Az UEFA nem tudja megbüntetni a Real Madridot

Nincs jogi alapja annak, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága szankciókat alkalmazzon a Real Madriddal szemben, amiért a klub részt vett az Európai Szuperliga megalkotásában.

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin szerdán azzal fenyegette meg a blancókat, hogy azonnali büntetéssel sújtja őket a futballszervezet, ami akár a Chelsea elleni BL-elődöntőből való kizárást is jelentheti.

„A kulcs az, hogy az idény már zajlik, így a televíziós társaságok beperelnének minket, ha nem lennének elődöntők. Szóval relatíve kicsi az esély arra, hogy ezt a meccset ne játsszák le a jövő héten. De a jövőben egy kicsit másképp alakulhatnak a dolgok” – mondta az elnök.

A Ceferin által megszellőztetett szankciókat az UEFA végrehajtó bizottsága alkalmazhatná, amely pénteken ül össze annak érdekében, hogy végleges döntést hozzon az Európa-bajnokság helyszíneiről, illetve elemezze az elmúlt hét történéseit.

A bizottságnak azonban nincs meg a kellő jogköre ahhoz, hogy akár a Real Madridot, akár bármely más klubot megbüntesse, tekintettel arra, hogy ez a fegyelmi bizottság feladata lenne. De semmilyen jogi alapja nincsen egy esetleges büntetésnek, ha mégis születne ilyen jellegű döntés, azt a sportdöntő bíróság semmissé tenné.

A MARCA több sportjogi szakértőt is megkérdezett a témában, akik mindannyian megerősítették, hogy nincs jogi alapja szankcióknak, de még egy későbbi időpontban sem.

A Real Madrid a sorozat szabályzatának egyetlen pontját sem szegte meg. Nincs olyan pont a szabályzatban, amely bármilyen szinten is említené azt, hogy következményekkel járhat egy párhuzamos versenysorozat megalkotása vagy bejelentése. A Bajnokok Ligája 2021-től 2024-ig terjedő időszakra vonatkozó szabályozásában sem szerepel semmilyen hasonló megjegyzés.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK