Egytől egyig: Real Madrid – Elche (2-2)

Mindössze döntetlenre futotta a rövidke szünet előtt Carlo Ancelotti csapatának, így elmondhatjuk, hogy néhány napon belül kétszer gyűlt meg a srácok baja az Elchével. Megpróbáljuk sorra venni, hogy mi volt az, ami jól működött, illetve mivel volt probléma – természetesen egyéni és csapatszinten is. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid – 5,7 (szerkesztői pontszám: 6)
Nem látom annyira drasztikusan, mint az olvasók legnagyobb többsége. Persze, nem szép és nem is hízelgő döntetlenre menteni egy Elche ellen, ugyanakkor ez nem az a mérkőzés volt, amikor ne lett volna elég akarat, vagy bármiféle pozitívum a játékban. Jól leírja a pálya lejtését, hogy az első félidőre egyetlen vendég lövés jutott, igaz, az gólt is ért. A meccs végére sem változott sokat a dolog, összesen 3-szor tüzeltek a vendégek, 23 alkalommal pedig Carlo Ancelotti csapata. Jelentős különbség. Ez egyébként a játékban is megmutatkozott, madridi oldalon ennél sokkal rosszabb meccsek voltak már az idény során, az viszont végig érződött, hogy ez egy olyan mérkőzés, amin szinte biztos, hogy nem fog gólt lőni a hazai csapat. Szerencsére másképp lett. Volt annyi tartás a csapatban, hogy kétgólos hátrányból (olyanból, ami lényegében két kaput eltaláló lövésből született), megannyi kihagyott helyzet (és egy büntető) után is fel tudtak állni. A döntetlen ettől még nem szép, de sokkal többet érhet, mint 3 elhullajtott pont. A felállt védelem megbontását viszont továbbra is gyakorolni kell, mert azzal azért vannak problémák. 

Elche – 6,4 (szerkesztői pontszám: 6)
Jobbnak semmiképp sem éreztem őket a madridiaknál, kivéve persze a hatékonyságot, mert 3 lövésből 2 gólt lőni azért nem rossz arány. Nagyon hasonló elven működtek, mint a hétközi kupameccsen, és talán most még inkább sikerült megtalálniuk a hazaiak ellenszerét. Jól tömörültek, amikor kellett, gyors kontrákat indítottak, amikor pedig arra volt szükség, dédelgetni kezdték a labdát. Mindehhez elég jó kapusteljesítmény is párosult. A mutatott produkció alapján pedig az Elchent pontjuk semmiképp sem nevezhető meg nem rédemeltnek. 

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Éder Militão – 7,1 (szerkesztői pontszám: 7)
Nem volt túlságosan sok kiemelkedő teljesítmény a hazaiaknál, és a választottam is úgy kaparintotta meg a címet, hogy valójában vastagon benne volt a vendégek első találatában. Mivel a beadás után teljesen leszakadt emberéről és csak a labdára figyelt, így Alaba sajnos nem tudott megbirkózni a neki jutó két támadóval. Az a gól viszont úgy kellett a végén, mint egy falat kenyér – és éppen ezért ő az aranyember, bólintott, ha már a támadóknak nem sikerült… Néhány hete írtam azt, hogy Ramos és Varane távozásával ő az első számú fejelés-felelős. 

Thibaut Courtois – 6,1 (szerkesztői pontszám: 6)
Ez most nem az a nap volt, amikor a belga óriás földöntúli bravúrokkal menti meg a társak hátsóját a csúnya eredménytől. Ma Thibaut sem tudott segíteni. Az első gólnál esélye sem volt, és tulajdonképpen a másodiknál sem, mert nagyon jól helyezett labda volt. Mindent ő sem védhet. 

Lucas Vázquez – 5,1 (szerkesztői pontszám: 7)
Nem teljesen értem, hogy ezúttal miért húztátok le ennyire. A védelem tagjai közül övé a legtöbb szerelés, de ha a két szélt kellene hasonlítani, akkor is elmondhatjuk, hogy a támadók sokkal több támogatást kaptak tőle, mint Mendytől. Sokszor lépett fel a támadásokkal, és nemcsak beadások formájában próbálta begyötörni középre a labdát, hanem több alkalommal próbálkozott lekészített labdával is – ilyenből született Casemiro egyik kapáslövése az első félidőben. Volt persze olyan beadása, ami nem lett jó, de még így is majdnem övé a legtöbb kulcspassz. Szerintem indokolatlan az az 5 pont, bőven a jobbak között volt ma. 

David Alaba – 5,8 (szerkesztői pontszám: 5,5)
A védelem tengelyében neki is volt hibája, főleg helyezkedésbeli, és olyan is akadt, amikor nagyon csúnyán megverték egy az egyben: lásd, második vendég találat. Brazil társa javított azzal a fejessel, az önmagában ért legalább egy pontot. A hibák mellett azért voltak jó pillanatai is az osztrák „vezérnek”, és kifejezetten tetszett, amikor már-már mélységi irányítóként próbált egy-egy hosszú átadással zavart kelteni. Kár, hogy a legjobb átadásából Benzema végül nem szerzett gólt. 

Ferland Mendy – 6,6 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Pláne nem értem, hogy Lucas miért kapott ennyire keveset. Védekezésben a francia semmivel nem tett többet hozzá, mint a spanyol a másik oldalon, sőt a második vendég gól előtti helyezkedése kifejezetten rosszul sikerült. Támadásban ezúttal a jobbik arcát mutatta, ez kétségtelen, de azért még mindig tud vicces pillanatokat szülni, amikor bekeveredik az ellenfél tizenhatosán belülre. Volt viszont egy nagyon jó kiugrása, sajnálom, hogy abból nem született gól. 

Casemiro – 5,7 (szerkesztői pontszám: 6)
Madridi oldalon természetesen övé a legtöbb szerelés, a pálya minden szegletében fellelhető volt, így ez nem is csoda. Az első félidőben kifejezetten aktív volt az ellenfél térfelén is, a hazaiak közül ő volt az egyik legveszélyesebb játékos, köszönhetően egy jó lövésének, valamint fejesének. Kapufáig is eljutott, de a gólszerzők közé nem iratkozhatott fel. Ami viszont mindenképp negatívum, az a sok elszórt labda. Ebben a tekintetben csak Vini és Rodrygo tudták alulmúlni.

Toni Kroos – 6,4 (szerkesztői pontszám: 6,5)
A madridiak egyik legjobbja volt a pályán töltött 63 perce alatt. Az első félidőben úgy tüzelt, mint aki fázik, és voltak kifejezetten veszélyes lövései is. Az a távoli szabadrúgás egészen jól helyezettre sikerült, dehát már megszokhattuk, hogy aktuális ellenfelünk kapusa pont ott és pont akkor változik szupercsillagharcossá. Passzai természetesen ezúttal is pontosak voltak, persze ez nem kérdés. Nem biztos, hogy lecseréltem volna, vagy hogy őt cseréltem volna le akkor, hiszen átlövésekkel az egyik legveszélyesebb játékos volt a pályán. 

Luka Modrić – 7,2 (szerkesztői pontszám: 7)
Próbálta irányítani a csapatot a középpályáról, rengeteget mozgott, de érzésem szerint neki is volt már sokkal jobb és hatékonyabb mérkőzése. A legkomolyabb passzát Mendynek adta, akitől aztán Vini átvette a bogyót és mellé tekert. Azért viszont mindenképp tisztelet jár, hogy a kihagyott büntetőt követően odaállt és elvállalta a másodikat – meg persze értékesítette is. Félelmetes, hogy még mindig nem nagyon létezhet az ő neve nélkül a kezdőcsapat felsorolása. 

Vini Jr. – 6,5 (szerkesztői pontszám: 7)
Ő is a jobbak közé tartozott, még akkor is, ha voltak elpuskázott helyzetei, vagy meg nem történt passzai. A csapat egyik legkreatívabb játékosa volt a pályán egy olyan meccsen, ahol pont az egyéni villanások tudták volna átbillenteni a csapat játékát és teljesítményét. Az egyéni villanások meg is voltak, viszont a döntéshozatalba vagy a kivitelezésbe ezúttal több ízben is hiba csúszott. Mindazonáltal így is övé volt a legtöbb kulcspassz, valamint kiharcolt egy büntetőt is – amiből végül nem született gól. 

Eden Hazard – 6,5 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Engem meglepett. Nemcsak az, hogy a kezdőben kapott helyet, hanem az is, ahogy végül játszott – pedig nem a saját posztján kellett helytállnia. Ahogy telt az idő, egyre gyakrabban húzódott be a pálya közepére, a cseréket követően pedig már egyértelműen a csatár mögött kellett kavargatnia. Carlo alatt nem sok lehetőséget kapott eddig, de kétségkívül ez volt az egyik legjobb meccse. Persze, gyorsabbnak kell lennie, hatékonyabbnak is, de azért voltak olyan szép megmozdulásai, mint az a nagyon okosan átlépett labda, amiből Casemiro lőhetett kapura. Nem sok kellett volna egy kiharcolt büntetőhöz sem, de a síp végül néma maradt. 

Karim Benzema – 4,8 (szerkesztői pontszám: 5)
58 percet töltött a pályán, de magabiztosan állíthatjuk, hogy nem ez volt élete meccse. Nemcsak az elhibázott büntető miatt (még szerencse, hogy épül a tetőszerkezet…), hanem azért, mert a játéka és a döntései sem ütötték meg azt a szintet, amit tőle megszokhattunk. Az a mozdulat viszont, amivel levette Alaba átadását… na azt tanítani kellene. És persze reméljük, hogy sérülése nem komoly, de nem árt neki egy kis pihenő. 

Cserejátékosok

Luka Jović – 3,7 (szerkesztői pontszám: 3)
Fél óra alatt volt összesen 7 labdaérintése (meg egy jó lefordulása), amely jól mutatja, hogy mennyire nem illik sajnos ebbe a szisztémába. Nagyon-nagyon szeretném, hogy sikeres legyen Madridban, de egyértelműen látszik, hogy számára nem itt fog teremni a legtöbb babér. Az ő stílusa a jelenlegi rendszerben halálra van ítélve, pláne úgy, hogy szökőévente kétszer játszik. Nagyon remélem, hogy meg fogja cáfolni ezeket az állításokat, és ha szükség lesz rá (Benzema esetleges sérülése miatt), akkor az állandó lehetőségnek hála meg fogja tudni hálálni a még belé vetett kevés bizalmamat. Hinni viszont egyre kevésbé hiszek abban, hogy ez megtörténhet. 

Rodrygo – 4,8 (szerkesztői pontszám: 5)
Az biztos, hogy a lábában maradt egy gól a 85. percben, de egyébként ő sem tudta felpörgetni a csapat cseppet sem gördülékeny játékát. 

Isco és Valverde ketten összesen nem értek 20-szor a labdához, így nehéz lenne értékelni őket. Annyit viszont el lehet mondani, hogy Valverde ismét nem a saját posztján kapott lehetőséget, míg Iscót azért jó néha-néha a pályán látni. 

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – 5,4 (szerkesztői pontszám: 4,5)
A kezdőcsapattal azért nagy meglepetést nem okozott, maximum Hazard kezdetése volt az, amivel váratlant húzott – de ez is teljesen indokolható, hiszen Asensio sérült, Rodrygo pedig közel sem hozza a saját szintjét az elmúlt hetekben. Az viszont engem meglepett, hogy látszólag nem nagyon tudott mit kezdeni az Elche játékával, pedig volt lehetőség felkészülni ebből a hét folyamán. A cserékkel sem tudott igazán belenyúlni a meccsbe. Érthetetlen számomra, hogy Valverdével mi a terve, mert valahányszor lehetőséget kap az uruguayi, a saját posztjától eltérő szerepkörben kell helytállnia. Ezen felül azt is jó lenne tudni, hogy akkor most mi a helyzet Bale-lel, aki régen az ilyen meccseken jó eséllyel bele-bele tudott botlani a labdába gólt érően. Ezen felül ott voltak a vendégek kontrái, amik szintén váratlanul érték a keményen kinyílt Real Madridot. Érzésem szerint az olasz egyik leggyengébben meccselt mérkőzése volt ez, nem tudta irányítása alatt tartani a dolgokat. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…