Egytől egyig: Real Madrid – Getafe (2-0)

Elindult a spanyol pontvadászat a Real Madrid számára is. A Bajnokok Ligája címvédőjének jelentős változások után kell újraterveznie magát, miután az utóbbi évek két legfontosabb sikerkovácsa távozott Madridból. Zidane és Ronaldo távozásával lezárult egy korszak a Real Madrid történelmében, ám a mai meccsel már egy új éra vette kezdetét. Mi pedig, ahogy az előző években is, nagyítóval figyelve a játékosok és a csapatok teljesítményét, értékelünk. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (9)
Tökéletes szezonkezdés a Santiago Bernabéuban, félig-meddig feledtetve a szerdai szuperkupa-kudarcot. A csapat végig kontrollálta a mérkőzést, egy percig sem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, több játékos rukkolt elő olyan teljesítménnyel, ami bizony nem könnyíti meg majd a mester dolgát a csapatösszeállításoknál. A Getafe agresszív letámadásait gyönyörű passzjátékkal semlegesítette a csapat, elképesztően labdabiztos volt a csapat minden egyes tagja. Lopetegui több elképzelését már észre lehet venni a csapaton, és habár nem működik még minden tökéletesen, a potenciál bőven meg van ebben az új rendszerben. Bíztató kezdés.

Getafe (3)
Végig asszisztáltak a Madridnak, talán a második félidőben többet mutattak, illetve a meccs vége felé voltak jobb megoldásaik, de Navas kapujára teljesen veszélytelenek voltak. A második félidőben már egy magasabbra tolt, intenzívebb presszinggel igyekeztek megzavarni a madridi labdakihozatalokat. Szerényebb tudásukat és frusztráltságukat többször úgy kompenzálták, hogy agyonrúgták Iscóékat, ezeket a megmozdulásokat több sárga lappal honorálta a játékvezető. Ez most nagyon kevés volt.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Marco Asensio (8,5)
Habár több jelölt is volt, végül rá esett a választásom. Cristiano Ronaldo távozásával a balszélen megüresedett egy poszt, amit Marco próbál betölteni már az előszezon óta. Teljesen más játékstílust képvisel, mint a portugál, ám alapvetően egy szabadabb szerepkörben mozog, melynek köszönhetően többször centerként, vagy akár a jobb oldalról, esetleg beljebb húzódva a középpályáról irányíthat. Ahhoz, hogy kibontakozzon, meggyőződésem, hogy ilyen szerepkört kell adni neki, és nem leláncolni az oldalvonal mellé. Nagyon agilisan játszott ezúttal is, Bale gólja az ő letámadásának és labdaszerzésének volt köszönhető. 4 sikeres csel mellé 3 lövést mutatott fel, Bale után a legveszélyesebb játékos volt az ellenfél kapujára. Játékából csak a gól hiányzott, ám bődületes kapufája révén közel járt ahhoz is.

Keylor Navas (7)
Nem volt sok dolga, ám több jó ütemű kijövetelre szükség volt, hogy ne legyen komolyabb baj a kapu előtt. Érdekes az ő helyzete Courtois érkezésével, azonban nem a Getafe mérkőzés alapján születik majd lényegi döntés kapusposzton.

Dani Carvajal (8)
Legjobb formáját idézte a spanyol jobbhátvéd, ami mind védekezésben, mind támadásban megnyilvánult. Nagyon fontos szerepe van a jobb oldalon a támadások építésében, elengedhetetlen összetevője annak, hogy a védelem mögé kerülve az ellenfél kapuja elé játssza a labdákat. 4 labdaszerzés fűződik a nevéhez, emellett bemutatott 3 sikeres cselt is. Góljánál a legjobb helyen volt, ami után a csapat nyugodtabban tudott játszani már az egy gólos vezetés tudatában.

Nacho (8,5)
A védelem legjobbja volt, gyakorlatilag hibátlan teljesítménnyel. Ez a srác egy hatalmas kincs a keretben évről évre, nem szabad elherdálni. 4 labdaszerzéssel és 3 felszabadítással a védelem legjobbja volt, a Getafe támadói nem tudták megverni sem földön, sem a levegőben. Varane hiánya csaknem észrevehetetlen volt, hála Nachónak. Én szívesen látnám őt állandó kezdőként az idei szezonban, biztos vagyok benne, hogy egyszer sem okozna csalódást a saját nevelésű játékos.

Sergio Ramos (8)
Nacho mellett most ő nyújtott egy fokkal haloványabb teljesítményt, de még így is fűződik a nevéhez egy felszabadítás és egy labdaszerzés. Plusz feladata is volt, ugyanis Marcelo oldalára neki kellett kilépnie, amikor a brazil fennmaradt egy-egy támadás során, ezeket tökéletesen oldotta meg a kapitány. Több szereléssel vetette észre magát az oldalvonal mellett is, az ellenfél kapuja előtt pedig csak egy kicsi hiányzott, hogy ő is gólt szerezzen.

Marcelo (7,5)
Zseniális támadó teljesítménye mellett haloványabb védelmi munka fűződik a nevéhez, az ellenfél szerényebb teljesítménye miatt azonban ez most nem bosszulta meg magát, habár néha voltak érdekes megoldásai hátul. Az viszont tagadhatatlan, hogy egyszerűen ragad hozzá a labda, támadásban alappillére a Real Madrid bal oldalának, nagyon jól megértik egymást Asensióval és Iscóval. A legtöbb csel az ő nevéhez fűződik, szám szerint 7, emellett egy kulcspasszt is osztott a társaknak.

Toni Kroos (8)
Az a helyzet, hogy ez az ember egy az egyben a precizitás mintaképe, ezt most is bebizonyította. Casemiro hiányában ezúttal mélyebben vissza kellett jönnie a labdákért, viszont innen is tökéletesen szervezte a játékot. Bőven 90 százalék feletti hatékonyság, 122 passzkísérlet, 2 labdaszerzés, valamint elképesztő munka a középpályán. Pótolhatatlan stabilitást és állandóságot jelent a pálya közepén.

Dani Ceballos (7)
A fiatal spanyol középpályás a tavalyi évhez képest elég korán kezdőként kapott lehetőséget. Ami az első meccs után látható, az az, hogy nagyon jó helyen van nála a labda. Lopetegui stílusa fekszik neki, és habár nem csinál annyira látványos dolgokat, de nagyon magabiztos labdával, 3 csel és egy kulcspassz fűződik a nevéhez. Kovačić távoztával első számú alternatíva a középpályára, kíváncsian várom, milyen teljesítményt tud nyújtani a szezon során, most, hogy sokkal több lehetőséget fog kapni.

Isco (6)
Tőle sokkal több kell, és ezt már a tavalyi szezon óta mondom. 60 percig volt pályán, sem kapura lövést, sem kulcspasszt nem tudott felmutatni. Általában a középpályáról indult, ám többször cserélt helyet Asensióval a bal szélen, Marcelóval karöltve pedig a Getafe jobb oldali védekezését igyekeztek feltörni. Lopetegui érkezésével a helye csaknem biztos a kezdőben, kérdés, tud-e a középpálya vezérévé válni.

Gareth Bale (8)
A walesi gyorsvonat góljával ezúttal is aktívan kivette a részét a győzelemből. Az ellenfél kapujára magasan a legveszélyesebb játékos volt a csapatból, valamint a legnagyobb helyzetek is az ő nevéhez fűződtek. A jobb oldalon többször simán megverte védőjét, center pozícióban is feltűnt, majdnem onnan is gólt szerzett. Idén a Real Madrid vezérévé kell, hogy kinője magát, gyakorlatilag első számú gólfelelőssé lépett elő.

Karim Benzema (7)
Habár a gólszerzésre továbbra is immunis, mezőnyben jóval több dinamikát és kreativitást mutatott a jó öreg Karim. Big Benz – ahogy az angol közvetítés során hívták – neve mellé egy kulcspasszt és egy lövést tudtunk feljegyezni. Ha megtalálná a góllövőcipőjét,a világ egyik legjobb csatára lenne, minden képessége meg van hozzá. Ha nem kap társat az elkövetkezendő napokban maga mellé csatárposztra, akkor idén újra bérelt helye lesz a kezdőben és megmutathatja, hogy kár volt őt temetni. Ez viszont már bőven utolsó (utáni) esély.

Cserejátékosok

Casemiro (7)
Akkor jött, amikor a Getafe kezdett valamilyen életjelet mutatni és megpróbált támadásokat vezetni, ezeket többször a brazil állította meg. A legtöbb megnyert párharc az ő nevéhez fűződik Nachóval egyetemben. Továbbra is a csapat egyik legfontosabb tagja. Volt pár pontatlansága, de ez még a szezon elején, pláne egy ilyen meccsen, bőven belefér.

Luka Modrić (7)
Nagyjából 20 percet kapott a horvát karmester Lopeteguitől, a világbajnokság után valószínűleg nincs még erőnlétileg tökéletes állapotban. Ennyi idő alatt is képes volt megvillanni, és megmutatni, hogy miért tartják számon a világ egyik, ha nem a legjobb középpályásaként.

Lucas Vázquez (-)
Megmutatta magát ő is a Bernabéu népének.

Edzői teljesítmény

Julen Lopetegui (8)
Bátran kihagyta Casemirót a kezdőből, még ha csak sérülés miatt is, Zidane alatt ez nem volt jellemző. Ceballos kezdőbe jelölése egyértelműen jelezte, hogy bízik benne a mester, amit a spanyol középpályás jó teljesítménnyel hálált meg. Látszik, hogy nem feltétlen ragaszkodik az utóbbi évek sztenderd középpályájához, Modrićot is inkább pihentette így nem sokkal a világbajnokság után. Varane gyengébb teljesítménye után bizalmat szavazott Nachónak, ami ugyancsak szimpatikus lépés volt. A csapaton már most egyértelműen látszik, hogy Lopetegui milyen filozófiát vall a futballal kapcsolatban, egyelőre úgy néz ki, jó irányba tart a csapatépítés.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK