Beszámoló: Barcelona – Real Madrid (2-3): Irány a döntő!

A Real Madrid hosszabbítás után tudta bebiztosítani a helyét a Spanyol Szuperkupa döntőjében szerda este a Barcelona ellen, miután 2-3 arányban múlta felül ellenfelét Szaúd-Arábiában.

Carlo Ancelotti együttese kétszer is előnyben volt úgy, hogy a katalánok mindkétszer egyenlíteni tudtak, azonban a harmadik előnyszerzésre Xaviék már nem tudtak reagálni. Vini Jr., Benzema és Valverde az egyik oldalon, Luuk de Jong és Ansu Fati a másik oldalon voltak eredményesek.

A mérkőzés első szakaszában egyértelműen a Real Madrid volt a jobb csapat, Xavi örülhetett, hogy a blancók nem találtak kaput ezekben a percekben. Először Benzema lőtt kicsivel a kapu fölé, majd Asensio tette meg ugyanezt nem sokkal később. Vinícius és Benzema többször is jól játszott össze, amivel okoztak némi fejtörést a katalán védőknek.

Egy ilyen kombináció hozta meg az első gólt is. Sergio Busquets veszített labdát, Benzema játszotta meg Viníciust a bal oldalon, kihasználta Alves feljebb ragadását, Araujo pedig talán túl nagy területet is hagyott. Vinícius bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, majd elrúgta azt Ter Stegen mellett a hosszúba. 0-1.

A gól némileg felrázta a Barcelonát, vagy inkább mondhatnánk azt, hogy teljesen leállt a Real Madrid, amit megpróbáltak kihasználni a katalánok, leginkább Luuk de Jong révén. A hollandnak két helyzete is adódott gyors egymásutánban, mindkettő beívelések után. Az elsőt Dembelé, a másodikat Jordi Alba küldte középre. Nem sokkal ezután aztán Dembelé próbálkozott gólszerzéssel.

Benzema és Vinícius

Aztán De Jong élete talán legszerencsésebb találatát szerezte meg, ami egyben csapata egyenlítését is jelentette. A támadó jókor volt jó helyen, hiszen Éder Militão felszabadítása őt találta el, a labda pedig madridi szempontból olyan szerencsétlenül pattant, hogy végül a blancók hálójában kötött ki. 1-1.

A második félidőt aztán mindkét csapat úgy kezdte, ahogy az elsőt abbahagyták. A Real Madrid nem igyekezett, a katalánok viszont mindent beleadtak. Xavi pályára küldte Frenkie de Jong helyére Pedrit, aki először Dembelének készített elő egy lövést, majd ő maga is megpróbálkozott, ám egyikük sem talált kaput. De Jong aztán nem sokkal később kihagyta harmadik helyzetét is, közelről sem tudta bevenni Courtois kapuját.

Aztán a Real Madrid úgy döntött, hogy ideje felébredni, és könnyedén visszavette az irányítást. Az első gól előtti kombináció kishíján ismét gólt eredményezett, ám ezúttal Vinícius volt az előkészítő és Benzema volt a befejező, de a francia lövése a kapufán csattant.

Azonban nem kellett sokáig várnia arra, hogy megszerezze saját gólját, hiszen három perccel később betalált. Mendy ment el a bal szélen, középre adott labdáját Benzema nagyszerűen tekerte kapura, ám a lövést Ter Stegen bravúrral még védeni tudta, a kipattanóra Carvajal érkezett, aki visszaküldte a labdát középre, ahol eljutott Benzemához, a francia itt már nem hibázott. 1-2.

Ha Vinícius a Real Madrid következő szupersztárja, akkor Ansu Fati a Barcelonának jelenti ugyanezt. A 83. percben a fiatal játékos révén tudott ismét egyenlíteni a Barcelona. Miután negyedórával azelőtt beállt a kispadról, Jordi Alba beívelésére remekül érkezett Casemiro mögött és Éder Militão mellett, így kiharcolta a hosszabbítást. 2-2.

A szuperkupa hőstettei kapcsán nem ismeretlen Fede Valverde neve, aki ezúttal is döntő fontosságú szereplőnek bizonyult. A hosszabbítás perceiben a fiatal uruguayi is beköszönt Ter Stegennek egy kontra végén, ami ráadásul tőle indult. Először belepöckölt egy katalán átadásba, amit így Carvajal végül le tudott fülelni, majd a labda ismét Fedéhez került, aki elindította az akciót. A labda útja Valverde – Kroos – Casemiro – Rodrygo – Valverde és a katalán kapu volt. Mesteri kontratámadás. 2-3.

A Barcelona azonban még küzdött az egyenlítésért, Courtois-nak még akadt dolga a hátralévő percekben. A belga Busquets és Dembelé próbálkozásánál gyors egymásutánban mutatott be két nagyszerű védést. Abde is próbálkozott lövéssel, de nem talált kaput. Az utolsó percek erőfeszítései azonban már nem hoztak eredményt Xaviéknak, így Ancelotti együttese teljesen megérdemelten jutott a torna döntőjébe egy olyan mérkőzés után, amelyről az lehetett a néző benyomása, hogy a Madrid akkor rúg gólt, amikor akar, csak nem mindig volt meg a szándék. A döntőben az ellenfél az Atlético Madrid vagy az Athletic Bilbao lesz, ez csütörtökön este kiderül.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK