Egytől egyig: Elche – Real Madrid (1-2)

Habár a meccs olyan véresen végződött, mint egy finomabb horrorfilm, izgalmakat tartogatott bőven, korántsem nevezhető unalmasnak, szerintem nem bánta meg, aki a napsütés helyett ezt választotta szombat délutánra. Győzelem a zsákban, a csapat a tabella élén, már csak a mi pontjaink hiányoznak. Jelentem, megérkeztek!

Csapatok

Elche – 5,7 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Megmondom őszintén, hogy a meccs előtti álmaimban egy sündisznó sziluettje rajzolódott elém az Elche csapatára gondolva, de meglepődve tapasztaltam, hogy a hazaiak korántsem úgy készültek erre a mérkőzésre, hogy majd visszaállnak 11 emberre bunkerfocit játszani. És ez milyen jót tett a meccsnek! Egyrészt azért, mert a madridiaknak is több terület jutott a támadásokra, másrészt pedig azért, mert az Elche izgalmas kontrákkal és támadásokkal tudta érdekessé tenni a meccset. Lendületüket még a kiállítás sem nagyon törte meg. Voltak kifejezetten szép és veszélyes offenzíváik, legtöbb esetben a bal oldalról érkezve, és a góljukat ugyan egy hibának köszönhetően szerezték, az sem lett volna furcsa a meccs képét tekintve, ha egy-egy kontrájuk góllal végződik, de a madridi védők az esetek nagy részében szerencsére helyükön voltak. 

Real Madrid – 7,1 (szerkesztői pontszám: 7,5)
Az Osasuna elleni botlást követően megfelelően javított Ancelotti legénysége, még úgy is, hogy a mester néhol kényszerből, néhol technikai döntés miatt belenyúlt a kezdőcsapat összeállításába. A védelem tengelye kifejezetten jól működött, alkalomadtán izzadtak is rendesen, hiszen a csapat jobb oldala minden lehetőséget megadott a hazaiaknak a támadások és kontrák vezetéséhez. A középpálya ezúttal stabil volt, egy-egy egyéni rövidzárlattól eltekintve jól működött a CKM – pedig a meccs előtt pont azért dörmögtem, hogy miért nem lehet többet rotálni ezen a fronton. Végül Ancelottinak lett igaza, remélem, hogy hosszútávon is neki lesz. Ami a támadósort illeti, lendületesek voltak a srácok, az sem feltétlen zökkentette ki őket, hogy Rodrygo kidőlt a sorból. A kapott gólt sajnos komoly egyéni hiba előzte meg, de erről majd később bővebben. Az ilyen rövidzárlatokon viszont komolyan dolgozni kell, mert a vérnyomásunk kilengése komoly egészségügyi problémákhoz vezethet hosszútávon. 

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Vini Jr. – 9,3 (szerkesztői pontszám: 10)
Számomra ez egy tökéletes teljesítmény volt. Két gólja ezúttal három pontot ért a csapatnak, ráadásul a második az egyszerűen zseniális megmozdulásból született. És idén ez már nem az első ilyen pimasz megoldása. Az, amit Vini ebben az idényben lerak az asztalra, olyasvalami, ami minden futballszerető embernek hiányzott a Real Madrid játékából az elmúlt esztendőkben. Idén végre megkapjuk, és érezhetjük, ahogy töltődünk. Hétről hétre egyre jobban szeretünk bele annak a Vininek a játékába, akit a nyár előtti években egyre többen és többen küldtek volna el a csapatból. Lehet, hogy csak egy olyan edző kellett neki, aki ki tudja hozni belőle a lehető legjobbat? Ancelotti tapasztalata és törődése kétségkívül Vini egy olyan arcát hozta elő, ami eddig valahol nagyon mélyen bujkált. 

Thibaut Courtois – 7,5 (szerkesztői pontszám: 7,5)
Összesen négy alkalommal kellett közbeavatkoznia, a többi esetben az Elche támadói szépen körbelövöldözték a kapuját. Ami kifejezetten pozitív, hogy a labdák nagy részét jól játszotta meg, és résen volt akkor is, amikor sorra érkeztek a beadások a jobb oldalról. A kapott gólról nem tehetett, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került. 

Lucas Vázquez – 5,8 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Furcsa érzések kavarognak bennem Lucas játékát illetően, mert alapvetően kedvelem a spanyol személyiségét és a benne csordogáló habfehér vér eredményezte hozzáállást, de érzésem szerint ez a meccs nem sikerült jól számára. Korábban is említettem, hogy a hazaiak legtöbb támadása az ő oldalán folyt, rendre középre is tudták kanyarintani onnan a labdát, Mojicával szemben meglehetősen sok párharcot veszített. Persze, ha csak a statisztikát tekintjük, akkor annyira nem tűnik vészesnek, mert tisztázása és szerelése is volt több is, mégis túl nagy teret engedett a haziaknak. Emellett a támadásokhoz sem tudott nagy hatékonysággal csatlakozni, Rodrygo cseréje után teljesen féloldalassá váltak a Real Madrid offenzívái. 

David Alaba – 7,2 (szerkesztői pontszám: 7)
Annyira jó nézni, hogy mennyire hatékonyan tud csatlakozni a támadásokhoz, milyen jól érzi az elmozgásokat, és mennyire könnyen tudja magát megjátszhatóvá varázsolni – kár, hogy a legkomolyabb ilyen helyzetben nem jutott el hozzá a játékszer. Hátul viszont sokszor tisztázott, jól söprögetett, az első félidőben azonban volt egy komoly labdavesztése egy kis totojázást követően, amiből komoly veszély alakult ki. Az ilyenekre neki is figyelnie kell. 

Éder Militão – 7,6 (szerkesztői pontszám: 8)
Szerelések, felszabadítások, blokkolt lövések, pontos passzok, rengeteg mozgás, nagy akarat. Nagyjából ezzel lehet összefoglalni mindazt, amit a brazil a pályán nyújtott. Ha csak egy szót kellene használni, akkor a szív lenne az. Nagy meglepetés számomra a brazil idei játéka, pozitív értelemben persze, de jó látni azt, hogy mennyire jó az összhang közte és Alaba között. Vannak helyzetek, amiket még mindig jobban kell kezelniük, de a folyamatos fejlődés látszik rajtuk. 

Marcelo – 7 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Féltem egy kicsit a Vini-Marcelo párostól, hiszen az ő nevük mindenre garancia, csak a betonbiztos védekezésre nem. Épp ezért volt meglepő, hogy a hazai támadások nagy része pont a másik oldalról érkezett. Az viszont még mindig mosolyt tud csalni az arcomra, amikor Marcika támadásba lendül, és az is biztos, hogy a Real Madrid támadásait még mindig ő képes a leghatékonyabban támogatni a balhátvéd posztján. Volt egy-két szép és veszélyes beadása, jól működött együtt Vinivel… és tényleg, nagyon remélem, hogy legalább az alacsonyabban jegyzett csapatok ellen láthatjuk őt jó sokat még a pályán habfehérben. 

Casemiro – 5,7 (szerkesztői pontszám: 6)
Kirobbanthatatlan a csapatból a tank, aki ma is bontott rendesen. Hét labdaszerzése is volt a középpályán, és az első gól előtt is ő fülelte le Mojica passzát és indította el a támadást – az assziszt előtti passz tehát az övé, ez pedig mindenképp dicséretes. Az viszont nem, hogy sok eladott labdája volt, az egyik ilyenből ráadásul még gólt is kapott a csapat. Harcosságát a meccs utolsó pillanatai is tökéletesen szemléltették, vérét sem sajnálta áldozni az eredményért. 

Toni Kroos – 7,2 (szerkesztői pontszám: 7)
Lendületes volt a német középpályás, látványra lendületesebb, mint a meccseink nagy részén. Nagy szerepe volt a hazai piros lapban, hiszen Raúl Guti első és második sárga lapját is egy-egy Kroosszal szembeni szabálytalanság eredményezte. Azt már talán felesleges is megemlíteni, hogy övé volt a legtöbb passz, a legnagyobb hatékonyság, és horvát társával karöltve a legtöbb kulcspassz is. 

Luka Modrić – 7,6 (szerkesztői pontszám: 7,5)
Az Osasuna ellen pihent, és láthattuk is, hogy mi minden hiányzik ezáltal a csapatból – nos, ez a faktor ma kiesett, a horvát zseni hozta a tőle megszokott játékot. Nem volt kifejezetten kiugró a teljesítménye, de egy zseniális gólpasszt azért csak összehozott. Kulcspasszainak száma is magáért beszél, Krooshoz képest pedig a védekezésben is nagyobb szerepet vállalt. Kár azért, hogy az Asensiótól kapott labdát nem tudta kicsit rövidebben átvenni, abból talán még gólt is szerezhetett volna. 

Rodrygo – 6 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Nagyon lendületesen kezdte a meccset, volt egy jó lövése is, és ha megnézzük az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményét, akkor még inkább sajnálatos a sérülése. Stabil volt vele a csapat jobb oldala, jelenleg egyértelműen ő a legjobb megoldás erre a posztra. Nagyon remélem, hogy sérülése nem komoly.  

Mariano – 5,6 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Meglepő volt, hogy a pincéből előparancsolva és leporolva, fényt hónapok óta először látva végül a kezdőcsapatba huppant, de összességében nem panaszkodhatunk rá. A hírek szerint Jović még mindig nem teljesen egészséges, ez nyitott lehetőséget a már-már elfeledett támadó előtt. Harcos volt, sokszor talán túlságosan is túlpörögte az egyes szituációkat, de azt a sarokkal adott gólpasszát senki sem veheti el tőle. Azt pedig értem, hogy a csapatért mindent, és ez tiszteletre méltó, de a nyakát azért ne törje ki, ha nem muszáj, nagyon meredek volt az a megmozdulás a meccs végén. 

Cserejátékosok 

Marco Asensio – 6 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Altatott, altatott, nem volt lendület a játékában, igazán csak akkor szisszenhettünk fel a neve hallatán, amikor Lukitának adott kiváló labdát. A jobb oldal védekezésbeli gondjain segíteni nem tudott, sőt… Továbbra sem gondolom, hogy ő komoly opció lenne a jobb szélre. 

Dani Carvajal – 6,2 (szerkesztői pontszám: 6)
A felismerés jó volt, kellett a jobb oldalnak a behozatala, és védekezésben érezhetően stabilabbá is vált a csapat itt. Támadásban viszont vele sem tudott előrelépni a jobb szél. 

Madridstore.hu
Kattints és vedd igénybe az exkluzív penamadridista.hu kedvezményt!

Ferland Mendy – 6,2 (szerkesztői pontszám: 6)
Valószínűleg őt is a védelmi stabilitás miatt hozta be Carlo, de az Elche egyébként sem a balon próbált bontani. Támadásban viszont annyit közel sem tudott adni a csapatnak, mint Marcelo, dehát ez nem is meglepő. 

Hazard és Camavinga nem töltöttek annyi időt a pályán, hogy értékelhető mozzanatuk legyen. 

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – 7,1 (szerkesztői pontszám: 8)
Nem igazán tudok belekötni az olasz mester mai tevékenykedésébe. Jól forgatta fel a csapatot a kezdősípszó előtt, nem volt rossz elgondolás így pályára küldeni a srácokat. A mérkőzés történéseit jól reagálta le, jól vette észre Lucas gyengébb védekezését, szintén jó meglátás volt a védekezés szilárdítása érdekében meghúzott Marcelo-Mendy csere, viszont azon még dolgoznia kell, hogy a koncentráció szintje 90 percen át ne csökkenjen – másképp sajnos nem elkerülhetők az egyéni rövidzárlatok.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK