Mino Raiola: A Madrid le tudná igazolni Hålandot, de megengedheti magának, hogy ne tegye?

Az AS mélyinterjúja az egyik legbefolyásosabb játékosügynökkel Hålandról, Mbappéról, Pogbáról, Szuperligáról, és számos érdekes témáról.

Hogy fedezte fel Hålandot?
Először a TV-ben láttam játszani, egy Molde-meccsen.

És utána ment.
Igen. Nem szoktam túl gyakran első látásra szerelembe esni, de ha meglátok egy játékost, aki igazán tetszik, azt mondom magamnak, hogy ő lesz az.

Milyen igazából Håland?
Mint bármelyik nagyágyú. Számára a futball mindennél fontosabb. Cristiano, Ibrahimovic… Ők mind a labdarúgást helyezték az életük középpontjába. Håland nem tudja, hogy milyen éttermek vannak Dortmundban, keményen dolgozik és tanul, hogy egyre jobb legyen. A nagy bajnokok véleményem szerint a legőszintébb emberek. Fontos, hogy melletted legyen a megfelelő nő, kulcsfontosságú, hogy megteremtsd a belső körödet.

Raiola
A kép forrása: ASTV (as.com)

Mindenkit meglepett a madridi és barcelonai túrájával Håland édesapjának társaságában…
Ha elárulnám az utazás okát, nem hinnék el. Håland édesapjának Marbellára kellett utaznia. Szeretett volna menni, és én is, mivel gratulálni akartam Laportának, aztán Madridba is el akartam menni. Egy körben letudtunk mindent. Egyébként az esetek 99%-ában senki nem tudja, hogy hol vagyok, merre utazok épp.

Egy marketing körútnak tűnt…
Fura, hogy nincs privát terminál Barcelonában. A nap 24 órájában vannak ott lesifotósok. Úgy gondolom, hogy színészekre várnak. Nem sport paparazzik voltak. De igazából nincs mit rejtegetnem, sokat beszélek a Barcelona igazgatóival és José Ángel Sánchezzel is.

Elárulta önnek Håland, hogy hol akar játszani?
Nem, mivel jelenleg nem is akarom tudni. Akkor kell elmondania, amikor a fejemben már minden tiszta, és elé tudom tenni a lehetőségeket. Itt van ez, ez és ez az opció. Jelenleg nincs ilyen. Most annyit tudunk, hogy a Dortmund nagyon komolyan beszélt velünk, és azt mondták, hogy nem akarják eladni. Ez a helyzet jelenleg.

Nem akarják eladni ezen a nyáron?
Ezt mondták. Meglátjuk, hogy szeptember elsején is így gondolják-e.

Nem függ attól, hogy ott lesznek-e a BL-ben?
Ezt ön mondta.

Gondolom így van.
Gondolni bármit lehet. Jelenleg a Dortmund álláspontja ez. De én más szemmel is nézem a dolgot, úgy gondolom, hogy ha jön egy jó ajánlat, ami mindenkit boldoggá tenne, akkor le fogjuk tenni az asztalra.

Honnan tudja, hogy mi a megfelelő időpont a váltásra?
Senki nem tudja. Maradni kockázatos, de távozni is az.

De én úgy látom, hogy ön nyitott a távozás lehetőségére.
Ez az én fejemben létezik, a Dortmund nem így gondolja.

Van bármilyen megállapodás arra vonatkozóan, hogy Håland távozhat 2022-be?
Nézze, az én ügynökségemnél vannak szabályok, amelyek olyanok, mint a jogszabályok. Ha egy futballista megbízik bennem, akkor abban is megbízhat, hogy minden, ami vele történik, az a sírba megy velem együtt. Ha beszélni akar erről a témáról, nyugodtan megteheti. Én nem tehetem és nem is akarok. Egyébként pedig ez nem is fontos.

Raiola
A kép forrása: ASTV (as.com)

Nem az?
Ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy egy játékos távozni akar-e vagy nem. Ibrának nincs kivásárlási ára, Pogbának sem. Spanyolországban 400 millió eurós kivásárlási árak vannak.

De ha van valamilyen kikötés 2022-re vonatkozóan, akkor a Dortmundnak érdeke lehet már ezen a nyáron eladni a játékost.
Erről a Dortmundot kellene megkérdezni.

A Premier League vagy a LaLiga stílusa fekszik jobban Hålandnak?
Őt két dolog érdekli. Gólokat lőni, mivel egy kicsit olyan mint Cristiano vagy Zlatan… Ennek a megszállottja, pozitív értelemben. És címeket nyerni. Nincs kétség afelől, hogy oda fog menni, ahol mindkettőre a legjobb esélye van. Nehéz tagadni. Ha egy olyan klub, mint a Barcelona vagy a Real Madrid jelentkezik be érted, ilyen történelemmel, ilyen nagy klubként, nehéz nemet mondani. A PSG is belép a nagy klubok közé, a City is próbálkozik, a Juve pedig mindig is ott volt. A bajnokság is fontos, ahol szerepelnek. A PSG játszik a legrosszabb ligában a nagy klubok közül. A Bayern látványos bajnokságban játszik, de tudjuk, hogy mindig ők nyernek. Spanyolországbna három klubnak is van esélye…

A Madrid megengedheti magának Hålandot?
Nem tudom, hogy megengedhetik-e, mivel nem néztem bele a könyvelésükbe. De úgy gondolom, hogy igen. A kérdés inkább az, hogy megengedheti-e magának a Madrid és a Barca, hogy ne vegye meg őt.

A Barcának azért nehezebb dolga van.
Nehéz, de nem lehetetlen. Ez a klubvezetők feladata. A klub és a játékosok számára is sajnálatos ez a helyzet. A vonat megy tovább, mit teszel? Felugrasz vagy hagyod elmenni? Ez a nagy kérdés.

Mintha a Madrid jobban koncentrálna Mbappé megszerzésére.
Ez a nagy klubok problémája. Mbappé szerződéséből egy év van hátra. A PSG több dolgot tehet. Amit a Borussia tett néhány éve Lewandowskival, nem adja el és elengedi egy évvel később ingyen, ami bátor húzás, vagy eladja most. A klubon és a játékoson is múlik.

De Håland madridi jövője Mbappétól is függ valamilyen szinten.
Egy futballista jövője sosem függ egy másik játékostól, csak saját magától. A nagy kluboknál játszhatnak együtt nagy játékosok. Neymar és Messi játszott együtt, vagy Ronaldinho nagy játékosokkal, Håland is játszhat Mbappé mellett. A nagyszerű játékosok mindig együtt játszanak.

Håland azt gondolja, hogy ő lehet az egyik legnagyobb?
Úgy gondolom, hogy ezt az egész világ tudja, nem csak ő. Meg is mutatta már. Akkor állsz készen egy nagy klubba igazolni, amikor a nagy klubok eljönnek érted. Hagynod kell, hogy a piac beszéljen.

És mit mond a piac?
Hogy készen áll.

Melyik csapatok hívták?
Mindegyik nagy, amelyiket csak akarod…

Mindegyik Szuperliga-csapat?
Mind a 14 klub akarja, igen. Most az a fontos, hogy tudni kell, melyik a legjobb opció.

Oda fog menni, ahol a legtöbbet fizetik neki?
Nem, nem… Nekem az a feladatom, hogy maximalizáljam a játékos gazdasági teljesítményét, de ennek egy nagy projektnek kell lennie. Nem vehetsz meg egy játékost úgy, hogy nincsenek terveid a jövőre nézve. A Real Madrid és a Barcelona sokat változott ebben az értelemben. Volt olyan időszak, amikor olyan játékosokat vettek, akik előtt nem állt nagy jövő. Hamar távozniuk is kellett. Túl gyorsan jöttek-mentek a játékosok.

Raiola
A kép forrása: ASTV (as.com)

A Madrid kritikus időszakban van, újra kell építeniük a csapatot.
És fontos, hogy jól válasszanak. Ahogy az is, hogy jó áron vásároljanak. Ha nem így tesznek, akkor néhány éven belül gondjaid lesznek. Ezt a változást a Madrid 10 évre tervezi, ezért is fontos Håland, hiszen nagyon fiatal, de mégis komoly tapasztalattal rendelkezik. Ugyanez a helyzet Mbappéval. De csak egy esélyed van megvenni őket. Jelenleg a következő tíz évre tudod ezt megtenni. Ugyanez történt Cristianóval és Messivel. Aztán ha már ott vannak egy nagy klubnál, akkor nem engedhetik el őket.

Mit kedvel leginkább Hålandban?
Skandináv játékosként mindig kedvelte Ibrát, példaként tekintett rá. Zlatan rengeteget tett az északi országokért. Nincsenek ott nagy sztárok, mert az ország nem igazán fogadná el őket. Nagyon tanultak emberek, nyugodtak. Nem roboghatsz végig Malmö utcáin egy Ferrarival. Zlatan pedig megmutatta az embereknek, hogy azok lehetnek, akik csak akarnak. Håland tanult ebből. Tudja, hogy az lehet, aki csak akar.

Håland képes Pogbához hasonló gazdasági bevételt termelhet?
Úgy gondolom, hogy ez más. Volt egy aranylabdásom, Nedved, aki marketing szempontjából nulla volt. Miközben el lehet képzelni Balotellit Messi gondolkodásával, mivel a kvalitásai megvannak. És Paul az első számú ebben. Ha a Madrid vagy a Barca játékosa lett volna, akkor ő generálta volna a legnagyobb mennyiségű pénzt.

Håland után Pogba a legnagyobb kérdés az ön számára ebben az átigazolási idényben?
Amikor egy játékos megkér, mit teszünk? Ez egy óriási felelősség. Ilyenkor van az, hogy éjszakázol, gondolkodsz, hogy mi lenne a legjobb. A célom az, hogy a játékos mellett hozzak döntést, hogy lássam, igazából mi van a szívükben. Ibra tudta, hogy nem akartam, hogy a Barcába menjen, de menni akart, mivel akkor csodás csapatot alkotott a Barcelona. És az emberek talán másképp gondolják, de szerintem nagyon fontos volt az a rossz választás, és nem volt katasztrófa. Rengeteget tanult abban a hat hónapban.

Pogba esetében fontos, hogy mit akar a Manchester United, milyen projektet vázolnak neki. Pogbát mindig egy dolog motiválta, BL címeket nyerni, ez a célja. Meglátjuk, hogy ez a Unitedben lehetséges lesz-e.

Miért nincs még a Real Madridban?
Ezt a kérdést a Madridnak kell címezni. A United és a Madrid számára nagyon nehéz egy ilyen jellegű átigazolás kapcsán megegyezni, mivel a nagy klubok nem szeretik a nagy játékosokat más nagy kluboknak eladni. És nem fogok hazudni, Pogba számára mindig nagyon vonzó lehetőség volt a madridi játék, Zidane miatt is. Ő Pogba gyerekkori hőse.

Még mindig megvan a lehetőség?
Nem tudom. Szerintem semmi nem lehetetlen, de a labdarúgás folyton változik. Így megy ez. És neked rugalmasnak kell lenned, minden lehetőséget át kell gondolnod. Mi van, ha a Madrid holnap el akarja cserélni Hazard-t Pogbára? Most mondtam egy példát. És ha mind a négy érintettnek tetszik az ötlet, miért ne?

Mi a véleménye a Real Madridról?
Florentinóval kapcsolatban van egy nagy dolog, mégpedig az, hogy megteremtette a Galaktikusokat, amiről az én generációm még mindig sokat beszél. Csodálatos ötlet volt. A Madrid története csodálatos. Egy játékos számára fantasztikus érzés ott játszani. De a Barcelonával összehasonlítva be kell látni, hogy a Madridot nagyszerű játékosok köré építették, míg a Barcelonát egy filozófia köré.

Raiola
A kép forrása: ASTV (as.com)

És ez befolyásolja, hogy milyen játékosok mennek oda?
Szerintem igen. Ha Ibrahimovic a Madridba ment volna, még ma is ott játszana. Mivel Zlatan nem egy filozófiára épült, ő arra hivatott, hogy nagyszerű játékos legyen, mint Benzema, Cristiano, Di Stéfano, Puskás. Ők a tiszta tehetségre építenek, a Barcelona a filozófiájára, egy játékstílusra. Ha a rendszer részei vagyunk, akkor engem bármikor ki lehetne cserélni önre. Számomra egy másik különbség az is, hogy a Madrid elengedte Cristianót. A Barcelona nem engedte el Messit, mivel ő alapvető fontosságú a filozófiájukban.

Milyen a kapcsolata Florentinóval?
José Ángel Sánchezzel állok kapcsolatban.

Florentinóval nem?
Nem igazán. Szeretek a sportigazgatókkal vagy főigazgatókkal üzletelni, mint amilyen José Ángal Sánchez is. Akkor beszélek az elnökökkel, ha ilyen szerepük is van. Gondolok itt Gino Pozzóra, aki elnök, sportigazgató, edző, csatár, középső védő… Aztán vannak más típusok, mint Agnelli, aki a barátom, és akivel évente néhányszor beszélgetek, néha más dolgokról is. De a Juvénál Paraticivel, a Milannál pedig Maldinivel üzletelek.

30 éve van már a szakmában, hogyan változott meg a munkája?
Manapság a játékosoknak olyan gazdasági erejük van, ami nem normális. És rengeteg dologtól meg kell védeni őket. A futball nem csak egy sportág, hanem egy iparág is egyben. Az emberek nem szeretik ezt mondani, mivel nem romantikus, de attól még igaz. Korábban a futball csak futball volt.

Az én esetemben szeretek aktív lenni az átigazolási piacon, azért, amiket a játékosokról mondok, amit teszek… Amerikában draftnak hívják az átigazolási piacot, ez a játék egyik legfontosabb része, egy show. Ha a futballról beszélünk, akkor az a vasárnapra, a meccsnapokra korlátozódik. Ha kivesszük a fociból az átigazolást, akkor a fontos dolgok 60%-át kivettük, és marad csak a játék.

Mit gondol az olyan játékosokról, mint Mbappé, akiknek nincs ügynökük?
Van nekik, csak másképp. Rengeteg ember áll mögöttük. Nem mondhatom, hogy jó vagy rossz. Nem tudom, hogy jobban vagy rosszabbul járnának-e velem, de amit tudok, az az, hogy aki az én ügyfelem, az boldog. És engem ez tesz boldoggá. Úgy gondolom, hogy egy apának, aki nincs megfelelően felkészülve, nem szabadna ebben a szakmában lennie. A legjobb orvosok sem operálják a saját gyerekeiket. Ennek oka van. Szükség van a szakmai távolságtartásra. Az egyik gyerekem kiváló játékos volt, de nem akart profi lenni. És ha az lett volna, nem lettem volna az ügynöke.

A klubok az ügynökök túszai? Minden klub velük dolgozik, rájuk vannak utalva…
Nehéz egy klubnak megnyílnia felém, mivel engem kizárólag a játékosom érdekei érdekelnek. De ahhoz, hogy a legjobbat adhassam a játékosomnak, ismernem kell a klubot. Ezért van az, hogy a játékosaim nem drágák, hanem olcsók, hiszen rendkívül sikeresek. Az a drága játékos, amelyik nem teljesít.

Az ügynökökről sokan azt gondolják, hogy nem csinálnak semmit, csak tömik a zsebüket.
Nos, ez óriási tévedés. A futballisták nagy piramisában csak néhányaknak adatik meg, hogy profivá váljanak, de ők egy rendkívül összetett iparág részeivé válnak. Gondoljunk csak arra, amikor Ibrahimovic a Barcelonába ment. Ez is az élet része, előfordulhat, hogy a dolgok rosszul alakulnak.

Jól összeveszett emiatt Guardiolával.
Nem, ő veszett össze velem. (nevet)

Mi történt?
Nézze. Úgy gondolom, hogy Guardiola egy fantasztikus edző. Nem utálok senkit, nem gondolom, hogy ő egy kellemetlen figura, mivel nem ismerem. Nem tetszett, amit Zlatannal csinált, de ez már a múlt.

Mit gondol a Szuperligáról?
Azt, hogy radikálisan más, mint bármi. Mindig támogatni fogom a FIFA elleni harcot, nem tetszik ez a monopolista mentalitás. Nincs szükségünk a FIFA-ra ahhoz, hogy focizhassunk. De az alapján, amit láttam, úgy gondolom, hogy a szervezők célja az volt, hogy megszabaduljanak a Bajnokok Ligájától. És ez nagy hiba. A kulcsszó az „IS”.

Hogy érti?
A Ferrarinak indulhat autója a Forma-1-ben és a Le Mans-on is. Miért ne játszhatna a Madrid a BL-ben és a Szuperligában is? Ez lenne a futballtörténelem legcsodásabb kísérlete. Ha lenne két torna, a BL és a Szuperliga. És döntsön a közönség, hogy melyiket kedveli jobban.

Raiola
A kép forrása: ASTV (as.com)

Értem.
Ha én klubtulajdonos lennék, akkor azt akarnám, hogy a csapatom játsszon a Szuperligában, a BL-ben és a bajnokságban is. A játékosoknak nagyszerű lenne, a szurkolóknak is. A verseny óriási lenne a szervezők között, így nagyon látványosak lennének a tornák. Jelenleg nem ez a helyzet, ha valaki a legmagasabb szinten akar meccset nézni, akkor BL. Ennyi.

Szóval mellette van…
Kétkedően figyeltem az utcán tüntetők reakcióját. Olyan dolog ellen tüntettek, amit nem is ismernek. Egy zárt sorozat koncepciója ellen tiltakoztak. De a Szuperliga nem lenne kötelező. Ha nem akarod, ne vedd meg a jogokat, ne fizess, hogy nézhesd. Ha akarod, nézd… Gyerünk. De a kulcsszó az „IS”.

Nem gondolja, hogy a Szuperliga azt jelenti, hogy az elit játékosokat eladjuk az amerikaiaknak?
Miért vesznek az amerikaiak európai klubokat? Miért nem európaiak veszik őket? Mert bár pénz itt is van, nincs meg a hagyománya a sportba való befektetésnek. Ha megveszel egy klubot Európában, a bankok és az emberek azt gondolják, megőrültél. Egy amerikai pedig megvesz egy klubot, megvannak az üzleti, gazdasági elképzelései, mint ahogy ezt a Liverpool vagy a United esetében is láthattuk. És nem mondhatod ezeknek az embereknek, hogy ha megvetted a Unitedet, félre kell tenned az amerikai mentalitást. A valóság pedig az, hogy az MLS, NFL és NBA a Szuperligához hasonlóan működik… Azok, akik az utcán tüntettek, utálják az NBA-t is vasárnap este? Vagy a Forma-1 egy nyitott sport?

A Szuperligával vége lenne a hazai bajnokságoknak?
Nem. A BL és a pénzügyi fairplay teremtette meg a különbséget a nagy és kis klubok között. Az ok egyszerű. Spanyolországból 6-7 csapat is eljut európába: Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Sevilla, Villarreal, Valencia… Nos, ezek olyan klubok, amelyek több mint száz millió eurót gyűjtenek be minden évben a BL-ből és az El-ből. Az olló pedig egyre nagyobbra nyílik a kis és nagy klubok között.

A két tornán való szereplés nem okozna gondot a naptár összeállításánál?
Hány játékos van egy Barcelona vagy egy Real Madrid keretében? A kluboknak ma az a gondjuk, hogy több játékosuk van, mint amennyi játszani tud. Ezen már évek óta gondolkodom. És a fő szabály az lehetne, hogy nem rakhatsz át egy sztárt az egyik tornáról a másikra. Kötelező lenne leadni egy listát arról, hogy ki játszana az egyik tornán és ki a másikon, és ezen nem lehetne változtatni. Ez lehetővé tenné a kluboknak, hogy stratégiát állítsanak fel, eldöntsék, hogy melyik számukra a fontosabb torna. Kölcsön is vehetnének játékosokat, hogy játszanak ezeken a tornákon. Át kellene gondolniuk, hogy Ibrahimovic a BL-ben vagy a Szuperligában játsszon-e?

De a FIFA és az UEFA komolyan ellenállna.
Véleményem szerint az a monopol helyzet, amiben vannak, ellentétes a sport és a futball szellemiségével. A boxban négy vagy öt szövetség is van. A golfban szövetség nélkül rendeznek világbajnokságokat. Az úszószövetség épp most veszített a bíróságon azzal kapcsolatban, hogy ők lehetnek-e az egyetlenek, akik úszótornákat rendezhetnek…

A FIFA történelmi mélyponton van?
Szerintem egy nagyon fontos dolog van ezzel kapcsolatban, az pedig az, hogy ez a szervezet számtalan botrány részese volt. Ha egyszer előfordul, rendben, megtörténhet. De ha minden negyedik vagy ötödik évben jönnek a botrányok, és csak az emberek nevei változnak, akkor az már nem véletlen, az már a természetükből adódik. Mi döntöttük el, hogy ezek az emberek döntsenek a fejünk felett? Ez teljes őrület. Az a baj, hogy jogaink vannak, vagy csak szívességet tesznek. Nem döntheti el a FIFA, hogy ki játszhat a világbajnokságon, csak az alapján, hogy van-e rajta sapka vagy nincs? Egy átláthatatlan, zárt szervezetről beszélünk.

Milyen modellt ajánlana a meccsek szervezésére a FIFA nélkül?
A futball nagy ereje az, hogy a FIFA nélkül is képes túlélni. (nevet) Szerintem a futballvilágnak létre kell hoznia egy fórumot, ahol minden szinten rendeznie kell a nyitott kérdéseket. A FIFA-nak pedig demokratikusan meg kell vitatnia olyan általános dolgokat is, mint a szabályok, les… Ez eddig csak kihirdetésre került, és azt kell csinálni. Teljesen rossz rendszer.

Mit gondol, miért akarják beszabályozni az ügynökök mozgásterét?
Nézze, a FIFA olyan rengeteg problémát kell, hogy megoldjon, hogy inkább csinál újakat. Másrészt egyre nyilvánvalóbb, hogy a futballban az igazi hatalommal a játékosok rendelkeznek, hiszen ők azok, akik létrehozzák, a FIFA pedig szeretné csökkenteni a befolyásukat, erejüket.

A FIFA azt mondja, hogy az ügynökök túl nagy befolyással bírnak.
Nem tudják, hogy milyen a futball. Rendben, akkor legyen fizetési sapka, átigazolási sapka, jegyár sapka. Miért emeli minden évben a szponzorok által fizetendő díjakat és a TV-s jogokat? Őket miért nem limitálja senki?

Mi a helyzet az ügynökök befolyásával?
Az ügynökök munkája az, hogy a játékosok érdekeit maximálisan képviseljék. A sportigazgatóké pedig az, hogy a klubok érdekeit képviseljék. Ez olyan, mintha vennél egy Rolls Royce-t, de nem fizetnél egy sofőrért. Vagy vennél egy repülőt, de nem alkalmaznál egy pilótát. Totális őrület. Mi is a futball részei vagyunk. Egyébként pedig soha nem mentem tárgyalni úgy, hogy kitettem volna egy fegyvert az asztalra. Ha létezünk, az azért van, mert a játékosoknak és a kluboknak szükségük van ránk.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…