Egytől egyig: Celta Vigo – Real Madrid (1-2)

A válogatott szünet után a Balaídosba látogatott szeretett csapatunk, ahonnan végül sikerült elhozni a győzelemért járó 3 pontot. Nem minden alakult az elképzeléseink szerint, ráadásul egy nem mindennapi mérkőzésnek lehettünk szemtanúi. Szívós összecsapás volt és a bajnokság végének közeledtével az ilyen meccseken szerzett pontok lesznek a legfontosabbak a végelszámolásnál. Nézzük a szerkesztőségünk szubjektív értékelését.

Csapatok

Celta Vigo – 6,7 (szerkesztői pontszám: 7)

Keserédes szájízzel vehették tudomásul a hármas sípszót a vigói játékosok, hiszen bár jól játszottak és több játékszituációban is sikerült a madridiak fölé kerekedniük, végül nem tudtak egy pontot sem otthon tartani. Többet volt náluk a labda, több párharcot nyertek és a cseleiket is nagyobb hatékonysággal vetették be. Az első büntetőig irányították a játékot, majd miután a videóbíró les címén érvénytelenítette Galhardo egyenlítő találatát, a vendégek próbálták lassítani a tempót az első félidő végéig. A második játékrészre még nagyobb energiabefektetéssel és agresszióval vetették bele magukat, aminek egy védelmi hiba következtében meg is lett az eredménye, Nolito talált a kapuba. Ez a túlzott akarás néhány alkalommal fegyelmezetlenségbe torkollott, talán ezzel is magyarázható a 16 szabálytalanságukból adódó 3 sárgalap, illetve az összehozott tizenegyesek.

Real Madrid – 5,6 (szerkesztői pontszám: 5,5)

Hetek óta ugyanaz az unalmas, elképzelés nélküli játék, mintha a csapat stratégia nélkül futna neki az újabb és újabb fordulóknak. A hosszú ideje nem működő „letámadásoknál” rajzolódik ki kristálytisztán a helyzet. Többször megfigyelhettük, hogy a csapat valamelyik tagja (éppenséggel Benzema, Kroos és Vini Jr. jut az eszembe) elindítja a letámadást, hívó mozdulattal int a társainak, de csapatszinten a legtöbben gombfoci bábúnak képzelik magukat, emiatt az ellenfelek simán ki tudják hozni a labdát. Az is igaz, hogy személyesen Carlo Ancelotti nem jelent meg mérkőzésen, de ez az egész nem egy újkeletű dolog. Főleg, hogy a mai modern futballban már nincs akkora befolyásoló ereje annak, hogy az edzői stáb első embere otthonról követi az eseményeket, mint régebben, hiszen Davide Ancelotti jobb fülében egy headset volt megfigyelhető, amin keresztül több mint valószínű az édesapjával tartotta a kapcsolatot, nem az idei világbajnokság zenéjét hallgatta. Ennél a teljesítménynél egyértelműen több kell, sokkal több. Érdekes találkozó vár ránk a jelenleg gyakorlatilag lelki roncs Chelsea együttese ellen, de könnyen lehet, hogy az ilyen hozzáállás nem lesz elég.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Thibaut Courtois – 9,1 (szerkesztői pontszám: 9)

A csapat egyetlen játékosa, aki konzisztensen hétről hétre, meccsről meccsre tudja hozni a rendíthetetlen, szolid, magabiztos, magasságos, szemkápráztató és lenyűgöző teljesítményt. A belga nagy falra elfogytak a jelzők. Hányszor, de hányszor mentette már meg ez az ember a csapatot a vereségtől?! A leglátványosabb védését Aspas kiválóan elvégzett szabadrúgását követően mutatta be, ahogy vándormadár képében a levegőben úszva kitornázta a kapu jobb oldalába érkező labdát. Összesen 3 védéssel zárt, a labdáinak 88%-a csapattársat talált. A bekapott gólról nem tehetett.

Lucas Vázquez – 5,6 (szerkesztői pontszám: 6)

Összességében nem volt ez egy rossz meccs a galiciai Jolly Jokertől. Védekezésben többnyire befelé zárt, a szélső területeket Asensio próbálta lezárni több-kevesebb sikerrel. A támadásokkal rendszerint felért, volt egy nagyon veszélyes beadása még a játék korai szakaszában, amikor Benzema fejére érkezett a labdája. 91%-os passzpontosság mellett a párharcai nagy részét megnyerte, 2 felszabadítás és egy szerelés fűződik még a nevéhez. A 61. percben Carvajal váltotta.

Éder Militão – 6,2 (szerkesztői pontszám: 5)

Felejthető teljesítmény a brazil középhátvédtől. Ezúttal nem tudta a tőle megszokott teljesítményt hozni. Habár a legtöbb összecsapást győztes félként tudhatja magáénak, a kapott gólnál csúnyán lemaradt. Érzésem szerint Nolito az ő embere volt abban a szituációban. Nem először fordul elő a szezonban, hogy a belső védők valamelyik tagja lemarad az emberről egy centerezés során, de eddig talán ez a kamillázás sikerült a leglátványosabbra a Celta örömére. A helyzetén nem sokat javít az sem, hogy az első büntetőt ő harcolta ki, de ettől függetlenül nem volt jó meccse az „új Pepének”, sőt…

David Alaba – 6,2 (szerkesztői pontszám: 5,5)

Egy fokkal talán jobb teljesítményt tett le az asztalra brazil kollégájánál, de ez sem volt emberfeletti. Többször próbált egy kis lendületet csempészni a bal oldali megindulásaival a fiatal bal bekk önmagát félig-meddig idézve. Aspas ellen egész jól állta a sarat, rágós falatnak bizonyult a spanyol támadónak. Az első félidőben sikerült belöbbölni mögé a labdát, de gyorsan kapcsolt és bele tudott végül blokkolni a lövésbe.

Ferland Mendy – 6 (szerkesztői pontszám: 6)

Továbbra sem tökéletes a kémia közte és Vinícius között, többször sikerült nyomás alá helyezni. Ennek ellenére 6 párharcából mindössze egyet veszített el, valamint a győztes gól előtti büntetőt ő harcolta ki. Egyáltalán nem volt rossz performansz, a Celta jobb oldala nem tudott a madridiak bal oldala felől betörni, ez főként Mendy érdeme, ennek ellenére sokszor volt bizonytalan.

Casemiro – 5,4 (szerkesztői pontszám: 5,5)

Középpályánk tankja továbbra sincs jó formában. 13 eladott labdája volt, ami a második legtöbb a madridi játékosok közül, viszont a középpályán ez rengeteg. Mentségére szóljon, hogy viszont az övé volt a legtöbb felszabadítás, sok szögletet harcolt ki a Celta és ezek rendre Casemiro fején landoltak. 9 labdaszerzéssel zárta a meccset. Véleményem szerint sokszor elkalandozik meccs közben és a csökkent koncentráció miatt van idén ennyire számottevően sok eladott labdája. Nincs teljesen ott fejben, ha folyamatos játékról van szó. A 8 földi párharcából 2-t sikerült megnyernie.

Toni Kroos – 5,6 (szerkesztői pontszám: 5,5)

Ezúttal a német passzmester sem találta teljesen a helyét a pályán. Habár 94%-os pontossággal találtak társat a labdái és 9/9 sikeres hosszú átadással zárt, a játék képére nem igazán volt befolyással. 85 percet töltött a pályán, cseréjét meglehetősen későinek éreztem.

Luka Modrić – 6,2 (szerkesztői pontszám: 5)

Talán a fáradtságnak tudható be, hiszen a horvát válogatott barátságos mérkőzésén is pályára lépett a válogatott szünetben a folyamatos madridi terhelés mellett, de nem volt jó meccse Lukitának. Az első félidő meglehetősen haloványra sikeredett, nem sokszor hallottam a nevét a közvetítésen. A második játékrészben már mutatott némi életjelet, valamivel többet volt játékban főleg a mélységi beindulásai nyomán, de ez nem volt az igazi. Egy ilyen beindulásból sarkazta Rodrygónak a labdát 2 védő gyűrűjében, amiből aztán a kihagyott tizenegyes született. Német társával egyetemben 94%-os passzpontossággal mehetett zuhanyozni a 74. percben.

Vini Jr. – 5,5 (szerkesztői pontszám: 4)

Kifejezetten gyenge mérkőzést tudhat magáénak a brazil gyorsvonat. Az első félidőben volt egy jó beindulása, aminek a végén kapura is tudta kanalazni a labdát, de a kapus reflexből védeni tudta. Ezen kívül nem volt említésre méltó momentuma. 15 (!!!) eladott labdájával a legkevésbé hatékony játékos volt a vendégek oldaláról. Többször sétálgatott les pozícióban, sokszor nem élt együtt a játékkal. A Celta játékosai megfelelően felkészültek ellene, a legtöbbször sikeresen létszámfölényes szituációt tudtak kialakítani a pálya azon felén, ami az ifjú cselgépnek szemmel láthatóan nem volt ínyére.

Karim Benzema – 7,1 (szerkesztői pontszám: 7)

Sérülését követően újra pályára léphetett a francia kiválóság, aki 2 góllal növelte előnyét a góllövőlista élén. Szokásához híven próbálta bejátszani az egész támadóharmadot, többször Kroosnál is mélyebben visszalépett labdáért. A kihagyott tizenegyes elrúgásának pillanatában megcsúszott, ezért nem találta el jól a labdát, szerencsétlen eset volt, viszont a következő lehetőségnél kíméletlenül javított. Összességében jól mozgott, de volt már ennél számtalan jobb meccse.

Marco Asensio – 3,8 (szerkesztői pontszám: 2)

Nem fogok finomkodni. Botrány. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy azon kívül, hogy néha bődületesen elsül a balos, egy hatalmas nagy nulla. Az összesen 36 labdaérintésével (Courtois kivételével) a legkevesebbet volt játékban a kezdőcsapat játékosai közül. Védekezésben próbált Lucasnak segíteni, de ez összvissz alibi pozíciós játék volt. A támadások során szintén alibi volt, csak ekkor még egy behúzva maradt kézifék szerepét is sikerült tökéletesen betöltenie, a bizonyos utolsó passzok kivitelezésében pedig bicskanyitogató szintet produkált. Kíváncsi vagyok a jövőjét illetően.

Cserejátékosok

Rodrygo – 6,2 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Jól szállt be a meccsbe, szinte azonnal büntetőt harcolt ki egy remek ritmusváltással. Lendületet hozott az Asensio által elfuserált jobb oldalra (mondjuk ez nem volt nehéz). Egyértelműen a kezdőben lenne a helye Marco ellenében. Mindhárom párharcát megnyerte és 2 szabadrúgást harcolt ki.

Dani Carvajal – 5,4 (szerkesztői pontszám: 4)

Brazil társával ellentétben az ő behozatala gyakorlatilag lassította a jobb oldali védekezést. Csigatempó, körülményesség, dekoncentráltság. Nagyjából ez a 3 szó jellemzi a legjobban Carvajalt nem csak a legutóbbi meccsen, hanem az egész szezonban. Már-már annyira gyengén játszik, hogy Lucas Vázquez sokkal alkalmasabb a kezdőcsapatba jelölésre. Az új igazolás, Vinícius Tobías szerepe a következő szezonra így kulcsfontosságú lehet.

Fede Valverde – 6,2 (szerkesztői pontszám: 6)

16 percet töltött a pályán, egy kevéske lendületet azért sikerült hoznia a játékba, de nem volt számottevő.

Dani Ceballos és Nacho ketten összesen nem értek 10-szer a labdához, így nincs nagyon mit értékelni. Lényegében időhúzó cserék voltak.

Edzői teljesítmény

Gyakorlatilag az egész stáb – (szerkesztői pontszám: 4)

Igazából nem volt meglepetés a kezdőcsapat esetében (még Lucas szerepeltetése sem), viszont lassan tényleg nem tudom eldönteni, hogy ennyire tartaléklángon ég az utóbbi időben a csapat, vagy valójában csak ennyire képes. A játékosok fáradtak, ez főleg a középpályára igaz, Asensio játékpercei szintén legalább akkora kérdőjelek, mint a rotáció megközelítőleg teljes hiánya. Ancelotti ugyanebbe bukott bele az első edzői ciklusa során is, nem igazán tanult a hibájából. Az pedig még nagyobb problémákra irányíthatja a reflektorfényt, ha csak szimplán nem bízik a cserejátékosaiban, a saját csapatában. 13-14 játékos játszik folyamatosan. Camavinga, Rodrygo, és Valverde mindenképpen több játéklehetőséget érdemelne, de akár Marcelo szerepeltetése is néha megoldás lehet(ne) visszavont szélső pozícióba, hogy Mendy biztosíthasson mögötte. Rengeteg alternatíva van, de valamiért szemellenzőt hord a stáb minden tagja, ami még sokba kerülhet.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…