, ami épp átalakulóban van az emberek szerint. Alulértékeltnek érzed a csapatot? 
Amikor nem sikerül eredményeket szállítani két vagy három meccsen, a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, akkor mindig hangosabbak a vélemények. Ez normális, része a labdarúgásnak. Ha egy csapat nem teljesít jól, akkor az emberek panaszkodni kezdenek. A kritika viszont nagyon sok motivációt ad nekünk arra, hogy jobbá váljunk és fejlődjünk az idény teljes egészében. Illetve, hogy olyan döntőkbe juthassunk, mint amiben szombaton is pályára léphetünk. 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK