Florentino Pérez: Ha nem teszünk valamit minél előbb, akkor klubok fognak csődbe menni

A klub elnöke az AS-nak adott exkluzív interjút, melyben természetesen a Szuperliga volt a téma. Pérez továbbra is hisz a projektben és abban, hogy a futballnak változásra van szüksége, mert különben klubok fognak csődbe menni a következő években.

Múlt héten vasárnap este érkezett a bejelentés, hogy 12 alapító klub összefogásából elindul a Szuperliga. A téma végigsöpört a világon, miközben rendkívüli módon megosztotta az embereket: az UEFA és a FIFA hátbatámadásról beszélt, és nagyon súlyos következményekkel fenyegette meg a projektben résztvevő klubokat és játékosokat. Közben szurkolói csoportok is nemtetszésüket fejezték ki az interneten és a klubok stadionjai előtt egyaránt. A hatalmas nyomás hatására két nap sem telt el, és az alapító klubok sorban jelentették be, hogy ki is lépnek a Szuperligából. Először az angol csapatok, majd az olaszok és az Atlético Madrid is megfogalmazott valamilyen hivatalos álláspontot. Ezidáig egyedül a Real Madrid és a Barcelona nem jelezte, hogy elállna a projektől. Bár korábban még nem így volt, mostanra a Szuperliga vezető szereplője egyértelműen Florentino Pérez, ő az, aki azóta többször is a nyilvánosság elé állt és beszélt a fejleményekről. Pérez most az AS-nak adott egy hosszabb interjút, melyben arról beszélt, hogy továbbra is kitart amellett, hogy a futballnak minél előbb változásra van szüksége, mert klubok fognak csődbe menni.

Néhány napja azt mondta, hogy a Szuperliga nem omlott össze. Mi a jelenlegi helyzet és mik a következő lépések?

"A Szuperliga továbbra is létezik, és az alapító klubok is részesei. Annyi történt, hogy most adtunk magunknak néhány hetet, hogy reagáljunk azoknak az embereknek az ellenséges megnyilvánulásaira, akik nem akarják elveszíteni a kiváltságaikat, ezért rossz színben tűntetik fel a projektet."

Megbánta, hogy ilyen módon jelentették be a Szuperligát?

"Nem, mert ha máshogyan tettük volna, akkor is ugyanilyen reakciók érkeznek ezektől a kiváltságos helyzetben lévő emberektől és intézményektől. Januárban az UEFA elnöke többször is figyelmeztető lövéseket adott le a Szuperligára. Mi hosszú ideje akarunk tárgyalóasztalhoz ülni az UEFA-val, hogy átbeszéljük a részleteket, de nem adtak erre lehetőséget. Ehelyett egy összehangolt és szervezett támadást indítottak, melynek célja a manipuláció. Sohasem láttam még ilyet. Kénytelenek voltunk a bírósághoz fordulni, mely kimondta, hogy semmilyen jogalapja nincs a fenyegetőzéseiknek. Arra kötelezték az UEFA-t, a FIFA-t, a nemzeti bajnokságokat és a labdarúgó szövetségeket, hogy tartózkodjanak mindenféle intézkedéstől, közleménytől és nyilatkozattól, ami a Szuperliga létjogosultságát támadja. Úgy gondolom, hogy ez az ítélet megszünteti az UEFA monopol helyzetét. De annak ellenére, hogy ez az itélet kedden megszületett, szerdán az UEFA elnöke folytatta a fenyegetéseit. Ezek olyan dolgok, melyek teljesen szembe mennek a szabad versennyel az Európai Unióban. És ez nagyon komoly ügy."

PérezA kép forrása: AS TV

A Szuperligával szemben megfogalmazott legnagyobb kritika, hogy tönkreteszi a nemzeti bajnokságokat és azt a benyomást kelti, hogy ebbe a zárt rendszerbe egyetlen más csapat sem juthat be. Mit gondolt erről?

"Egyik érv sem igaz, ezek a manipuláció eredményei. Ez nem egy olyan projekt, mely ki akar zárni klubokat vagy tönkretenni a bajnokságokat. A Szuperliga jelenleg a legjobb lehetőség, ami azért jöt létre, hogy segítsen a futballnak kijutni a válságból. A labdarúgás hatalmas károkat szenvedett, főleg gazdaságilag, muszáj alkalmazkodnia ahhoz az új világhoz, amiben élünk. A Szuperliga egyáltalán nincs a hazai bajnokságok ellen, sőt, az a célja, hogy még több pénzt biztosítson a futball minden résztvevője számára. A koncepció lényege, hogy nagyobb érdeklődést kell kiváltani a mérkőzések iránt. Nem gondolom, hogy az a változtatás, amit az UEFA bejelentett valódi megoldás lenne a problémára, mert az igazából még a jelenlegi modellen sem sokat javít. Ráadásul nem várhatunk 2024-ig. Muszáj volt tennünk valamit. Megpróbáljuk jóra fordítani a dolgokat, újabb és újabb ötletekkel fogunk előállni. Lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy a bajnokságok első négy csapata juthat be a Szuperligába. Nem tudom, de valamit tenni kell, mert a mai fiatalságot, a 14 és 24 év közöttieket nem köti le a futball, unalmasnak találják a szórakozás más elérhető formáihoz képest. Négymilliárd futballszurkoló él a viálgon, ennek a fele a Szuperliga alapító csapatainak drukkol. A futball az egyetlen globális sport."

Azt mondja, hogy a futball haldoklik. Ennyire rossz a helyzet gazdaságilag?

"Csak rá kell néznünk az adatokra, a KPMG legutóbbi jelentése szerint a járvány első három hónapjában ez a 12 klub összesen 650 millió euró veszteséggel zárt. A szezon végére – ha a járványhelyzet ugyanilyen marad – ez a szám valahol 2000 és 2500 millió euró között lesz. A Girondins Bordeaux nemrég került az összeomlás szélére. (kiszállt a francia csapat finanszírozásából az eddigi tulajdonosa, a King Fund – a szerk. kieg.) Ha nem lépünk minél előbb, akkor további klubok juthatnak erre a sorsra."

A Szuperliga-projekt egy egyszerű megoldást kínál, mellyel növelni lehet a bevételeket – több nagy meccs, több izgalom. Hogy lehet ezt anélkül létrehozni, hogy a kisebb klubok ne érezzék kizárva magukat?

"A valóság az, hogy azok a futballmérkőzések termelnek több pénzt, melyek érdekesebbek, izgalmasabbak és szórakoztatóbbak. Ahol kiélezett a versengés. De ez a pénz mindenkié, nemcsak néhány kiváltságosé, mert ezáltal a nemzeti bajnokságoknak megnő az értéke. Emellett jelentős összegeket szánunk szolidaritásra, ami a projektnek az egyik legfontosabb eleme."

Támogatja a projektet bármely televíziós társaság?

"Három éve dolgozunk ezen a projekten, és minden apró részletet megvizsgáltunk. A Szuperliga arra hivatott, hogy visszaszerezze a szurkolók érdeklődését és minél több pénzt hozzon a futball minden résztvevője számára: a nagy, a közepes és a kis kluboknak egyaránt."

Mit gondol, miért nem csatlakozott a Bayern München és a PSG a Szuperligához?

"Különböző okok miatt. A Bayern esetében az történt, hogy épp átszervezés alatt áll a vezetőség, a PSG-vel pedig csak később vettük fel a kapcsolatot. A 12 alapító klub már évek óta ezen dolgozott, de mindkét említett csapat meg lett volna hívva."

PérezA kép forrása: AS TV

Ha jók az információim, akkor a 12 alapítója a Szuperligának nemcsak aláírt egy kötelező érvényű szerződést, de 2025-ig el sem hagyhatják a ligát anélkül, hogy ne kelljen többszáz millió eurós büntetést fizetniük. Ez igaz?

"Néhányuknak a nagy nyomás miatt azt kellett mondania, hogy elhagyják a Szuperligát. Nem fogok belemenni abba, mit is jelent a kötelező érvényű szerződés, viszont tény, hogy a klubok nem léphetnek ki csak úgy. Reményeim szerint a közeljövőben ez a projekt, vagy valami ehhez nagyon hasonló meg fog valósulni." 

Elhagyta a projektet a JP Morgan, a Szuperliga mögött álló pénzintézet?

"Nem, ez nem igaz, ők sem távoztak. Ahogy a 12 klub, úgy ők is kihasználják az időt, hogy reagáljanak. Ha valamin változtatni kell, akkor az meg is lesz változtatva, de a Szuperliga a legjobb projekt, ami megszülethetett. Vissza kell szereznünk a szurkolókat, főként a fiatalabbakat. Ennek érdekében pedig a változás elkerülhetetlen. Ha az UEFA ezt azzal a projekttel akarja elérni, amit néhány napja bejelentettek, nos, akkor azt kell mondanom, hogy nem értem, és nem is gondolom, hogy az egy jó megoldás lenne. Arról nem is beszélve, hogy 2024-ben akarják elindítani, meglátjuk majd, mely klubok mondják vissza."

Néhánya azt mondják, hogy a történtek után a Real Madridon fog csattanni az ostor. Nemcsak a háttérben, de a pályán egyaránt. Mit gondol erről?

"Abban a demokratikus Európában, amiben élünk, senki nem gondolhatja, hogy ez megtörténhet."

Mi aggasztja önt jobban: hogy a 12 alapító klubnak hozzávetőlegesen 2 milliárd euró vesztesége lesz, vagy az, hogy a 14-24 éves fiatalokat kevésbé érdekli már a futball?

"Mindkettő egyaránt aggasztó. Pontosan ezért kell megoldást találnunk, és pontosan ezért jött létre a Szuperliga."

Szóval úgy gondolja, hogy a futball jövője a még több bevétel? Elgondolkodtak a költségcsökkentésen, a fizetési plafon bevezetésén? Hova vezethet az, ha néhány év múlva egymilliárd euróra lesz szükség egy Mbappé-transzferre? 300 millió euró az átigazolásra és további 60 millió a fizetésére.

"Kezdjük az elején: ha nincsenek bevételek, akkor semmi sincs. Az pedig egyértelmű, hogy stabil versenyre és szigorú Financial Fair Playre van szükség. Olyanra, ami működik és egyenlő versenyfeltételeket teremt, nem pedig olyanra, mint a jelenlegi, amikor az állam vagy milliárdosok állnak a klubok mögött. A Real Madrid például három bevételi forrással rendelkezik: jegyeladások, közvetítési díjak és szponzorok. Az UEFA elnökének bejelentése után pedig még inkább aggódom. Azt mondta a legutóbbi kongresszuson, hogy "ki kell szélesítenünk a befektetési lehetőségeket, hogy megvédjük azokat az embereket, akik a futball és a helyi közösségek iránti szenvedélyből pénzügyileg szeretnének támogatni egy klubot…". Megmagyarázhatják majd azt is, hogy hogyan tud egy tagok által működtetett klub, mint a Real Madrid versenyezni egy államilag vagy milliárdosok által támogatott klubbal."

Azt mondja, hogy a futball gazdasági helyreállítása a Szuperligától függ, egy olyan bajnokságtól, mely elősegíti a versenyképességet. De közben a Real Madrid épp most kezdett bele egy hatalmas stadionfelújításba, míg az Atlético Madrid néhány éve vette birtokba új otthonát. Ez a két dolog nincs ellentmondásban egymással? Hogyan magyarázza ezt meg a szurkolóknak?

"Mindkét projekt a járvány előtt kezdődött. A járványra pedig senki sem számított. Emellett az Atlético nagyszerű egyezséget kötött a Városházával. A Real Madrid a Santiago Bernabéu felújítását, nagyon komoly feltételekkel, 30 év alatt fogja visszafizetni. A klub pártolói ezt elfogadták, mert a felújítás után évente 150-200 millió eurója származhat a klubnak a stadionból. Ez az jelenti, hogy rendkívül nyereséges befeketetés lesz."

PérezA kép forrása: AS TV

Mit gondol arról, hogy a Bajnokok Ligája elődöntőjének négy csapata közül háromnál (Manchester City, Chelsea, PSG) is vizsgálódik az UEFA, amiért megsértették a Financial Fair Playt?

"Senkit sem szeretnék elítélni. De azt mondhatom, hogy igen, aggódunk. De nem is amiatt, ami mostanság történt, hanem ami még megtörténhet. Mindannyian láthattuk, hogy mit mondott az UEFA elnöke. Ha az állam vagy a milliárdos tulajdonosok végtelen mennyiségű pénzt tehetnek a klubokba, akkor nagyon nehéz lesz egyenlő feltételek mellett versenyezni. Pontosan ezért lenne szükség a nagyobb átláthatóságra, és arra, hogy tudjuk, honnan is érkeznek a klubok bevételei."

Meglepte önt az UEFA elnökének, Ceferinnek és a La Liga vezetőjének, Tebasnak a reakciója? Mit gondol, miért vannak ennyire a Szuperliga ellen, és miért mondta, hogy ez egy szervezett támadás volt?

"Az UEFA elnökének viselkedése nem volt megfelelő, még inkább nem volt méltó egy olyan intézménynek az elnökségétől, mely a labdarúgás értékeit népszerűsíti. Minden, ami történt nagyon szomorú, beleértve a sértegetéseket és a fenyegetéseket is. Minket is meglepett, milyen vehemensek voltak. Minden részletet és ötletet, amit most elmondok, ezt személyesen nekik is szívesen elmagyaráznám."

Néhány forrás szerint Laporta említette Tebasnak a Szuperliga bejelentését, aztán Tebastól tudta meg Ceferin, aki emiatt tudott ilyen módon visszatámadni. Mit tud erről, ez tényleg így történt?

"Nem hiszem. Laporta is tudja, hogy a Szuperliga a legjobb megoldás, mert visszadja a futball szenvedélyét és megfelelő bevételeket generál. A gazdasági helyzet senkinek sem fogja megengedni, hogy egy pillanara is fellélegezzen."

Mit gondol, meddig tarthatnak ki a klubok anélkül, hogy megreformálnák a Bajnokok Ligáját? Hívhatjuk ezt a reformot Szuperligának vagy bármi másnak is…

"Nem sokáig. Főleg, mert a kluboknak el kell adniuk a legjobb játékosaikat, emiatt egyre érdektelenebbé válik a szurkolók számára. Nemcsak a járvánnyal kell szembenéznünk, hanem a gazdasági következményeivel is."

De ha az UEFA-nak monopol helyzete van ez európai labdarúgában, akkor miért adnák ezt fel?

"Azért, mert az európai jogszabályok tiltják a monopóliumokat. És erről van egy bírósági döntés is, ami ezt kimondja."

Megoldaná az UEFA-val való harcot, ha a klubok közvetlenül tárgyalhatnának a televíziós társaságokkal?

"Pontosan ezt szeretnék elérni. Ez benne van a Szuperliga alapító szerződésében. A 12 klub ebben megegyezett, aztán feltűntek olyanok, akik a projekt ellen vannak, de közben a kosárcsapataik meg az Euroligában játszanak. Itt az idő, hogy elmagyarázzuk az embereknek a projektet. Például nem igaz, hogy ez egy exkluzív liga lenne a kiváltságosoknak. Ugyanazt szeretnénk, mint ami a kosárlabda Euroligában már évek óta működik. De bármikor, amikor változásról van szó, még akkor is, ha ez egy jó ügy érdekében történik, az elutasítás az első reakció. Ugyanez történt, amikor a regionális bajnokságokból nemzeti bajnokságok lettek, vagy amikor elindult a BEK 1955-ben. De az idők változnak, az emberek és a világ is változik, ezért muszáj alkalmazkodnunk. Nemcsak azért, mert erre van szükség, hanem mert ez a legjobb megoldás. Nem fogom megmondani az UEFA-nak, hogy mit kellene tenniük, de úgy gondolom, hogy változásra van szükség, mert versenyképesebb és erősebb sorozatok kellenek."

A nagy igazolások tényleg a Szuperligától függnek? Ha nem indul el a liga, akkor az is lehetséges, hogy az állami vagy milliárdos hátterű klubok évről évre nagyobbak lesznek, míg a többi klub eltűnik?

"Az a legfontosabb, hogy minden átlátható legyen, tudni kell, hogy miből és honnan származnak a klubok bevételei. Például a szponzoráció az legyen, ami valójában, és ne az, aminek látszik. Ha pedig minden jobbá válik, akkor az mindenkire jó hatással lesz. A 12 alapító között vannak klubok, amelyeknek milliárdos tulajdonosai vannak, és ők is megértették ezt."

PérezA kép forrása: AS TV

Ha nem lesz változás, és eljön a visszaesés, akkor meg tudja majd tartani a Real Madrid Viníciust vagy a Barcelona Pedrit? Vagy el kell majd engedniük és az történik, mint például Ferran Torresszel?

"A probléma nem az lesz, hogy nem tudunk igazolni, hanem az, hogy nem tudjuk egyben tartani a keretet. Gondoljunk bele, mi lenne akkor, ha egyetlen klub sem szorulna rá arra, hogy eladja a legjobbjait! A labdarúgók azoknál a csapatoknál köthetnek ki, akiket az állam vagy milliárdosok működtetnek, és ott lesz a szinte végtelen bevételi forrás a korábban említett három bevételi lehetőségen túl."

Tebas csütörtökön találkozott a spanyol bajnokság klubjainak képviselőivel, kivéve a Real Madridot, az Atléticót és a Barcelonát. Mit gondol erről?

"Nem ez a fontos. Azt kell elmagyaráznom hogy a La Liga bevételeinek döntő részét a Real Madrid, az Atlético Madrid és a Barcelona termeli meg. Ez az igazság. Nem tűnik túlságosan normális lépésnek szembemenni azokkal, akik a legtöbbet adják neked. De mivel vannak történelmi kiváltságai a ligának, ezért az emberek összezavarodnak."

Mennyi időt ad a Szuperligának, hogy elinduljon vagy végleg összeomoljon? Például a következő négy évet, amíg biztosan a Real Madrid elnöke marad?

"Amint lehetséges, elindítjuk. Még azelőtt kell cselekdnünk, hogy túl késő lenne. Ha a dolgok így folytatódnak, akkor nem bírunk ki négy évet. A KPMG jelentése minden klub és az egész futball szempontjából aggodalomra ad okot."

Olaszországban épp most újították meg a televíziós jogokat, 300 millió euróval kevesebbet érnek, mint korábban. Ez már egy figyelmeztető jel?

"Ugyanez fog történni Spanyolországban és Angliában is. Csökkenni fognak a szerződések összegei, hacsak nem orvosljuk a helyzetet minél előbb. Növelni kell a versenyképességet és a játék iránti érdeklődést. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor a fiatalabbak más platformokra mennek, máshol keresik a szórakozási lehetőséget. Az eredménye az lesz, hogy a közönségszám folyamatosan csökkenni fog."

Az egyértelmű, hogy nem igazán győzték meg önt az UEFA 2024-től érvényes BL-reformjai…

"Igen, ez az igazság. Sem a felépítés, amit igazából senki sem ért, sem az időzítés nem győzött meg. 2024? Vagy még azelőtt megoldjuk ezt, vagy rengeteg klub csődbe fog menni. Csak azok a klubok fogják túlélni ezt a gazdasági visszaesést, akiket az állam vagy a milliárdos tulajdonosok üzemeltetnek. Ők azok, akik a saját szórakoztatásukra elveszítenek több száz millió eurót minden évben, és ez igazából nem is érdekli őket."

Forrás: as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK