Az Athletic Club, az FC Barcelona és a Real Madrid nyílt levele a spanyol kluboknak

A három klub hivatalos közleményben szólította meg a spanyol klubokat annak érdekében, hogy felhívja a figyelmüket a LaLiga és a CVC által prezentált együttműködési lehetőség árnyoldalaira, veszélyeire, illetve egy sokkal kedvezőbb alternatívát ajánljon.

Kedves klubok!

Először is szeretnénk leszögezni, hogy teljes mértékben tisztában vagyunk azokkal a pénzügyi nehézségekkel, amelyekkel a spanyol futballipar küzd. A koronavírus világjárvány drámaian hatott a tevékenységünkre, arra kényszerített minket, hogy zárjuk be a stadionjainkat, hogy szembesülnünk kelljen példa nélküli mértékű bevételcsökkenéssel, amelyből még most sem tudtunk felállni. Emiatt biztosak vagyunk abban, hogy a spanyol labdarúgásnak egy racionális és fenntartható pénzügyi megoldásra van szüksége, amely mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba, és optimistán tekinthessünk a jövőbe. Ebben a levélben az általunk legjobbnak vélt megoldást mutatjuk be.

Előbb azonban arra is szeretnénk emlékeztetni benneteket, hogy a klubjaink, veletek együtt járultak hozzá 1929 óta fáradthatatlanul ahhoz, hogy megteremtsük a LaLiga történelmét, a bajnokságét, amely jelenleg a világ egyik vezető sportverseny-sorozata. A sorozat iránti elkötelezettségünk megkérdőjelezhetetlen.

Azt is ki kell emelnünk, hogy a klubjaink megtartották történelmi struktúrájukat, vagyis a tagjaink – nagyjából 300000 ember – tulajdonában vannak, akik hallathatják a hangjukat és szavazati joguk van. Olyan klubokról van szó, amelyek irányítása és tulajdonjoga generációról generációra öröklődik tovább, amelyekből soha nem vett ki senki osztalékot, és amelyeknek soha nem voltak olyan gazdasági céljai, amelyek nem azt szolgálták volna, hogy a csapataik a legjobb források segítségével a lehető legversenyképesebbek lehessenek a pályán.

A spanyol labdarúgás és annak életképessége iránti százéves elkötelezettségünk szempontjából ez év augusztusában kifejeztük leghatározottabb ellenérzéseinket azzal a megállapodással kapcsolatban, amelyet a LaLiga kötött a CVC magántőkealappal, „LaLiga Impulse Project” néven, amelyet mostanra a spanyol labdarúgásra nézve változatlanul káros feltételekkel fogalmaztak újra, és amely ráadásul nem mentes komoly szabálytalanságoktól (mind formailag, mind tartalmilag).

A történelem ezen pillanatában, amikor a globális pénzügyi piacok kivételes lehetőségeket kínálnak hosszú távú projektek fenntartható finanszírozására, kötelességünk ellenezni egy ilyen megállapodást, mint amely a LaLiga és a CVC között jött létre, amely anyagilag megterhelné a labdarúgásunk jövőjét.

Továbbá a CVC nem tekinthető a spanyol futball stratégiai partnerének, hanem ahogy azt mindenki tudja, csak egy pénzügyi befektető. Erre bizonyíték az, hogy a CVC, amely pénzügyi vezetők egy kis csoportjából áll, számos gazdasági szektorban jelen van, úgy mint például az energia szektorban, a ruhaiparban, élelmiszeriparban, telekommunikációban, és így tovább. A CVC vezetői nyilvánosan kifejezték azon szándékukat, hogy maximum 8-10 év múlva kiszállnak a LaLiga Impulse Projektből, és átadják helyüket egy másik befektetőnek, annak ellenére, hogy a klubokra vonatkozó jelzálog 50 évig maradna érvényben. Ők nem stratégiai partnerek, hanem pénzügyi befektetők.

Pénzügyi befektetőként pedig a spanyol labdarúgás „felpörgetésére” vonatkozó javaslatuk mindössze arról szól, hogy szakembereket keresnének és alkalmaznának, hogy segítsék a LaLiga növekedését. Egyértelmű, hogy a LaLigának ki kell neveznie a megfelelő embereket ahhoz, hogy maximalizálni tudja a növekedési potenciálját, de ezt saját forrásaiból kell megtennie, anélkül, hogy lemondana függetlenségéről, anélkül, hogy feladná teljes tulajdonjogát, és anélkül, hogy a klubok jelzálogosítanák saját pénzügyi jövőjüket.

Ráadásul azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a spanyol klubok jelenleg a világ egyik legfontosabb sport versenysorozatában szerepelnek, így pedig kivételes hozzáféréssel rendelkeznek rendkívül ésszerű finanszírozási forrásokhoz a globális piacon, amelyek sokkal kedvezőbb feltételeket kínálnak, mint az ilyen magántőkealapok. Felelőtlenség lenne részünkről, ha nem vizsgálnánk meg az ésszerű és fenntartható alternatívákat, mielőtt bármilyen jóvátehetetlen döntést hozunk.

A közelmúltban az iparágban szerzett finanszírozási tapasztalataink alapján és azt követően, hogy jogi és pénzügyi tanácsadóinkkal elvégeztük a megfelelő előkészítési munkát, olyan helyzetben vagyunk, hogy a spanyol labdarúgás számára egy alternatív hosszú távú, fenntartható, ésszerű és legális pénzügyi megoldást tudunk prezentálni, egy „Fenntartható Projektet”, amely legalább annyit megérdemel, hogy alaposan áttanulmányozzák.

  • A Fenntartható Projekt lehetővé tenné a LaLiga és a Primera RFEF [a spanyol labdarúgás harmadik szintje a primera división és a segunda división után – a szerk. kieg.] klubok számára, hogy hozzáférjenek a CVC által kínált mennyiségű forráshoz, ám sokkal jobb feltételekkel és költségek mellett.
  • A Fenntartható Projekt lehetővé tenné, hogy a klubok évi 2,5 – 3 százalékos költséggel számolhatnának, maximum 25 éves intervallumban.
  • A Fenntartható Projekt és a LaLiga és a CVC által bemutatott projekt összehasonlítása egyszerű:
    • A LaLiga által a LaLiga Impulse Project kapcsán bemutatott adatok és az általuk vázolt „alapeset” forgatókönyve alapján:
    • a LaLiga Impulse Project teljes pénzügyi költsége, amelyet a spanyol klubok a következő 50 évre vállalnának, 13,1 milliárd eurót tenne ki, cserébe a CVC 2 milliárd eurós összbefektetéséért (amelyet nem egy összegben, hanem négy év alatt fizetnének ki részletekben)
    • a Fenntartható Projekt teljes pénzügyi költsége, amelyet a spanyol kluboknak 25 évre vállalnának, 900 millió eurót tenne ki, cserébe egy 2 milliárd eurós összbefektetésért (amelyet az első évben, egy összegben fizetnének ki a kluboknak, részletfizetés nélkül)
  • Így elmondható, hogy a LaLiga és a CVC által prezentált „alapesethez” képest a Fenntartható Projekt 12,2 milliárd eurót takarítana meg a spanyol kluboknak, ezzel egy 15-ször gazdaságosabb megoldást ajánl, ráadásul nem 50, hanem 25 évnyi elköteleződés mellett.
  • A Fenntartható Projekt emellett biztosítja a vonatkozó szabályozásoknak, különösen az 5/2015-ös királyi rendeletnek való megfelelést, és közvetlenül a klubok által kerülne kialakításra, a LaLiga közvetlen részvétele nélkül. A következő módon:
    • a klubok audiovizuális jogok feletti közvetlen tulajdonjoga nem sérül, ahogy harmadik felek jogai sem;
    • nem alkalmaz mesterséges célú könyvelési struktúrákat és koncepciókat [egyébként a LaLiga friss javaslata, ha lehetséges ez egyáltalán, ezen a ponton sokkal szabálytalanabb az augusztusban prezentált javaslatuknál)
    • a LaLiga vezetésében és irányításában való részvételt egyetlen labdarúgáson kívüli szervezetre sem bízza.

A Fenntartható projekt alaposabb megértése érdekében csatolunk egy mellékletet jelen levelünkhöz, melynek tartalma a következő [ezek az anyagok nem részei a hivatalos közleménynek – a szerk. kieg.]:

1. számú melléklet: A projekt főbb feltételeinek összefoglalása. Ezt a dokumentumot a pénzügyi tanácsadóink készítették, egy hasonló ügyletekben tapasztalt és elismert pénzügyi intézményekből álló csoport segítségéve.
2. számú melléklet: A Fenntartható Projekt pénzügyi hatásának összehasonlítása a LaLiga és a CVC által prezentált különböző pénzügyi forgatókönyvek hatásával (ebben kitérve az általuk „alapesetnek” nevezett szcenárióra is).
3. számú melléklet: A jogi és pénzügyi tanácsadóink értékelése a LaLiga Impulse Project legfőbb hibáiról, és annak magyarázata, hogy ezek miért nem állnak fenn a mi javaslatunkban esetén.

Összefoglalásképp meg kell jegyeznünk, hogy mennyire zavarba ejtő az, hogy az általunk bemutatotthoz hasonló, életképes, ésszerű és fenntartható pénzügyi alternatívák létezése mellett a LaLiga nem támogatott egy versenyképes, nyílt és átlátható folyamatot, melynek célja a klubok pénzügyi feltételeinek maximalizálása. Még mindig van időnk erre.

Felhívjuk a spanyol labdarúgás összes döntéshozóját és érdekeltjét, hogy gondolkodjanak el ezen a kérdésen. Alapvető fontosságú, hogy józan ésszel cselekedjünk és minden lehetséges alternatívát megvizsgáljunk (például az itt javasolt Fenntartható Projektet, vagy bármely más, hasonló előnyökkel járó megoldást) annak érdekében, hogy a klubok megoldhassák pénzügyi problémáikat egy ésszerű és fenntartható módon, anélkül, hogy súlyos szabálytalanságokat követnének el, vagy a következő fél évszázadra megkárosítanák a spanyol labdarúgást.

A közös munka részeként mi felajánljuk tapasztalatunkat és forrásainkat annak érdekében, hogy a Fenntartható Projektet, vagy bármely más, pénzügyi szempontból ésszerű és a törvényi előírásokat tiszteletben tartó megoldást sikerre vigyünk.

Üdvözlettel,

Aitor Elizegi         Joan Laporta         Florentino Pérez
Athletic Club      F. C. Barcelona       Real Madrid C. F

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…