Josep Maria Bartomeu, a Szuperliga kulcsfigurája

A Barcelona korábbi elnöke volt a kulcsfigura a Szuperliga tervezésének korai szakaszában, egészen a lemondása napjáig.

A Barcelona korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu vezette a tárgyalásokat az Európai Szuperliga kapcsán az elmúlt években. A Goal.com értesülései szerint az elmúlt öt évben a katalán együttes mellett a Juventus, a Real Madrid, a Manchester United és az Arsenal volt a kezdeményezés öt vezető klubja.

Az első egyeztetések egy lehetséges Szuperliga létrehozásáról a 2015/2016-os idényben zajlottak, innen jutottunk el oda, hogy 12 európai topklub bejelentette a versenysorozat létrehozását.

Mindenesetre a terv végül meghiúsulni látszik, tekintettel arra, hogy a klubok legnagyobb rész már visszalépett a projekttől a szurkolók és a játékosok felháborodása miatt.

A Szuperliga megalapítása
A Goal.com megtudta, hogy az első tárgyalásokra a 2015/2016-os idényben került sor, számos elitklub gondolkodott azon közösen, hogy miként lehetne létrehozni egy olyan tornát, amely a világ legjobb csapatait fogja össze. Ezek az egyeztetések azonban nem hoztak komoly eredményt, tekintettel arra, hogy az Európai Klubszövetség és az UEFA lenyugtatta a kedélyeket, még azelőtt, hogy konkrétumok történtek volna.

Bartomeu viszont tovább dolgozott azon, hogy a Szuperliga valósággá váljon, és csatlakozott hozzá Andrea Agnelli, a Juventus és a klubszövetség elnöke, hogy meghatározzák az új lehetséges sorozat alapjait.

Bartomeuforrás: YouTube (AFP News Agency)

Hamarosan Florentino Pérez is beszállt a Real Madridból, de a Manchester United és az Arsenal képviselői is csatlakoztak. Ekkor az UEFA és a klubszövetség aláírta a 2021-ig szóló időszakra vonatkozó új BL-formátummal kapcsolatos megállapodást.

2018-ban, miután látták, hogy az UEFA továbbra is miként kezeli a pénzügyeket, a Szuperligával kapcsolatos események a Barcelona vezetésével felgyorsultak. Akkoriban Bartomeu és két közvetlen munkatársa voltak azok, akik tisztában voltak a tervek részleteivel, titokban dolgoztak azon, hogy valósággá váljon a projekt.

Bartomeu és a többi érintett aláírtak egy titkos megállapodást annak érdekében, hogy ne szivároghassanak ki információk, hiszen ekkor határozták meg a sorozat formátumát, beleértve azt is, hogy hogyan tud majd működni a hazai bajnokságok mellett, továbbá hogyan lehetne bevételt szerezni és azt elosztani a résztvevő klubok között.

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez is teljesen elköteleződött a terv iránt, és mindent megtett azért, hogy az meg is valósuljon.

Amikor 2020-ban véglegesítették a részleteket, Bartomeu készen állt arra, hogy megossza azokat a vezetőség többi tagjával, még úgy is, hogy küszöbön volt uralkodásának összeomlása. Az elnök elmagyarázta a projektet a vezetőségnek, amely jóváhagyta a csatlakozási szándéknyilatkozat aláírását, bár annak részleteibe nem láthattak bele.

Ekkor megbíztak Bartomeu-ben, a lemondásának napján pedig ismertette a tervet, amely semmire nem kötelezte a klubot, ám mégis egy kötelező érvényű szerződéssé kellett azt alakítani.

Bartomeu utódja, Joan Laporta szombaton aláírta a szerződést, miután látta, hogy milyen mennyiségű pénz folyna be a klubhoz. A dokumentum még mindig nem volt teljesen kész, még voltak eldöntendő kérdések, mint például a pénzosztás rendszere. Ez nem egyenlő arányban osztotta volna el a bevételeket a klubok között, ám még egyeztetés alatt voltak a végső részletek.

A Barcelona az elmúlt napok eseményei ellenére még mindig hisz a Szuperligában.

„Hiszünk abban, hogy ez egy nagyon látványos sportverseny lenne, amely jelentős pénzügyi forrásokat biztosítana, és továbbra is szeretnénk fenntartani a hazai bajnokságokat” – mondta a klub egyik forrása a Goal-nak.

Miután szinte az összes alapító klub visszalépett, a Barcelona még mindig meg van győződve arról, hogy lesznek tárgyalások az UEFA-val, és megpróbálnak egy új egyezséget kötni. Ők egyelőre ezért sem adtak ki hivatalos közleményt.

Forrás: Goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK