43 évvel ezelőtt hunyt el Santiago Bernabéu

A legendás klubelnök több mint három évtizeden át irányította a Real Madridot.

Azt beszélik, gróf Gómez Tortosa egy alkalommal arra panaszkodott Bernabéu édesapjának, hogy annak fia "egy mihaszna kölyök, nincsenek ambíciói, igazi semmirekellő lesz". Hét évtizeddel később ez a "semmirekellő", hosszan tartó betegsége által megtörten csak ezt ismételgette feleségének: "María, úgy halok meg, hogy nem láthatom a Hetediket."

Santiago Bernabéu 1978. június 2-án, 82 esztendős korában távozott az élők sorából. Játékosként, edzőként, igazgatóként és elnökként is letette névjegyét a klubnál, a blancók történelmének kulcsfigurája volt. Elnöki regnálása alatt a Real Madrid komoly sikereket ért el mind intézményi szinten, mind pedig a pályán. Az egyik általa indított kezdeményezés a Nuevo Chamartín építése volt, amely 1947-ben nyitotta meg kapuit, néhány évvel később pedig az ő tiszteletére átnevezésre is került.

Santiago Bernabéu Almansában született, 1895. június 8-án, a Real Madrid elnökének pedig 1943-ban nevezték ki. Irányítása alatt a futballcsapat hat BEK-serleget (ezt a sorozatot ő maga is segített megalapítani), egy Világkupát, két Latin-kupát, 16 bajnoki címet és 6 Király-kupát nyert.

Ebben az időszakban a kosárlabdacsapat is komoly erőt képviselt mind hazai, mind nemzetközi szinten. Nyert 6 BEK-et, három Világkupát, egy Latin-kupát, 19 bajnoki címet és 18 spanyol kupát.

Forrás: realmadrid.com, El País, elindependiente.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK