Egytől egyig: Real Madrid – Osasuna (0-0)

Nem sikerült kiharcolni a győzelmet a tegnap esti küzdelmes mérkőzésen, de a Real Madrid így is a tabella élére állhatott. Nincs egyszerű dolgunk, de most is elhozzuk nektek a pontjainkat, megmutatjuk, hogy ti milyennek láttátok a játékosok teljesítményét, illetve megpróbáljuk értékelni is a látottakat. Szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid – 6,2 (szerkesztői pontszám: 6)
Furcsa hullámvasút ez, amire felülhettünk. Hétvégén még eufória, győzelem a Barcelona ellen, majd a papíron sokkal inkább verhető Osasuna ellen csak szenvedés, illetve 1 pont. Ugyanakkor, ha sorra vesszük a csapat idei meccseit, ez talán annyira nem is meglepő. Az Osasuna felállt védelme ellen nem volt orvosság, a pamplonai csapat játékosai nem hagytak nyitott területeket a Real Madrid játékosai előtt, így gyors kontrákra csak elvétve volt lehetősége Ancelotti legénységének, a támadások pedig nagyon esetlegesek voltak. Mivel az Osasuna zárta a területeket és gyakorlatilag 11 emberrel védekezett a meccs 80 százalékában, a hazaiaknak nem sok lehetősége maradt, hiszen ezt a falat megbontani nem tudta – jöttek a középre ívelt labdák. Mivel igazán kiemelkedő egyéni teljesítmény sem párosult a kollektív szenvedéshez, így nem sikerült begyötörni egyetlen találatot sem. Volt persze egy-két veszélyes helyzet, veszélyesebb támadás, de ugyanez a másik oldalon is megvolt. Igaz az is, hogy elmaradt egy jogosnak vélt büntető, de az ember legnagyobb bosszúságát talán mégsem ez okozta, hanem a tudat, hogy itt 30 perces hosszabbítással sem sikerült volna betalálni – így szerintem azon is kár keseregni, hogy nem hosszabbított eleget a játékvezető. Kicsit hasonló az érzés, mint a Sheriff ellen, csak kevesebb madridi helyzettel.

Real Madrid

Osasuna – 5,6 (szerkesztői pontszám: 6)
Én azért kerekítettem felfelé a saját pontomat, mert ami erejükből és tudásukból fakadóan tőlük tellett, azt ott is hagyták a pályán. Szépnek nagyon-nagyon meredek lenne nevezni azt, amit a pályán műveltek, viszont annál eredményesebb volt. Az elszórtan kialakuló kontráikat tökéletes aláfestésként a leheletfinoman komponált csontzenéjükkel tarkították, ám csúf dolog lenne letagadni, hogy a gólhoz bizony ők jártak közelebb, ajtó-ablak ziccerük vége viszont szerencsére csak egy kapufa lett – azt pedig külön köszönjük Fortunának, hogy Carvajalról nem a kapuba pottyant a labda. Szimpatikus ellenfélnek tehát nem nevezném az Osasunát, de helyenként azért izgalmas tudott lenni ez a meccs, az ő közreműködésüknek is köszönhetően.

Játékosok

Thibaut Courtois – 7,2 (szerkesztői pontszám: 8)
Ha valaki, hát ő aztán tényleg minden tőle telhetőt megtett. Jól élt együtt a játékkal, több ízben is tökéletes időzítéssel lépett ki kapujából. Egyszer mattolhatták volna, ám az az akció – ahogy már említettem – kapufával végződött, ám az egy olyan szituáció volt, ahogy belga óriásunkat tényleg tehetetlen helyzetbe hozták társai. Az este egyik legstabilabb teljesítménye az övé véleményem szerint.

Dani Carvajal – 6,1 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Itt hozzátok képest némileg borúsabban látom a dolgot. Dani megannyi sérülésen van túl az elmúlt bő másfél évben, most éppen a legutolsóból tért vissza, először volt kezdő, és hát sajnos borzasztóan érződött rajta a meccshiány. Az összeállításnak köszönhetően sokat volt játékban, a jobb oldal szinte teljesen az ő felségterületévé vált madridi oldalon, ám teljesen súlytalan, pontatlan volt. A csapat nem tudott előnyt kovácsolni a beadásaiból (ha azok egyáltalán eljutottak a kapu előterébe), nagyon sok eladott labdája volt és az erőnlétén is bőven meglátszott a kihagyás. Abban nem kételkedek, hogy lesz ez jobb is, de ahhoz el kell kerülni azokat a fránya sérüléseket.

Madridstore.hu
Kattints és vedd igénybe az exkluzív penamadridista.hu kedvezményt!

Éder Militão – 7,4 (szerkesztői pontszám: 7)
Már máskor is előfordult, de most ismét olyan volt, mintha a brazil személyében a fiatal Pepe játéka jött volna szembe velünk. Kellően határozott volt hátul és bátran lépet fel a mélyről induló támadásépítésekkel is, az első félidő egyik legnagyobb felszisszenése pont az ő nevéhez köthető – középre tartó távoli löketét azonban magabiztosan hárította Herrera. Bár nem volt ez egy hibátlan performansz, mégis Militão számomra az idény egyik legpozitívabban teljesítő játékosa, meccsről meccsre éretten, határozottan veszi az akadályokat.

David Alaba – 7,1 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Némileg halványabb teljesítményt hozott, mint brazil partnere, de ezt is elnézzük neki azok után, hogy olyan gólt varázsolt vasárnap a Barcelona kapujába. Volt azért gond a védelemben, két komolyabb rövidzárlat is majdnem gólt eredményezett, Kike García szöglet utáni lövésnél pedig kifejezetten hajmeresztő területvédekezést láthattunk kettejüktől. Az Osasuna kapufát eredményező kontrájánál is csúnyán fennragadtak mindketten. Ezeket a helyzeteket sokkal jobban kell egymás között menedzselniük.

Ferland Mendy – 6,3 (szerkesztői pontszám: 6)
Talán azért is húztátok sokkal lejjebb, mint a két középső védőt, mert többet vártatok volna tőle a támadások során. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy meglehetősen kötött szerepköre volt, főleg az első félidőben, amikor Carvajal folyamatos felfutásai miatt ő nem folytathatta ugyanezt a mozgást a másik oldalon, és rendre hátrébb maradt biztosítani egy esetleges kontra veszélye miatt. A második félidőben már többet támadott, Kroos után ő próbálkozott a legtöbb beadással is, 93 százalékos passzpontossága ennek tudatában igen jónak nevezhető (összehasonlításképp Carvajal 81 százalékot hozott). Erőnlétileg viszont még nagyon messze van régi önmagától, ez pedig a már többször emlegetett kapufa előtt ütközött ki a leglátványosabban, hiszen a visszafutásának utolsó 15-20 méterén már alig bírta szedni a lábait és le is maradt végül.

Mendy

Casemiro – 6,7 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Amikor egy ennyire betömörülő ellenféllel van dolga a csapatnak, akkor nem biztos, hogy Casemiro az a játékos, akinek végig a pályán kell maradnia. Értem, hogy miért kezdett, kellett is a biztosítás a középpályán, de nem biztos, hogy Camavingát áldoztam volna be a széljáték élénkítése érdekében a félidőben. Nem volt kifejezetten rossz meccse Casemirónak, de az ilyen találkozókon jobb opciók is találhatók a középpályára, akik akár előre is többet tudnak segíteni. Persze benne ott van gy-egy távoli löket, vagy egy fejes lehetősége, de ezúttal sajnos ezek is elmaradtak.

Toni Kroos – 6,9 (szerkesztői pontszám: 7)
Ha végig nézi az ember a csapat passzait, azért elég durván látszik, hogy ki volt a gépezet mozgatórugója. Kroos 118 passzt jegyzett (95 százalékos pontoság mellett), ezt követően a legtöbb átadás 76… Brutális. Sokat volt játékban, a különbséget nem tudta megteremteni, de csak neki volt több olyan passza is, amivel sikerült valami váratlant húzni, az Osasuna védelme mögé juttatni a labdát. A távoli lövései viszont nagyon pontatlanok voltak.

Eduardo Camavinga – 5,8 (szerkesztői pontszám: 5)
Kicsit paprikásan aprított, néha azért éreztem rajta, hogy fiatal és bele-beleesik a vendégek provokációjának csapdájába. Talán emiatt is kapta le őt Carlo a szünetben. Ugyanakkor, ha a játékát nézzük, éppen ez is indokolhatta a döntést. Nagyon sok rontott passza volt a franciának, és bár a lendület megvolt benne, a neki szánt szerepkörben nem tudott igazán jól teljesíteni. Asensio szabad szerepköre miatt nagyon sokszor kellett a jobb oldalra húzódnia, és nagyon nem működött jól a Carvajal-Asensio-Camavinga hármas.

Camavinga

Marco Asensio – 5,3 (szerkesztői pontszám: 5)
Amikor közvetlen Benzema mögött próbált ficánkolni, akkor azért lett volna fantázia a játékában, viszont igazi átütő erőt nem tudott adni a csapatnak, nagyon kevés passza volt, olyan, ami esetleg váratlan is lett volna, még kevesebb. A betömörülő Osasuna ellen jól jött volna néhány jól irányzott átlövés, ám Asensio lövőkedve a neki jutó 69 perc alatt olyannyira nem érkezett meg, hogy kapura lövés nélkül zárta a találkozót. Ez így kevés.

Vini Jr. – 6,8 (szerkesztői pontszám: 7)
Támadásban a csapat egyik legveszélyesebb embere volt, játékstílusa miatt is ő az, akitől talán mindenki jogosan várja, hogy valami váratlant húzzon elő a kalapból. A felállt védelem miatt a sebességét ritkán tudta kamatoztatni, egy az egyben viszont többször is meg tudta verni a vendégek védőit, és bár közel járt hozzá, gólt sajnos nem sikerült szereznie. Három kulcspassza is dicséretes, rajta kívül ennyit csak Kroos tudott felmutatni.

Karim Benzema – 5,8 (szerkesztői pontszám: 5,5)
A francia támadó idényének egyik leggyengébb meccse volt a tegnapi. Egy ilyen védelem esetében szükség van egy olyan támadóra, aki harcol középen a védőkkel, alkalom adtán pedig tud érkezni a kapu elé igazi ragadozóként – tegnap is volt több középre lőtt labda, érkező viszont egy esetben sem akadt. Volt egy felsőléce, az igaz, és azt a helyzetet gyakorlatilag a semmiből alakította ki magának, de egyedüli húsként sajnos kevés volt a darálóban.

Cserejátékosok

Rodrygo – 6,3 (szerkesztői pontszám: 6)
A brazillal azért teljesen más lett a csapat jobb oldala a második félidőre. Képes volt megverni egy az egyben a védőjét, többször is meg tudta húzni a jobb szélen, viszont kihagyhatatlan helyzetbe ő sem tudta hozni a társait.

Marcelo – 6,5 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Annyira jó volt Marcelót a pályán látni… Bármennyire is nem a régi már, még mindig megmelengeti a szívünket a jelenléte, és bizony a támadásokban szükség lehet rá a jövőben is. Ő pont abban erős, amiben Mendy gyengélkedik, ahogy Mendy is abban jeleskedik, ami Marcelónak mindig is a gyengepontja volt. Marcika helyzeteket alakított ki, a kapu előterébe tudott kerülni, ő is tett középre labdát a nem létező érkezőnek, és ha bátrabb, vagy jobban játékban van, talán vállalkozóbb is lett volna.

Eden Hazard – 4,3 (szerkesztői pontszám: 4)
Nem tudnék sok mindenről írni vele kapcsolatban, 25 perc alatt 10 passza és 12 labdaérintése volt. Erősen kétlem, hogy ő valaha is húzóembere lesz még ennek a gárdának.

Hazard

Lucas Vázquez – 5 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Carvajalt váltotta, de olyat ő sem tudott a pályára tenni, amire Dani erejéből vagy tudásából ne telt volna. Sok változást nem jelentett, az viszont nyilvánvaló, hogy Carvajal még nem 90 perces játékos, a döntés teljesen érthető.

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – 5,8 (szerkesztői pontszám: 5)
Nem vagyok biztos benne, hogy ez volt a legmegfelelőbb kezdőcsapat erre a meccsre, és azt is meg lehet kérdőjelezni, ahogy megpróbált belenyúlni a meccsbe. Már korábban is említettem, hogy Casemiro nem mindig a legjobb opció az ilyen találkozókon, erre már rengeteg példa volt a múltban is, és a tegnapi meccs is igazolta ezt. Asensio pályán hagyását értem, de Carlo hiába próbál olyan fegyverrel lőni, ami nincs megtöltve – márpedig Asensióban tegnap minden benne volt, csak a távoli lövésből szerzett gól nem. A szélsők cseréje viszont mindenképp indokolt és védhető döntés, Marcelo beküldésével pedig még színt is tudott vinni a játékba. Amit hiányoltam, az egy extra támadó Benzema mellé, aki megküzd a védőfallal, területet nyit a franciának – az ilyen találkozókon rengeteget jelenthetne Jović a fizikai képességeinek köszönhetően, és akkor is sokat tudna adni a csapatnak, ha végül a gólt nem ő szerzi. Oda kell figyelni ezekre a meccsekre, mert a szezon végén pont az itt elhullajtott pontok jelenthetik a különbséget.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK