Átigazolási időszak összegző

Újabb átigazolási időszak végéhez értünk. Ilyenkor sokak fejében ugyanaz a kérdés fogalmazódik meg: "Vajon összességében gyengült vagy erősödött a csapat?”. Ezt mindenki döntse el maga, mindenesetre alábbi írásunkban összefoglaltuk, hogy mi is történt az elmúlt hónapokban a Real Madrid háza táján.

Hiába a várakozások alatt végződő szezon, a Real Madrid egyértelműen próbált észérvek alapján költekezni és csak a hiányposztokat erősíteni. Ez tulajdonképpen már egy madridi szurkolót sem ért meglepetésként, mivel az elmúlt években is hasonló szisztémát láthattunk, továbbá a pandémia okozta pénzügyi kiesések is tovább nehezítették a klub dolgát.

Távozók

ramos-farewell-real-madrid

Az átigazolási szezonnak nem túl kellemes alaphangot adva, a klub június közepén bejelentette, hogy 16 esztendőt követően szétválnak útjai Sergio Ramosszal, és a klub ikonikus alakja szabadon igazolható játékosként ingyen csatlakozik a Paris Saint-Germain együtteséhez. 

Már az elmúlt években is hosszas huzavona alakult ki Ramos és a vezetőség között, ha a klub gólrekorder védőjének szerződéshosszabbítására került a sor, jelen esetben pedig már egyik fél sem akart annyit engedni a saját elképzeléséből, hogy egyezség alakulhasson ki. Nem kérdés, hogy bár „El Capitano” az utolsó idényében a sérülései következtében megközelítőleg fele annyi bajnokin léphetett pályára, mint az elmúlt években, kiegyensúlyozott stabilitása és a belőle áradó madridizmus, amivel bárhol és bármikor plusz energiát tudott a társaiba adagolni, nagyon hiányozhat a védősorból.

Nem sokkal később a védelem másik meghatározó alakja, Raphaël Varane is távozott, a francia kiválóság a Manchester Unitedbe igazolt, 40 millió euró ellenében.  

A 28 éves játékossal kapcsolatban már 2019-ben is lehetett olyan híreket hallani, hogy új kihívásokra vágyik. Ugyan Pepe távozását követően egyértelműen Varane lett Ramos társa a védelem belsejében, azonban az elmúlt 1-2 évben már nem tudta a korábban látott szintjét hozni a francia és sajnos legalább annyi mérkőzés úszott él a hibáin, mint amennyit nyerni tudott a csapatnak.

varane-farewell-real-madrid

Ennek ellenére talán elsőre picit alacsonynak tűnik az érte kapott összeg, viszont figyelembe véve, hogy mindösszesen 1 év maradt a szerződéséből, összességében egy fair egyezségről beszélhetünk, még ha az elmúlt 10 év alatt sokan a szívükbe is zárták a szélsőket megszégyenítő sebességgel rendelkező franciát.  

A 2015-ben világraszóló tehetségként leigazolt Martin Ødegaard is távozott Madridból. A norvég középpályás a Kylian Mbappéért indított akció áldozata lett, miután nem tudta magát befocizni a keretbe és az évek során a kapcsolata is egyre inkább megromlott a vezetőséggel szemben.

Ødegaard még mindig csak 22 éves, így még korai lenne kijelenteni, hogy sosem lesz Real Madrid szintű játékos, azonban egyike volt azoknak, akiknek az eladásával Mbappé megszerzéséhez látszólag elegendő bevételhez juthatott a csapat.

Természetesen idén is kerültek játékosok kölcsönbe más csapatokhoz, köztük Álvaro Odriozola a Fiorentinához, Kubo a Mallorcához, Brahim Díaz az AC Milanhoz 3 millió € ellenében, míg Reinier (Dortmund) és Borja Mayoral (AS Roma) a kölcsönszerződésük második évének kezdtek neki.

Odriozola kölcsönbe adásával Carvajal maradt a keretben az egyedüli jobbhátvéd. Ebből kifolyólag a vezetőség nagyon bízhat abban, hogy Carvajalnak nem lesz ismét a tavalyihoz hasonló, sérülésekkel tűzdelt szezonja, vagy ha mégis így történne, úgy tűnik Ancelotti is szívesebben bízza a védelem jobb oldalát Lucasra, mint Odriozolára.

Érkezők

alaba-welcome-real-madrid

David Alaba szabadon igazolhatóként való szerződtetése kétségtelenül nagyszerű húzás volt a vezetőség részéről. Még csak 3 forduló telt el a szezonból, azonban a 29 éves osztrák már a védelem bal oldalán, valamint annak szívében is megmutatta, hogy oszlopos tagja lehet ennek az újjáalakuló védelemnek.

A madrid számára a tavalyi, sérülésekkel ostromolt szezont követően pedig külön megnyugvást jelenthet, hogy Alabának az előző idényben csupán 3 mérkőzést kellett kihagynia sérülések miatt. Az osztrák bebizonyította, hogy a védelem mellett a pálya túlsó felén is lehet rá számítani, miután már első madridi tétmeccsén kiosztott egy gólpasszt, és ismert róla, hogy akkor sem jön zavarba, ha neki kell elvégeznie egy jó helyről járó szabadrúgást.

A nyár másik nagy érkezője Eduardo Camavinga. A 18 éves francia középpályás 31 millió euró ellenében érkezett a Stade Rennais csapatától. Ismét egy üzlet, amely után azt gondolom, emelhetjük kalapunkat a vezetőség előtt, még akkor is, ha a történések sebességéből és Camavinga nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy nem volt nehéz dolguk.

camavinga-welcome-real-madrid

Casemironak már évek óta nincs egyértelmű helyettese, és párszor már láthattuk, hogy milyen eredményt hoz, ha igazi szűrő nélkül lép pályára a csapat. A többek között teherbírásáról és védőmunkájáról is ismert Camavinga most megoldás lehet erre a problémára.

Emellett további plusz pont, hogy fiatal kora ellenére már most nagyon érett és intelligens játékot nyújt, továbbá több beszámoló szerint a PSG-nél is szívesen csapatukban tudták volna, így még egy kis fricskát is sikerült adni a franciáknak.

Kölcsönből visszatért még Gareth Bale, aki híresen jó kapcsolatot ápol Ancelottival, és már-már megújult emberként vetette magát az új szezonba, illetve Jesús Vallejo, Luka Jović és Dani Ceballos is újra Madridban vannak, ők most tiszta lappal próbálhatnak az eddigieknél nagyobb szerepet kiharcolni maguknak.

Carlo Ancelotti

ancelotti-real-madrid

Bár nem játékosról van szó, nem szabad elmenni szó nélkül Ancelotti szerződtetése mellett. Ugyan még nagyon korai lenne komoly következtetéseket levonni, azonban már az első mérkőzéseken érezhető volt a csapat játékán az olasz tréner keze nyoma. A Zidane-érában mutatott biztos védekezésre épülő játék után ismét a támadójáték került a fókuszba. A királyiak az első két mérkőzésen összesen 39(!) lövést eresztettek el, 7-ből pedig gól is született.

Kylian Mbappé

Természetesen a Mbappé-saga mellet sem lehet csak úgy elmenni. A sztori, amit már mindenki fejből fúj; Mbappénak nem áll szándékában megújítani a jövőre lejáró szerződését a PSG-vel, a franciák azonban ennek ellenére rendre elutasították a Real Madrid ajánlatait, hiába kínáltak volna a spanyolok akár 200 millió eurót is.

Ha minden maradna úgy, ahogy most állunk, akkor a királyiak 2022. január 1-jén már szabadon tárgyalhatnának Mbappéval, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Minél tovább húzza az ügyet a francia szélső, annál nagyobb nyomást helyez majd rá mind a PSG, mind a francia közönség.

Mindkét csapat biztos a dolgában. A Real Madrid abban bízik, hogy Mbappé mindenképpen náluk akar játszani és ezért elutasítja a PSG ajánlatait, míg a franciák megvárják a spanyolok ajánlatát, és nemes egyszerűséggel megduplázzák majd.

florentino-perez-real-madrid

Mindenesetre fontos, hogy Franciaországban nem lehet a szerződésekbe előre meghatározott kivásárlási árat bevonni, amivel egy új szerződés esetén is lehetősége lenne a Real Madridnak kivásárolni a 22 éves támadót az élő szerződéséből, így amennyiben Mbappé szerződést hosszabbít, azzal szinte ellehetetleníti a Madridba igazolását.

A Real Madrid drukkereinek tehát egy valóságos érzelmi hullámvasút volt az elmúlt 3 hónap. Távozott a kapitány, a csapat második legjobb belsővédőjével együtt, azonban érkezett is egy hasonló kaliberű védő és Európa egyik legtehetségesebb fiatal középpályása, 47 millió € nyereséggel zárva az átigazolási időszakot. Ugyan a királyiak a Mbappé ügyben elvesztettek egy csatát, de az biztos, hogy a háború még nem ért véget.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK