Mesterhármas: Deportivo Alavés

Mindannyian tudjuk, hogy régen minden jobb volt, a pacsirták szebben dalolásztak reggel, a kerítés is kolbászból volt, és mi sokkal jobban voltunk fiatalok, mint a mostani generáció. Újonnan jelentkező rovatunkban felidézünk három dolgot az éppen aktuális ellenfelünk kapcsán. Szálljon be mindenki a DeLoreanbe, kössétek be a biztonsági öveket, és készüljetek az időutazásra.

1. Siker

A Deportivo Alavés és a Real Madrid merőben máshogy méri a sikereket. Míg a fővárosi gárdának megszámlálhatatlan trófeája van, addig a harmadik számú baszk csapatnál a legnagyobb eredmény a 2001-es UEFA-kupa-beli ezüstérem megszerzése volt. A döntőben a Liverpoollal találkozott a spanyol csapat, és szenvedett 5-4-es vereséget. Érdekesség, hogy az angol csapat az akkoriban szabályban lévő aranygóllal tudott nyerni, egy 116. percben szerzett öngól révén. 

2. Debütálás:

Egy számunkra sokkal relevánsabb emlékre találhatunk 2002 októberében. A 2002/2003-as spanyol bajnoki szezon ötödik fordulójában az Alavés ellen játszott hazai pályán a királyi gárda, amelynek kispadján helyet kapott a sérüléséből felépült brazil legenda, a világ akkori legjobb játékosa, az aktuális világbajnokság győztes csapatának legnagyobb sztárja, és a torna gólkirálya, Ronaldo Luís Nazário de Lima. A 64. percben cserélte be del Bosque mester Portillo helyére, és egy percnek sem kellett eltelnie, hogy feliratkozzon a góllövök listájára. A meccset végül két találattal zárta, azt hiszem mindannyian örülnénk neki, ha valakitől csak egy fele ennyire jó teljesítményt láthatnánk a mostani mérkőzés során.

 

3. A kapcsolat:

A Madrid, az Alavés és a magyarok között van egy kapcsolódási pont, ami természetesen nem más, mint Puskás személye. Azt hiszem az senkinek nem jelent újdonságot, hogy a magyarok valaha volt legjobb futballistája a spanyol fővárosban varázsolt nyolc éven keresztül, de talán kevesebben tudják azt, hogy az edzői karrierjének elején az Alavés gárdáját trenírozta Öcsi bácsi. Az 1968/69-es szezonban még nem voltak meg a papírjai, hogy hivatalosan is edzö lehessen, ezért ebben az évben Ignacio Izaguirre Terrerossal együtt menedzselték a gárdát. Ebben az évben az Alavés a szintén baszk Bilbaóval meccselhetett a másodosztályban maradásért, ám a mérkőzés előtti napokban a csapat egyik legjobb játékosa, Andoni Sarasola egy végzetes autóbalesetet szenvedett, az Alavés pedig kiesett a harmadosztályba. Az 1969/70-es szezonban már egyedül ült a padon Puskás, és az elsö 11 meccsen nem is talált legyőzőre az Alavés, ám a következö fordulókban jött egy nagy hullámvölgy, ami miatt menesztették a magyar zsenit a kispadról. 


 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK