Florentino Pérez: Aki azt gondolja, hogy a Szuperligának vége, téved

A Szuperliga és a Real Madrid elnöke újabb interjút adott, most azt követően, hogy több klub is bejelentette, kezdeményezte kilépését az új versenysorozat megalakítását célzó csoportból.

„Tegnap éjszaka nagyon sokáig dolgoztunk. Már hosszú évek óta dolgoztunk ezen, de talán nem megfelelően magyaráztuk el, hogy miről is szól pontosan. Nézzük, hogy most sikerülni fog-e.”

„Szomorú vagyok és csalódott. Évek óta dolgoztunk ezen az ügyön, szerettük volna jobbá tenni a dolgokat futball és gazdasági szempontból is. A bajnokságok szentek és sérthetetlenek. Amit meg tudunk változtatni, azok a hétközi mérkőzések. A Bajnokok Ligája elavult. Csak a negyeddöntőktől válik érdekessé.”

„A 12 csapat, amely alapítóként ott volt a Szuperliga kezdeményezésben, tavaly 600 millió eurót veszített. A jelenlegi formátum nem működik. Egy olyan megoldást szeretnénk, ahol egymás ellen játszhatunk, szóval ahelyett, hogy csak februárban vagy márciusban találkozunk, már az idény elején kezdhetnénk ezeket a meccseket.”

De nem várhatták, hogy az UEFA ezt támogatja, nem igaz? „Miért ne? Azért tesszük ezt, hogy támogassuk a labdarúgást.”

„Soha nem találkoztam még ilyen negatív reakciókkal, amit az UEFA-tól és más kluboktól láttam. Ennyire agresszív reakciókat, fenyegetéseket, sértegetéseket még nem láttam. Mintha megöltem volna valakit.”

„A hat angol klub kiválása zavarta meg a többi klubot. Mindenesetre számomra egyértelmű, hogy valamikor lesz Szuperliga.”

„Elkezdték azt állítani, hogy meg akarunk szabadulni a bajnokságoktól, ami egyáltalán nem volt igaz. Bizonyos embereknek [itt az UEFA-t érti – a szerk. kieg.] olyan előjogaik vannak, amelyeket nem akarnak elveszíteni.”

Pérezforrás: ASTV

„Meg vagyok győződve arról, hogy nincs más megoldás a futball problémáinak megoldására.”

Tehát vagy a Szuperliga, vagy vége a futballnak? „Vagy valaki előjön egy másik ötlettel…”

„Hiányzik három klub, német és francia csapatok, aztán még lenne öt másik. És minden más csapat egy második számú sorozatban, vagy a Bajnokok Ligájában játszana.”

„Az UEFA olyan műsort csinált, ami nagyon meglepett engem. Mintha ledobtunk volna egy atombombát. Mi rosszat tettünk? Talán rosszul tálaltuk. De miért nem hagyják, hogy beszéljünk róla? Nem igazságos, hogy Angliában hatan veszítenek, 14-en nyernek, hogy a spanyol nagy klubok pénzt veszítenek, a kicsik pedig keresnek. A futball egy nagy piramis. Ha a csúcson megvan a pénz, akkor az lecsorog, és mindenkihez eljut. A csúcson Feredernek kell játszania Nadal ellen. Az emberek nem mennek el, hogy megnézzék, amint Nadal a világranglista 80. helyezettjével játszik.”

„A Juventus és a Milan nem szálltak ki. Együtt vagyunk ebben. Azon gondolkodunk, hogy miként tudnánk előre lépni.”

„A legfontosabb a meccsek szempontjából az, hogy felkeltsék a fiatalok figyelmét a világ minden táján. A 16 és 24 év közötti fiatalok 40%-a nem néz focit. Ha olyan meccseket biztosítasz nekik, ami leköti a figyelmüket, akkor nem a konzoljaikon fognak játszani.”

Magányosnak és elhagyottnak érezte magát az elmúlt napokban? „Nem! Dolgoztam.”

„A labdarúgást mindig a nagy csapatok tartották fenn. A teniszt a nagy játékosok. Messi nagyszerű volt a spanyol labdarúgásnak és a világfutballnak is. Hagyni kell, hogy valaki megtalálja a módját annak, hogy pénzt teremtsen, különben ha semmit nem teszünk, a futball meghal.”

„A Real Madrid mindig benne volt ebben, a Real Madrid nélkül ezt a dolgot nem lehet megvalósítani. Azoknak a kluboknak kell részt venniük benne, akik ezt az elmúlt 20 évben kiérdemelték, akiket követnek a közösségi médiában, akik a Bajnokok Ligája elődöntőiben, döntőiben ott voltak. Azt mondják, mind egyenlőek vagyunk, de mégis vannak meccsek, amelyeket senki nem néz. Számomra szenvedés ezeket nézni, és ha én szenvedek… Elche vs. Valladolid? Még Ronaldónak is…”

„Vannak szerződések, mindenki együtt aláírta a papírokat, ez köti a klubokat.”

„Nem tervezünk jogi lépéseket a kilépő klubokkal szemben, de egy szerződést nem tehetsz semmissé csak így. Ezek kötelező érvényű szerződések szakemberek, üzletemberek között, akik ebben a világban mozognak.”

„Nyitottak vagyunk arra, hogy ha valaki előjön egy másik ötlettel. Ez nem a gazdagokról és a szegényekről szól. A Madrid nem gazdag, csak trófeákban gazdag. Én ebből egy fillért nem keresek. Azt kell mondanom, hogy ha az elmúlt húsz évben akartam egy mezt, akkor azt megvettem, fizettem érte. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy ezt a futball érdekében teszem.”

„Felkészültünk a bejelentésre, de nagyon agresszív támadásnak voltunk kitéve, pontosan a bejelentést meggelőzően.”

„Nagyon örülnék, ha beszélhetnék valakivel, akinek van egy jó elképzelése arra, hogy hogyan lehetne növelni a bevételeket. Aki most azt gondolja, hogy a Szuperliga halott, téved.”

„A Szuperliga nélkül nem lesznek galaktikusok. Sem a Real Madridban, sem máshol. Most a lehető legjobban szeretnénk befejezni az idényt. Az igazolásokkal később foglalkozunk. Ha egy kisebb klub nem tud eladni játékosokat, akkor rossz idők várnak rá, mivel a TV-s jogok értéke egyre csökken. Erre és a pénzek szétosztására is kell megoldást találnunk. De még arra sem volt lehetőségünk, hogy a szolidaritási hozzájárulásról beszélhessünk a projektünk kapcsán.”

Tebas kritikája: „Nem beszélek erről. Nem kommentálom.”

„A Madrid nem megy oda, ahová nem hívják. Mr. Tebas az egyik, akinek meg kell változtatnia az általa irányított szervezet működését.”

„Azt szeretném üzenni a futballvilágnak, hogy a dolgok változnak. 2 évtized után új generációk tűnnek fel, akik már új dolgokat akarnak. Mi azt gondoljuk, hogy úgy gondolkodnak, mint mi, de ez nem igaz. A labdarúgás csodálatos, ez a világ legnépszerűbb sportja, de he nem foglalkozunk vele, az emberek mást találnak maguknak. Vannak más dolgok is ezen a világon. Más platformok. Ha nincsenek versenyképes meccsek, a TV nem fog fizetni. Minél versenyképesebb egy találkozó, annál többet fizetnek érte.”

„Számos televíziós céggel tárgyaltunk, tudjuk, hogy mit akarnak. A dolgok megváltoztak, az emberek ezt nem veszik észre.”

„Átláthatóságot akarok. Ott az NBA, nyilvánosságra hozzák a játékosok fizetését, a vezetők fizetését. Ha csökkenteniük kell a költségeket, akkor látható, hogy mit csinálnak. Úgy gondolom, hogy minden cég csökkentett a fizetéseken. Az én fizetésem nyilvános adat Spanyolországban. A labdarúgásnak áldozatokat kell hoznia. De ha az emberek belegondolnak, semmi nem változott…”

Pérezforrás: ASTV

„Ramos? Egyelőre az idény befejezésére koncentrálunk. A játékosoktól nagy áldozatot kell kérnünk a fizetések tekintetében. Aztán meglátjuk, hogy a COVID hogy alakul, hiszen ha nincsenek nézők, 80-90 millió eurót veszítünk.”

„Nagyon szeretném, ha hosszabbítana. Olyan, mintha a fiam lenne.”

„A Real Madrid helyzetétől függ majd minden. Idén 300 millió euróval kevesebb a bevételünk. El kell adnunk játékosokat, különböző lépéseket kell tennünk. Én eddig megtettem mindent, amit tudtam, és nem csináltam rosszul. Annak ellenére sem, hogy néhány ember szerint semmit nem tudok a futballról. Tudom, hogy milyen egy klubhoz megérkezni 2000-ben úgy, hogy az emberek nem kapnak fizetést. Mindent megtettem, amit tudtam, megváltoztattam a világot a galaktikusokkal, és évi 30-40 millió eurós veszteségekből átfordultunk nyereséges klubbá.”

Mbappé magas fizetése, a Tottenham 25 milliót fizet a kirúgott Mourinhónak, Haaland fizetése… Hogy mondhatja, hogy nincs pénz a futballban? „Ez így működik jelenleg. Talán nem megfelelően intézik az ügyeket. Nekem a Real Madridra kell figyelnem. A Real Madrid mögött nincs egy személy, aki önti a pénzt a klubba, hiszen ez a klub a tagoké. Nekem jól kell kezelnem a klub ügyeit ahhoz, hogy működni tudjunk.”

„Miért gondolják az emberek, hogy nem végezzük el a munkánkat? Miért gondolják, hogy idióták vagyunk? Ha minden kedden vagy szerdán a Manchester vagy valamilyen másik nagy klub ellen játszanál, akkor azt mondod, hogy az emberek erre azt mondanák, hogy köszönjük, nem kérjük? Úgy gondoljátok, hogy a Real Madrid szurkolói ezt nem akarják. Nem akarnak látványos meccseket nagy ellenfelek ellen látni már az idény elejétől kezdve?”

Hányan maradtak a Szuperligában? „Jelenleg 12 klub van benne, senki nem lépett ki.”

Prezentáció nélküli bejelentés, részletek nélkül: „Volt egy klub, amelyik úgy tűnt, hogy nem rajong ezért az ötletért, de aláírt, és elindultunk. Sok munka után írtuk alá a szerződét. Innentől kezdve azon kell dolgoznunk, hogy hogyan választjuk ki a többi öt klubot.”

„Úgy gondolom, hogy mindannyiunknak udvariasnak kell lennünk, meg kell hallgatnunk a másikat, be kell tartanunk a viselkedési normákat. Ceferin nem ezt tette. Mi felajánlunk egy víziót a futballról. Soha nem sértettem meg senkit a futball világában eltöltött 20 évem alatt. Úgy gondolom, hogy bizonyos emberek később meg fogják bánni, amiket mondtak. Nem, egyáltalán nem érzem úgy, hogy jól jöttek volna ki ebből a dologból. A szurkolók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mi is a manipuláció.”

Ki húzta fel a Chelsea-szurkolókat? „Az emberek emögött ugyanazok, akik a Cádiz játékosai által viselt pólók mögött állnak. Manapság ez nem normális, példát kell mutatnunk. A világfutball az értékeken alapszik.”

„Nem gondolom, hogy Zidane ne folytatná a Real Madridban. Ő egy legenda a klubnál, egyszer majd távoznia kell, de amikor eljön ez az idő, távozni is fog.”

„Nem beszéltem az Atlétivel. Nincsenek jó hangulatban azok miatt a dolgok miatt, amiket mások mondtak.”

Garantálták a szerződésben, hogy a Bayern és a PSG beszáll júliusra? „Nem. Mind ugyanazt a szerződést írtuk alá, szóról szóra. Hogy garantálhatnám ezt? Ha engem kérdez, én szeretném, ha beszállnának, én meg is tenném a helyükben, de ez nincs a szerződésben.”

„Mindenkinek azt mondtuk, hogy csak a szurkolókkal kell foglalkoznunk. Ők azok, akik fizetnek a televíziós jogokért, a mezekért. Rájuk kell gondolnunk. Néha egy edző tesz olyat, amit a szurkolók nem kedvelnek, és én mindig azt mondom, hogy ők azok, akik megbuktatnak minket.”

Arról, hogy esetleg elmaradhat a Chelsea elleni elődöntő: „Ezt meg ki mondta? Ceferin mondott ilyet? Miért?”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK