Egytől Egyig: Real Madrid – Athletic Bilbao (1-0)

A játék képe alapján egy sokkal könnyebb mérkőzésnek indult ez annál, mint ami lett végül belőle. A kezdeti gyors labdajáratás és ügyes támadásépítések szép lassan halványultak el, ahogy haladtunk a vége felé, a Bilbao pedig számtalanszor találhatta magát gólhelyzetben, de szerencsére érintetlenül hagyták a vendégek a kapunkat. Mi ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, ezúttal is szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Madrid (7) – szerkesztői pontszám: 7
Azt hittem az első 15 perc alapján, hogy végig tudunk dominálni a mérkőzésen, hiszen a találkozó elején nekünk állt a zászló. Lényegében akkor jutottunk el az ellenfél tizenhatosáig, amikor szerettünk volna, és több jó próbálkozásunk is akadt, adtunk némi feladatot Unai Simónnak. Ebben a játékrészben 14-szer lőttünk, ennek a fele kaput is talált, és azt mindenképp jó volt látni immár nem először, hogy a távoli kísérletekre is sokkal jobban ráfeküdt a csapat. Ez különösen jól jöhet majd a betömörülő ellenfelek ellen. Aztán a második félidőben is csak egy csapat volt a pályán, de azok már a vendégek voltak. Ancelotti magához képest ugyan korán próbált változtatásokat eszközölni, de kicsit az volt az érzésem, hogy a fáradtság jelei is kiütköztek ebben a játékrészben. Két nagyon fontos blokkolás, és egy kapusbravúr is kellett hozzá, hogy lehúzott rolóval tudjuk le az összecsapást.


Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Athletic Bilbao (6,5) – szerkesztői pontszám: 7
Én hasonló pontot adnék mégis a baszkoknak, mint nekünk, mert ha a teljes meccset nézem, egyenrangú ellenfélnek bizonyult a Bilbao. Williamsnek már a vendégcsapat szempontjából gyenge első félidőben is komoly gólszerzési lehetősége volt kétszer is, bár összességében nagyon tompa látszatot keltettek, szinte alig támadták le a madridiakat, és védekezésben is a szokásosnál sokkal több hely maradt Viniéknek fickándozni. Utólag visszagondolva talán volt ebben némi szándékosság, mármint az energiaszint kímélésére, mert ami nem jött ki 45 perc alatt, abból kaptunk később, ahogy a csövön kifér. Sancet érkezésével aztán csak fokozódott a nyomás, a 21 éves futballista kiváló teljesítményt nyújtott a neki szánt bő 20 percben. Mindazonáltal a Bilbao összességében is kevésszer talál kaput, ami a csapat fő problémájának tűnik, a 15 meccsen szerzett 13 gól nagyon kevés, egyelőre a jó védekezés tartja őket a nemzetközi kupaindulást érő helyek környékén.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja: Thibaut Courtois (9,7) – szerkesztői pontszám: 10
Ennél többet nem tud tenni egy kapus. Raúl García és Sancet próbálkozásainál is bravúrral tudott menteni, mindkettő hatalmas helyzet volt a vendégek részéről. A belga óriás egy igazi clutch player, azaz az igazán fontos helyezetekben mindig képes kihozni magából a legtöbbet. A tavalyi szezonban is a legjobbjaink közt volt, és ez ebben az idényben sincs másként. 

211202_ee_courtois

Lucas Vázquez (7) – szerkesztői pontszám: 7
Carvajal sérülése alatt már többször is volt bevetésen a poszton, és hát… az eddigiek alapján nem volt ördögtől való az, hogy némileg tartottam a játékától. De ez teljesen rendben volt, sőt, Carvajal múltkori teljesítményénél egyértelműen jobbnak bizonyult. A 60. percben Dani García kísérleténél hatalmasat mentett, támadásban pedig főleg az első félidőben volt kiemelkedő, jó volt látni, hogy a szokásosnál is jobban pörögtek az akciók a jobb oldalon is. A hajrára kicsit elfogyott már a kakaó, a 80. percben Nacho váltotta.

Éder Militão (7,5) – szerkesztői pontszám: 8
Szerintem ő volt a védelem legjobbja az este során. Bár az első félidőben egy felívelésnél hibázott, hihetetlenül gyorsan reagálta le, és idejében korrigált, megóvva csapatát a góltól. Aztán a második félidő hajrájában egy pofátlan blokkolással tovább emelte a lécet. Bár azért még mindig nem tökéletes az Alabával alkotott párosuk, az idény eleji várakozásaimat eddig mindenképpen felülmúlják, hiszen a magukra vett nehéz örökséggel úgy látszik el tud bírni ez a duó.

David Alaba (6,9) – szerkesztői pontszám: 6
Sajnos ezúttal a gyengébbek között volt az osztrák, bár nem kaptunk gólt, két komolyabb hibája is akadt, amely könnyen végződhetett volna bilbaói gólörömmel. Az első félidőben rosszul kalkulált és elengedett egy labdát Williamsnek, aztán Sancet lövésénél is tehetetlen volt. Szerencsére társa jó teljesítménye tudta mindezt ellensúlyozni, ugyanakkor Alabától ennél többre lesz szükség.

Ferland Mendy (6,7) – szerkesztői pontszám: 5,5
Fogalmam sincs mi vezetett odáig, hogy a sokáig az egyik legbiztosabb pontként emlegetett Mendy miatt az ősz nagyobbik részében idegeskedni kell. Ez most sem volt másképp. Marcelónál anno le lehetett írni, hogy védekezésben sokszor kevésnek bizonyult (így volt), támadásban azért szinte mindig tudta ezt kompenzálni az ellenfél térfelén hozzáadott teljesítménnyel. A franciánál nem az első eset, hogy sem elöl, sem hátul nem tud semmi extrát, sőt, semmi érdemlegeset felmutatni. Talán érdemes lenne őt kicsit intenzívebben bevenni a rotációba, hogy kapjon némi motivációt.

211202_ee_mendy

Casemiro (6,3) – szerkesztői pontszám: 6
Nálatok ő volt a leggyengébb a kezdők közül, és tulajdonképpen nem érdemtelen ez a kitüntetés. A brazil verőember hihetetlen képessége, hogy egy mérkőzésen tud hozni teljesen random módon világklasszis és megyekettes megoldásokat, akár egymás után is. Az ő posztján viszont a kiegyensúlyozottság fontosabb. Most is volt hatalmas mentése és nevetségesen eladott labdái is. Mindenképpen bízni kell abban, hogy ez javulni fog, ugyanakkor igazságtalan lenne Blancóval szemben, ha nem kapna némivel több lehetőséget, még akkor is, ha Carlo ezen a poszton sem híve a rotálásnak.

Toni Kroos (7,5) – szerkesztői pontszám: 8
Nálam ő volt november hónap legjobbja, és egyelőre ott folytatja, ahol abbahagyta. Négy lövési kísérlete is volt, ebből 2 kaput talált, ezzel Benzema mellett ő veszélyeztetett a legtöbbször. 92%-os passzpontossággal játszott, a legtöbbször ő passzolta fel a labdát a támadóharmadba. Nagyon jól mozgatta a csapatot, sokkal hatékonyabban játszik, ha közel tud maradni támadásban az ellenfél kapujához. 80 percet kapott, a hajrában Camavinga váltotta őt.

Luka Modrić (7,4) – szerkesztői pontszám: 7
Egy jó első félidőt hozott a horvát középpályás, sokszor lépett fel agilisan a támadásokkal, rendszerint jó döntéseket hozott, amikor nála volt a labda. A gól előtti támadásban ügyesen készítette vissza a labdát, aztán eltört lövése végül gólpasszá nemesedett. A második félidőben aztán leginkább rajta jöttek ki a fáradtság jelei, a 70. percben Valverde érkezett a helyére.

Marco Asensio (6,5) – szerkesztői pontszám: 6,5
Ancelotti bízik benne, Asensio pedig igyekszik mindezt meghálálni, bár amondó vagyok, hogy ez a poszt továbbra is egyfajta kényszermegoldás, mivel a pálya közepén jobb teljesítményre képes. Nem véletlen, hogy a gól előtti szituációban is innen próbálkozott lövéssel. Bár nem teljesített rosszul, jó pár ígéretes pillanata volt, úgy éreztem, hogy a Bilbao által hagyott területeken egy gyorsabb játékossal jobban érvényesülhettünk volna. A 64. percben Rodrygo váltotta őt, bár nálam is egymást váltotta volna, Rodrygónak adtam volna a bő egy órát, és Asensiót hoztam volna a végére.

Karim Benzema (7,3) – szerkesztői pontszám: 7,5
Tulajdonképpen ahányszor „Benícius” a pályán van, a kettős közötti virágzó kapcsolatnak mindig ott a gyümölcse. A Real Madrid szinte összes veszélyes kísérletében benne volt ez a páros. Benz egyik legnagyobb erőssége, hogy jókor van jó helyen, helyezkedése mindig megteremti a gólszerzés lehetőségét, így volt ez most is. A bajnokságban immár 19 egységnél áll a francia a kanadai táblázaton, és nyoma sincs a visszaesésnek.

Vini Jr. (7,8) – szerkesztői pontszám: 8
Nem képes leállni a srác, és mi minden pillanatát élvezzük. Úgy tűnik a brazilnál már december elején megkezdődött a karácsony, hiszen jó néhány bilbaói srácot felfűzött, akik bamba ábrázattal csüngve várhatják a Jézuskát a szambafenyőn. A gól előtti betörés hasonlóan indult, mint a Sevilla ellen, most azonban nem lőtt, csak előkészítette a lehetőséget. A második félidőben is volt egy nagyon szép megindulása, de azt nem tudta gólra váltani. Nem lennék a Sociedad jobbhátvédje.

211202_ee_vini

Cserejátékosok

Rodrygo (6,1) – szerkesztői pontszám: 5,5
Nem szállt be különösebben jól, bár rögtön egy ígéretes támadást vihetett volna végig, de elpasszolta a lehetőséget, utána pedig a Bilbao által uralt időszakban alig jutott labdához.

Fede Valverde (6,8) – szerkesztői pontszám: 6,5
Bő 20 percet kapott, a vendégek dominanciája alatt sok esélye neki sem volt támadásban, de jó cserének bizonyult, mert érdemben tudta segíteni a csapatvédekezést.

Eduardo Camavinga (6,8) – szerkesztői pontszám: 7
Szerintem ő volt a legjobb csere, ugyanolyan jól gazdálkodott azzal a valamivel több, mint 10 perccel, mint múltkor Blanco. Agilis volt, rendszeresen nyomás alá helyezte a közelében lévő ellenfeleket, labdabirtoklásnál pedig higgadt volt és megfontolt, kivette a tempót a játékból, amikor arra volt szükség, ez egy ilyen kiélezett helyzetben különösen imponáló volt, különösen annak fényében, hogy Camára eddig azért jellemző volt a kapkodás, de ezt tudjuk be a fiatalságából eredő vehemenciának.

Nacho (6,5) – szerkesztői pontszám: 6,5
Lucast váltotta, és megfelelően lehozta a hajrát.

Edzői értékelés

Carlo Ancelotti (7,1) – szerkesztői pontszám: 8
Bár számon lehet rajta kérni némivel több rotációt (érzésem szerint jogosan), ugyanakkor a Bilbao semmilyen környezetben nem egyszerű ellenfél. Lucas kezdőbe jelölése váratlan volt ám összességében jól sült el, és a szokásosnál korábban kezdtünk változtatni is, reagálva a nehezedő nyomásra. Amit talán mégis felrónék az az, hogy Modrić és Kroos sem volt már a csapatban a hajrára, ami véleményem szerint hiba, hiszen Cama és Fede sem az a kimondott szervező típusú játékos, így kettejük közül az egyiket mindenképpen érdemes lenne a lefújásig pályán tartani.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…