Egytől egyig: Barcelona – Real Madrid (1-2)

A hétközi meggyőző győzelem után a Real Madrid a Barcelona otthonába látogatott a szezon első klasszikusára. Habár a csapatokban komoly változások mentek végbe az utóbbi pár hónapban, a továbbra is hatalmas presztízzsel bíró találkozó mindkét csapat számára kiemelten fontos volt. Jöjjenek a szubjektív értékelések, továbbra is a Ti pontszámaitokkal.

Csapatok

Real Madrid 7,71 (Szerkesztői pontszám: 8)
Ezen a meccsen ezúttal nem a sziporkázó támadójáték, hanem sokkal inkább a védelmi szervezettség és az ebből indítható kontrajátékon volt a hangsúly. Ezt a csapat egy-két kivételtől eltekintve tökéletesen meg is oldotta, a Viníciusra építő kontrákkal pedig sikerült rendszeresen zavart kelteni a visszarendeződő katalán védelemben az első játékrészben. A szünet után már jórészt a védekezéssel volt elfoglalva a csapat, sikerült teljesen lezárni a folyosókat a Barca előtt, Lucas gólja pedig nagyon fontos volt a meccs lezárása szempontjából. Ezzel nagyon fontos győzelmet szerzett a csapat, figyelembe véve az Altéti döntetlenjét is. 

Barcelona 5,57 (Szerkesztői pontszám: 6)
Leginkább a tanácstalanságot lehetett felfedezni a játékukban, legalábbis ami a támadásokat illeti. Nem igazán sikerült váratlan megoldásokkal vagy ritmusváltásokkal összezavarni a madridi védelmet, labdavesztések után pedig rendszerint rosszul zártak vissza, így a vendégek könnyedén tudtak a védelem mögé kerülni. A második játékrészt jórészt meddő mezőnyfölénnyel játszották végig egy szerkezetváltásnak köszönhetően, viszont ez sem hozta meg nekik a várt eredményt. Végül a találkozó utolsó percében csak összehoztak egy gólt, viszont így sem tudtak pontot szerezni a Real Madrid ellen. 

Játékosok

A meccs embere – David Alaba 9,08 (Szerkesztői pontszám: 9)
Habár az első madridi gólhoz kellett Vinícius és Rodrygo is, azt nem szabad elfeledni, hogy gyakorlatilag Alaba labdaszerzéséből indult az akció a madridi tizenhatostól, a támadás végén pedig az osztrák szépségdíjas lövéssel mattolta Ter Stegent. A védelem közepén kellően határozott volt, több veszélyes lövést is blokkolt a kapu előtt, ilyen volt a mentése Ansu Fati lövésénél az első játékrészben. Igen hamar a madridi védelem vezérévé nőtte ki magát, nagyon fontos igazolás volt. 

Thibaut Courtois 7,91 (Szerkesztői pontszám: 7,5)
Nem igazán állították komoly feladat elé az ellenfél támadói, legalábbis a lövések nagy része elkerülte a kaput vagy sikerült a védelemnek blokkolni. Volt pár vaktában kirúgott labdája, de alapvetően a gyors indítások során igyekezett helyzetbe hozni a társakat. A beívelt labdákat magabiztosan húzta le, egyedül a meccs végén kapitulált, a közelről érkező próbálkozást azonban nem tudta védeni ilyen kiszolgáltatott helyzetben. 

Lucas Vázquez 7,51 (Szerkesztői pontszám: 7,5)
Nehezen jött játékba, legalábbis a meccs első felében volt pár elkésett belépője, viszont utána egyre jobban és pontosabban játszott. Többször sikeresen hatástalanította a Memphis-Alba párost a társakkal karöltve, labdakihozataloknál is kellően magabiztos volt. A találkozó végén szerzett gólja létfontosságú volt a győzelem szempontjából, így még jobban felértékelődik a teljesítménye. 

Éder Militão 7,54 (Szerkesztői pontszám: 6,5)
Alapvetően jó teljesítményt nyújtott, azonban a meccs 25. percében Memphis csúnyán megverte, majd csak a szerencsének – és Destnek – köszönhetően nem kapott gólt a csapat, ugyanis a Barca ajtó-ablak helyzetbe került, valamint nem sokkal később Piqué fejesénél is lemaradt. 3 felszabadítás és 1 labdaszerzés fűződik a nevéhez. 

Ferland Mendy 7,58 (Szerkesztői pontszám: 7,5)
Nagyon kellett, hogy visszatérjen a védelem bal oldalára, legalábbis nekem nagyon hiányzott már a játéka. Magabiztosan játszott, a labdakihozataloknál a megindulásaival többször kihúzta a csapatot a szorult helyzetekből. A meccs végén Destnek sikerült megvernie, amiből gólt kapott a csapat – bár ehhez kellett Alaba elcsúszása is -, ez viszont szerencsére már nem befolyásolta a három pont sorsát. 

Casemiro 6,97 (Szerkesztői pontszám: 7)
Labdával kevésbé volt meggyőző, összesen 12 eladott labdája volt, azonban teljesítményét ezúttal védekező munkája határozta meg leginkább. Végig fegyelmezetten játszott, hideg fejjel vetette bele magát a küzdelembe, nem vétett felesleges szabálytalanságokat. 3 felszabadítás, 2 blokkolt lövés, valamint 3 szerelés került a neve mellé. 

Luka Modrić 7,80 (Szerkesztői pontszám: 8)
Rendesen megkapta a feladatot, legalábbis ami a védekezést illeti. Rendszeresen segítséget kellett nyújtania a Militao-Vázquez párosnak, hogy megállítsák a Barcelona próbálkozásait a pálya azon részén De Jong és Memphis által. Rendszeresen igyekezett nyomás alá helyezni Busquets-et is, valamint a támadások során ezúttal is villantott egy parádés passzt, Benzema azonban nem tudta ezt gólra váltani. Nem csoda, hogy a meccs vége felé már teljesen elkészült erejével. 

Toni Kroos 7,43 (Szerkesztői pontszám: 8)
A középpályán nagyon fontos a jelenléte továbbra is, sokkal gördülékenyebb és labdabiztosabb a csapat játéka labdakihozataloknál, amikor pályán van a német. 98 százalékos passzpontosság és két kulcspassz, már-már a szokásos mutatók. 

Vinícius JR 8,39 (Szerkesztői pontszám: 8,5)
A brazil egyértelműen a csapat egyik legjobbja volt, folyamatosan sikerült megvernie aktuális ellenfelét az oldalvonal mellett. A Barcelona elkövette azt a hibát, hogy sokszor egy az egyben hagyta szélső védőjét Vinivel szemben, aki köszönte szépen ezeket a lehetőségeket. Alaba gólja előtt nagyon szépen játszotta meg a Barcelona térfelén üresen álló Rodrygót, aki pedig egyből továbbította is a játékszert Alabának. A második játékrészben már kevésbé volt észrevehető, a csapat sokkal inkább a védekezéssel volt elfoglalva, mint a támadással.

Rodrygo 7,10 (Szerkesztői pontszám: 7)
Ahogy telt az idő, ő is úgy vette fel a meccs ritmusát és igyekezett támadásban sebességből a Barcelona védelmét átjátszani. Nem volt egyszerű dolga, ugyanis sokszor egyedül találta magát a jobb oldalon. A vezető gól előtt szépen felért a támadással és ő adta a gólpasszt Alabának, így nagyon fontos szerepe volt ebben a találatban. Végül a 72. percben cserélte őt le Ancelotti. 

Karim Benzema 7,01 (Szerkesztői pontszám: 6,5)
A labdatartásban fontos szerepe volt ezúttal is, az ellenfél kapuja előtt viszont nem volt kellően határozott. Modrić emelése után szinte 100 százalékos ziccerben találta magát, ezt jobb napjain ő azért értékesíteni szokta. Rendszeresen lépett vissza a saját térfelére, hogy segítse a labdakihozatalokat, ezzel pedig elősegítse a kontrák elindítását kimozdítva a helyéről egy-egy Barcelona védőt. 

Cserejátékosok

Fede Valverde 6,38 (-)
A 72. percben lépett a pályára Rodrygo helyére a középpálya frissítése céljából, a meccs végén azonban le kellett cserélni egy csúnya összefejelés miatt. 

Marco Asensio 6,83 (Szerkesztői pontszám: 7)
Jó csere volt, ugyanis frissen beállva a támadásra berendezkedett, rendezetlen katalán védelem ellen megkapva a labdát szinte ellenállás nélkül roboghatott a Barcelona kapuja felé, és habár lövését védte Ter Stegen, Lucas bepofozta a mindent eldöntő találatot. 

Dani Carvajal 6,48 (-)
Az utolsó 5 percben kapott lehetőséget sérülésből visszatérve. 

Edzői teljesítmény – Carlo Ancelotti 8,05 (Szerkesztői pontszám: 8)
Nem rohant fejjel a falnak, pedig megtehette volna, hogy úgy küldi fel a csapatot, hogy irányítani akarja a meccset. Ehelyett egy óvatosabb taktikát választott, a biztos védekezésből és labdaszerzésekből adódó lehetőségeket igyekezett kihasználni a csapat kontratámadások útján, ez pedig működött is. A pálya két szélén Vinícius és Rodrygo biztosította a sebességet, habár a csapat leginkább Vinícius oldalán igyekezett végigvinni a támadásokat. Hátul egy-két szituációban azért felment a madridi szurkolók pulzusa, ilyenkor azonban sikerült az utolsó pillanatban menteni, egyedül a találkozó legvégén kapitulált a madridi védelem. A második játékrészben már alapvetően is a védekezésen volt a hangsúly, a hajrára beálló Asensio frissességének és Lucasnak köszönhetően pedig sikerült bevinni a mindent eldöntő találatot, így elhozta a csapat a 3 pontot. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Luka Modrić és Brahim (forrás: realmadrid.com)
Tovább

A Real Sociedad elleni kezdőcsapat

Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Real Sociedad elleni bajnokin. Kezdőcsapat 25. Kepa2. Carvajal3. Militão6. Nacho20. Fran…