Egytől egyig: Real Madrid – Villarreal (0-0)

Nem sikerült kiharcolni a győzelmet hazai pályán a Villarreal ellen, így az Atlético botlását sem tudta igazán kihasználni Ancelotti csapata. A 0-0-s döntetlent követően most rajtunk a sor, pontozunk, értékelünk, illetve megosztjuk veletek az általatok osztott pontok átlagát is.

Csapatok 

Real Madrid – Peña-pont: 6; Olvasói pont: 6
Mennyire furcsa, hogy az új Ancelotti-korszak első kapott gól nélküli meccse az első olyan mérkőzés is, amelyen nem sikerül gólt szerzeni… A tegnapi nem volt egy szép meccs, még úgy sem, hogy nagyon komoly taktikai harc folyt – köszönhetően többek között annak is, hogy jókora előnyt sikerült adni a Villarrealnak már a kezdőcsapat összeállításakor, illetve egy-egy játékos formájának köszönhetően is. Akármennyire is jó lett volna az előző hetek madridi támadásait viszont látni, tegnap a fiúk nem voltak igazán élesek, az első félidőben kifejezetten gyengén is teljesítettek, főleg a középpályán. Ezen felül nagyon meglátszott az is, hogy a mai modern futballban milyen komoly szerepe van a két szélső hátvédnek, akik szerepe nem csak a védekezés, hanem a támadásokba való becsatlakozás, ezzel pedig a különbség megteremtése. Nos, ez madridi oldalon igencsak elmaradt. A második félidő némileg jobb volt, de messze nem elegendő. Szomorkodnunk azért nem kell, a tegnapi is egy újabb variáció, egy újabb lehetőség volt, nevezhetjük egy újabb kísérletnek is, amihez jó eséllyel nem nyúl újra a szakmai stáb. Kedden lehet javítani és feledtetni mindezt a BL-ben. 

Villarreal – Peña-pont: 6; Olvasói pont: 6,2
Taktikailag egy remekül felkészített csapat futott ki a Bernabéu gyepére, ugyanakkor nem tudok elmenni amellett a gusztustalan játék mellett, amit főként a második félidőben produkáltak. A madridi tizenhatostól is képesek voltak hazagurigázni a labdát, majd Rulli szépen ráállt a játékszerre és várt. Számomra a futball nem erről szól. Ami viszont a mérleg nyelvét – főleg az első félidőben – az ő oldalukra billentette, az a középpálya, ahol több ízben is sikerült nagyon csúnyán kigurigázniuk vendéglátóikat, pontos és gyors passzaiknak köszönhetően. Hátul pedig ment a küzdés, néha a karate és a szimfonikusoknak közel sem nevezhető játékosok által komponált csontzene, így örülhetnek, hogy megúszták büntető nélkül. 

Játékosok 

A mérkőzés legjobbja: Thibaut Courtois – Peña-pont: 10; Olvasói pont: 8,7
Amikor egy ennyire nyögvenyelős meccsen csak az jelenti a különbséget, hogy a kapusod minden egyes lövést megfog, vagy bravúrral kitol, akkor sem a meccs legjobbja kiléte, sem pedig a pontszáma nem lehet kérdéses. A belga hatalmasakat fogott, nélküle még az egy pont sem jött volna össze. Ő volt az egyetlen, aki tökéletes teljesítményt tett le az asztalra, ennél többet nehezen tehetett volna a csapatáért. 

Fede Valverde – Peña-pont: 5,5; Olvasói pont: 6,1
Taktikailag nem volt jó húzás – és ez természetesen nem Fede hibája. A Villarreal annál jobb ellenfél, hogy ezt a megoldást rajtuk teszteljük. Hiába az uruguayi játékos gyorsasága, ebben a szerepkörben azt sem előre, sem pedig hátra nem tudja igazán kamatoztatni, a nyilvánvaló taktikai hiányosságai miatt. Főleg védekezésben ütközött ki az, hogy nem ez az eredeti posztja, helyezkedésének köszönhetően többször is tátongó űrt hagyott maga mögött vagy körül, lehetőséget biztosítva ezzel az ellenfél támadóinak. Arról nem is beszélve, hogy pont az ő energiája hiányzott középről… Mindenki jobban jár – kivéve az ellenfelek – ha Fede visszatér a középpályára. 

Éder Militão – Peña-pont: 8; Olvasói pont: 7,1
A brazil akár a Real Madrid takarító brigádjában is megállná a helyét, hiszen nem akármennyit söprögetett tegnap utolsó emberként, valahogy szinte mindig sikerült odaérnie és tudott is menteni vagy tisztázni. Egyetlen igazán nagy hibája volt csak a meccsen: az ő kobakjában maradt benne a győztes gól. Annál nagyobb helyzete nem igen akadt a csapatnak, nagy kár, hogy nem sikerült jól irányítani azt a fejest. 

David Alaba – Peña-pont: 8; Olvasói pont: 7,5
Ez az osztrák srác olyan, mintha már évek óta itt futballozna. Nagyon komoly mentalitás és személyiség kell ahhoz, hogy valaki ennyire tudjon alkalmazkodni ilyen rövid időn belül, illetve ennyire nagy szerepet tudjon betölteni az öltözőben is. Tetszik a viselkedése, a hozzáállása, és a játéka is. Már a meccs legelején jelentkezett egy pazar hosszú indítással, és erre a képességére lehet és meg is éri építeni a jövőben. Ezen felül hátul is nagyon jól teljesített, szerelési és felszabadítási statisztikája szinte pontosan megegyezik kollégájáéval. Ők azok, akiket Courtois-n kívül igazán ki lehet emelni. 

Nacho – Peña-pont: 5; Olvasói pont: 6
Nagyon-nagyon gyenge meccse volt a spanyolnak a támadások terén, és ennek jelentőségéről már feljebb is elmélkedtem. A mai futballban nagyon nehéz úgy nyerni, hogy a szélső hátvédjeid nem tudnak hozzátenni szinte semmit a támadásokhoz – márpedig Nacho tegnap este nem tudott. A leghasznosabb megmozdulása támadásban az volt, amikor sikerült kontaktba kerülnie a vendég védőkkel, először a tizenhatoson kívül, majd ugyanazon megindulás keretein belül a boxon belül is, ám a játékvezető sípja néma maradt. Ezen kívül eladott labdák, rossz átvételek jellemezték. A meccs végén viszont volt egy igen komoly mentése hátul, az mindenképp dicséretet érdemel. 

Casemiro – Peña-pont: 4; Olvasói pont: 5,5
Nem tudnám megmondani, hogy mikor volt a brazilnak ennyire gyenge meccse. De nem is ez a leginkább aggasztó dolog, hanem az, hogy Casemiro az idény kezdete óta csak szenved, egyszerűen formán kívül van. Talán most jön ki az, hogy emberfeletti meccset és játékpercet tudhat maga mögött az előző idényből? Vagy ennyire neme tud alkalmazkodni Ancelotti letámadásokon alapuló taktikájához? Ez utóbbi is egy érdekes kérdés, hiszen ez rendszer megköveteli, hogy Casemiro is gyakran elhagyja a pozícióját, és nagyon úgy fest, hogy ezzel a brazil egyelőre nem tud mit kezdeni. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a közeljövő számára, remélem, hogy sikerül összekapnia magát. Tegnap viszont nem kellett volna végig a pályán maradnia. 

Luka Modrć – Peña-pont: 5; Olvasói pont: 5,8
Nem róla szólt ez az este. Az első félidőben egy olyan középpályán találta magát, ahol meglehetősen egyedül volt, nem volt egy olyan társ mellette és mögötte sem, aki energiát tudott volna vinni ebbe a csapatrészbe. Ezt a hiányzó energiát ezúttal Lukita sem tudta hozni, még Camavinga érkezése után sem. De ha őszinte akarok lenni, ne is feltétlen tőle kelljen ezt várni minden meccsen a mai Real Madridban, hiszen ebben a korban egyszerűen lehetetlen sorozatosan emberfelettit hozni fizikai erőben. A cseréje teljesen indokolt volt. Azt már csak nagyon-nagyon halkan teszem hozzá, hogy az ilyen meccseken, ahol az energia nem feltétlen garantált, mennyire jó társa van a rutinos Kroos személyében, aki a passzaival sok mindent tud kompenzálni. 

Marco Asensio – Peña-pont: 5; Olvasói pont: 5,5
Hiába a hétközi fellángolás, a Villarreal középpályája ellen esélye sem volt Asensiónak – ez azért nem a Mallorca csapata. Védekezésbeli hiányosságai nagyban megkönnyítették az ellenfél dolgát a középpályán, hiszen sem az emberfogásban, sem a területvédekezésben nem remekelt, és akkor még szépen is fogalmaztam. Valverde és közte a 13. percben úgy mentek el, hogy rossz volt nézni, de szerencsére Courtois kisegítette őket. Tegnapi posztjához képest egy sorral feljebb, a támadók mögött van esélye az életbenmaradásra, a középpályán nincs. A változtatásokat követően a jobb oldalon is kipróbálhatta magát, viszont azt már jól tudjuk, hogy ott nem tud igazán kiemelkedőt alkotni. 

Vini Jr. – Peña-pont: 6; Olvasói pont: 6,5
Embereire akadt Foyth és Albiol személyében, főleg a rutinos vén róka nehezítette meg a dolgát, pedig sebességben van köztük néhány osztálynyi különbség. Vini ezúttal nem tudta megteremteni a különbséget, és habár voltak jó villanásai, megmozdulásai, olyan helyzetei is bőven akadtak, ahol dönthetett volna okosabban, vagy lehetett volna sokkal pontosabb. 

Rodrygo – Peña-pont: 5; Olvasói pont: 5,5
Nem teljesen értettem, hogy miért őt cserélték le a félidőben, nem benne éreztem a probléma forrását, és nem is vele volt a legnagyobb gond az első félidőben – szemtelen észrevételével még a kapura is veszélyes volt. Egy az egy elleni játékban azon kevesek egyike volt, aki képes volt ellenfelét megverni, és bár a félidő második felére beleszürkült a mezőnybe, talán lett volna helye még a második félidőben is a pályán.  

Karim Benzema – Peña-pont: 5,5; Olvasói pont: 6
28 labdaérintése volt mindössze a 90 perc alatt. Nem sok, és nagyon ritka az ilyen. Az meg még ritkább, hogy ennyire sok eladott labdája legyen. Karimnak sem volt jó meccse, de muszáj megemlíteni, hogy mind a középpálya, mind pedig a szélsők támogatásának hiánya miatt is szenvedett. És persze, hogy furcsa volt ezt látni, hiszen ez volt az első alkalom a jelenlegi idényben, hogy gólt és asszisztot sem jegyzett. 

Cserejátékosok

Eduardo Camavinga – Peña-pont: 6; Olvasói pont: 6,4
Hozott némi energiát a pályára, de ő sem teljesített azon a szinten, amit az előző meccseken hozni tudott. Volt néhány kellemetlenül eladott labdája is, nem igazán találta a helyét a rendszerben. 

Eden Hazard – Peña-pont: 4; Olvasói pont: 5,7
Pályán töltött 20 perce alatt semmiféle hatással nem volt a meccsre. 10 passzra és 11 labdaérintésre futotta tőle, de ezekben is sikerült rontania. 

Isco (-)
Neki 12 perc jutott, de még annyit sem tudott hozzátenni, mint Hazard. Nem sok értelme lenne pontozni. 

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – Peña-pont: 3; Olvasói pont: 6,1
Itt lett a legnagyobb a különbség az olvasói és a saját pontjaim között. Nem akarom mindenáron bebizonyítani, hogy nekem van igazam, vagy én állok közelebb a valósághoz. Azt viszont mindenképp le kell írnom, hogy ezen a meccsen taktikailag maradtunk alul, és a hiányosságokra sem sikerült jól reagálni – ez pedig az edző, illetve a stáb felelőssége. Már a kezdőcsapat sem volt ideális, nagyon nagy luxus az, hogy mindkét szélső védő poszton olyan játékost vet be a csapat, akik vagy a védekezést, vagy a támadást nem tudják támogatni, úgy, hogy Miguel végig csücsül a padon. Az is nagy ajándék a Villarrealra nézve, hogy ilyen középpálya futott ki a gyepre. Az pedig szintén nagyon nagyvonalú gesztus, hogy ezekre a hiányosságokra nem sikerül reagálni. Véleményem szerint Carlo – bármennyire is imádom – ezúttal nem meccselt jól, de abban biztos vagyok, hogy ebből a kísérletezésből is tanulni tudott. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…