Arsène Wenger: A Real Madridért rajongtam, két alkalommal mégis visszautasítottam őket

Az egykori francia tréner elismerte, hogy gyermekként a Real Madrid volt a kiválasztott csapata, közelről figyelte a klub körül zajló eseményeket, felnőttként azonban, pályája csúcsán két ízben is visszautasította az európai gigász ajánlatait.

Épp akkoriban, mikor Wenger gyermekkorát élte Franciaországban, a Real Madrid lényegében leigázta Európát. Zsinórban ötször hódították el a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

„Amikor kisgyermek voltam, a Real Madridért rajongtam.” – árulta el az EFE spanyol nemzetközi hírügynökség kérdésére válaszul. „Di Stéfanót, Puskást, Kopát, Santamaríát és Gentót csodálva nőttem fel. Igazán mély benyomást tettek rám. Tetszett a Madrid játéka, s az idő múlásával végül szembe találtam magam velük.”

Az Arsenálnál eltöltött évei során – ahol többek között végig követte, ahogy klubja a Highbury-ből az Emirates-be költözik – Wenger két alkalommal is hívást kapott egykor kedvelt klubjától. „Kétszer is leülhettem volna a Real Madrid kispadjára. Azt hiszem, ezt nem sokan mondhatják el magukról” –mondta. (Luis Molowny kisebb megszakításokkal, összesen négy alkalommal foglalta el az edzőnek kijelölt helyet, és minden kinevezését követően trófeával hálálta meg a bizalmat. – a szerk.)

„Épp akkoriban azonban egy komoly projekt részese voltam: a Highbury-ből költöztettük a csapatot egy új stadionba, melynek finanszírozását is nekünk kellett megoldani. A teljes összeget mi magunk fizettük. Senki nem segített. A pályán fizettük meg az árát és úgy, hogy drágán értékesítettünk játékosokat, míg olcsón vettünk újakat. Ezért nem mentem Madridba. Magam akartam befejezni ezt a projektet.”

„Sok nagy európai klubot utasítottam volna, erre pedig így utólag kifejezetten büszke is vagyok, hiszen elkötelezettséget és hűséget tanúsítottam, illetve beteljesíthettem a klub egy óriási célkitűzését. Nem az azonnali dicsőségnek éltem, hanem valami mélyebb, értékálóbb dolgot akartam. Az életben csak azt teheted meg, amit helyesnek vélsz. Ez a mentalitás jellemez engem.”

„Nem tudom, hogy a legjobb döntést hoztam-e akkoriban, de azt tettem, amit jónak láttam.”

A Real Madrid jelenleg hasonló cipőben jár az új stadion felépítése kapcsán. 

„Örülök, hogy a stadion a város közepén van. Része az emberek hétköznapjainak, életének. A labdarúgás egykoron a város szívébe költözött. Ez maga a Real Madrid és a Santiago Bernabéu.”

Arsène Wengert, aki jelenleg a FIFA alkalmazásában áll, a Zinédine Zidane-t ért kritikákról is kérdezték.

„Ilyen világot élünk. A Real Madrid elképesztő dolgokat hajtott végre az elmúlt években, ahogy ezt tette az edzőjük is. Most azt látjuk, hogy egy korszak végéhez, mérföldkőhöz érkeztek. A játékosok, akik dicsőséget szereztek a klubnak, napról napra idősebbek, s most az ő pótlásukról kell gondoskodni, ami nem könnyű feladat. Benzema, Modrić és Ramos… mind harmincon túl, a klub már így is rengeteg pénzt fektetett a helyettesítésükbe, azt pedig még nem tudják, hogy az új játékosok elérik-e valaha ugyanazt a szintet.”

Benzema nemzeti csapatból történő száműzetése talán jót tett a klubkarrierjének, ráadásul a 2020-as Európabajnokságra sem kapott behívót.

„Ez nem egy olyan dolog, ami a képességeidtől függ. A Benzema körüli történések hátteréről nem sokat tudok. Az én megítélésem szerint azonban megkérdőjelezhetetlen helye lenne a jelenlegi francia válogatottban. Bármely nemzeti csapatban megállná a helyét. A mellőzése egyértelműen nem sportszakmai döntés. Több, mint tíz éve ott van a Real Madrid kezdőjében. Nagyon kevesen büszkélkedhetnek hasonlóval.”

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK