Hazard: Meg akarom mutatni, hogy a Real Madridhoz méltó játékos vagyok

A belga támadó a Het Nieuwsbladnak adott egy hosszabb interjút, melyben visszatekintett az elmúlt két madridi szezonjára. Beszélt arról, hogyan élte meg a sérüléseit, Ancelotti érkezését és Zidane távozását, de szóba került a jövője és a belgák EB-esélyei is. Az interjú a Belgium-Oroszország mérkőzés előtt készült.

A belga válogatott szombat este lejátszotta első mérkőzését az Európa-bajnokságon, melyen 3-0-ra verték meg Oroszországot. Eden Hazard még nincs száz százalékos állapotban, ennek is tudható be, hogy csak a 72. percben lépett pályára. Hazard elmúlt két idénye leginkább a sérülésekről szólt, két hónapja még arra is nagy volt az esély, hogy újra meg kell műteni őt, és emiatt kihagyja az EB-t. Végül más megoldás mellett döntött az orvosi stábjával, a cél pedig, hogy meccsről meccsre formába lendüljön a kontinenstornán. 

Fizikai állapot az EB előtt
"Nem szeretnék csak azért pályára lépni az EB-n, hogy elmondhassam "részt vettem az EURO2020-on". A jó érzések újra vissza fognak térni a lábaimba, emellett a két injekció is működött, amit a csípőmbe kaptam, de nem leszek száz százalékos az első meccsen. Ha be is állok a mérkőzés vége felé, nem gondolom, hogy én fogom jelenteni a különbséget Oroszország ellen. Azután fogok formába lendülni és fejlődni, hogy lejátszottam egy, kettő, három meccset egymás után. Akkor fogom újra komfortosan érezni magam a labdával, akkor fog megjönni a ritmus, de ezek olyan dolgok, amit nem erőltethetsz. Türelmesnek kell maradnom.  Szerencsére, nem csak én alkotom a belga válogatottat, sok játékos van, akik eldönthetik a mérkőzést."

Belgium EB-esélyei
"A világranglista magáért beszél. (A belga válogatott két éve vezeti a világranglistát – a szerk. kieg.). Amikor olyan játékosra van szükség, aki jól passzol, akkor Kevin De Bruyne a legjobb választás, közben nincs hatékonyabb játékos a kapu előtt Lukakunál, Courtois pedig a világ legjobb kapusa. Minden játékosnak megvan a különlegessége, és pontosan ez tesz minket egy jó csapattá. Hova férek be én? Igyekszem a legjobbamat nyújtani. Mindenben jó vagyok, de egyetlen területen sem vagyok a legjobb. Inkább úgy mondanám, hogy egy jó egyveleg vagyok."

Azt mondod, hogy nem akarod erőltetni a játékot Oroszország ellen. Mondtál hasonlót a Real Madridnál is? Csak mert úgy játszottál a Mönchengladbach ellen, hogy előtte mindössze két teljes edzésen voltál túl.
"Igen, erőltettem a játékomat minden sérülésem után. Már két sérülésen túl voltam, amikor újra fájdalmat kezdtem érezni edzés közben. Csak arra tudtam gondolni, hogy az nem történhet meg, hogy újra megsérüljek. Azt gondoltam, hogy ha most fájdalmat érzek, akkor két hétre megint abba kell hagynom a futballt. Szóval inkább nem szóltam semmit és folytattam az edzéseket. A Chelsea-nél is megtörtént ez, sokszor léptem pályára úgy, hogy diszkomfortot éreztem. Be voltak feszülve az izmaim egy rúgás után, de amikor elkezdtem a bemelegítést, akkor általában minden helyreállt. Hét év alatt egyetlen egyszer sem szenvedtem komolyabb sérülést Angliában. Sajnos ennek épp az ellenkezője történt Madridban. Mikor jött a rúgás utáni következő nap, bamm, még nagyobb fájdalmat éreztem."

Miután Meunier megrúgott 2019 novemberében, újabb és újabb sérülések követték egymást.
"Nagyon nehéz megérteni, hogy mi is történt. Azért, mert mindent megtettem, hogy ne sérüljek meg. Keményen dolgoztam a teremben, ami egyébként elég unalmas, aztán ismét jött egy sérülés. Balszerencse. Nagyon remélem, hogy ezt az időszakot már magam mögött hagyhatom."

Egy jókedvű karakter vagy, de egy ideje látszik rajtad a gondterheltség.
"Ugyanaz az ember vagyok, aki mindig is voltam. Élvezem a mindennapokat, de azt nem tudom kijelenteni, hogy boldog vagyok. Akkor vagyok igazán önmagam, ha a pályán is jól érzem magam. Ez sajnos nem történt meg az elmúlt két évben Madridban. Egy-két sérülésen még könnyedén túlteszed magad, biztos lehetsz benne, hogy gyorsan felépülsz és még erősebben térsz vissza. De amikor öt-hat-hét sérülés jön egymás után, akkor mentálisan ezt nehezebb kezelni. De sohasem adom fel, folytatom a munkát és előre tekintek. Nem olyan nehéz, mintha 36 lennék és lehet már arra kellene gondolnom, hogy mostmár elég. Emellett rengeteg támogatást kaptam a sérüléseim alatt. Van egy Whatsapp csoportunk a szüleimmel és a testvéreimmel, Thorgannal, Kyliannal és Ethannal, folyamatosan jöttek tőlük a pozitív szavak. A feleségem és a gyermekeim is itt vannak nekem. Igaz, nem volt egyszerű a gyerekeknek, mert még a kertben sem tudtam focizni velük."

Többen is úgy gondolják, hogy a sok sérülés a stressz számlájára írható. 
"A Real Madrid a világ legnagyobb klubja, szóval nem meglepő, hogy nagy a nyomás. Amikor Madridban játszol, akkor az emberek azt várják, hogy legyél a világ legjobbja. De miért kellene emiatt stresszelnem? Gyermekkorom óta arról álmodtam, hogy a Real Madridban játszom. Mindig is csodálattal néztem az olyan játékosokra, mint például Zidane."

Azt a feladatot kaptad, hogy pótold Cristiano Ronaldót.
"Ez egy teljesen másik téma. Nem vagyok Cristiano Ronaldo. Senki sem az. Cristiano 60-70 gólt szerez egy idényben, én 60-70 találatig hat-hét év alatt jutok el. Különbözőek vagyunk. Például én sohasem fogok olyan magasra ugrani, hogy bármelyik védőt lefejelve találjak be. Csak képzeld el ezt a szituációt.  De nem is azzal a gondolattal csatlakoztam a Real Madridhoz, hogy majd én leszek az új Cristiano. Nekem Eden Hazard-nak kell lennem."

René Vandereycken (a belga válogatott munkatársa 2006-2009 között) azt mondta, hogy akkor is oda kellene passzolni neked a labdát, amikor két védő  áll rajtad.
"Jelenleg semmi okuk nem lenne ezt tenni, hiszen még semmit sem mutattam a Real Madridban. Ha holnap játszanánk egy meccset, ahol három védőt is lecselezek egymás után, na, akkor több esély van rá, hogy elgondolkodnak majd azon, hogy bármikor odapasszolhatják nekem a labdát. Pontosan így épül fel az önbizalom. Így volt a Chelsea-nél és a belga válogatottnál is. Az EB segíthet, hogy megmutassam a Real Madridnak, mire is vagyok képes."

Teljesen biztos vagy benne, hogy a Real Madridban fogsz maradni?
"Igen, egyetlen másodpercre sem fordult meg a fejemben a távozás. Nem fogok úgy távozni Madridból, hogy egy kudarcként gondoljanak rám. Meg akarom mutatni, hogy a Real Madridhoz méltó játékos vagyok. Az elmúlt két szezon nagyon nehéz volt. Madridban voltam, miközben mégsem voltam itt igazán. Ha érted, mire gondolok. Nemcsak a sérülések, hanem a COVID miatt is nehéz időszak volt ez. Üres stadionokban kellett játszanunk, miközben mikor ideigazoltam a teltházas Bernabéuról álmodoztam. Remélem, hogy jól haladnak majd a munkálatok a stadionnal és hamarosan újra szurkolók tölthetik meg a lelátót. Nagy szükségem van erre."

Kritikák a médiából és a kapcsolat a szurkolókkal
"Ez része annak, hogy a Real Madridban futballozol. Szerencsére egy zárt területen élek, ahova csak autóval lehet behajtani, így a szurkolók nem tudnak csak úgy becsöngetni hozzám (nevet). Egyébként nagyon szívesen találkozom a rajongókkal és máshol örömmel adok autogramot is. Próbálok normális életet élni."

A Chelsea elleni BL-meccs után Zoumával és Mendyvel nevetgéltél, ami nem igazán volt szerencsés.
"Tudom, hogy hibáztam. Amit Mendy és Zouma mondott mégcsak nem is volt vicces. Mindig jó érzés találkozni a régi ismerősökkel. De tudom, hogy ezzel ártottam a Real Madrid megítélésének. Sokan úgy gondolták, hogy még csak nem is zavart engem, hogy kiestünk a BL-ből, de ez az állítás nem is lehetne ennél messzebb az igazságtól. Nagyon csalódott voltam. Ha van meccs, amit mindennél jobban meg akartam nyerni, akkor az éppen a volt csapatom elleni, ráadásul a Stamford Bridge-en. Meglepődtem, amikor láttam a képeket. Kaptam néhány telefonhívást, de azt kell mondanom, a csapattársaim nagyon kedves emberek. Ez egy másik oka annak, hogy itt szeretnék maradni – remek a hangulat. Lenyűgöző volt, amikor először beléptem a Real Madrid öltözőjébe. Ez az a klub, ahol gyermekkorom kedvencei játszanak, közben Sergio Ramos és Karim Benzema teljesen normális srácok. A spanyol játékosok meg időnként meghívják az egész csapatot egy csendes étterembe."

Beszéltél Mertensszel arról, hogy milyen a munka Carlo Ancelottival?
"Ancelotti küldött üzenetet nekem. Azt mondta, nagyon örül, hogy újra a Real Madrid edzője lehet, és, hogy lesz még időnk hosszabban is beszélgetni. Emellett sok sikert kívánt az EB-re. Nem kell megkérdeznem Mertenst Ancelottiról, mert a csapatból sok játékos (Benzema, Modric, Kroos) emlékszik rá. Mindannyian azt mondták, hogy egy fantasztikus edző. Egy jó ember, aki pontosan tudja, hogyan kell jó focit játszani és irányítani egy csapatot. Tavaly nem nyertünk semmit, ezen változtatni szeretnénk a következő idényben."

Zidane távozása
"Beszéltem vele. Nagyon fájt, amikor megtudtam, hogy elmegy. Két évet töltöttünk együtt, amikor sokkal több szép pillanatot élhettünk volna át. Ez neki és nekem is csalódás. Mindenki tudja, hogy milyen a kapcsolatom Zidane-nal. Ő volt a példaképem. Miatta kezdtem el érdeklődni a futball iránt. Az a gól, amit a 2002-es BL-döntőben szerzett… Mindenki látta azt a kapáslövést. Nagyon szeretnék egyszer én is egy olyan gyönyörű találatot szerezni. Meg kell próbálnom – talán majd az EB-n sikerül! (nevet)"

Forrás: as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK