Egytől egyig: Alavés – Real Madrid (1-4)

A szezon elkezdődött, méghozzá nem is akárhogyan! Csapatunk ugyan döntetlennel zárta a félidőt, de aztán a második játékrészben négyet rámolt be a hazaiaknak, így szép győzelemmel indítottuk ezt az idényt. Mi ismét megosztjuk tapasztalatainkat a látottakról, immár a ti segítségetekkel, hiszen a pontokat ti osztjátok, mi pedig kicsit megfűszerezzük, vagy épp árnyaljuk azokat az észrevételeinkkel.

ee210815csapatok

Alavés (5,38)
A hazai csapat főképp a találkozó elején volt aktív, az első 15-20 perc inkább róluk szólt. Nagyon magas és agresszív letámadásuk komoly kihívás elé állította a vendégeket, akik szenvedtek is a labdakihozatalokkal. A terv látszólag az volt, hogy egy gyors góllal magukhoz ragadják a vezetést, onnantól pedig nyeregből jobban tudják diktálni a tempót, kedvükre visszaállhatnak és kontrázhatnak. A 0-0 inkább a Real számára volt kedvező, hiszen az Alavés presszingje 90 percen át nem volt fenntartható ugyanazzal a hatékonysággal. Aztán szép lassan jöttek a védelmi hibák, ahogy fokozódott a madridi nyomás, és a vereség így elkerülhetetlenné vált.

Real Madrid (8,07)
A mérkőzés kezdetétől látszott az a felfogásbeli változás, ami már Ancelotti érkezésének köszönhető. A Real Madrid magasabb tempóban játszott a megszokottnál, több gyors és a támadást segítő passzal a pálya középső sávjában, és jócskán redukálta a beíveléseket. A szélről gyakoribb volt inkább a visszapassz a második hullámba, ha pedig mégis be kellett adni, akkor egy gyorsabb, rövidebb ívű átadásról beszélhettünk. A céltalan lődörgést felváltotta valami új, valami direkt és határozott foci, ami ugyan még kissé nyers, de alakítható, csiszolható. A két fő kihívás most a védelem összecsiszolódása, ugyanis azért helyenként zavarba hozható volt a hátsó alakzat, illetve a letámadások minőségének javítása, ami a Zidane-érában is rendszeres problémának bizonyult.

ee210815játékosok

A mérkőzés legjobbja: Karim Benzema (9,2)
Big Benz ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, azonban idén talán nem neki kell egy személyben definiálnia a Real Madrid támadójátékát, hiszen úgy tűnik most használható segítséget kaphat a társaktól. Az első gólnál Hazard pazar passza után villámgyorsan ismerte fel a lehetőséget, és bombázott a kapuba, majd Valverde szólója után nem tudott közvetlenül betalálni az átadásból, de kikaparta magának a gesztenyét. Két góljával fel is csücsült a góllövőlista élére, remélhetőleg el se mozdul onnan a szezon végéig.

ee210815motm

Luka Modrić (8,64)
Az öreg továbbra is hasít, továbbra is jó a háznál. Kiszámíthatatlan testcselei és pengeéles átadásai mit sem koptak, a második gól előtt nagyon okosan választotta a rövid oldalt, és az ott berobbanó Nachót. A horvát az általában aktívabb bal oldalt segítette inkább, ahol Alaba, Hazard és a gyakran kihúzódó Benzema rendre hatalmas problémát jelentettek a hazai védőknek. Luka 83 passza a legtöbb volt a mezőnyben, ebből 75 ment jó helyre, ami 90%-os hatékonyságot jelent. Három sikeres csele volt, ezzel uralva ezt a mutatót is, illetve két kulcspasszt osztott ki.

Nacho (8,36)
A saját nevelésű hátvédnek Ramos örökségével a vállán kellett harcba szállnia, de a szakáll bírja a nyomást. A védőnégyes legjobbjaként jó ütemű közbelépésekkel (közte egy utolsó pillanatos bevetődéssel), illetve egy csodás góllal segítette a csapatot, nem mellesleg övé volt a legjobb passzhatékonyság a Real Madrid kezdőjét tekintve (97%). Abszolút megérdemelt helye van a csapatban, az évek során bizonyította, lehet rá számítani, illetve a tavaszi mérkőzéseken is átlag felett teljesített.

David Alaba (8,27)
Új igazolásunk első tétmeccse rögtön elég erősre sikeredett, Marcelo jobb napjait idézte az ellenfél térfelén mutatott domináns játékával. Pillanatok alatt beilleszkedett, minden mozdulatában ott volt egy váratlan húzás. Nem tudni, hogy a balhátvédek visszatérésével Ancelotti hol számít majd rá, illetve milyen szerepkörben, de ez most elég jóra sikeredett. A hajrában egy éles beadását Vini Jr. váltotta gólra, a meccsen mutatott teljesítményéért kijárt neki, hogy feliratkozzon a kanadai táblázatra. Ha így folytatja, hamar kivívja a szurkolók szimpátiáját.

Fede Valverde (8,15)
Nagyon szeretném, ha ez a szezon az ő beillesztéséről (is) szólna, és Kroos visszatérésével nem csak a kispadot koptatná majd. Modrichoz hasonlóan ő is többször segítette a csapatot éles felpasszokkal a pálya közepén, ami egyértelműen az Ancelotti-éra velejárójának látszik. Bár a jobb oldali középső középpályás dolga általában nehezebb, mivel a Real Madrid másik széle általában aktívabb és kreatívabb, Valverde remekül futballozott, különösen a madridi szempontból erősebb második félidőben. Megkerülős csellel átitatott varázslatos szólója volt Benzema második góljának az alapja, és ez a magánszám volt talán a teljes mérkőzés legszebb jelenete.

Eden Hazard (8,1)
A belga fizikuma rendben van, és ha az erőnlét 100%-os, az bizony meglátszik a játéka minőségén is. Hazard a tavalyi szezonban a kritikák kereszttüzében volt, hol jogosan, hol nem annyira, de az látszik, hogy nem a levegőbe beszélt a lehetőségeit illetően. Ezúttal gyors és robbanékony volt, többször is csak szabálytalanul sikerült megfékezni, a vezető találat előtt pedig csodás labdát villantott Benzema felé. Idén bele kellene nőni ebbe a nagyon nehéz hetes mezbe, ami az orvosi szoba kerülésével talán sikerülhet is.

Vini Jr. (7,9)
Ha van tökéletesen kivitelezett csere, az az ő behozatala volt. A fáradó, ámde büntetőből szépítő Alavésre ráengedve rendkívül veszélyes tudott lenni. Megindulásaira maximum intenzív fejvakargatás, illetve ijedt csetlés-botlás volt a válasz. Az alapvonalról keresztbe adott, a gólvonal előtt elsuhanó labdájáról Rodrygo centikkel maradt le csupán, aztán a hosszabbításban Alaba beadásából szerzett gólt. Ha elkerülnek bennünket a sérülések, Vini lehet az a 12. ember, aki robbanékonyságával, kreativitásával mérkőzéseket dönthet el a végjátékban. Szurkoljunk azért, hogy ez így legyen!

>>> Ancelotti Vini Jr.-ral kapcsolatban is nyilatkozott a mérkőzést követően! <<<

ee210815vini

Casemiro (7,34)
A brazil játékos volt a középső hármas leghalványabb tagja. Övé volt ugyan a legtöbb szerelés, és sikeresen akasztott meg egy-két kibontakozó hazai akciót, támadásban azonban feljebb kell kapcsolnia néhány fokozattal, ugyanis a labdakihozatalokat tekintve nem ő volt a legnagyobb segítség a pályán, többször is egyszerű passzokba hibázott bele. Kíváncsian várom, hogy Ancelotti mennyire és hogyan rotálja majd őt a különböző erejű és stílusú ellenfelek függvényében.

Thibaut Courtois (7,16)
Szabálytalanságát követően jogos büntetővel jöhetett az ellenfél, a belga azonban szintén valamelyest elszenvedője volt az eseményeknek, hiszen kiszolgáltatott helyzetben faultolt. A jól elvégzett tizenegyes ellen nem volt esélye, ezt a szituációt leszámítva azonban becsülettel tette a dolgát. Azért jó lett volna rögtön egy clean sheettel indítani a szezont, de amíg többet rúgunk, mint az ellenfél, addig ez nem probléma.

Gareth Bale (7)
A walesi pontszámát kevésnek érzem olvasói részről ahhoz képest, amit a pályán produkált. Bevallom nekem nem a szívem csücske Gareth, éppen ezért alacsonyra tettem a lécet esetében az elvárásaimat illetően, aztán engem lepett meg a legjobban, hogy Bale lő, Bale hajt, Bale elöl-hátul nagyon hasznosan futballozik. Bátran vállalkozott a tizenhatoson kívülről is, amit már évek óta hiányoltunk a csapatot illetően, illetve az ő átívelése Lucas felé alapozta meg a vezető gólt.

ee210815bale

Rodrygo (6,73)
Cserejátékosi részről Vini elvitte a show-t, de a másik brazil sem állt messze a találattól, berobbanásával majdnem bele tudott piszkálni Vini beadásába. Talán ez volt a legemlékezetesebb megmozdulása a neki szánt 25 percből.

Éder Militão (6,31)
Nekem a teljes találkozó során bizonytalannak tűnt, ami különösen szembeötlő volt a határozottan futballozó Nacho mellett. Két komoly hibája volt a második játékrészben, rossz visszapasszát követően Courtois csak szabálytalanul tudta megállítani a kilépő támadót, ami büntetőt eredményezett, később ismét mögé tudtak kerülni egy gyors támadást követően. Varane távozásával a tavaszi formára lesz szükség, hogy bizonyítson a kétkedőknek.

Lucas Vázquez (6,11)
Kicsit úgy tűnt nekem, mintha Lucas számára egész egyszerűen kényelmetlen és megoldhatatlan ez az új séma. A Zidane-féle beíveléses fociban, ahol zúzni lehetett oldalról mindent, meg több idő volt döntést hozni, sokkal jobban elevickélt. Ez a foci direktebbnek néz ki, gyorsabb gondolkodást és kivitelezést igényel, ami egyelőre annyira nem ízlik neki, viszont a vezető gól előtt ügyesen szúrta ki az érkező Hazard-t. Fel kell vennie a fonalat, nincs mese.

A végén beálló cseréknek (Isco, Asensio, Jović) nagyon kevés idejük volt ahhoz, hogy értékelni lehessen őket, a szituáció mentségére legyen szólva, hosszú percekig nem volt játékmegszakítás, ami miatt késett a becserélésük.

ee210815edzőCarlo Ancelotti (8,55)
Érezni a változás szelét… Össze kell még kicsit állnia a dolgoknak, de a kezdés módfelett bizakodásra ad okot. Egy új, hatékonyabb, gyorsabb, gólratörőbb játékstílust láthattunk, több kiváló egyéni teljesítménnyel megspékelve. Tetszik, hogy a felfejlődés sokkal tempósabb, illetve sokkal több a váratlan húzás és a variációs lehetőség. Ezzel persze együtt jár a gyorsabb döntéshozatal, amiben benne vannak az egyéni hibák, melyekből szintén volt néhány, de ezeken lehet és kell is javítani. Az erőnléttel szintén meg voltam elégedve, jár a pacsi Pintus mesternek is. Mit lehet mondani? Izgatottan várom a folytatást, ami a tavalyi unalmas és kiszámítható meccsekkel teli szezonhoz képest hatalmas pozitívum. Hajrá, Carletto!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…