Merre tovább, Eden Hazard?

A belga játékos még mentheti karrierjét Madridban, ha kihasználja lehetőségeit és Ancelotti is a megfelelő szerepkörben számít rá.

Eden Hazard romokban heverő madridi karrierjét eddig a sérülések határozták meg leginkább. Spanyol bajnoknak és kétszeres Szuperkupa-győztesnek mondhatja magát, habár alig tett hozzá ezekhez a sikerekhez, köszönhetően krónikus sérüléseinek, melyek 2019 óta gyötrik. Akkor, egy esős madridi éjszakán honfitársa, Thomas Meunier belépője után kezdődtek a problémái, melyek azóta is fennállnak. Csaknem három és fél évvel később még mindig nem tudja megfelelően segíteni csapatát, de már más okok miatt.

Ancelotti szinte minden sajtótájékoztatóján empatikusan szól a kiegészítőemberekről, de Vinícius Jr. (aki pillanatnyilag a világ egyik legjobb támadója) és Eden Hazard között a választás nem olyan bonyolult. A belga játékos legjobb madridi időszakát futotta Meunier sajnálatos belépője előtt. Ezt a formáját azóta sem tudta visszanyerni (talán a belga válogatottnál sikerült neki néhány alkalommal). Mindeközben Vinícius Benzema után a második biztos név a kezdők listáján, Hazard helyzete így kifejezetten bonyolulttá vált a spanyol fővárosban.

Ancelotti nem hajlandó még egy középpályást játszatni a támadósor mögött, a belga játékos jobbszélre száműzését pedig semmilyen körülmények között nem szabad megismételni. Egyedül a bal oldalon tud játszani az olasz szakember rendszerében, abból a pozícióból azonban Vinícius jelenleg kirobbanthatatlan. A brazil szélső gólok és gólpasszok tekintetében is remekül termel, így Ancelotti még csereként is csak nehezen küldhetné be Hazard-t.

Eden Hazard

A csapat dinamikájáról is szót kell ejteni ezen a ponton. Vinícius képes a baloldali félterület külső és belső oldalán egyaránt játszani. A félpályától indulva képes a mélységi beindulásokra, egy az egy elleni párharcokra, vagy akár két, három, esetenként négy védővel is elbánik. Hazard-ral a pályán a csapatnak újra kell terveznie a támadások dinamikáját, mivel a belga játékos csak a megfelelő helyezkedésre képes, illetve a támadóharmadon belüli összjátékkal igyekszik megbontani az ellenfél védelmét. Ugyan ez nem egy rossz elképzelés, azonban a Real Madridnak nem feltétlenül erre van szüksége, ha a mérkőzés utolsó szakaszában egy fáradó ellenféllel kell megküzdeni.

Lenyűgözőnek tűnhet, hogy Hazard a pálya mely részein kapja az átadásokat csapattársaitól, a valóságban azonban csak azért ilyen széles a skála, mert a csapatnak nincs fix terve arra az esetre, ha ő is pályára kerül. Ezt a pillanatnyi problémát azonban az erősségévé is teheti az együttes, ha megfelelően használja ki a benne rejlő potenciált. Az első lépése a probléma megoldásának, hogy felismerjük azt.

Hazard problémája az, hogy már nem az a balszélső, mint korábban, a Real Madridnak pedig nincs ideje arra, hogy felépítse őt ezen a poszton, a lehetőségtől függetlenül. A királyi gárda még mindig nagyban függ Benzema és Vinícius góljaitól. Gólok és gólpasszok tekintetében rajtuk kívül senki más nem tudott eddig két számjegyű mutatókig eljutni. A francia támadó kihagyta az Elche elleni kupameccset; brazil kollégája pedig otthon hagyta góllövő cipőjét. Ha Isco és Hazard nem nő fel a feladathoz, a Real Madrid búcsúzott volna a sorozattól. Itt válik mindennél fontosabbá a keret menedzselése.

Eden Hazard

Hazard bemozgása a félterületekre és játékintelligenciája (ami megmaradt, ellentétben fizikai állapotával) hasznos lehet bizonyos ellenfelek, például az Elche ellen. Természetesen nincs olyan formában, hogy kiszorítsa Viníciust a kezdőből, vannak azonban olyan képességei, amelyek nagyon különleges helyzetekben a csapat hasznára válhatnak. Ezen a téren kell Ancelottinak jobban teljesítenie, észre kell vennie és ki kell használnia azokat a pillanatokat, amikor a perememberek maximálisan kihasználhatják képességeiket és megragadhatják a lehetőséget. A Real Madrid kerete elég mély – papíron legalábbis. Ugyan egyértelmű (és jogos), hogy nincsenek a rangsor elején, de az olyan játékosok, mint Isco, Ceballos, Hazard és Jović még mindig hasznosak lehetnek, ha az olasz szakember képes őket a megfelelő helyzetekben használni.

Hazard Elche elleni találata túl kicsi minta ahhoz, hogy izgatottak legyünk miatta vagy messzemenő következtetéseket vonjunk le. A szezon azonban nagyon hosszú, a nyári átigazolási időszak pedig nagyon messze van még. A Real Madridnak minden erőfeszítésre szüksége van  keret minden tagjától, ha a Szuperkupánál többet szeretne nyerni idén.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK