Egytől egyig: RCD Espanyol – Real Madrid (2-1)

Egyértelműen leszögezhetjük, hogy Ancelotti ígéretével ellentétben tegnap délután a csapatnak nem sikerült reagálnia a keddi, Sheriff Tiraspol elleni vereségre. Illetőleg egyikünk sem erre a reakcióra számított. Reméljük a válogatott szünet, valamint a bajnoki forduló szerencsés alakulása jót tesz majd a játékosoknak. Mindenesetre mi ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, ezúttal is szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Espanyol – 7,39 (szerkesztői pontszám: 8)
Minden dicséretet megérdemelnek, ugyanis felismerve a Real Madrid gyenge pontjait, igen könnyen szereztek két gólt, s csupán a rossz befejezéseknek köszönhetik, hogy nem találtak be többször Courtois kapujába. Rendszeresen a védelem mögé kerültek a két szélen, de a pálya közepén is sikerült megbontani a Madrid igen szellős védekezését. Teljesen megérdemelten tartották otthon a három pontot.

Real Madrid – 3,73 (szerkesztői pontszám: 3)
A hétközi kellemetlen vereség után a bajnokságra is sikerült átmenteni a pocsék formát, ennek köszönhetően pedig pont nélkül távozott a listavezető az Espanyol otthonából. Külön dicséri a csapat védelmét, hogy az eddig összesen 4 gólt szerző hazai csapat minden gond nélkül pakolhatott volna még a madridi hálóba legalább 2-3 találatot. A szezon elején mutatott játéknak egyelőre híre-hamva sincs, a támadójáték sokkal kevésbé gördülékeny, a védekezés pedig még több problémát sejtet. Ezeken a problémákon javítani kell, mert alapvetően ez a meccs sem volt nyerhetetlen kategória, egyszerűen az egyéni hibák tömkelege megbosszulta magát.

Játékosok

A mérkőzés embere – Karim Benzema – 6,50 (szerkesztői pontszám: 7)
Egy villanás jutott erre a meccsre is, élmény volt visszanézni a találatát. Továbbra is a csapat legjobbja, konstans teljesítményre képes hetek óta, de talán lehetett volna kicsit határozottabb a kapu előtt. Mindenesetre a madridi támadójátékok mozgatórugója továbbra is, viszont kellő támogatás nélkül ő sem tud csodát tenni. A meccs végére gólja mellett 4 sikeres csel és 4 kulcspassz szerepelt a neve mellett.

Thibaut Courtois – 5,94 (szerkesztői pontszám: 5,5)
A társak nem egyszer elég kiszolgáltatott helyzetbe hozták, ezt pedig indulatosan szóvá is tette. Az ellenfél támadói többször egy az egyben vihették a madridi kapura, ilyenkor pedig főként a szerencsének volt köszönhető, hogy nem lett ebből több kapott gól. Igazán nagy bravúrt most nem sikerült bemutatnia. 

David Alaba – 4,51 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Az első találatnál nagyon csúnyán lemaradt, de ez még nem kellene, hogy automatikusan kapott gólt jelentsen. A védelem bal oldalán kapott ezúttal szerepet, így a támadások segítése is feladata volt, a probléma ezzel csak az, hogy labdavesztések után nem mindig tudott időben visszazárni, a társak pedig egyszerűen nem tudták fedezni ezeket a területeket. Hasznosabb tudott lenni támadásoknál, mint Nacho – 3 kulcspassz fűződik a nevéhez -, de alapvetően ez nem befolyásolta döntő mértékben a csapat támadójátékát.

Nacho – 2,68 (szerkesztői pontszám: 3)
Valahol ironikus volt, ahogy Aleix Vidal átfűzte a második gólnál, ő erre széttárta a karját, hogy nem bántotta az ellenfél támadóját. Ilyen egyszerűséggel nem lehet kiszolgáltatott helyzetbe hozni a kapust. A meccs nagy részén kapkodó és meggondolatlan volt a játéka. 

Éder Militão – 4,11 (szerkesztői pontszám: 3,5)
Azért beleremegek, amikor egyedül megy a labdáért egy támadóval a nyakán, mert képes elképesztő hibákat véteni ilyen helyzetekben. A szezon eleji jó formája kissé elpárolgott az utóbbi pár meccsen, ezúttal pedig mindkét gólban vaskosan benne volt ő is. Az Espanyol vezető találatánál látványosan nem figyelte, hogy mi történik a háta mögött, míg Vidal góljánál látványosan nagy terület volt közte és Nacho között. Ennél sokkal több kell tőle. 

Lucas Vázquez – 2,66 (szerkesztői pontszám: 2,5)
Őt éri a legnagyobb népharag, bár a felelősség nem csak nála keresendő. Annyi biztos, hogy egyre kevésbé tud hasznára lenni a csapatnak, legyen szó róla akár kezdőként, akár csereként. Beadásai továbbra is látványosan kerülik a társakat, de alapvetően is rengeteg labdát szór el, teljesen indokolatlanul vezeti bele az ellenfélbe azt. Raúl de Tomás góljánál lemaradt, de abban a helyzetben a védelem összes tagja csak statiszta volt az események alakulását illetően. 

Eduardo Camavinga – 4,97 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Egy félidőnyi játék jutott neki, a szünetben sajnos le kellett hozni egy rúgás miatt. Ezúttal kicsit előrébb helyezkedett el, mint általában szokott, illetve a bal oldalon próbált létszámfölényt kialakítani Vinícius mellett.

Luka Modrić – 4,18 (szerkesztői pontszám: 3,5)
Megkockáztatom, hogy idei leggyengébb játéka volt a tegnapi. Védekezésben nem tudta mindig felvenni a versenyt az Espanyol középpályájával, ráadásul tőle szokatlan módon szórta el a labdákat, leginkább a meccs első szakaszában. 

Toni Kroos – 3,99 (szerkesztői pontszám: 3,5)
Sérülése után először kapott lehetőséget a német és bizony látszódott, hogy még nincs játékban. Mélyen, a középpályás vonal mögött is jópár méterrel helyezkedett el, onnan próbálta diktálni a játék ritmusát, viszont nem igazán sikerült átjátszani az Espanyol szoros középpályás védekezését. 

Fede Valverde – 5 (szerkesztői pontszám: 6)
Az első félidőben leginkább a jobb oldalon tevékenykedett, majd a második játékrészre egyre többet húzódott középre, ami sokkal inkább az ő területe. Én csak azt nem értem, hogy miért kell száműzni sokszor a pálya szélére, amikor látszódik, hogy a pálya közepén a Modrić-Kroos duó védekezésben nem mindig tudja a megfelelő szintet hozni, míg Valverde sebessége ilyenkor nagyon sokat jelenthetne. 

Vinícius Jr. – 4,80 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Az Espanyol nagy figyelmet fordított arra, hogy ne engedjen a brazilnak 1v1 szituációkat a madridi támadásoknál, így kicsit ki is vették a lendületet ezekből az akciókból, ami egyértelműen meglátszódott a csapat teljesítményén. Néhány ígéretes, váratlan megoldása így is akadt, de ezúttal nem tudott döntő faktor lenni.

Cserejátékosok

Rodrygo – 4,62 (szerkesztői pontszám: 5,5)
Csereként lépett pályára és az addigi teljesen féloldalas támadójátékot kicsit felrázta a jobb szélről. A madridi gól előtti hosszú labdája szép helyzetfelismerés volt, talán kezdőként is pályára léphetett volna. 

Luka Jović – 4,45 (szerkesztői pontszám: 5)
Félóra játéklehetőség jutott neki, ez idő alatt Benzemának adott egy gólpasszt Rodrygo indítása után. A kapu előtt nem igazán tudták helyzetbe hozni a társak, leginkább az volt a feladata, hogy jelenlétével nagyobb területet biztosítson a többieknek. 

Eden Hazard – 4,97 (szerkesztői pontszám: 6)
Beállításával Ancelotti valamelyest felrázta a csapat játékát, kicsit mélyebben kapott szerepet, mint ahol általában szokott. Szerzett egy igen impozáns gólt, ezt azonban Benzema leshelyzete miatt érvénytelenítette a játékvezető. Egyértelműen pozitív hatással volt a támadójátékra, már csak az a kérdés, hogy vajon kezdőként számol-e vele Ancelotti a későbbiekben. 

Casemiro – 4,32 (szerkesztői pontszám: 4)
30 perccel a vége előtt Kroos helyett érkezett a pályára, néhány szereléstől és indítástól eltekintve nem igazán tudott változtatni a mérkőzés alakulásán. 

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – 4,02 (szerkesztői pontszám: 3,5)
Nem lehet elmenni az ő felelőssége mellett, mert ez bizony bőven nyomja az ő vállát is. A BL-ben lehetett arra fogni, hogy egyszerűen nem mentek be a helyzetek, de ezúttal sajnos az is látszott, hogy az Espanyol egyszerűen irányítja a meccset mérkőzés legtöbb szakaszában. A csapatnak egyszerűen nincs jobb oldala, Lucas kezdőbe jelölése súlyos öngól már hetek óta, de Valverde vagy Camavinga szélre száműzése sem a legjobb megoldás, ez egyértelműen látszott, főleg, ha az Espanyol két sebességgel nagyobb fokozatban pörög, mint a madridi középpálya. Természetesen a sérülések jelentősen visszavetik az ő lehetőségeit is, Mendy és Carvajal nagyon hiányzik jelenleg ebből a csapatból. Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb teljesen egészséges védelem áll majd a rendelkezésére, mert jelenleg a hátsó alakulat két belső posztján sem túl rózsás a helyzet, már ami a fix kezdők teljesítményét illeti. Mindenképpen javítani kell a játékon a következő meccsekre, ugyanis ennél a meccsnél lesznek bőven nehezebb összecsapások is a szezon folyamán. 

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK