Egytől egyig: Rayo Vallecano – Real Madrid (0-1)

Az Alavés elleni győzelem után a Real Madrid idegenbe látogatott a Rayo Vallecano otthonába. A győzelmi kényszer ezúttal is Ancelotti csapatánál volt, ugyanis a három ponttal ideiglenesen még nagyobb előnyt lehetett volna kiépíteni a Sevilla előtt. Lássuk ez hogyan sikerült, jöjjenek a szokásos szubjektív értékelések.

Csapatok

Rayo Vallecano 5,65 (Szerkesztői pontszám: 6)
Az azért mindenképpen jelzésértékű, hogy több kapura lövéssel próbálkoztak, mint a bajnoki listavezető, azonban nem igazán voltak pontosak, a kaput találó lövéseket pedig Courtois fogta, rendre bravúrral. A labda kevesebbet volt náluk, viszont a saját térfelükön megszerzett labdákkal veszélyes kontrákat tudtak vezetni, ezekből azonban nem tudtak valódi előnyt kovácsolni, így pont nélkül maradtak. 

Real Madrid 5,43 (Szerkesztői pontszám: 6)
A győzelem azért jelentősen felsrófolta a pontszámot, a meccs képe alapján ez nem ennyi lett volna. Félreértés ne essék, nyilván nem történt tragédia, viszont ennél valamivel tetszetősebb játékot várnék a csapattól. Mindenesetre a találkozó elején voltak a legnagyobb helyzetei a Real Madridnak, Asensio többször is megszerezhette volna a vezetést, azonban Luca Zidane és a gyenge befejezések miatt ez elmaradt. Ahogy haladtunk előre, úgy vált egyre enerváltabbá a csapat játéka, gyakorlatilag a támadásokban nulla elképzelést és hasonlóan kevés váratlan megoldást láttunk. Valverde becserélésével mutatkozott néhány igen halovány reménysugár, a produkciót viszont egy zseniális Benzema-Vinícius kollaboráció mentette meg. Ezzel sikerült behúzni a három pontot, viszont ezen a játékon mindenképpen javítani kell, mert így sok keresnivalónk nem lesz a PSG ellen, valamint a bajnokságban is jönnek még ennél jóval nehezebbnek ígérkező kihívások. 

Játékosok

A mérkőzés embere – Thibaut Courtois 8,89 (Szerkesztői pontszám: 9)
Kapusunk nélkül ennek a találkozónak lehetett volna akár csúnya vége is, nagyon fontos védéseket mutatott be az elejétől a végéig. A Rayo többször is próbára tette, nem egyszer a kapu közvetlen közeléből, a belga azonban minden ilyen próbálkozást sikerrel hárított, legalább 3-4 bravúrt bemutatva. A társak sem hozták könnyű helyzetbe, Militão és Nacho rendszeresen lemaradtak a beíveléseknél, ilyenkor az ellenfél támadói szabadon fejelhettek a Real kapujára. Mindenesetre ez egy igen impresszív teljesítmény volt, neki köszönhetően pedig sikerült megint kapott gól nélkül lehozni a meccset.

Ferland Mendy 5,49 (Szerkesztői pontszám: 5,5)
Védekezésben viszonylag jó teljesítményt nyújtott, a csapatban ő mutatta be a legtöbb szerelést (6), ezen kívül 2 labdaszerzés és 3 felszabadítás került a neve mellé. Ami viszont problémát okozott neki, az a Rayo magas letámadása, ezúttal nem tudott úgy megbirkózni vele, ahogy ő szokott. 

Éder Militão 7,08 (Szerkesztői pontszám: 6,5)
Ő sem volt mindig a helyzet magaslatán, volt, hogy egy-egy beadás során nagyjából egy méterrel lemaradt a fejelő támadóról. A védekező harmadban azért voltak néha zűrzavarok, de alapvetően sikerült megint kapott gól nélkül lehozni a találkozót, bár ez nagyban köszönhető Courtois-nak is. Fizikálisan továbbra is nagyon erős, sebességből is nehéz megverni, ráadásul megbízható teljesítménnyel rukkol elő hétről hétre. 

Nacho 6,54 (Szerkesztői pontszám: 6)
Sergi Guardiolával meggyűlt a baja, legalábbis a beadások levédekezésénél akadtak problémák. Ezen kívül párharcait jórészt megnyerte, bár a hátulról történő játékszervezésben érződött Alaba hiánya. Volt egy-két értelmezhetetlenül elpasszolt labdája a félpálya környékén, ezekből utána viszont nem lett komolyabb probléma. 

Dani Carvajal 6,11 (Szerkesztői pontszám: 6,5)
Jó meccset játszott Carvajal, különösen a találkozó első felében volt kiemelkedő. Asensióval jól működött együtt, támadásokban pedig ezúttal a jobbik énjét vette elő, 3 kulcspasszt osztott ki a társaknak. A második játékrészben aztán jött néhány gyenge megoldás a spanyoltól, különösen a beadások terén voltak problémák, de ennek ellenére jó teljesítmény volt ez tőle.

Casemiro 4,45 (Szerkesztői pontszám: 3)
Az ellenfél presszingje ezúttal sem ízlett neki igazán, ráadásul igen veszélyes helyeken vesztett labdát néhány alkalommal. Támadásban sokat nem tudott hozzátenni, a visszarendeződéseknél rossz ütemben lépett ki vagy egyszerűen lemaradt, így tudott többször végig robogni a Rayo egy-egy kontrával. Nyilván nem csak az ő számlájára írható ez, de ez most kevés volt tőle, ráadásul a sárgát érő belépőjénél örülhetett, hogy nem pirosodott be az a lap. 

Toni Kroos 5,47 (Szerkesztői pontszám: 6)
A szörnyű állapotban lévő pálya nem segítette túlságosan az ő játékát, egy-egy kitámasztásnál ki is csúszott a lába alól a talaj. Kicsit haloványabb játékot mutatott, mint az eddigiek során, a tőle megszokott pontosság viszont ezúttal sem maradt el, 98 százalékkal passzolt és 2 kulcspasszt osztott ki. 

Luka Modrić 6,16 (Szerkesztői pontszám: 6)
Szerencsétlen Modrić lassan tényleg kihajtja magából az életet a pályán, ezúttal érezni is lehetett rajta a fáradtságot, bár ez se fordul elő sűrűn. A meccs egészében odatette magát, az ellenfél térfelének minden szegletében megfordult, végül a 88. percben Ceballos váltotta. 

Vinícius Jr. 5,81 (Szerkesztői pontszám: 5,5)
Kis túlzással sem élete meccse volt ez, még a gólpassza ellenére se, ami viszont tényleg szépen kivitelezett akció volt. Területe gyakorlatilag egyáltalán nem volt, a Rayo védői nagyon vigyáztak arra, hogy ne maradjon egyedül a brazil, ráadásul a gyep állapota sem segített neki abban, hogy ki tudjon bontakozni. 

Marco Asensio 5,69 (Szerkesztői pontszám: 6)
Ő kezdte a legaktívabban a mérkőzést a támadók közül, az első játékrész leforgása alatt két gólt is szerezhetett volna, de utána is akadtak lehetőségei. A második játékrészre aztán kissé beleszürkült ő is a mezőnybe, nem tudott komoly helyzetet kialakítani, volt néhány kevésbé értelmezhető megmozdulása.  

Karim Benzema 6,47 (Szerkesztői pontszám: 6)
Kétségbeesetten mozgott ki a középpályára állandó jelleggel, hogy labdához jusson, a madridi támadások általában a középpályán elakadtak, így nem sok használható labdát kapott a találkozó során. Az első félidő hosszabbításában megszerezhette volna a vezetést, azonban közelről Lucába fejelte a labdát. A három pont sorsát aztán szerencsére sikerült eldöntenie egy olyan akció végén, amire ezen a meccsen már végképp nem számítottam. 

Cserejátékosok

Fede Valverde 6,88 (Szerkesztői pontszám: 7)
Valahogy az az ember érzése, hogy Carlo nem nagyon adagolja neki a kezdőbe nevezéseket, talán, hogy nehogy elbízza magát, vagy én nem tudom miért. Mindenesetre beállasát követően most is pozitív hatással volt a középpályás játékra és a támadásépítések sebességére, több fontos passza is volt a támadóharmadban. Nagyjából félóra játékidő jutott neki, érzésem szerint Casemirónál így is többet tett hozzá a játékhoz. 

Rodrygo 5,5 (Szerkesztői pontszám: 5,84)
10 perc játékot kapott Ancelottitól, a győztes találat előtt ő is közreműködött a mindent eldöntő helyzet kialakításában, sokkal többre pedig nem volt ideje. 

Dani Ceballos 5,59 (Szerkesztői pontszám: -)
Későn érkezett Modrić helyére, egy sárga lappal lett gazdagabb. 

Eduardo Camavinga 5,60 (Szerkesztői pontszám: -)
Viníciust váltotta az utolsó pár percre. 

Edzői teljesítmény – Carlo Ancelotti 4,10 (Szerkesztői pontszám: 4)
Ez tipikusan az a meccs volt (megint), ahol egész egyszerűen nem tudtam értelmezni, hogy milyen tervvel állt elő a csapat. Szokásos módon felpakolta a pályára az agyonterhelt játékosokat, véletlenül sem szavazva bizalmat a kiegészítő embereknek a kezdőben. Persze nincs arra garancia, hogy Camavingával, Valverdével, vagy esetleg még Hazard-t is felpakolva működött volna, de az ilyen meccseken lehetne tehermentesíteni a kulcsembereket. A három pont természetesen valamelyest tompítja a kritikák élét, bár őszintén szólva nem túl élvezetes mostanság végignézni a meccseket. A leginkább beszédes kép az volt, amikor a kamera nagyjából a 80. percnél a teljesen tanácstalanul ülő Ancelottira váltott, mögötte pedig a játékpercek halvány reményébe kapaszkodó Hazard követte az eseményeket – na ezután érkezett a pályára Rodrygo, teljesen logikusan, addig egyedül a besárgult Casemirót merte leváltani a mester, aki helyett Valverde érkezett.  Végül a találkozó végén Benzema mentette meg a csapatot, így sikerült ideiglenesen növelni az előnyt a tabella élén. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK