Az idei lenne a legértékesebb BL-győzelem

Kedd este 9 órától a Manchester City vendégeként lép pályára a Real Madrid a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. Ez azt is jelenti, hogy már csak három mérkőzésre van a csapat az újabb BL-győzelemtől, ami a MARCA szerint az eddigi legtöbbet érné.

A hatalmas sportsikeren túl ennek a győzelemnek szimbolikus értéke is lenne, ugyanis a Real Madridnak ehhez le kell győznie azt a három klubot, mely leginkább megtestesíti az európai labdarúgást lassan behálózó, új gazdasági paradigmát. Ez nem más, mint az, hogy egy-egy klub mögé egy teljes állam érkezik meg a szinte kifogyhatatlan pénzügyi tartalékokkal, és így próbálnak meg minél előbb, minél nagyobb sikereket elérni. Ez az irány azonban teljesen idegen a tradicionális európai klubfutballtól.

A most futó BL-kiírásban a Real Madridnak először a Paris Saint-Germainnel, majd a Chelsea-vel kellett farkasszemet néznie, és most következik a Manchester City. Ennek a három klubnak a pénzügyi stabilitását Katarban, Oroszországban és Abu Dhabiban találjuk meg, és ezek azok a klubok, melyeket folyamatosan kritikák érik a hagyományos felépítésű klubok részéről, amiért ők más elbírálás alá esnek. Magyarul: ez a három klub a végtelen mennyiségű pénzzel igazából azt csinál, amit akar.

A Transfermarkt adatai szerint az elmúlt 10 évben ez a három klub szerepel azon a négyes listán, akik a legtöbb pénzt költötték el igazolásokra: Az első ezen a listán a Manchester City (1,52 milliárd euró), harmadik a Chelsea, (1,1 milliárd euró), negyedik a PSG ( 950 millió euró), míg a Real Madrid hatodik (939 millió euró).

A PSG a világsztárokban hisz

A francia klub a nyolcaddöntőben volt a Real Madrid ellenfele. A PSG-t 2012-ben vásárolta meg a Qatar Investment Authority, addig a klubnak mindössze két bajnoki elsősége és egy francia kupasikere volt. Azóta a PSG egyeduralkodóvá vált Franciaországban, hiszen nyolc bajnoki címet és hat kupagyőzelmet ünnepelhettek.

Az európai futballsiker azonban még nem jött el Párizsba. Annak ellenére sem, hogy tavaly nyáron összeállt a Neymar-Mbappé-Messi támadótrió – minden bizonnyal először és utoljára. A PSG 2012 óta egy BL-döntőt játszott, melyet elveszített a Bayern Münchennel szemben.

A Chelsea korábban kezdte, nagyobbak is a sikerek

A Chelsea az egyetlen a három klub közül, melynek sikerült megnyernie a Bajnokok Ligáját, sőt, nekik kétszer is. Ráadásul Thomas Tuchel csapata a BL címvédője, a másik győzelmüket 2012-ben aratták a Bayern München ellen. A Chelsea annak idején egy volt a sok londoni csapat közül, aztán érkezett 2003-ban Roman Abramovich és megvásárolta a klubot. Azóta ötször nyerték meg az angol bajnokságot – Abramovich előtt erre egyszer, 1955-ben volt példa.

Manchester City: gazdagság sikerre járatva

A Manchester City projektje is hasonlóan ambíciózus, mint a másik két klubé, és mindent a BL-sikerre tettek fel. A City-t 2008-ban vásárolta meg az Abu Dhabi United Group, a klub azóta tört be igazán az angol futballba: nyertek öt bajnoki címet – összesen hét van nekik -, viszont a Bajnokok Ligája-győzelem eddig nem jött nekik össze. A tavalyi döntőben éppen a Chelsea győzte le Pep Guardiola csapatát.

Ezzel a City-vel kell tehát felvennie a versenyt a Real Madridnak, egy újabb, “állam által pénzelt” csapaton át vezet az út a döntőbe.

Éppen ezért lenne ez az eddigi legértékesebb BL-győzelem.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK