Ancelotti: Ott akarok lenni a játékoskijáróban, amikor megnyílik az új stadion

Az olasz mester az AS újságírójával ült le hosszasan beszélgetni karácsony előtt.

A Real Madrid jó formában zárta az évet, mennyiben köszönhető ez Ancelottinak?
Talán a futballban töltött sok és tapasztalat és az, hogy tudom, hogyan adjak önbizalmat a játékosoknak, segített benne. A Madridnak egy tehetséges, minőségi kerete van, az edzőnek önbizalmat kell adnia nekik. Az edzői stáb feladata az is, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a fiatalok és a tapasztaltabb játékosok között, ezt pedig sikerült elérnünk. De az igazság az, hogy a Madridnak már megvolt egy magja, egy csapat.

Ugyanezekkel, vagy szinte ugyanezekkel a játékosokkal a Madrid tavaly eléggé közel volt az első helyhez, most pedig az idény első felét mérföldekkel vezetve zárta le.
Igen, de tavaly a csapat nagyon rendben volt. Végig versenyben voltak. Nem szereztek trófeát, de versenyképesek voltak és közel álltak ahhoz, hogy nyerjenek valamit, egy olyan időszakban, amikor a világjárvány mindenki dolgát megnehezítette.

Tudjuk, hogy senki nem ígérhet trófeákat, de legalább az érzés megvan, hogy közel vagyunk hozzá?
Az ígérgetés sosem jó ötlet, de azt megígérhetjük, amit a Real Madrid mindig is megtesz, vagyis azt, hogy a végsőkig küzdeni fogunk. Ezt tesszük most is, minden sorozatban, minden meccsen versenyben vagyunk. Összesen két vereségünk van, egy az Espanyol ellen a bajnokságban, egy pedig a Sheriff ellen a BL-ben. De ez egy olyan időszakban történt, amikor olyan játékosaink hiányoztak, mint Kroos vagy Modrić. De amikor visszatértek, láthatóvá vált, hogy a csapatnak tiszta elképzelései vannak.

Ancelotti

Az ön idejében a Milanban voltak olyan sztárok, mint Gullit és Van Basten, és olyan játékosok harcoltak a helyükért, mint Baresi és Ancelotti. A Madrid is ilyen most?
Egy csapat pontosan így épül fel, kihozva a legjobbat minden játékosból, bármit is tudjanak adni a csapatnak. Mindenkinek a legjobbat kell kihoznia magából, és azt a csapat szolgálatába kell állítania. Ez az edző dolga is, a Real Madridnál pedig megvan az egyensúly. Néhány játékos ügyesebb, néhányan elkötelezettebbek, néhányan pedig nagyobb fizikai erőfeszítéseket tesznek. Mindenki fontos és hasznos. Egy csapatban vegyíteni kell a technikai tudást, a fizikai erőt és a taktikai képességeket. Ezt teszi a Madrid is, ezért harcolnak ilyen keményen.

Vannak csapatok, jó sokan, akik csak kimennek a pályára játszani, míg mások, mint a Real Madrid és a Bayern München, egyértelműen címekért küzdenek. Egyetért ezzel?
A Madrid harcol a trófeákért, mert ez benne van a DNS-ükben, a klub történelmében. A Real Madrid más mint a többi klub. Ez nem olyasvalami, amit más klubokról könnyedén el lehet mondani.

Amit Modrić csinál, az csodálatos. Nem olyan régen elképzelhetetlen volt, hogy 32-33 évesen, vagy azon túl ezen a szinten játsszon valaki. A játék szeretete, a jó gének vagy egy kicsit mindenből?
Egy kicsit mindenből, ez nem kétséges. Luka és a jelenlegi játékosok komolyan odafigyelnek magukra az egész karrierjük során. Az edzéseken, a táplálkozással, ahogy magukkal foglalkoznak… Egy kicsit mindenből. Ezt teszik a játékosok manapság, így bár több meccs van, tudnak játszani. A játékosok, akik Modrić, Cristiano Ronaldo vagy Ibra korában is mennek tovább, hatalmas elismerést érdemelnek, de azért, mert igazi profik.

Gondolja, hogy másoknak is sikerül majd ez, például Kroosnak vagy Benzemának?
Igen, biztosan, mivel látom őket minden nap dolgozni, és tudom, hogy mennyire profik. Úgy gondolom, hogy ők hárman még a negyvenes éveikben is képesek lesznek a legmagasabb szinten játszani. Igaz, hogy egy csatár esetében ez nehezebb, mint egy középpályásnál, hiszen gyorsabban elhasználódik. De szerintem ők hárman meg tudják ezt tenni.

Ancelotti és Benzema

Ha amit Modrić csinál, csodálatos, akkor ugyanez elmondható a társairól a középpályán: Kroosról és Casemiróról. Anélkül, hogy dicsekednénk, elmondhatjuk, hogy Ancelottié a világ legjobb középpályája?
Igen, szerintem igen. Ők hárman alkotják a világ legjobb középpályáját jelenleg. Talán box-to-box középpályások jutnak az emberek eszébe manapság, de ők hárman annyi tapasztalattal rendelkeznek és olyan jók ebben a játékban, hogy egyszerűen kivételesek. Ráadásul rendkívül jól működnek egymás mellett. Amikor hárman együtt vannak, senki nem fogható hozzájuk.

Benzema a világ jelenlegi legjobb csatára?
Úgy gondolom, hogy igen, mivel a játékát kiegészítette azzal a masszív, állandó képességgel, hogy a hálóba juttatja a labdát. Cristiano Ronaldo vagy Håland szintjén van. Benzema egy olyan játékos, aki képes megteremteni a különbséget. Ezt láthattuk az Athletic elleni meccsen is, ahol két rendkívül gyors gólt szerzett. Csodás formában van.

Csak ki kell mondanunk, hogy Camavinga, a madridisták pedig mosolyogni kezdenek. Ön is?
Igen. Én is látom a szurkolók arcán. (nevet) A fiataloknak, mint Camavinga, Valverde és a többiek, tudniuk kell, hogy kik vannak előttük. A játékosok, akiket az imént említettünk: Modrić, Casemiro, Kroos. A világ legjobbjaival versenyeznek, meg kell érteniük, hogy a jövőben viszont ők fognak a helyükbe lépni. Camavingának csodás képességei vannak, hatalmas potenciállal rendelkezik, de tanulnia kell, tapasztalatot és ismereteket kell szereznie a posztja kapcsán. Ez még hiányzik neki, de még csak 19 éves. Minden egyes napon Modrić, Kroos és Casemiro mellett dolgozik, ez pedig hatalmas ajándék neki. Biztos vagyok benne, hogy sokkal többet tanul abból, hogy figyeli a társait, mint amit én mondok neki.

Lehet, hogy ez a helyzet Viníciusszal is és Benzemával. Vini egyértelműen jobb játékos mint két évvel ezelőtt. Rengeteget fejlődött.
Igen, egyértelmű. Vinícius azért fejlődött, mert nem kapkod úgy, mint régebben. Időt szán arra, hogy minden mozdulatsor fontos pontjánál megálljon egy pillanatra. A legfontosabb egy játékosnál az, hogy a nehéz dolgokat jól meg tudja csinálni, mert így végül a könnyűeket is meg fogják csinálni. Vini tudta, hogy a nehéz dolgokkal mit kezdjen, de a könnyűeknél szenvedett. Most több időt szán a könnyű dolgokra és ez bevált neki. De a legfontosabb az, hogy mindig megpróbálta a nehéz dolgokat, és ez mindig bejött neki. Akár működik, akár nem.

Ráadásul még csak most kelt életre. Gondolja, hogy lehet még jobb?
Persze. Vinícius rendkívül gyors és ügyes. Soha nem láttam ilyen jól cselező játékost, aki ilyen ügyesen győzné le az ellenfelét. De még mindig jobbá válhat, például a labda nélküli játékban, a területekre mozgásban, lövésben.

De nem csak Vinícius van. Számos fiatal, feltörekvő játékost láthatunk. A Mallorca ellen például 7 U23-as játékossal a pályán fejezte be a meccset. Hasonló történt a BL-ben is, bizonyos csoportmeccseken. Ancelotti feladata biztosítani azt, hogy a fiatalok feltörhessenek?
A Real Madrid elsődleges célja a győzelem. De a fiatalok fejlődése is nagyon fontos. Kéz a kézben dolgozunk a Castillával, sok olyan játékos van a B csapatban, akik az első csapatnál kötnek ki. Ők a jövő, lépésről lépésre beépítjük őket. A pandémiával a lehetőségeik száma is megnőtt. Ami fontos, az az, hogy azok, akik beállnak, harcolhatnak a helyükért, ahogy az előző meccsen láthattuk Peter esetében is.

Ancelotti

Nem kérdeztük még arról, ami a legutóbbi BL-sorsoláson történt…
Ez egy szomorú helyzet volt, egy egyértelmű hiba. De ennyi történt, semmi több. Most a PSG elleni párharcra kell koncentrálnunk. A célunk az, hogy ugyanolyan állapotban érjünk oda a párharcra, mint amilyenben a legutóbbi COVID-hullám előtt voltunk. Azt szeretném, ha februárra senki nem lenne sérült vagy koronavírusos.

A Real Madrid a PSG ellen lép pályára, de vannak még olyan nagyszerű csapatok mint a Bayern vagy a Liverpool. Mit várhat a Madrid egy ilyen nehéz BL-sorozattól?
Annyit ígérhetek, hogy a végsőkig harcolni fogunk. Nincs egyértelmű esélyese a BL-nek. A csapatok, akiket említett, a Bayern, a Liverpool és a PSG is esélyes. De a Madrid is. És az Atlético is. Igen, az Atlético Madrid elérhet valami nagy dolgot Európában. Szerintem a spanyol csapatok minden európai sorozatban versenyben vannak, mivel jó futballt játszanak.

A Madrid lezárta a bajnoki cím kérdését?
Nem gondolom. Egyáltalán nem. Kis előnyünk van, persze az igaz, hogy az olyan nagy riválisaink, mint az Atlético vagy a Barcelona jóval mögöttünk vannak. De a Sevilla például nem. A LaLiga szoros verseny, soha nem lehet könnyű menetnek tekinteni. Rengeteg jó csapat van, sokan játszanak jó futballt.

A világjárvány közepén vagyunk, a csapatok szenvednek pénzügyileg és a pályán is, az állami pénzekkel megtámogatott csapatok pedig szárnyalnak. A Real Madrid mindeközben monumentális stadiont és fiatal csapatot épít. Meglepte a klub ereje?
Nem, mivel ismerem a klubot, a felépítését és mindenekelőtt az elnököt. Igaz, hogy a pandémia miatt a társadalom számára kemény időszak ez, ahogy a klubok számára gazdaságilag is. Mindezek mellett lenyűgöző látni, hogy a Madrid teljesen koncentrál ennek a csodás stadionnak a felépítésére, amely kétség kívül a világ legjobbja lesz, ráadásul a jövő csapatát építi, amely minden szinten versenyképes lesz.

Mit gondol az új Bernabéuról? Büszkévé teszi, hogy a jövő ikonikus stadionjában dolgozhat edzőként?
Ott akarok lenni a játékoskijáróban, amikor megnyílik az új stadion.

Gondolja, hogy egy ilyen stadionban akarnak majd játszani az olyan játékosok, mint Mbappé, Håland… Vagyis a legjobbak?
Persze, de a csapat jövője már eldőlt. Nem tudom, hogy mit fognak tenni a játékosok… Remélhetőleg az edző is ugyanaz lesz, mint most. De a Real Madrid jövőjét már kitalálták, a jelenlegi játékosokkal és a fiatalokkal, akik érkeznek. Nincs kétség afelől, hogy a Real Madrid hosszú ideig versenyképes lesz. 

Fog kérni valakit téli átigazolási időszakban karácsonyra?
Nem, ezen a télen nem. Azt fogom kérni, amit mindenki. Legyen végre vége a világjárványnak, és élhessünk egészséges életet a jövőben. Minden madridistának boldog karácsonyt kívánok és a legjobbakat az új évre.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK