Egytől egyig: Real Madrid – Mallorca (6-1)

A hétvégi küzdelmes, majd euforikus győzelem után szerda este a Mallorca következett a bajnokságban. Eufória megint volt a Bernabéuban, de most nem a kései fordítás, hanem a 90 percen át látható gyönyörű játék, felszabadult játékosok és pazar gólok miatt. Jöjjön szokásos értékelésünk!

Csapatok

Real Madrid – Pena-pont: 9,5; Olvasói-pont: 9,3
Az már az első meccs óta látható, hogy valami megváltozott a csapatban. Valószínűleg ez a valami több mindent takar, de az egyértelmű, hogy sokkal élesebb a csapat, mint például a legutóbbi szezonban. A kezdősípszótól kezdve érezhető a játékon Ancelotti kezemunkája, hiszen nemcsak dominál a Real Madrid, hanem agresszíven letámad, valamint dinamikus és kombinatív támadásépítéssel igyekszik térdre kényszeríteni az ellenfelet. A Mallorca most ebben nagyon kellemes partner volt. Bár beszélheténk arról, hogy a védekezésben azért így is volt egy-két megingás, meg nem sikerült nullára lehozni a meccset, de ennél sokkal fontosabb a kerek egész: pompás támadások, kiemelkedő teljesítmények és remek csapatmunka. Ami pedig még egy jó jel, hogy a cserék és azok a játékosok, akik amúgy kevesebbet játszottak eddig, ők is bizonyításra, gólra és játékra éhesen léptek pályára. Erről pedig Ancelotti is beszélt a meccs utáni interjújában.

Mallorca – Pena-pont: 4; Olvasói-pont: 4,9
5 meccs, tehát 450 perc alatt kaptak eddig három gólt, ezen meccsen meg 29 perc kellett ehhez. Szóval a Mallorca nagyon kellemes ellenfél volt. Szegény Gaya egyből a mélyvízben találta magát első spanyol bajnoki meccsén, és hát a 3. percben el is merült ebben az óceánban. Benzema meg jött, és köszönte szépen. Aztán próbálkoztak ugyan, Kubo meg is villantott valamit abból, amiért a Real Madrid bízik benne, sőt, 2-0-nál talán még el is hitték, hogy lehet ebből egy szoros mérkőzés, egy meglepetés. De nem lett. Ebben benne lehet az is, hogy a Mallorca nyíltan próbált játszani, így rengeteg terület maradt a Real Madrid előtt, de közben az is igaz, hogy egy-az-egy elleni szituációkat folyamatosan a madridiak nyerték. És igen, még valamennyire az ág is húzta az ellenfelet, gondoljunk csak Benzema háttal levett és kétszer megpattant lövésére. De hát, ilyen a futball, akár le is szerelhették volna őt a védők. Nem tették. További sok sikert nekik!

A mérkőzés embere: Marco Asensio – Pena-pont: 10; Olvasói-pont:  9,8
Megmondom őszintén, egy kicsit el is felejtettem Asensiót. Nem mondtam le róla, mint sokan mások a klaviatúra felett ülve, de mégis kiesett a látómezőmből. Úgyhogy meg is örültem, mikor láttam, hogy a kezdőben kap helyet. Aztán megörültem, mikor láttam, hogy milyen pozícióban kap helyet (ennek mondjuk Asensio is örült), aztán megörültem az első, a második és a harmadik góljánál is. Sőt, meg is őrültem. Egy ragyogó játékos ragyogó estéje volt ez, és azt is láthattuk, hogy azért neki nem csak egy jó bal lába van. Sokat volt játékban, nagyon jól érzi a rövid, gyors játékot, veszélyes innen is, onnan is. És ez nagyon jó hír Ancelottinak, és nagyon jó hír nekünk is. Bravo, Marco!

Thibaut Courtois – Pena-pont: 8; Olvasói-pont:  8,2
Egy kapus legnagyobb szomorúsága, ha gólt kap. Tibó megint kapott egy gólt, és emiatt sajnálom is őt, mert közben meg meccsek, hetek, hónapok óta a csapat biztos pontja. Magabiztos a beíveléseknél, világklasszis a ziccervédéseknél és nyugodt, mikor lábbal kell varázsolni. A gólról nem gondolom, hogy ő tehetett, eléggé szabadon lőhetett Lee Kang-in. Aztán Tibó szépen helyre is tette a társakat, mondjuk nem úgy mint Lloris Sont, de helyretette őket.

Nacho – Pena-pont: 7,5; Olvasói-pont:  7,4
Volt már arról szó, mekkora jollyjoker Nacho? Na, és arról beszéltünk már, mekkora szerencsénk van vele? Balhétvéd, középhátvéd, jobbhátvéd, kispad, fejjel, lábbal, előre, hátra. Mindegy mi a feladat, Nacho jön és elvégzi. Most Carvajal helyett ugrott be és remekül lehozta a meccset.

Eder Militao – Pena-pont: 8; Olvasói-pont: 8,2
Kezdjük a negatívummal, mert abból szinte nincs is: a bekapott gólnál lehet még fejben a túloldalon örömködött, mert aztán eléggé rossz ütemben lépett ki a védelemből. Ez ennyi. A pozitívumok: a kezdeti csendesebb játék után magabiztos labdakihozatalok, határozott szerelések és fejesek jellemezték a játékát. Az nem kérdés, hogy felért a Real Madrid szintjére, és ha még inkább összeszoknak, biztos vagyok benne, hogy rettenthetetlen párost alkotnak majd Alabával.

David Alaba – Pena-pont: 8,5; Olvasói-pont: 8,5
Ó, igen, Alaba. Olyan pontosan biztosan nem tudok írni róla, mint amilyen labdákat osztogat hátulról, de azért megpróbálkozom vele. Egy vezér, egy technikás vezér, egy intelligens, technikás vezér. Nagyon jó látni, hogy labdakihozataloknál mennyire dinamikusan tud váltani és mennyire felgyorsítja a labda előrejutását. Ebben nyilván szerepet játszik a sokoldalúsága is, de az is biztos, hogy nagy előnyére válik ez a csapatnak. A gólpassza pedig, hát na. Csodálatos.

Miguel Gutiérrez – Pena-pont: 8; Olvasói-pont: 7,5
Két meccs után játszott újra a saját nevelésű játékos, és ismét hozta, ami miatt gyorsan belopta magát a Madridisták szívébe. Határozottság, küzdelem, pontosság. Számomra teljesen egyértelmű, hogy jelenleg ő a legjobb választás a balhátvéd posztra. Védekezésben és támadásban is remekül teljesített. Úgyhogy Mendy és Marcelo, fel lehet kötni azt a gatyát!

Fede Valverde – Pena-pont: 8,5; Olvasói-pont: 8,3
Ancelotti szerint fényes a jövő a Real Madrid középpályáján. Szerintem is. Bár Fede eddig minden meccsen kezdő volt, már izgatott vártam azt a pillanatot, amikor se Casemiro, se Modric, se Kroos nincs mellette, hanem mondjuk csak Camavinga. Az eredményt láthattuk. Fede egy elképesztően nagy kincs, ezt ezen a meccsen is bizonyította. Az agresszivitása, a technikai tudása, a gyorsasága teljesen új szintre emeli a (le)támadásokat. Nagyon jól olvassa a játékot, ennek pedig többször is labdaszerzés lett az eredménye. A következő meccsen is a kezdőcsapatban a helye. Meg azután is.

Eduardo Camavinga – Pena-pont: 8; Olvasói-pont: 8,3
Szóval vártam már a Valverde-Camavinga duót, meg vártam már, hogy a francia srác végre kezdőként kapjon lehetőséget az elmúlt mérkőzéseken nyújtott teljesítménye után. ÉS most kaptam 60 percnyi Camavingát. Azt bátra kijelentem, hogy egy hatalmas kincset szerzett meg a Real Madrid. 18 évesen, a pálya közepén elképesztő érettséggel játszik. Öröm nézni a játékát, a mozgását, a meglátásait, a keménységét. Zseni.

Rodrygo – Pena-pont: 8; Olvasói-pont: 7,9
A kis brazil mindig meghálálja a lehetőséget. Most viszont úgy éreztem, sokkal több volt ez ennél. Folyamatosan veszélyt jelentett a jobb oldalról, látszólag teljesen tudatosan erőltette az egy-az-egy elleni párharcokat, és gyorsaságát több ízben is kihasználta – sőt, még egy remek gólpasszt is adott Benzemának, de aztán jött a VAR. 

Vini Jr. – Pena-pont: 8,5; Olvasói-pont: 8,8
Bár a gól most nem jött össze (pedig többször is megvolt a lehetősége) a jó játékot és a gólpasszt ismét szállította. Egy sokkal érettebb, higgadtabb és tudatosabb Vinit láthatunk az idei szezonban. Asensio első gólja előtt ő ugratta ki a gólpasszt adó Rodrygót, majd a végén egy nagyon okos megindulás után egy még okosabb passzt adott Iscónak. Nincs egyszerű feladat Hazard-nak, ha újra be akarja verekedni magát a balszélre, de soha ne legyen ennél nagyobb problémánk.

Karim Benzema – Pena-pont: 9,5; Olvasói-pont: 9,5
Két gól, két gólpassz. Összesen 8 gól 7 gólpassz idén. De a számokról írtunk bővebben is ebben a cikkben. Szóval Benzema nem tud leállni, és ne is álljon le. Támad, védekezik, osztogat, góltszerez, kapitánykodik. Én már régóta tudom, mennyire jó játékos, mennyire kivételes csatár, remélem, hogy mostanra már a legvérmesebb kritikusai is belátják ezt. Háttal vesz le labdákat két védő között. Ki ez az ember? BigBenz Top100. Jöhet a Pichichi. Jöhet az Aranylabda?

Cserejátékosok

Lucas Vazquez – Pena-pont: 7; Olvasói-pont: 6,1
Lucas a múltkori jobb hátvédes gyenge produkció után most a jobb szélen váltotta Rodrygót. Megkapta a játékperceket, hogy újra visszanyerje az önbizalmát, aztán az első két megmozdulása egy eladott labda és egy szabálytalanság volt. Aztán persze összekapta magát, de azt azért tudjuk, hogy nem azok az erősségei, mint ami Rodrygónak.

Antonio Blanco – Pena-pont: 7,5; Olvasói-pont: 7,3
Örültem, hogy most egy kicsit több időt kapott a Castilla reménysége. Ismét jól szállt be a meccsbe, magabiztosan futballozott. Többször is jól hozta ki a labdát, volt egy szép megindulása is. Nem véletlen, hogy Ancelotti ennyire bízik benne. 

Isco – Pena-pont: 8,5; Olvasói-pont: 8,2
Isco, Disco, Fantastisco. 18 percet kapott, de cselezett, labdát szerzett és villogott. Élvezte a pályán töltött idő minden egyes pillanatát. Azok a finom cselek, a finom kötények – mindig öröm ezt látni. Aztán ezt megkoronázta egy szép góllal is. Emelem kalapom. Jöhet Isco sokadik virágzása. Köszi, Carlo!

Sergio Santos – Pena-pont: 7; Olvasói-pont: 6,8
Innen is gratulálok az első meccshez a Real Madridban. Mindig jó érzés, mikor az utánpótlás egy-egy tehetsége felér a Bernabéuig. Bár sok időt nem töltött a pályán, azért egy gólpasszt majdnem kiosztott Jovicnak. 

Luka Jovic – Pena-pont: 8; Olvasói-pont: 7
A szerb támadó is csupőán 10+4 percet kapott, de szerintem többször ért labdába, mint korábban, amikor kezdőként lépett pályára. Nagyon látszik rajta is a bizonyítási vágy és a tűz is. Ez pedig jó, nagyon jó. A végén a társak is keresték ők, próbálták megrúgatni vele a gólját, de most csak egy látványos félollózásig sikerült eljutni. A felszabadultságot láttam Jovicon, és ez, illetve Ancelotti bizalma meg fogja hozni a jó teljesítményt és a gólokat is.

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – Pena-pont: 9,5; Olvasói-pont: 9,4
6 meccs 21 gól. Látványos játék, gólra és játékra éhes játékosok. Ez most a Real Madrid. Ez pedig Carlo Ancelottinak köszönhető (meg persze például Antonio Pintusnak is, de ez egy másik téma). Carlo pár hónapja megígérte, hogy sok gól szerző, látványosan játszó Real Madridot szeretne a pályán látni. És a mester nem hazudott. A Bernabéu éljenzett, én pedig csak tapsolni tudok. Jól forgatta meg a kezdő, pihentette Casemirót és Modricot is, valamint megadta a lehetőséget Asensiónak, Camavingának, Rodrygónak és Miguelnek is. A cserékbe sem lehet belekötni, erről kicsit a káposzta és a kecske esete jutott az eszembe. Remek meccs volt ez a mestertől is.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK