Egytől egyig: Athletic Bilbao – Real Madrid (0-1)

Sikerült kiharcolni a győzelmet Baszkföldön, és jó néhány perc erejéig még abban is reménykedhettünk, hogy akár az előzés is összejöhet. Sajnos nem így lett. Matematikai esély még maradt, így az első hely sorsa vasárnap, az utolsó fordulóban dőlhet el. Előtte viszont érkezzen az idény utolsó előtti pontosztása.

Csapatok

Athletic Bilbao (5,5)
Tulajdonképpen túlélni próbáltak, semmi extrát nem mutattak. Az első félidő önmagában is katasztrofális volt, ehhez mindkét csapat hozzájárult, de a hazaiak a második játékrészben sem tudtak minimálisan sem felpörögni, így egyetlen egy kaput eltaláló lövéssel vonulhattak le a meccs végén a pályáról. Tíz emberrel, mivel a mindig roppant szimpatikus Raúl García kimagyarázott magának egy piros lapot – ezúttal még kezdenie sem kellett eme remek teljesítményhez.

Real Madrid (6,5)
Az az egy pont azért, mert valahogy mégiscsak sikerült összehozni egy gólt, pedig nem volt egetverő különbség a két gárda között – kivéve a középpályát. A játék ezúttal sem váltotta meg a világot, az első félidő madridi szemszögből is kifejezetten pocsék, mindenféle elképzelést nélkülöző, ötlettelen valami volt. A szünet után azért próbáltak helyzeteket kialakítani Zidane fiai, igaz, itt sem a tökéletességig megkomponált offenzívák tartottak ébren minket, hanem az, hogy most már egész sokáig világos van odakinn. De nem leszek szőrösszívű, mert tényleg küzdöttek a fiúk, látni lehetett az akaratot, sikerült egy fokozattal feljebb kapcsolni (tudom, nem volt magasan a léc), és mindenféle külső hátráltató tényező ellenére is (meg nem adott büntető, Casemiro-kapufa…) csak sikerült szerezni egy gólt. Olyan volt, amilyen, szerencse is kellett hozzá, de a miénk, ahogy a három pont is. A remény még mindig él, nem adhatjuk fel.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Nacho (8)
Hátul sem vallott szégyent, hiszen ő takarított a legtöbbször a saját kapuja előterében, és labdaszerzése is több volt, mint védőtársainak, de ami miatt rá esett a választásom, az a mindent eldöntő találata, amivel életben tartotta a madridi reményeket. Csizmaszárral ugyan, de a kapuba juttatta a labdát. Imádom, tényleg. A mindig peremember Nacho, a hűséges, habfehér szívű katona, aki sosem hagyja cserben imádott klubját, az idény végére igazi kulcsemberré vált. Ha valaki, hát ő aztán tényleg megérdemli. Mert bármilyen baj történik, bárki sérül meg, mindig ő az, aki beugrik segíteni a bajban. Nagyon-nagyon remélem, hogy ez a srác innen tud visszavonulni, hiszen ez a pályafutás csak így lehet teljes.

Tibaut Courtois (7)
Egyetlen egyszer kellett védenie, akkor a helyén volt. A beadásokat is magabiztosan húzta le, együtt tudott élni a játékkal, egyetlen hibája egy elrontott passz volt, amiből akár probléma is lehetett volna, ha az ellenfél nem egy ilyen formában játszó Bilbao lett volna.

Álvaro Odriozola (7)
Egyértelműen a jobbak között volt. Mindig sajnálom, amikor bántják, mert bár tényleg nem a brazil szamba élő szobra a srác, az látszik rajta, hogy van szíve, és az viszi is előre állandóan. Nagyon akar bizonyítani, küzd, harcol, és ezúttal is sikerült segítenie a csapatnak: szerelésekkel, egy blokkolt lövéssel, valamint azzal, hogy elől sem szórta el a labdákat, 97,5 százalékos passzmutatóval fejezte be a meccset.

Éder Militão (7)
Ezúttal Nacho elvitte ugyan a show-t, de nem lehet panasz brazil társának a teljesítményére sem. Militão ismét bizonyította, hogy igenis helye van a jövő, de igazából már a jelen Real Madridjában is. Kiválóan olvasta a játékot, emellett a játékszerrel is megfelelően bánt, nem szórta el, 90 százalékos pontossággal játszotta meg a társakat.

Miguel Gituérrez (7,5)
Egy biztos: a Real Madridnál egészen hihetetlen kultúrája van a balhátvéd pozíciójának. Nehéz elképzelni, hogy ezen a poszton valaha is problémai lesznek a klubnak. Elég visszatekinteni az elmúlt 15 évre: Roberto Carlos, Marcelo, Mendy, Reguilón, most pedig Miguel… Hát, ha nem tudom, hogy ez a srác valójában még a Castilla játékosa, akkor azt hinném, hogy már évek óta az első csapatban tolja. Nagyon érett a játéka, nem kapkod, nem cifrázza, egyszerűen csak teszi a dolgát, és azt úgy, hogy ténylegesen kiérdemelte a kezdőcsapatba került Marcelóval szemben. Ezúttal sem vallott szégyent, sőt, a jobban közé tartozott.

Casemiro (8)
Ha nincs Nacho győztes gólja, akkor biztosan a brazilra esett volna a választásom. Igazából semmi újdonság nem történt, Casemiro azt hozta, amit tud, amit szokott, hatalmas szíve pedig hajszolta előre. Ennek eredményeképp némi szerencsével már ő is megszerezhette volna a vezetést, ám fejese a felsőlécen csattant, onnan pedig sajnos kifelé pattant. Ezt követően viszont egy gólpasszal jelentkezett.

Fede Valverde (8)
A csapat tüdeje, ez nem is kétséges. Hát mekkorát ment ez a srác? Mennyit futott? Mindenhol is ott volt. És hát az a csel… Minden egyes mozdulatáról süt, hogy mennyire tehetséges, mennyi esze van ehhez a játékhoz. Ez volt az első ennyire meggyőző teljesítménye a sérülése, valamint a pozitív COVID-tesztje óta, és nagyon örülök neki, hogy így láthattuk végre. 94 százalékos pontossággal passzolt, 11 hosszú átadásából mind a 11 célba ért… Jelen és jövő.

Luka Modrić (8)
Habár a játék nem volt túlságosan érdekes a meccs legnagyobb részében, azt azért nehéz vitatni, hogy a középpályán látható erőfölényben volt a Real Madrid. És ebben mindhárom középpályásnak hatalmas szerepe volt, köztük Lukitának is. Nem értem, hogy képes erre közel 36 évesen, 47 meccsel a lábában. Kiválóan mozgatta a csapatot, jót tett neki, hogy az örökmozgó Valverde volt a társa, kifejezetten jól kiegészítették egymást. Ennek köszönhetően a horvát középpályás fickándozhatott egy kicsit, négy kulcspasszával mindenkit vert a mezőnyben. Ja, igen, az 5 labdaszerzésével is. Bravó!

Rodrygo (5,5)
Nem tudott igazán hatással lenni a meccsre és a támadójátékra. Volt néhány ígéretes elmozgása, a passzai kifejezetten pontosak voltak, 4 beadásából viszont csak 1 talált társat. Ennél viszont több kell és mind tudjuk, hogy többre is képes. Remélem, hogy a következő idényben több szerephez jut és sikerül ugyanazt a szintet hoznia, mint az ősz folyamán, a sérülése előtt.

Vini Jr. (5,5)
Rodrygóhoz hasonlóan vajmi kevés befolyással volt a csapat első félidei, nem létező támadójátékára. Annyi különbséggel, hogy neki még a passzai sem mindig ültek. Cseréje az 59. percben teljesen megalapozott volt, és bár nem közvetlen ennek köszönhetően, de a csapat ezután tudta fokozni a játék tempóját.

Karim Benzema (5,5)
Túlságosan sok eladott labda, majd széttárt kéz és teljes értetlenkedés, ahelyett, hogy segített volna a társaknak. A kapura ő is teljességgel veszélytelen volt, és bár többet volt játékban, mint a két oldalán lévő brazil különítmény, sokkal többet ő sem tudott sem statisztikában, sem látványban felmutatni. Az az érzésem, hogy a rettentően hosszú idény során azért ő is elfáradt.

Cserejátékosok

Marco Asensio (6)
Majd’ 30 perccel játszott kevesebbet Viníciusnál, ám így is közel annyit volt játékban, mint a brazil. Nem állítom, hogy sokkal hasznosabb lett volna, de legalább az ő beadásaiban van némi veszély is.

Eden Hazard (-)
Negyed órát sem kapott a bajnoki hajrá egyik legfontosabb meccsén, ami tökéletesen összefoglalja a jelenlegi helyzetét, de tulajdonképpen a teljes madridi pályafutását is. Rontott passza nem volt, de hatása sem a csapat játékára.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (6)
A játék képe továbbra sem tudja igazán lázba hozni az emberfiát, dehát ez már így is marad ebben az idényben jó eséllyel. Bár azért egy halvány reménysugár még él bennem, remélem, hogy a Villarreal ellen sikerül egy szép meccset hozni – pláne, ha valóban az lesz Zizou utolsó madridi mérkőzése. Ami a tegnapi meccset illeti, a kezdőből véleményem szerint kihozta a maximumot, nem vállalt sok kockázatot. Külön örültem Miguel kezdetésének, valamint Rodrygónak is, aki ugyan nem váltotta meg a világot, de nagyon kellenek neki a percek és a bizalom az ilyen meccseken, hiszen mégiscsak ő a jövő. Asensio beküldése egy jó reakció volt, mert Vini nem tudott kellőképp segíteni a társaknak, és az észrevétel megérdemel egy apróbb kalapemelést – az már teljesen más kérdés, hogy Asensio sem állította a feje tetejére a dolgokat. Kíváncsi vagyok, hogy a távozásának belengetése vajon csak médiahack, figyelemelterelés, vagy tényleg el fog köszönni az idény végén. Elnézve a lehetséges alternatívákat, nem tudom, hogy melyik lenne számunkra a jobb verzió.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…