Mindörökké, Gento!

Gento a futballtörténelem egyetlen játékosa, aki hatszor emelhette magasba Európa legrangosabb klubsorozatának trófeáját. A Real Madrid tiszteletbeli elnöke tizennyolc szezonon keresztül állt a klub szolgálatában, s vált a világ labdarúgásának legendás alakjává.

88 esztendő korában elhunyt Francisco Gento López. A Real Madrid történelmének kulcsfigurája 1953-tól 1971-ig játszott a csapatban. A klubnál eltöltött tizennyolc idénye alatt egy megdönthetetlennek tűnő rekordot is sikerült elérnie: pályafutása során 6 Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyert, mellyel a mai napig a labdarúgás történelmének egyedülálló alakja. Mindemellett magasba emelhetett további 12 bajnoki, 1 interkontinentális, 2 latin, 2 spanyol és 1 klubvilágbajnoki trófeát. A Real Madridnál elért eredményei, az ott betöltött szerepe okán 2016-ban a klub tiszteletbeli elnöke lett.

Elképesztő fizikuma és példátlan sebessége miatt lehetett a korszak meghatározó, sőt legjobb balszélsője. Túl az elért eredményeken, kapocs volt a Real Madrid két meghatározó nemzedéke, a sorozatban öt BEK-et nyert generáció és a yeyé-korszak között.

Gento 1933. október 21-én született Guarnizóban (Cantabria), majd az 1953/1954-es szezonban igazolt a Racing Santandertől a Real Madridhoz. Ugyanebben az idényben érkezett Di Stéfano is, akivel karöltve a világ legjobb klubjává tették a Real Madridot. Már az első évükben bajnokságot ünnepelhettek, majd megkezdték Európa meghódítását. A Real Madrid aranykorában olyan játékosok viselték a klub mezét, és alkották a kor legjobb támadósorát, mint Kopa, Rial, Di Stéfano, Puskás és Gento.

A Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1955-ös létrejötte óta Paco Gento az egyetlen játékos, aki hat alkalommal emelhette magasba a serleget. Tagja volt annak a történelmi csapatnak, amely 1955 és 1960 között sorozatban ötször hódította el a trófeát, majd csapatkapitánya lett annak az alakulatnak, amely csak spanyol játékosokat felsorakoztatva hódította el a klub hatodik BEK-elsőségét. A hat döntőben mindannyiszor kezdőként lépett pályára, ezeken két találatig jutott. A Real Madrid második BEK-döntőjét a Fiorentina ellen játszotta a Santiago Bernabéuban, ez volt az első alkalom, amikor Gento gólt szerzett a sorozat fináléjában. A harmadik BEK-döntőben szerepe és találatának jelentősége sokkal meghatározóbb volt, hiszen az a Milan ellen, hosszabbításban született és győzelmet ért.

Európa legrangosabb sorozatában összesen nyolc döntőben lépett pályára, ami Paolo Maldinival közös rekordnak számít: 1962-ben a Benfica, 1964-ben az Inter ellen. A Bajnokcsapatok Európa-kupájában összesen 88 meccsen lépett pályára és 31 gólt szerzett.

Hosszú és tartalmas pályafutása során a Real Madrid iránti példátlan odaadás és elkötelezettség jellemezte, ő lett az első játékos, aki a klub színeiben először elérte a 600 mérkőzést, amelyeken 182 találatig jutott. A klub történelmében betöltött szerepe miatt Alfredo Di Stéfano után Gentót választották a Real Madrid tiszteletbeli elnökévé.

Az angol labdarúgó-szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából rendezett mérkőzésen tagja volt a FIFA által összeállított csapatnak. Eredményei, a sportban nyújtott teljesítménye okán megkapta Spanyolország legrangosabb sportkitüntetését, a spanyol Sport Érdemérem Nagykeresztjét.

A spanyol válogatott szerelését 43 alkalommal öltötte magára és részt vett az 1962-es és 1966-os világbajnokságon. Játékoskarrierje végeztével a Real Madrid korosztályos csapatait edzette, de megfordult a Castellón, a Palencia és a Granada kispadján is.

Isten Önnel! Hasta siempre, La Galerna del Cantábrico!

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…