Vinícius: A legjobb még hátra van

A fiatal brazil Tomás Ronceróval beszélgetett hosszasan jelenről, jövőről, célokról.

Jó formában voltál a Celta elleni meccsen, amikor a csapat visszatért a Bernabéuba. Amikor ezt megelőzően utoljára játszottál ott, még 2020 márciusában, akkor is gólt szereztél. Az ikonikus stadionba való visszatérés mesésre sikeredett…
Tényleg különleges este volt. Tudtuk, hogy a szurkolók az első pillanattól mögöttünk állnak majd, és hogy őszinte legyek, a támogatásuk kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy fordítani tudjunk az 1-2-es állás után. A bátorításuk alapvető volt és hozzájárult a győzelemhez.

Az elmúlt 18 hónapban zárt kapuk mögött játszottatok a Di Stéfanóban. Az ottani csendben biztosan nehéz volt futballozni. Mennyiben járul hozzá a szurkolói jelenlét ahhoz, hogy egy játékos ki tudja hozni magából a maximumot?
Igen, nehéz volt számunkra Valdebebasban pályára lépni, különösen nekem, aki imád nagy közönség előtt pályára lépni, és aki hozzá volt szokva a szenvedélyes brazil szurkolókhoz. A stadionban érzed a szurkolók jelenlétét, és ez semmihez sem fogható. Őszintén úgy gondoljuk, hogy a szurkolók visszatérése segíteni fog nekünk abban, hogy címeket nyerjünk ebben az idényben.

Vinícius

2018-ban te voltál a Bernabéu egyik legnépszerűbb játékosa. 2021-ben ismét ezt láthatjuk. Ebben a stadionban olyan játékosokat is kifütyültek már, mint Zidane vagy Cristiano. Minek tulajdonítod ezt a remek kapcsolatot a Bernabéu közönségével?
Erre nagyon büszke vagyok. Hiszek abban, hogy a játékstílusomnak köze van hozzá. Szeretek cselezni, és ha elrontom, újra megpróbálkozom. Remélem, hogy ez a jó kapcsolat sokáig tart majd.

A játékstílusodat még gyerekkorodból hozod, a környékről, ahol felnőttél és a strandokról?
Szeretek úgy játszani itt is, mintha otthon lennék. Szeretek örömmel focizni, a szurkolók támogatásával pedig ezt szeretném folytatni a továbbiakban is. Azért játszunk, hogy boldoggá tegyük a szurkolókat.

Tisztában vagy azzal, hogy kritikák kereszttüzébe kerültél a gólörömöd miatt, amikor beugrottál a szurkolók karjaiba a nézőtéren a pandémia kellős közepén?
Ez egy hihetetlenül érzelmes pillanat volt, aminek rengeteg köze volt ahhoz, hogy végre ismét a szurkolóink előtt játszhattunk. Egy kicsit elengedtem magam, ez igaz, ezzel a góllal lett 3-2 az állás, és hogy őszinte legyek, senkit nem ismerek abból a szektorból. Ez az ölelés minden szurkolónak szólt, akik mögöttünk álltak ebben a nehéz időszakban.

Mit mondott Ancelotti a nyári hónapokban, amivel ilyen önbizalmat szereztél?
Elmondta, hogy kevesebb labdaérintés előzze meg a lövéseket. Az edző sok időt tölt azzal, hogy foglalkozzon velem Valdebebasban, és ez alapvető fontosságú volt a játékom javulásához.

Van néhány statisztikám, amelyek biztosan tetszeni fognak. Ezen a négy meccsen négy gólt szereztél tíz kaput eltaláló lövésből, ez majdnem egy gól két lövésenként.
A magabiztosság kulcsfontosságú minden csatár számai kapcsán.

Vini

Milyen a madridi életed?
A családommal élek, az öcséim nagyon szeretnek a városban élni, otthon érzem magam Madridban. A fizioterapeutám is velünk él, sok estét dolgozunk végig együtt, biztosítja, hogy egészségesen étkezzek. Nagyon figyel rám.

Sok Real Madrid szurkoló úgy érzi, hogy a tény, hogy Mbappé jövő nyáron igazol a klubhoz, jó dolog, mivel több időd van fejlődni…
Mbappé remek játékos, nagy rajongója vagyok. Biztos vagyok benne, hogy kiváló idénye lesz a PSG-vel, és jól fog teljesíteni. A jövőre nézve pedig úgy gondolom, hogy nem tehetünk mást, mint várunk és meglátjuk, hogy mi lesz.

Ezen a nyáron többen is azt ajánlották, hogy menj kölcsönbe egy jó első osztályú csapathoz, ahol minden hétvégén kezdőként játszhatsz, majd ahonnan diadalittasan visszatérhetsz. De mindig egyértelmű voltál, maradni akartál és visszautasítottad ezt a lehetőséget.
Én csak sikeres akartam lenni Madridban, az elnök és a szurkolók miatt, akik mindig támogattak engem. A családom és én is szeretnénk sok évet eltölteni Madridban, nem szeretnék mást megtapasztalni. Vannak játékosok, akik már hosszú évek óta itt vannak és rengeteg címet nyertek. Olyan akarok lenni, mint ők.

A klubnál ott van honfitársad, Roberto Carlos is, aki egy igazi legenda. Az öltözőben pedig úgy tudom, hogy Casemiro sok tanáccsal lát el téged, de vannak fiatalok, mint Militão és Rodrygo, akik szintén támogatnak. Segít az, hogy ilyen sok honfitársad volt melletted a beilleszkedés időszakában?
Igen, a fiatalabb és idősebb játékosok ilyen fajta keveréke mindig segít. Most Camavinga érkezett meg, aki nagyon fiatal és remek játékos, de ott van Fede, Rodrygo, Miguel… Ők mind a Madrid jövőjének zálógai.

De te már 21 évesen is „veteránnak” számítasz. A negyedik idényedet kezdted meg a Madriddal, 122 meccsen léptél már pályára. Igazi példakép lehetsz a fiataloknak, akik a csapathoz csatlakoznak.
18 éves srácként érkeztem, de nyugodt voltam és meg voltam győződve arról, hogy sok évig fogok itt játszani, mint Marcelo, Sergio Ramos, Karim… Olyan sikeres akartam lenni, mint ők. Fényes jövő áll előttünk. A fiatal játékosoknak tanulniuk kell a veteránoktól, ez így működik.

Ancelotti bizalmának bizonyítéka az is, hogy bal oldalon kezdtél a Celta ellen, ami a természetes posztod, miközben Hazard a jobb oldalon játszott.
Az edző megpróbálja mindenkiből kihozni a legjobbat, bizalmat szavaz nekünk ott, ahol úgy gondolja, még többet tudunk hozzátenni. Edennel és Karimmal sokat játszottunk össze a Celta ellen, ez pedig kulcsfontosságú volt a győzelem szempontjából.

A Celta ellen kitörő örömmel szereztél gólt, és úgy lőtted el a labdát, mintha az csak egy passz lett volna a hálóba, felemelt fejjel. Ugyanez történt a Levante ellen is.
Az önbizalommal, amit érzek, minden könnyebb. Gyakoroltuk ezt a figurát, a szünetben pedig elmondtam Karimnak, hogy az első labdát, amit megkap, passzolja oda nekem, én pedig be fogom lőni. Nyugodt voltam, szembe kerültem a kapussal, kivártam, majd begurítottam a labdát a hálóba.

Ha már Karim szóba került. Ti ketten összhangban vagytok, közös képeket posztoltok a közösségi médiában. De tavaly volt egy komoly probléma kettőtök között, amikor Benzema kritizált téged Mendynek. Hogy hoztátok ezt rendbe?
Karimmal csodálatos dolog együtt játszani. Mindig nagy rajongója voltam, már gyerekkoromban is. Megtiszteltetés vele játszani. Mindig segít nekem. Ő az egyik legjobb játékos a futballtörténelemben. Nagyon szeretek vele játszani. Mindig beszél hozzám a pályán és azon kívül is. Akkor is segített nekem, amikor nem volt biztos, hogy sikeres leszek. A pályán sokat beszélünk. A meccs előtt elmondta, hogy segíteni fogok neki a gólszerzésben, én pedig a büntető kiharcolásával így is tettem. Szóval amikor megítélték a büntetőt, rá néztem. Tudtam, hogy betalál.

Vini és Benzema

Hozzád hasonlóan Marcelo is 18 éves srácként jött Brazíliából.
Mindig tudja, hogy milyen tanácsot adjon, akkor is ha jó vagyok és akkor is, ha rossz. Ez a bizalom a tapasztalatával társítva sokat segít nekem. Már elmondta nekem, hogy sokáig itt fogok játszani, ahogy ő is. Remélhetőleg ez valóban így lesz.

Az elmúlt években kaptál komoly kritikákat is, néha még gonosz, elfogadhatatlan csúfolódások tárgya is voltál. Gondolod, hogy ez már a múlt? Haragszol ezekre az emberekre?
Jól kezelem a dolgot. Az első naptól kezdve érzem a nyomást, ami azzal jár, hogy 45 millió eurót fizettek értem, vagy hogy egyáltalán a Real Madridban játszom. De csak azokra figyelek, akik közel állnak hozzám, és akikben igazán megbízom. A szurkolóinkért játszom, magamért játszom, azért, hogy boldog legyek, elégedett legyek magammal és a klubbal, nem foglalkozom a bekiabálókkal.

21 éves vagy, a Bernabéu pedig a lábaid előtt hever. Mik a céljaid játékosként?
Az álmom az, hogy sokáig itt játszak, sok Bajnokok Ligáját, bajnokságot és kupát nyerjek.

A BL a San Siróban kezdődik, az Inter Milan, vagyis az olasz bajnok ellen. De már legyőztétek őket az előző idényben. Miért van az, hogy a BL-ben minden ellenfél fél tőletek?
Ez azért van, mert mi vagyunk a világ legjobb csapata, a játékosaink igazi győztesek, és újra nyerni akarunk. A szurkolók is hisznek ebben. Keményen fogunk harcolni, hogy mindent megnyerjünk.

A PSG a galaktikus igazolásaival biztosan nagy esélyes az aktuális kiírásban.
A BL megnyerése nagyon nehéz. Tavaly a City volt a legjobb csapat, de nem ők nyertek. Magunkra kell koncentrálnunk, és arra kell gondolnunk, hogy a dolgok jól alakulnak számunkra. Itt majdnem minden játékosnak négy BL-címe van. Minden készen áll arra, hogy megpróbáljunk ismét nyerni és tovább menni, mint az előző idényben. Már túltettük magunkat a Chelsea elleni fájdalmas búcsún.

Vini

Lesz bátorságod Benzemával harcolni a Pichichiért?
Remélem, hogy sok gólt szerzek, de neki is segíteni fogok ebben. (nevet)

Térjünk vissza kicsit a vasárnaphoz. Az elmúlt idényekben nehezen tudott fordítani a csapat. A Celta ellen hatalmas volt az összefogás a játékosok között, nagyszerű második félidőt produkáltatok.
Keményen dolgozunk az edzéseken, tökéletesen végezzük a dolgunkat, hogy ne valljunk kudarcot, mint az előző idényben. Nagoyn nehéz Madridban elfogadni egy trófea nélküli idényt. Most újra címeket kell nyernünk.

Florentino Pérez neked is és nyilvánosan is elmondta, hogy nagy rajongód. Nemrég a TV-ben azt monda, hogy nem vagy eladó. Honnan ered ez a dolog?
Már az érkezésem előtt elmondta, hogy kedvel engem. Már az elnök bizalmát élvezve érkeztem meg, aztán jöttek a szurkolók és a csapattársaim. Ez mindent könnyebbé tesz.

Azt mondták nekem, hogy most a legalacsonyabb a testzsír százalékod, amióta Madridban vagy.
Ez igaz. Keményen dolgoztam a szünetben, hogy ilyen állapotban legyek. Helyesen táplálkozom, vigyázok magamra. Ez meglátszik a meccseken is. Mindent megteszek, hogy jó idényem legyen három itt töltött év után. Sikeres leszek és harcolni fogok a céljaimért.

Üzennél valamit a szurkolóknak?
Nagyra értékelem a szeretetet, ami felém árad. Mindig mellettem vannak. Szeretném, ha tudnák, hogy a legjobb még hátra van.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK