Mesterhármas: Celta Vigo

Mindannyian tudjuk, hogy régen minden jobb volt, a pacsirták szebben dalolásztak reggel, a kerítés is kolbászból volt, és mi sokkal jobban voltunk fiatalok, mint a mostani generáció. Újonnan jelentkező rovatunkban felidézünk három dolgot az éppen aktuális ellenfelünk kapcsán. Szálljon be mindenki a DeLoreanbe, kössétek be a biztonsági öveket, és készüljetek az időutazásra.

1. Aspas:

Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal, hogy elsőként Iago Aspas személye ugrik be nekem a Celta Vigóról. A spanyol csatár nyolc éves kora óta áll a csapat szolgálatában, profi karrierje során mindösszesen csak két szezont töltött távol Vigótól. Az itt töltött szezonjai során eddig 383-szor lépett pályára, ennél csak Hugo Mallo szerepelt többet eddig a csapatban, illetve ezeken a meccseken szerzett 167 találatot, amellyel messze megelőzi a listán őt követő Aleksandr Mostovoy-t, aki 70 gólt jegyzett a galíciai csapatban. Különösen szimpatikus Aspas számomra amiatt, hogy amíg a Real Madrid elleni 19 meccsén csak 4-szer volt eredményes, addig a Barcelona ellen 15 meccsen 7 gólt is szerzett. Reméljük ez a szokása a jövőben is megmarad.

2. Rablás:

Milyen más szóval illethetném azt, hogy 1999 és 2000 nyarán Salgado, illetve Makélélé összesen 20 millió euróért érkezett Madridba a Celta Vigótól? A spanyol jobbhátvéd 10 szezonon át volt csapatunk oszlopos tagja a jobbhátvéd pozícióban, a francia madridi történetét meg azt hiszem minden valamirevaló madridista kívülről fújja. Távozása után négy évig nem nyert semmit a csapat, és számtalan sikertelen próbálkozás volt arra, hogy megtalálja a klub a helyettesét. Igazán csak Casemiro berobbanása után mondhatjuk azt, hogy újra lett egy világklasszisunk a Makélélé pozícióban.

3. Nemo kapitány:

A harmadik pont Vigo városának történetéhez kapcsolódik. A 18. század elején két fontosabb konfliktus zajlott nagyjából egyidőben, az egyik a minket magyarokat jobban érintö Rákóczi-szabadságharc volt, a másik pedig a Spanyol örökösödési háború. Az utóbbi háborúban volt a Vigói-öböl egy hadszíntér 1702-ben, ahol az angol flotta hírt kapott arról, hogy az amerikai javakkal megpakolt spanyol hajók vannak Vigónál. Az angolok offenzívát indítottak, ám a rakomány nagy része elsüllyedt. Ezeket az elsüllyedt javakat szerezték meg a Nemo kapitány regény második részében a Nautilus legénysége, amellyel később támogatni tudták a görög szabadságharcot.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK